Събота, 23 Октомври 2021
28
ноем
26
 

БЛС рискува да изгуби всичко постигнато след писмо на д-р Райчинов с призив да не се подписва анекс към НРД

Сряда, 28 Ноември 2018 | 16:08:04
26

В писмо до всички лекарски колегии, както и до управителния съвет на Българския лекарски съюз, бившият председател на съсловната организация и настоящ шеф на колегията в Русе д-р Цветан Райчинов и УС на районната съсловна организация определят променит

В писмо до всички лекарски колегии, както и до управителния съвет на Българския лекарски съюз, бившият председател на съсловната организация и настоящ шеф на колегията в Русе д-р Цветан Райчинов и УС на районната съсловна организация определят промените в закона за бюджета на НЗОК като „абсолютно недопустими“. От районната лекарска колегия, без да е казано в прав текст, приканват колегиите да не се подписва анекс към НРД.

Според УС на БЛС – Русе подписването на този документ ще бъде отстъпление от позициите на БЛС . В писмото си д-р Райчинов отбелязва още, че преговорите по НРД – макар те все още да не са приключли – са били в „абсурдно кратки срокове“ и според него не може да се очаква положителен резултат от тях.

Прави впечатление, че това писмо идва на фона на успеха, който постигна БЛС при преговорите за подписване на бюджета на НЗОК за 2019 г. В него бяха приети всички искания на Лекарския съюз. Между първо и второ четене на законопроекта от БЛС извоюваха да се спре преразпределението на средства по пера, да отпадне текстът за предварително удържани суми от наложени актове, да се отмени задължителното прелицензиране на лечебните заведения, като при процеса те са активната страна и т.н.

В интервю пред БНТ пък председателката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова призна, че между двете четения на бюджета са взети предвид предложенията на БЛС и от тук нататък именно те, в процеса на преговорите с НЗОК, ще решават какво ще се случи с цените, обемите, вида на медицинската помощ и клиничните пътеки. 

Евентуалното неподспиване на този анекс ще означава, че БЛС ще загуби много от постигнато до момента в преговорите. Касата отново ще може да взима решения напълно самостоятелно, а това вероятно ще доведе до ново напрежение сред съсловието. Самата съсловна организация отново ще изпадне в изолация и то точно след като извоюва почти всичко, което поиска от закона за бюджета на НЗОК.

От писмото на д-р Райчинов се разбира още, че русенската лекарска колегия няма да вземе участие в предстоящия събор, на който трябва да се реши дали да бъде подписан анекса към рамковия договор. Вместо това се приканва за свикване на извънреден събор, който  да се проведе възможно най-рано – след месец януари.

Припомняме, самият д-р Райчинов беше шеф на съсловната организация 2 последователни мандата. Периодът, в който той оглавяваше БЛС, съвпадна с редица безпардонни решения на управляващите, в голяма част от случаите без съобразяване със съсловната организация, а в един емблематичен – лично с подписа на самия д-р Райчинов. През 2011 г. и 2012 г. здравната система дотираше държавния бюджет чрез трансфери от НЗОК към МЗ за редица дейности, които бяха свързани със здравно неосигурени граждани. През 2010 г. пък д-р Райчинов като председател на БЛС подписа споразумение с управляващите, което им даде право да използват т.нар. „голям резерв” на НЗОК както намерят за добре. Към тогавашния момент в резерва имаше 1,4 млрд. лв.

Макар сега да призовава за отказ от анекс, в края на 2013 г., след подписването на рамков договор за следващата година, д-р Райчинов заяви: „И най-лошият договор е по-добър от това да нямаме договор”. За 2013 г. пък НРД изобщо не бе подписан, като цените и обемите на медицинските дейности, вместо да се договорят между съсловната организация и Касата, бяха приети „служебно” от Министерския съвет в съответствие с действащата тогава нормативна уредба.

Също под председателството на д-р Райчинов Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба на Българския лекарски съюз в размер на 80 000 лв. за въвеждането на минимални цени за преглед. По-късно Върховният административен съд излезе с решение, което потвърди наложената от КЗК глоба.

Д-р  Райчинов беше кандидат за шеф на БЛС и на последния събор на лекарите, но там получи смешните 35 гласа и зае предпоследна позиция.

