Сряда, 19 Декември 2018
15
май
1
 

Във вестниците: Още за арестите в Пловдив, болницата във Враца, модернизацията на Спешна помощ

Вторник, 15 Май 2018 | 09:10:33
1

Медийният интерес към ареста на служители на Здравната каса в Пловдив не стихва. Днес „Сега” отразява другата гледна точка по случая. „Адвокатите на обвиняемите за източването на здравната каса в Пловдив посочиха разминавалия между тв

Медийният интерес към ареста на служители на Здравната каса в Пловдив не стихва. Днес „Сега” отразява другата гледна точка по случая. „Адвокатите на обвиняемите за източването на здравната каса в Пловдив посочиха разминавалия между твърденията на прокуратурата и действията й по случая”, съобщава изданието, като припомня, че преди дни бяха шумно задържани директор в регионалната каса и негов подчинен, фармацевт и социално слаб. Според прокуратурата те са създали схема, по която са източили над 1 млн. лв. от програмата за скъпоструващо безинтерфероново лечение на хепатит С.

„В крайна сметка в ареста са останали само двамата държавни служители. Аптекарят, за когото прокуратурата твърди, че е инициатор на схемата, е бил пуснат срещу 20 000 лв. гаранция. Социално слабият също е пуснат срещу 3000 лв., независимо че на негово име са били регистрирани всички фантомни виртуални аптеки, през които се източвали парите.

Адвокатите на задържаните попитаха защо след като обвиненията са еднакво тежки и за четиримата, в ареста са оставени само двама от тях. Защитата твърди, че на практика обвинението не разполага с доказателства за тежките обвинения за документна измама и подкуп в особено големи размери”, пише вестникът.

Проблемите на врачанската болница също са във фокуса на медийното внимание. „Драма със спешен случай, който медиците във врачанската болница не можаха да поемат, се разигра по време на посещението на заместник здравния министър Жени Начева в понеделник”, информира „Телеграф”.

„Оказа се, че стационарът е останал не само без необходимия персонал и консумативи, но и без телефони. „Не можем дори да се обадим за помощ”, оплакаха се на Начева доведените до отчаяние хора в бели престилки. Заместник-министърът дойде с добрата новина, че още до края на деня около 500-те лекари, сестри и санитари ще получат заплатите си за февруари, а в последните дни на месеца - и за април, тъй като е постигнато споразумение с най-упорития кредитор да разблокира сметките”, пише ежедневникът.

„Пратеничката на здравното министерство каза още, че след като се намери начин да се изплатят сегашните задължения към лекарите, те ще си получават заплатите редовно.

Присъстващите на срещата медицински работници и граждани обаче не останаха доволни, тъй като не станало ясно дали ще бъдат закрити или орязани отделения”, допълва „24 часа”, като уточнява, че в края на месеца Начева отново ще посети врачанската болница, за да види как върви оздравителният план.

Някои издания се спират и на обявената вчера от МЗ информация за подаденото проектно предложение по „големия проект” за модернизация на Спешна помощ. „Центровете за спешна медицинска помощ ще бъдат обновени с нови линейки и медицинска апаратура за общо 163 млн. лева. Министерството на здравеопазването вече е подало проектното предложение за мащабния инвестиционен проект, съобщиха от там”, четем в „Монитор”.

„От МЗ уточниха, че това е най-големият проект в тази насока, тъй като е комплексен, сложен и обхваща големи територии за дейност. Подготовката на проектното предложение стартира през 2016 г. от Министерството на здравеопазването и външен консултант Обединение „Регионална здравна инфраструктура”, избран по реда на Закона за обществените поръчки. Основната цел на проекта е да се подобри достъпът на пациентите до качествена и навременна медицинска помощ при спешни състояния на територията на цялата страна. Предвижда се чрез него да бъдат модернизирани всичките 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ в страната. Те обхващат спешните отделения, разкрити в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и създадените към тях 176 филиала и изнесени екипи. В изпълнение на проекта ще се обнови сградният фонд, ще бъдат купени 400 санитарни автомобили, оборудвани с необходимото медицинско оборудване. По този начин ще се гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ при спешни състояния на територията на цялата страна, заявиха от Министерството на здравеопазването”, пише още ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UnE@

GP 15.05.2018 17:42:46

Любимият изказ на политиците при криза е в бъдеще време-ЩЕ. Като слязат от сцената е бъдещо несвършено-ЩЕШЕ


Още новини
2018-а: най-малко трансплантации у нас за последните пет години
18.12.2018 16:48:20

2018-а: най-малко трансплантации у нас за последните пет години

Плавен спад на броя трансплантации у нас за последните пет години – това сочат данните на И ...

Раздадоха наградите „Даниела Сеизова“ 2018
18.12.2018 16:01:39 Надежда Ненова

Раздадоха наградите „Даниела Сеизова“ 2018

Дерматологът д-р Иван Богданов от "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" стана големия победител ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...