Събота, 20 Октомври 2018
07
ноем
 

Аркади Шарков: Ананиев извършва внимателни реформи, така че да няма проблеми в системата

Вторник, 07 Ноември 2017 | 11:41:25


Спекулира се с името на Кирил Ананиев, но до последно реално не се знае, защото по този начин се опипва средата. Това заяви Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика пред БНР във връзка с номинацията за нов здравен министър.

По думите му това е така, тъй като едно от характерните неща в здравеопазването е, че това е една от сферите с най-много заинтересовани страни – пациенти, лекари, съсловни организации, фармацевтични организации. „Системата ни е на обществено осигуряване, което се финансира от здравни вноски на един монополен принцип, при който парите минават през НЗОК. И тъй като бюджетът на НЗОК не е твърде голям, но пък не е и малък, много хора се борят за парче от пая. Така настъпиш ли нечии интереси е възможно много бързо да си заминеш“, заяви Шарков.

„Всеки иска пари, но не иска да извърши реформа в своята сфера. Когато се говори, че трябва да се направи електронна здравна система, електронно здравеопазване, някои хора от тези заинтересовани страни не са съгласни да се направи. Те нямат интерес да видят къде са пролуките, къде са пробойните в тази система“, допълни Шарков.   

Според експерта някои от държавните и общински болници имат много добро управление и успяват да излязат да покажат положителен баланс в края на годината, докато за сметка на това управители на други лечебни заведения, предимно в малки населени места, извършват много злоупотреби, а после си тръгват. „Тогава се налага болницата да проси помощ от НЗОК или МЗ, за да може да оцелее. Проблемът с просенето на такъв вид помощ е, че някой спокойно може да сезира ЕК с обвинението, че МФ и НЗОК осигуряват държавна помощ, което е забранено в рамките на ЕС за определени търговски дейности“, поясни Шарков.

Според него няма да има ефект от увеличаването на здравните вноски от 8 на 10%, тъй като това е показало предишното увеличение – от 6 на 8%.

„Има няколко неотложни реформи, които трябва да се случат в здравеопазването. Март месец беше подписан договорът за европейско финансиране на здравна информационна система, а чак сега беше пусната обществената поръчка. Не знам как за по-малко от 14 месеца ще се справят с целия проект, понеже той е нещо грандиозно и касае контрола на данни по електронен път. Другото нещо е оптимизацията на бюджета за лекарства. Тази година той е 1 млрд. лева и пак има проблеми в системата. В определени групи лекарства, в които има генерични и оригинални медикаменти, продължава финансирането на оригиналния медикамент“, каза Шарков.

Той поясни, че мораториумът върху реимбурсиране на нови молекули за догодина не е реформа, а такава би била, ако медикаментите с аналог, тези без аналог и онколекарствата станат отделни пера в бюджета. „Разделянето на бюджета по този начин дава възможност както за конкуренция между самите оригинални медикаменти, така и за конкуренция на медикаментите с аналог в другата група“, поясни Шарков.

Според него оставката на министър Петров е стабилизирала правителството, тъй като се е случила веднага и е пресякла възможността за продължителни обсъждания на проблема. „Подобна оставка в бъдеще би навредила, но смятам, че няма да се получи, ако избраникът е Кирил Ананиев, понеже той е пример за това, че той извършва много внимателни реформи, така че да няма проблеми в системата по-надолу“, каза Шарков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zv#b

Гост 11.11.2017 08:19:53

Този самозван експерт хвали ДПС и в компанията на н...доразумението Пенка Г изглежда мноооого смешен.

Тъкмо се чудех 08.11.2017 09:32:18

откъде се пръкна този “експерт”. Сега вече стана ясно, татко му му казва, какво да казва.

Kuchkata 07.11.2017 22:47:01

Mnogo e lesno da se spit-va po momcheto. Bas lovya, che e po-motiviran da vi obori I shte nameri argumenti. Pitam vi kade sa vashite? Ako nyamate, ebete me za zdrave I ebetete maikata na hate.

