!
Четвъртък, 28 Март 2024
16
май
11
 

Министър Ананиев за медиците във Враца: Тези хора са лъгани с години, нормално е да не вярват

Призовавам лекарите да се върнат на работа

Сряда, 16 Май 2018 | 10:55:00
11

"Тези болници в продължение на 13 и повече години се водят към фалит. Голяма част от тези хора, които работят в двете болници, работят през по-големия период от тези 13 години. Те са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените пор

"Тези болници в продължение на 13 и повече години се водят към фалит. Голяма част от тези хора, които работят в двете болници, работят през по-големия период от тези 13 години. Те са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства, медикаменти, медицински изделия, апаратура, техника“. Това заяви пред Нова Телевизия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в коментар за проблемите в болниците във Враца и Ловеч. Припомняме, при посещението на заместник-здравния министър Жени Начева във врачанската болница в понеделник се стигна до екслация на напрежението, като дори по нея бяха хвърлени яйца от страна на персонала. 

Той допълни още, че те са били свидетели и на сключените порочни договори с частните фирми на територията на болниците. „Тези хора наистина не вярват на държавата, но след като не вярват, защо тогава не излязоха на протест“, попита още Ананиев.  „Ние не искаме те да разследват всичко това, което се е случило, но са имали право да го кажат“,  заяви той.

По думите му злоупотребите в двете лечебни заведения са за милиони. Той изтъкна, че настоящето ръководство на МЗ още в началото на мандата си е предприело действия заедно с главна прокуратура и МВР заради порочните практики в болниците. „Прокуратурата е единственият орган, който може да каже в момента чия е вината, точно в какъв размер и какво трябва да бъде съответното наказание“, категоричен бе той.

Ананиев повдигна и въпроса срещу кого е гражданският протест. „Тези яйца няма да свършат работа. Тези яйца, ако трябваше да бъдат хвърлени срещу някого, макар че аз не приемам този подход, трябваше  да бъдат хвърлени по тези, които докараха болницата до това състояние. Тези яйца се хвърлят върху хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев.

Той изтъкна и предприетите от МЗ мерки за стабилизиране на сектора, сред които анализ на финансово състояние, оздравителните планове, стандарт за финансово управление, възстановените проекти за спешна помощ и други.

В същото време Ананиев беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца: "Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват“, заяви Ананиев. Той призова и напусналите медици от двете болници да се върнат на работа и обясни, че само по този начин средствата от касата ще заработят и ще бъде подсигурен нормален лечебен процес. „Ние гарантираме, че ще направим всичко възможно да стабилизираме тези болници. Те са наш приоритет, те са структуроопределящи болници“, заяви здравният министър. „Призовавам ги да се върнат, аз знам, че те плащат цена на нещо, което е извършено от други, но и аз плащам цената като министър на здравеопазването за всичко това, което се случва. От първия ден, в който съм министър, няма спокойна обстановка, в която да работим“, призна той. Здравният министър изтъкна, че в последните дни 19 души от врачанската болница са в болничен, от които седем са с една диагноза.

Ананиев припомни още, че МЗ няма законово основание да покрие дълговете на болниците, възлизащи на 0,5 милиарда лева. Той обясни, че когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати на медиците и посочи, че затова са необходими  2-3 месеца.  

Здравният министър коментира и напрежението, свързано с цените на медицинските изделия и оповестения от пациентски организации случай на починала пациентка. Той припомни, че казусът е бил проверен и резултатите сочат, че  смъртта на жената не е свързана с това, че не й поставена съответната клапа. „Тя е имала множество заболявания и смъртта й е дошла от тях. В министерство на здравеопазването няма нито един сигнал, в който български гражданин, осигурен, да информира министъра на здравеопазването, че са му поискани пари“, заяви той и призова при подобни случаи пациентите да се обърнат към МЗ. „Във всеки един момент, когато някой български гражданин, на някой български пациент му се поискат пари за такива медицински изделия, нека веднага да се обърне към министъра на здравеопазването, ще направя проверка в същия момент. Гарантирам, че няма да позволим българските граждани да плащат допълнително извън онова, което плаща НЗОК“, заяви той.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
maDJ

Гост 17.05.2018 07:38:12

Като говорите за кражби - докажете ги . Нали сега знаете , че цялата система е прогнила . Ама 2 болници били - на кого да вярваме ?