Интересно е в случая чии интереси защитава председателят на УС на районната колегия в Русе?Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VAke

Точната диагноза! 04.12.2018 22:27:37

Копирам колегата отдолу защото е много точен:БЛС по-скоро принудените да членуват в тази пародия на организация няма какво да губят вече, защото трибуквието 'БЛС' всичко загуби - от материални придобивки на съсловието и правата на една свободна професия до самоуважението. Естествено овчето търпение към простите ръководни овчари също е фактор нищо да не се променя в положителна посока

въпрос 04.12.2018 22:24:42

Много ли ви боли платени неграмотници,че Райчинката ви каза истината? Че пак сте се продали? Клекнали? Не разбрали? Не знаещи? Не можещи? Зеащо не сте се подписали авторите, почитатели на честно избрания частник от частната болница на частния лечител? Пълни лъжи в тоя пасквил, в стил Стойчо Кацаров! Можете само да му дишате прахта на Райчинов, нямате и една стотна от неговия капацитет и това ви изнервя да пишете подобни гнусотии! Ако някой някога чу и разбра какво е БЛС, беше по времето на Райчинов! Сега от 30 000 лекари, 29 хиляди не заят кой е председател на БЛС, а останалите му бъркат името, никой никъде не го кани, дори платените интервюта от квотата на великия благодетел не стават, падението е пълно, съсловието - дезинтересирано. Но и ядосано защото му взимате от честно заработените средства - за да се издържат една шепа напазарувани!Ето затова и системата ще боксува- докато не се измете този ненужен на никого лекарски съюз - посредник!

Гост 01.12.2018 11:03:06

Отвратен съм от съдържанието на материала. А след истините които са в обръщението на русенци и плюенето по Райчинов ми идва в повече. Не забравяйте че от Русе е и Г. Тодоров а явно не е против писмото. Райчинов може да е всякакъв но е прав. Искаме да чуем и Тодоров.

Райчинкофен 29.11.2018 15:49:21

Отговор на въпроса: Райчинката винаги е защитавал собствените си интереси, нищо друго. Материалът наистина е злобничък към него, но това не значи, че не е верен. Изгонен от палатката днес русенската въртиопашка може да призовава за всичко и да се прави на принципен, само че фактите са точно такива, каквито са описани. При това казана е частица от истината. Пропуснато е славното му минало, когато носеше чантата на Кехайов и успоредно с това снасяше информация от БЛС на каса и министерство, пропуснато е как щеше да си подава оставка, ако Кехайов не стане пожизнен председател, пропуснато е как после инициира служебен събор с цел да изплува като борец. И почти успя тогава. Да си гледа ДКЦ-то, частния бизнес и се радва на комисионната от договора за Дома на лекаря, че там тепърва има какво да излиза!

Гост 29.11.2018 13:27:07

БЛС по-скоро принудените да членуват в тази пародия на организация няма какво да губят вече, защото трибуквието 'БЛС' всичко загуби - от материални придобивки на съсловието и правата на една свободна професия до самоуважението. Естествено овчето търпение към простите ръководни овчари също е фактор нищо да не се променя в положителна посока

Гост 29.11.2018 10:35:41

Доста грозна и поръчкова статия, май Райчино ще излезе прави, щом е предизвикал такава реакция!!! И къде е автора????

Един ОПЛ на 33 29.11.2018 08:38:02

Не че съм му фен на Райчинов, но ако материалът е с автор екипът на Здраве.нет, то това определено не е безпристрастна журналистика. Ако пък не е - защо не е написан автора.

Гост 28.11.2018 23:06:06

Дали написаоното е от Райчинов? Дълбоко прозирам в написаното стила на Тодоров. Райчинов е хлъзгалка! Тодоров е последователен и е класа! тук има класа. Публикувайте цялото становище до Колегиите и ще познаете друго!

Донка - Даринка 28.11.2018 21:48:35

По всичко личи , че частните болници и Фарма - олигархията опитва за да профилактира малкото реформа , която личи в бюджета на НЗОК . Да видим и огранизациите им как ще реагират - според мен още не могат да се ориентират точно какво Киро тифтеря замисля . Появиха се писания тук-там , но само толкоз . Да видим дали ще се обърнат към съда . Ще си поличи по организацията на анестезиолога - защитник на правата в здравеопазването - не му помня името - и ъндърграунда на частните болници .

999 29.11.2018 07:56:40

Къде ги виждате реформите в този бюджет? Всяка година бюджетът нараства с около 10%, като се запазват едни и същи пропорции на разпределение. Реформа щеше да е, ако средствата за извънболнична помощ бяха увеличени поне два-три пъти. Ако личаха мерки за пренасочване на медицински персонал към амбулаториите, за да се интензифицират домашните грижи. Такива неща, обаче няма. Няма и намерение за реформа. Много лесно кълвете на пропагандни въдици. Прочетете всички стари бюджети. В тях пише същото с по десет процента по-малко на година.

