!
Петък, 29 Март 2024
16
май
1
 

От печата: За болниците, за здравната карта, за ТЕЛК

Сряда, 16 Май 2018 | 09:26:45
1

„Фалит на общински болници в страната няма да има, нито някой по административен път може да каже, че трябва да се закриват лечебни заведения. Това заяви във Варна зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски, който е сред участниците в 28-а а

„Фалит на общински болници в страната няма да има, нито някой по административен път може да каже, че трябва да се закриват лечебни заведения. Това заяви във Варна зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски, който е сред участниците в 28-а асамблея на Интернационалната медицинска асамблея „България”, четем днес в „Стандарт”.

„Той посочи, че не е изключено да се стигне до закриване на отделения, но не защото някой издава такава заповед, а защото персоналът заминава и структурите вече не покриват здравните стандарти. Въпреки тези проблеми основните клиники ще продължат да работят и то не само като оказват спешна помощ, а и като помагат на пациенти със социално значимите заболявания, защото повечето от тях нямат възможност да пътуват, допълни Хаджийски”, пише още изданието.

„Дума” пък информира, че БСП настояват да бъде преработен проектът за националната здравна карта. „Той трябва да бъде професионално обсъден и да защитава с всички средства областните, общинските и университетските болници”, каза във Велико Търново депутатът от левицата и член на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Георги Михайлов. Според него смисълът на картата не е да направи моментна снимка на броя на специалистите, болниците и леглата, а да се покаже каква е системата на баланс и на достъп, за да може да се подобри достъпът на хората до здравеопазване”, пише изданието.

„Механичното съкращаване на 6000 легла няма да доведе до оптимизация, а до конфликтни ситуации”, коментира специалистът по хематология. Той даде пример с високотехнологичните дейности и лечението на инфаркти и инсулти. „Броят на областите е 28, центровете по инвазивна кардиология са 28, но 8 от тях са на територията на София. Това означава, че 8 области нямат възможност да лекуват с високотехнологични методи, а инсултът се лекува до 1 час. При липсата на реално балансиране, хората от тези области са лишени от шанса да преживеят такова заболяване”, каза проф. Михайлов”, допълва изданието.

И още: „Финансирането на здравната система с клинични пътеки и болници, които са търговски дружества, е дълбоко порочно. БСП е изработила нов модел за финансиране на българското здравеопазване. Той ще бъде представен, заедно с визията на партията за секторите сигурност, образование и демографска политика на разширен форум на НС на БСП до края на юни, обяви Весела Лечева”.

„Труд” пък се спира на проблемите, свързани с ТЕЛК, като разговаря по темата с председателя на сдружението на лекарите от ТЕЛК в София д-р Боряна Холевич, която е категорична, че в сферата са нужни законодателни промени. Според нея ако проектонаредбата за медицинска експертиза бъде приета, стотици хиляди хора с увреждания ще бъдат ощетени. „Години наред управляващите прехвърлят върху нас вината за неадекватната социална политика и лошата нормативна база, с която работят Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Хората трябва да разберат, че ТЕЛК не е „социално подпомагане”, а медицинска комисия и процентът намалена работоспособност не зависи от социалния статус, а от здравословното състояние. Боледуват и бедни, и богати, а процентите се определят по действащата Наредба за медицинска експертиза”, коментира тя.

Д-р Холевич припомня един от големите проблеми за лекарите в нормативната уредба: „Чл. 112, ал. 9 от закона за здравето гласи, че обжалването на решение на ТЕЛК не спира плащанията по него и изплатената сума се връща от лекарите. Няма в света такъв прецедент. Той води до масово нежелание за работа в ТЕЛК”, посочва тя.

По думите й също така е мит, че фалшивите ТЕЛК решения са много. „Бегъл поглед върху статистиката за социално значими заболявания показва, че броят на болните многократно надвишава този на освидетелстваните от ТЕЛК. По данни от 2016 г. в България са регистрирани 284 738 души с онкологични заболявания, 406 738 със сърдечно-съдови, 520 000 с диабет, 70 000 с епилепсия, 10000 с ДЦП, 3000 на диализа, 32082 психичноболни, дотук - 1326 175 страдащи от сериозни заболявания. В тази статистика не са включени хората с увредено зрение и слух, ортопедични и автоимунни заболявания, вродени аномалии и др.”, посочва тя и отбелязва, че през последните години има намаляване на броя на освидетелстваните с трайно намалена работоспособност.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LrsY

Гост 16.05.2018 09:46:54

БСП е изработила нов модел за финансиране на българското здравеопазване. Той ще бъде представен, заедно с визията на партията за секторите сигурност, образование и демографска политика на разширен форум на НС на БСП до края на юни, обяви Весела Лечева”. Алоо, комунистическите боклуци - ние знаем ТОЗИ ВАШ НОВ СТАР МОДЕЛ - на социалистическите поликлиники без потребтелски такси , без нормиран труд и на фиксирани заплати под въпрос всеки месец и зависими от политическото леке на Партията сложено за директор. Работили сме вече при този ваш модел . Начукайте си го знаете къде


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия
29.03.2024 13:11:29

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по Педиатрия с район на обслужване & ...

78-годишен извади пистолет срещу медик
29.03.2024 12:27:30

78-годишен извади пистолет срещу медик

78-годишен мъж от Шумен отправил закана за убийство към медик в областната болница, съобщи БНР. М ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...