Гост 16.05.2018 19:31:55

Къде е отговорността на М-р Ананиев като дългогодишен Председател на НЗОК???Ама медиите и те се спотайват,май??? Ако тук има лекари,кажете това вярно ли е???Защо никой не казва,че 70% от лекарите имат заплати по КТД от 860 до 1100лв. При 22 раб.дни х 8 часа =176ч. Средно 1000делено на 176 е равно на5.68 лв на час.Системата е изцедена и много от тях не вземат редовно ДМС.КОЙ Работи за толкова на час????????????ВИНА за това положение има и БЛС.Здравеопазването е боксова круша.Всеки тренира върху него!!!Политици,финансисти,медии и всички лицемерни коментатори.Къде е Лекарския съюз???Къде е Омбудсмана???ПО-ВАЖНО е колко са лешниците в шоколада,НАЛИ??? "Големите Доктори" си докарват под масата достатъчно,а само тях канят по медиите да говорят балалайки,НАЛИ???Като приказката за :Шефа взема 10 000 аз 1000,значи средно вземаме по 5500!!!Нали???И всички фактори се крият зад бюджети,квалификация,кражби,лошо управление ...и т.н.

Компетентен 16.05.2018 15:43:15

От осем години управляват ГЕРБ. Та от кого тогава са лъгани хората ? И интересно в другите областни болници, където нещата са розови, що сестрите протестират и отделения се затварят ? Ананиев внушава непрекъснато , че парите стигат и само кражбите са проблема което е най долна манипулация

Гост 16.05.2018 14:12:52

Що така бе Кире? Каква я мислехме ние, каква стана тя! И сега кво правим?

xantip 16.05.2018 13:28:09

Г-н министър,нали във всяка болница ,подобна на тази в Ловеч и Враца,има "Борд на директорите",като задължително поне един от тях е представител на министерството на здравеопазването.Този индивид къде е бил досега?Защо той не е подал сигнал,или просто не е трябвало "да каже"-като трите маймунки ,известният символ на безотговорността?Защо прехвърляте отговорността на обикновените хора,работещи в болницата?Аман от комунистически манталитет!!

Гост 16.05.2018 11:58:41

Дайте другарЕ да дадете! Само че на другарЕте вече им писнА!

Гост 16.05.2018 11:54:14

Какъв пламенен призив към работещите медици в болницата във Враца, да се върнат на работа! А какво им обещаваш като се върнат? Нормални възнаграждения, нормални условия на труд или какво?

Един ОПЛ на 33 16.05.2018 11:25:11

Ми иди им го обясни. ЛИЧНО!

Гост 16.05.2018 11:14:25

Хората са лъгани с години и продължават да бъдат лъгани в момента. Защо министърът не си признае, че не в състояние да се справи със здравния сектор? Къде ви е остойностяването на дейностите, къде ви са разчетите в бюджета на здравната каса, къде ви е доплащането на нефинансираните с публични средства дейности, лекарства и консумативи, къде ви е реформата? Много е удобно да бъде обвинено някое конкретно лице, а политиците да си останат "невинни". Само, че кой ще ви повярва вече, кой? Водите здравната система към пълна катастрофа и ситуацията е в необратима фаза.

Гост 16.05.2018 11:13:40

Хора,абе възможно ли е такива индивиди да ни управляват, абе как може това да ни е министър?!? Боже,гледай и наказвай по заслуга!

Никодимчо 16.05.2018 11:05:11

Арогантно, нагло, лъжливо, лицемерно... Просто нямам думи!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...