Гост 28.11.2018 20:19:40

изводите от мнението на РУсе ги четем, а защо го няма самото мнение! Здраве нет ние сте просто пионки. Дайте да прочетем писмото от РУСе!!! В Русе има и свесни колеги , като Дачев и Тодоров например!

Невъоражен център 28.11.2018 18:06:59

Кой беше този Райчинов?

Гост 28.11.2018 19:14:48

Послушник на тиквите, както и сегашните 'председатели' и вождове ,вашите господари , които се втурнахте да браните на амбразурата. Всички сте еднакви въпросът е на коя маса пияндета седите и кой защитавате.

Гост 28.11.2018 19:14:47

Послушник на тиквите, както и сегашните 'председатели' и вождове ,вашите господари , които се втурнахте да браните на амбразурата. Всички сте еднакви въпросът е на коя маса пияндета седите и кой защитавате.

Гост 28.11.2018 16:50:04

Ех Райчинов , Райчинов лъсна ти маймунския червен задник

Лекар 28.11.2018 16:29:27

Айде писачите на фармамафията започнаха. За съжаление няма да можете вече да крадете от парите за здраве всяка година.

Гост 28.11.2018 19:08:29

Троле, ти не си никакъв лекар, защото само глупаци могат да свързват произволни думи като 'фармамафия' с мизерното заплащане на лекарите в България и останалите тежки проблеми на СИСТЕМАТА СЕМАШКО. Няма как да свързваш просто думи без да се обосновеш, а ти си гол като пушка откъм логика. Просто си драскаш нещо си за провокация

Гост 28.11.2018 16:29:02

Райчинов неистово се опитва да се върне на водещата позиция в БЛС и по този начин да се реабилитира след показаната липса на каквото и да било доверие от страна на делегатите на събора, но писмото му е пълна глупост. Да не кажа излагация. По-голяма дори от демонстративното скъсване пред телевизионните камери на онова срамно споразумение с правителството. Всъщност той тогава скъса само собствения си екземпляр, а този, който беше в министерския съвет си е цял и до днес.

Гост 28.11.2018 16:25:51

И......Внци естествено ....... да им лъснат задниците

БЛС-Въоръжено Крило 28.11.2018 16:25:31

Не ,че Райчинов става за нещо ,ама кой ви излъга, че сегашния БЛС бил постигнал нещо ? Нищо съществено не е постигнато. Прелицензирането беше глупост на ГЕРБ и те самите кратуни си го оттеглиха. взимането на суми преди излязло съдебно решенив щеше да бъде анулирано от Конституционния съд, прехвърлянето на суми от едно перо в друго и забраната на това не може да доведе до СЪЩЕСТВЕНИ ПРОМЕНИ В ПЛАЩАНИЯТА . Къде са постигнати важни неща ,като въвеждане на потребителска такса за всички групи от населението и нейното актуализиране, къде е остойностяването на лекарския труд, къде е премахната произвола в работното време на лекарите , където се приема 24 часово разположение и прегледи кой когато свирне КЪДЕ СА ТЕЗИ ИСКАНИЯ И КЪДЕ СА ТЕЗИ УСПЕХИ В ТЕЗИ ИСКАН ИЯ?!?!?!. Никъде . Е какъв успех е постигнал УСН на БЛС днес ? Никакъв.

Делегат 28.11.2018 16:24:10

Айде Галке , ти сега си на ход да застанеш до него

Гост 28.11.2018 16:22:18

Райчинов, и ти ли се показа?

Doktor 28.11.2018 16:21:12

Това е призив за самоунищожението на БЛС!!!

` 28.11.2018 21:43:57

Ти пък...

Лекар 28.11.2018 16:19:25

Фармамафията му плаща за да пише тези простотии. Това е най-слабия Председател на БЛС. От него започнаха всички проблеми за съюза

Гост 28.11.2018 19:10:48

И какво печели 'фармамафията' според кухата ти кратунка ?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Изнесени ваксинационни пунктове работят за пореден уикенд в София и страната
23.10.2021 09:25:05

Изнесени ваксинационни пунктове работят за пореден уикенд в София и страната

Тази събота и неделя, 23 и 24 октомври, освен всички 7 изнесени ваксинационни кабинети, организир ...

4826 нови случаи, 136 са починалите
23.10.2021 08:35:01

4826 нови случаи, 136 са починалите

4826 са новодиагностицираните с COVID-19 при 30 772 теста. Това сочат данните от Единния информац ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...