!
Петък, 29 Март 2024
13
юни
1
 

Във вестниците: Върната оставка, лични данни, болница с подобрени финанси

Сряда, 13 Юни 2018 | 09:30:15
1

„Социалният министър Бисер Петков, който в понеделник подаде оставка, остава на поста си. „Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната пол

„Социалният министър Бисер Петков, който в понеделник подаде оставка, остава на поста си. „Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната политика”, заяви пред журналисти в Измир премиерът Бойко Борисов”, пише днес „Стандарт”, като припомня: „Завчера премиерът прие оставката на Петков, който обявил, че не може да се справи с протестите на майките на деца с увреждания”.

„Съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим за хората с увреждания, коментира Бисер Петков пред журналисти. Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа работа като министър, допълни той. Петков посочи, че продължава работата по исканията на майките на деца с увреждания”, допълва още изданието.

„До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ или не”, съобщи той. По думите му това е и искането на премиера, затова той ще продължи с още по-големи усилия да работи в тази посока. Резултатът обаче, според Петков, зависи не само от социалния министър, а и от финансовия и от премиера”, пише също така ежедневникът.

„24 часа” се спира на въпроса с новия регламент за личните данни, засягащ лекарите. „Гражданите често имат необходимост, но и интерес личните им данни да бъдат обработвани, обясняват експерти. Наскоро се е появила практиката лекарите да искат съгласието на пациент да му бъдат обработвани личните данни. Това обаче се оказва несъвместимо с правилата на регламента. Причината е, че лекарите в България действат съгласно Закона за здравето. Там има специален ред, те са длъжни да обработват данните, за да предоставят здравните услуги. Няма как пациент да бъде обслужен анонимно без да се знае информация за здравословното му състояние, обясниха специалисти пред „24 часа”, четем във вестника.

„Медицинските данни са чувствителни, те са отделна категория в регламента и трябва да се пазят по-специално. Най-вече от гледна точка на информационна сигурност. Тежестта им е върху системите, с които работят лекарите, а не самите лекари.

„Да, те се водят в ролята на администратор, но основната тежест, не правна, а организационна, техническа е в софтуера”, казват експерти”, допълва изданието.

„Здравни кабинети вече предлагат на пациентите да получат амбулаторни листове от прегледите или резултатите от изследванията само на хартия, без да им ги съхраняват, казаха читатели на „24 часа”. В единия от случаите лекарят казал на пациентката, че не може повече да съхранява данни, защото не се е регистрирал по еврорегламента и няма право да обработва лични данни. Част от докторите дори изтривали досегашната събрана информация”, разказва публикацията.

„Според експерти до подобна практика се е стигнало заради неправилни съвети от юристи или консултанти. Те са категорични, че работата на лекарите не е да се занимават с юридически въпроси. Освен това било редно документи да се попълват на регистратура, а не в самия кабинет”, уточнява всекидневникът.

„Монитор” пък съобщава за болница, закупила автомобили за обслужване на хората на хемодиализа. „Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са закупени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева. В отделението по хемодиализа във велинградското лечебно заведение се обслужват пациенти, които трябва да бъдат транспортирани по тежките маршрути Сърница - Медени поляни и Юндола - Аврамово - Чолаково Кръстава и затова новите автомобили са повече от необходими за нуждите на болницата”, пише вестникът и допълва: „Здравното заведение в курортния град, което приема болни от целия район, включително и от Якоруда и Разлог, е подобрило финансовото си състояние. Просрочените задължения от 1 млн. и 600 хил. лв. вече са намалели почти на 50 на сто, след като ръководството на общинската болница е успяло да сключи временни споразумения с доставчиците. Подобрени са и битовите условия в стаите в лечебницата, където има обособени и ВИП стаи”.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5xcE

Гост 13.06.2018 09:57:43

Нали разбирате , че за да има пари за истинските инвалиди , трябва да игнорирате фалшивите . Не да ги пратите в затвора , а само да ги спрете - да направите нещо минимално в правилната посока , защото иначе това правителство ще се окаже най - безпомощното и безсмислено .


Всичко за коронавируса
Още новини
78-годишен извади пистолет срещу медик
29.03.2024 12:27:30

78-годишен извади пистолет срещу медик

78-годишен мъж от Шумен отправил закана за убийство към медик в областната болница, съобщи БНР. М ...

Е-рецептите за антибиотик: Месеци по-късно проблемите остават
29.03.2024 11:42:26

Е-рецептите за антибиотик: Месеци по-късно проблемите остават

„В Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) има повече медицински асистенти и фелдшери, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...