!
Петък, 29 Март 2024
14
юни
 

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Страната ни е на едно от последните места по брой кръводарители в Европа

Четвъртък, 14 Юни 2018 | 09:58:38


България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Това отбелязват от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) във връзка с днешния Световен ден на кръводарителя. Световният ден на добровол

България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Това отбелязват от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) във връзка с днешния Световен ден на кръводарителя.

Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер,  австрийски биолог и лекар, носител на Нобелова награда за откриването на системата на кръвните групи „А-В-0“. Денят има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена благодарност за спасяването на милиони хора всяка година. През 2018 година основната тема на кампанията е „Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота“. За 2018 година за страна домакин е определена Гърция, а в Атина ще се проведат официалните чествания.

Българска организация за доброволно кръводаряване за поредна година e част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител и насочва вниманието към него от българска страна. Фокусът  на събитията е кръводаряването като акт на солидарност. Кампанията има за цел да изведе на преден план историите на хора, чиито животи са били спасени чрез кръводаряване, като начин за мотивиране на редовните кръводарители да продължат да даряват кръв, както и да насърчи хората в добро здраве, които никога досега не са дарявали кръв да започнат да го правят. 

Част от целите в програма 2020 на Световната здравна организация е до 2020 година всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите обявяват за най-безопасната група донори. Към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволно безвъзмездно кръводаряване. В България този процент все още е по-малко от 23%.

Опитът на БОДК показва, че у нас ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки - болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. Кръвта няма аналог и фактът, че не се предприемат адекватни мерки, показва, че институциите не се интересуват не само от живота на хората в нужда, но и от живота на обществото като цяло, тъй като наличието на достатъчно кръв е от критично значение по време на природни бедствия, инциденти, аварии, спешни операции, раждания и много други, отбелязват от организацията.

Като част от стратегията си за разрешаване на тези проблеми, БОДК въведе системата „Дари кръв” за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Към момента чрез онлайн платформата и мобилното приложение в системата са регистрирани повече от 1500 доброволни кръводарители от цялата страна, които даряват безвъзмездно кръв за непознати хора при спешни случаи и се включват в акциите на сдружението. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци на БОДК и предоставянето на помощ чрез нея е 100% доброволно и безвъзмездно. Регистрацията е напълно безплатна както на доброволците, така и на нуждаещите се от кръв и става през сайта на БОДК - www.bgblood.org, през мобилното приложение „Дари кръв” и фейсбук страницата - БОДК / BOVBD. Само за изминалата година, БОДК е провела 193 акции за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група, с успеваемост над 91%, отбелязват от организацията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R@pc


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...