!
Петък, 19 Април 2024
06
дек
1
 

Биоподобните лекарства ще подобрят достъпа на пациентите до съвременни терапии

Сряда, 06 Декември 2017 | 17:16:39 Надежда Ненова
1

Биоподобните лекарства могат да подобрят достъпа на пациенти до съвременни терапии при намаляване на разходите за системата на здравеопазването в целия Европейски съюз. Това бе посочено по време на конференцията "Биоподобните лекарствени продукти - нас

Биоподобните лекарства могат да подобрят достъпа на пациенти до съвременни терапии при намаляване на разходите за системата на здравеопазването в целия Европейски съюз. Това бе посочено по време на конференцията "Биоподобните лекарствени продукти - настояще и бъдеще за устойчиво здравеопазване", която се проведе днес.

„Основната ни цел трябва да бъде повишаване на здравния статус на населението. Когато говорим за биоподобните медикаменти, трябва да се фокусираме върху ползите за здравното осигуряване и създаването на устойчивост на цялата здравна система“, каза проф. Золтан Кало от университет „Йотвос Лоранд“ - Будапеща.

Генералният директор на „Лекарства за Европа“ Адриан Ван ден Ховен подчерта, че от 2006 г. до 2016 г. в ЕС са спестени около 1,5 млрд. евро от въвеждането на биоподобните лекарствени продукти, като се очаква до 2020 г. в Европа и САЩ да бъдат спестени 49 млрд. евро.

Към момента в ЕС са одобрени около 40 биоподобни медикамента. Най-много регистрирани продукти има в Германия - 22, Франция - 15, Чехия - 14, Финландия, Белгия и Хърватия -13, а в България те са 11.

Биоподобните лекарства се ползват в ЕС от 2006 г. като алтернатива на референтните лекарствени продукти. Те са възможно най-близки или подобни на вече съществуващите биологични лекарства, като са показали клинична еквивалентност по отношение на ефикасността и безопасността. „Това е субстанция от живи клетки, тъканни култури от човешки произход, резултат от генното инженерство и органичен синтез. Най-опасната нежелана лекарствена реакция е имуногенността, за която трябва да се знае, че е непредвидима“, обясни председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти проф. Николай Данчев.

НЗОК е включила в Позитивния лекарствен списък биоподобни продукти за шест групи заболявания, сред които диабет тип 1, ревматоиден артрит, онкологични болести. „Нужна е дискусия между лекари, фармацевти и пациенти, както и да се създаде система за постмаркерингово наблюдение“, посочи директорът на Дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане“ на НЗОК д-р Галя Кондева. По думите на изпълнителния директор на ИАЛ доц. Асена Стоименова пък трябва да се създаде ръководство за употреба, към което лекарите да се придържат стриктно при изписване на терапии.

Участниците в конференцията се обединиха около тезата, че е нужно да се подобри информираността на медицинските специалисти и пациентите относно качеството, безопасността и ефективността на биоподобните лекарства.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
42Jk

Хипократ 07.12.2017 10:23:18

Както съм казал навремето, "Бъдещето на миналото е подобно, но не се повтаря". Като гледам тази маса от човеко-"подобни", адмнистративно-"подобни", професионално-"подобни" и т.н. "подобни" същества, обединени около някаква си елементарна логико-"подобна" теза за медико-"подобна" и здравно-"подобна" практика, разбирам, че съвременни иновации, като квантовата логика и ролята на торсионните полета в диагностиката и управлението на здравното състояние и биорезонансната терапия (например), нямат изгледи да се случат в близките поне 10 години.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви първа порция конкурси за управители на болници
19.04.2024 15:49:34

МЗ обяви първа порция конкурси за управители на болници

Конкурс за управители на шест специализирани лечебни заведения обяви Министерството на здравеопаз ...

Д-р Христов: На фона на вълната от морбили в Европа един случай у нас е чудо
19.04.2024 15:28:47

Д-р Христов: На фона на вълната от морбили в Европа един случай у нас е чудо

„За морбили имаме един единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в ця ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...