Гост 07.11.2017 23:49:28

Няма никакво значение дали е мотивиран или материално стимулиран, момчето не познава здравната система нито у нас нито тези в чужбина и няма никакви аргументи освен ОБЩИ ПРИКАЗКИ. Този тип 'експерт' се сре]а във всяка българска кръчма от Лом до Малко Търново. Например искам да видя някой западен експерт да употребява хамалски изводи тип 'много хора се борят за парче от пая.' , 'болницата да проси помощ от НЗОК' и 'МФ и НЗОК осигуряват държавна помощ' Хей експерта не знаеш ли ,че НЗОК не е държавна институция, а по дефиниция е независим здравен фонд. Б@си профаните закичили се с табелата ' ЕКСПЕРТ' . Ей такива влизат в държавното управление на всякакви нива и за това сме под крушата във всяка статистика за напредък.

Гост 07.11.2017 17:40:14

'Внимателни реформи' звучи като щанда с надпис 'имитиращ продукт'. А иначе за Киро Бюджетаря съм съгласен ,че ще стъпва внимателно, просто защото стъпва в минирано поле с поставени от тях самите мини, а и внимателно заради подути подагрозни палци, ла-ла-ла гол и бос. Герберастите просто пуснаха поредното камикадзе дибидюс по нанадолнището. This is Spartaaaaaaa ....

БЛС-Въоръжено Крило 07.11.2017 14:52:27

Много ми е чудно този Аркади какво образование има ,защото коментарите са му обтекаеми, нищо не казващи в стил 'дигат ме да кажа урока ,ама съм неподготвен и говоря от обща култура и впечатления от новините' -клишета . клишета и дълбокомислени съждения за които няма компететност. Например 'конкуренция между самите оригинални медикаменти, така и за конкуренция на медикаментите с аналог в другата група'. Алооо, ЛЕКАРЯТ решава какво да изписва. конкуренция между медикаменти няма, защото той е експерта и той решава с какво ще се лекуваш. Ако Касата иска да получаваш най-евтиното лекарят има право на свое експертно мнение каквое да препоръча, а Касата ако искат да го поема , компромис експертите не трябва да правят , а да препоръчат най-доброто от гледище на опита и квалификацията си. Икономиите са майка на хроничните зболявания и механичното, а тенократско мислене не е подходящо , когато лекуваш живи хора защото няма да ви хареса, ако влезете в ролята на пациенти.

агент-провокатор 07.11.2017 15:03:38

а представяте ли си колко биха стрували (като цена, а и като съдържание!) анализите на този "Експертен клуб по икономика" (печелят обществена поръчка)? нещо, за което вероятния бъдещ министър се е изказал положително - анализирането на дейността на НЗОК да се аутсорсва. същия вероятен бъдещ министър няма нищо против в НЗОК да се назначи втори подуправител. значи ли, че в МЗ ще има 4-5 заместници? предстои да разберем...

Eлф 07.11.2017 14:48:01

Този "експерт" Аркади Шарков е син на председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. БЗС също са на клона, които чакат повече пари от НЗОК, затова сега разбирате ли защо са тези комплименти към Ананиев. Откъде този пикльо въобще може да се нарече експерт в областта на здравеопазването, че се изказва с претенция за компетентност, и откъде знае, че "Ананиев извършва внимателни реформи"? Как го разбра, какво анализира, на какво стъпи? Просто прави вятър на бъдещия министър, за да няма с него проблеви татко му... смях!

