Понеделник, 17 Юни 2019
05
май

Д-р Борислав Бенишев: Хирургията започва от първата среща с пациента      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Борислав Бенишев е завършил МУ-София през 2012 г. Същата година постъпва в Четвърта хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“, където и специализира. От  март 2017 г. работи в хирургическото отделение на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ като се специализира в областта на  лапароскопската и конвенционална обща и колоректална хирургия и съдовата хирургия. Освен това д-р Бенишев е запален фотограф и се интересува от високи технологии и изкуствен интелект, включително роботика.

Д-р Бенишев, как избрахте медицината за своя професия?

 Това се случи още в гимназията. Тогава ми се изясни идеята, че искам да се занимавам с медицина, но не мога да кажа конкретен повод. Просто винаги ме е привличала възможността да помагаш на другите заради удовлетворението, което изпитваш от това. А да помогнеш за здравето е най-висшата форма на това удовлетворение. Аз съм лекарско семейство, баща ми е педиатър. Ходил съм при него в болницата, наистина малко пъти през живота ми, но това, което съм виждал в неговата работа, ми е направило впечатление. Освен това винаги са ме привличали и хуманитарните науки.

А как избрахте хирургията?

Много обичам да върша прецизна работа. Има някои неща, които са пипкави,неща, които изискват сръчност и прецизност в движенията. Нещо, което е много важно - в хирургията виждаш резултата от това, което правиш. Независимо дали е добър или лош - виждаш непосредствено какво се случва след твоята намеса. Това е нещото, което изключително много ми харесва.

Имате ли случай в практиката си, който остава незабравим за Вас?

И за радост, и за съжаление - да. Казвам го така, защото има едно медицинско клише, което доста често се използва по филмите - „не си спомням хората, на които съм помогнал, но си спомням всички, на които не съм успял“. Това е вярно само донякъде. Аз нямам много голяма практика, но си спомням много от случаите, които са минали през мен, независимо дали резултата е бил добър или лош. Важното е човек хубаво да анализира всеки случай и да вземе нужното, за да може следващия път в такава ситуация да се справи по-добре.

Важно ли е за хирурга общуването с пациентите?

Хирурзите не участваме само в операцията на човека. Хирургията не е просто действието „да изрежеш болестта“, тя започва от първата среща с пациента, когато дойде на преглед, било то с референция от личния лекар или по спешност. Трябва да се обясни на човека, че неговата болест се лекува с операция. За хората това е много страшно, тъй като е вмешателство в организма им и веднага им се задейства инстинкт за самосъхранение да не го искат. Затова е много важен контакта с пациента - трябва да му обясним какъв е очаквания резултат и какви са рисковете. Много е важно това да бъде разбрано от човека. След операцията имаме период, в който хората се проследяват в отделението. Виждаме какво се случва с тях в първите часове и дни. Изкуството на хирургията включва общуването с пациента преди, по време и след операцията.

Докъде искате да стигнете в хирургията?

Аз съм човек, който обича да се усъвършенства и да разширява мирогледа си. Затова след като взех специалност по обща хирургия, записах и специализация по съдова хирургия. Не мога да кажа с точност като какъв се виждам след 10 години, но това, което искам е да съм по-добър, отколкото сега.

Ендоскопската хирургия изглежда най-фината част от хирургията. Така ли е наистина?

Всяка част от хирургията е фина. Ендоскопската хирургия е много голямо постижение както на медицината, така и на технологиите. Чрез нея се позволява с много малък достъп, а не с голям хирургически разрез да се извършват големи операции. Най-голямото предимство е минималната травма, която се нанася на човека. В конвенционалния метод, за да стигнем до болното място, трябва да минем през здрава тъкан, т.е. хирургическият разрез само по себе си нанася травма на организма и в постоперативния период човек трябва да се възстановява както от болестта си, така и от тази травма. Ендоскопската хирургия на практика ликвидира този проблем. По този начин възстановяването е много бързо и човек може почти веднага да се върне към нормалния си начин на живот и съответно да се възстанови по-бързо и от заболяването си.  

Технологиите в медицината ли са причина за увлечението Ви и по IT?

От малък се впечатлявам от всякакъв вид електронни устройства и компютри. Ендоскопската хирургия съчетава двете ми любими неща на едно място. Там много се разчита на постиженията във високите технологии, както за образа, който получаваме, докато оперираме, така и при хирургичните инструменти. Интересите ми са в електрониката като цяло, в роботите, в компютрите и технологиите, които подобряват зрението на хирурга. Когато оперираш не е важно само това, което виждаш с очите си, а и тези, които са невидими с просто око. С помощта на камерата, която използва, компютърът може да предложи на хирурга план за действие при анатомични структури, които трябва да се избягват при операция в корема например. Това е постижението във високите технологии, което мен много ме вълнува и което се развива в момента най-много. Не толкова действието, колкото визуализацията.

Вие самият имате ли идеи за допълнително усъвършенстване на електронните устройства?

Навлизането на технологиите в медицината е малко по-бавно, отколкото в потребителския свят. Това е така, за да се проследи приложението им, да бъде одобрено за ползване върху човек, трябва да се премине през доста тестове, а най-важният е тестът на времето - колко време ще се задържи технологията, доколко е полезна за човека, дали предимствата й са повече от недостатъците, а в условията на пазарната икономика е важна и цената. По отношение на технологията в хирургията действа принципът, че сигурността е на първо място.

А как се запалихте по фотографията?

Случи се докато следвах. Видях една колежка в университета, която носеше албум със снимки, правени в операционната. Това много ме запали и реших, че и аз искам да правя такива снимки. Оттам нататък пътят е лесен - купуваш си фотоапарат, четеш, снимаш. Независимо какъв е фотоапарата, както казват повечето експерти - важна е композицията на това, което снимаш.

Как се предпазвате от бърнаут синдрома?

Бърнаут синдрома е много застъпен в съвременното общество, защото всички работим по много. Твърди се, че човек, когато обича това, което работи, понася натоварването по-леко, но наистина умората в края на деня е голяма. Когато всичко вече е приключило разбираш колко си изморен. Затова за себе си съм си изработил техника и тя е да се занимавам с хобитата си, които отнемат доста голяма част от стреса на работното място.

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RzDv


Още новини
НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост
17.06.2019 16:46:37 Надежда Ненова

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост

Клиничните пътеки по пневмология и фтизиатрия не се разделят за деца и възрастни в Анекса към НРД ...

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали
17.06.2019 15:27:13

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 6.0 на 10 000 души от населението. Тов ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...