!
Петък, 29 Март 2024
14
юни
9
 

Д-р Иван Маджаров: Парите за здравеопазване са само половината от реално необходимите

Ако се допусне незаплащане на лъчелечението, БЛС ще реагира остро като договорен партньор

Четвъртък, 14 Юни 2018 | 12:25:04
9

„Ние винаги сме били против лимитите и особено против лимити за дейност за лечение за онкоболни. С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението и смятам, че става въпрос за недоразумение“. Това каза новият председател н

„Ние винаги сме били против лимитите и особено против лимити за дейност за лечение за онкоболни. С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението и смятам, че става въпрос за недоразумение“. Това каза новият председател на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV по повод писмото от гилдията на лъчетерапевтите, в което се алармира за наложени лимити и на тази дейност, която доскоро се заплащаше изцяло.

По думите на д-р Маджаров недоразумението идва от това, че за първи път тази година лъчетерапията е била извадена в отделна група, за да бъде планирана по-добре. „Това създава усещането за определени бройки и определена сума, която трябва да бъде похарчена за лъчетерапия. Лекарският съюз се е съгласил да бъде планирана на ниво централно управление на Касата, а не на ниво лечебни заведения. Колегите на свой събор са разгледали новите момент в лъчелечението и това ги е притеснило. Имаме уверението от НЗОК, че няма да се допусне незаплатена дейност. Ако се допусне незаплащане, ще реагираме остро като договорен партньор“, каза той.

Д-р Маджаров подчерта, че не трябва да се допуска българските пациенти да се лекуват в чужбина, защото у нас са инвестирани огромни средства за високотехнологична техника. Освен това разликите в цените и стойността на всяка медицинска услуга у нас и в чужбина са значителни и трябва да бъде направено всичко възможно българските пациенти да се лекуват тук.

Председателят на БЛС допълни, че сумата, отделяна за здравеопазване у нас чрез НЗОК, е само половината от реално необходимите средства. „Не твърдя, че 4 млрд. лв. са малко, но освен тях има данни за още почти толкова, които се плащат извън публичния фонд. Което означава, че системата се нуждае и от тези допълнителни средства. Трябва да направим така, че тези пари да излязат на светло, било чрез допълнителен осигурителен стълб, или чрез застрахователни компании. Но е истина, че лечението в България не се осигурява от тези 4 млрд. лв.“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС отново се обяви категорично против новата Здравна карта. „В този си вид тя не е подкрепена от БЛС, защото не сме участвали активно в изработването ѝ и не са взети основни неща предвид, като регионални особености например. Заставам твърдо срещу това Здравната карта да бъде използвана за рестрикция на легла и ограничаване на достъпа на пациентите“, каза д-р Маджаров и допълни, че всеки документ, който не е достатъчно добре направен и не служи на поставените цели, трябва да бъде преработен.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dZSM

Запознат 14.06.2018 14:45:19

Парите, отделяни за здравеопазване, са точно 10% от необходимите! Я вижте една Австрия с население приблизително колкото у нас колко средства отделя годишно за здравеопазване?

Гост 14.06.2018 21:12:33

ДА 18-22 пъти са нивата , а не просто 2 пъти. Ама Тиквата ще си скубе косата от мъка ако осигурят и 8 милиарда за здравеопазване, направо ще се спомине от нощни терзания ,място няма да си намери тва колко милиона тона асфалт е б@си, колко лентички, колко тържества ,мъкааааа, мъка.

Компетентен 14.06.2018 13:07:26

очертават се интелектуалните рубежи на новия шеф на БЛС , както и зависимостите му и - простете за гадния израз - политиката , която ще прокарва . 1. Другарю УНГ - икономист . Парите , които се въртят в системата отделно от парите на НЗОК са си съвсем на светло . Това са доплащанията на рецепциите на МЦ и Частните болници , както и на държавните макар и в доста по-скромен обем . Тези пари се осчетоводяват , върху тях се плащат данъци . Какво има да се вади по-на светло ? Нима твърдиш , че частните болници крият доходи и не плащат данъци ? 2. Здравната карта трябвало да се използва за планиране ???? Ой ой ! Май лобираме за частните болници ??? Болниците и хоспитализациите у нас са точно два пъти повече от тези в коя да е държава от ЕС . И за какъв чеп тогава ще да е здравната карта , акто не приложи и наложи европейските стандарти у нас ? 3. Точките 1л и 2л показват отсега пълната несъстоятелност и неадекватност на новият "ръководител" . Наздраве , другари !

Иван 14.06.2018 13:15:08

Ти пък защо реши, че си компетентен, като имаш очевидни проблеми с грамотността?

Компетентен 14.06.2018 13:20:46

не бъркай грешките на ръката с грешките на мисълта . Дай по същество , оборвай тези , не се хващай за запетайките . Ако можеш .

999 14.06.2018 12:36:56

Без нарастване на размера на вноската няма да се получи нищо добро. Допълнителните стълбове първо ще увеличат разходите на системата, а дали ще подсигурят повече налични средства е много съмнително. Това, че управляващите на искат и да чуват за увеличаване на вноската, не е повод БЛС да бяга от този разговор. Иначе се получава нещо като негласно съглашателство, от което никой не печели.

Гост 14.06.2018 20:10:01

Не ни трябва увеличаване на вноската,което отива за асфалт.Категорично искаме да се въведе доплащане,което отива директно в джоба на лекаря.

Гост 14.06.2018 22:17:38

Точно така. Парите от здравни вноски не отиват при работещия лекар. Първи ,втори трети стълб алабала са трикове на мутрите да удвоят паричния поток пак към политическата класа комуняги. А глупавият пациент да си вика качиха вноските и никаква промяна . А политическите говеда пак да казват докторите ги окрадоха . Ето как покачването на здравната вноска служи на комунягите - с един куршум два заека.

Гост 15.06.2018 19:39:04

Абсолютно вярно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства
29.03.2024 10:16:26

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че здравноосигурените лица (ЗОЛ) могат да с ...

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2024 г.
29.03.2024 09:31:50

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2024 г.

От днес, 29 март, започва изпълнението на програмата на Националния осигурителен институт (НОИ) з ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...