999 07.11.2017 14:46:28

Кухо клакьорско изказване. Системата няма да се "оправи" от финансист. Проблемът е в липса на политически идеи. ГЕРБ очевидно не може да ги реши и Борисов сменя министрите като носни кърпи с надеждата някой да извърши чудо. Това няма как да се случи. Когато не знаеш какво искаш, каквото и да полушиш все не става. Ананиев жертва авторитета си на разумен финансист, за да подобри фасадата на управляващите. Провалът му обаче, е неминуем и това ще срине престижа, който е градил с десетилетия. Дори парите на се толкова тежък проблем, колкото грешните политики. ГЕРБ премахна централното договаряне на скъпите лекарства, това трябваше да е реформа, сега го връща с претенця, че това пак е реформа. ГЕРБ създаде бъркотия с ваксините, когато ги прехвърли към НЗОК. После те се върнаха обратно в МЗ, но доставките се объркаха за години напред. ГЕРБ одържави НЗОК с промени в сруктурата на управление. Сега я съсипва като вади председателя на надзора и го прави министър при очевдно неподходяш управител. МЗ я се стабилизира, я не, но сътресенията които ще понесе Касата може да се фатални за системата. Нека не забравяме, че основната маса на парите в здравеопазването се управляват от НЗОК. Бюджетът на МЗ е неколкократно по-малък и не негово управление създава напрежение в системата.

БЛС-Въоръжено Крило 07.11.2017 13:43:54

Тея са се кръстили 'Експертен клуб по икономика , а са невежи ,че електронна система с електронни ежемесечни отчети НЗОК има - просто не са в реално време ,а всеки месец. Елктронно досие на пациента НЗОК също има , просто няма електронна карта , която да обхване тези данни и обмяна на данни между лечебните заведения. А внимтелните реформи на Киро са просто ЛИПСА НА РЕФОРМИ и това е което ще направи -пак имитации на реформи .Докато беше в Касата какви реформи направи този чичко ? НИКАКВИ. Просто Боко Тиквето се е фанал за Ананиев като удавник за сламка и чака чудо от него. Е, ще има ГОЛЕМИ РАЗОЧАРОВАНИЯ, просто щото системата ИСКА ПАРИ , а не гуру и чудотворно изцеление няма да има

Stan 07.11.2017 13:21:01

Евфемизмът " внимателни реформи" означава пълна липса на реформи. Ще се кара по инерция докъдето стигне системата- до неминуемия си крах. Без финансиране не става.

Гост 07.11.2017 13:20:01

Ананиев неизвършил нито една реформа, нито внимателна нито невниателна

Компетентен 07.11.2017 12:15:26

Малоумни коментари и тъпи тези. Достатъчен е бисерът,че 10 процента здравна вноска не е по-добре от 8 ,понеже 8 не е по-добре от 6. Тогава да я направите 4 . Ок ой ой отде таквизи капацитети бе от варненския свободен университет ли що ли

Зеленко 10.11.2017 15:01:15

Не са само от варненския, то и в НБУ на приемен изпит пишат с молив! А при толкова крадци, за пациента долуподписания! А на татко момчето, то винаги ще си намери топло местенце на "експерт и капацитет по празнодумство"

Гост 07.11.2017 14:57:00

Тя вноската може и да е 20%,ама като не ни влиза в джоба какво ни топли!

Компетентен 07.11.2017 16:49:40

Как да не влиза ? Да не си в кешовата медицина ? По принцип у нас всеки каптира по неколко парични потока къде каса, къде легално плащане, къде корипцийка... Касовият компонент дава стабилност виж профила. Петров стотина Бона годишно от КП получИл, те си отпуснАш

Гост 07.11.2017 19:28:12

Къде у вас,бе? Кой Каптира,бе! Влиза ти отзад някъде на теб,ама или не се усешаш,или те кефи!


Още новини
Признанието на гилдията се получава най-трудно и затова е най-сладко
20.10.2018 12:14:23 Надежда Ненова

Признанието на гилдията се получава най-трудно и затова е най-сладко

„Признанието на гилдията се получава най-трудно и затова е най-сладко.“ Това каза ака ...

МЗ обявява XI-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”
20.10.2018 10:21:53

МЗ обявява XI-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Наци ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...