!
Петък, 29 Март 2024
10
февр
 

3000 операции годишно се извършват в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“

За 40-те години, откакто съществува клиниката, са поставени над 10 000 пейсмейкъра

Събота, 10 Февруари 2018 | 14:39:13


През 1977 г. Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ започва работа с 40 легла и само една операционна зала. В наши дни операционните са 4, като две от тях са оборудвани със свръхмодерна техника. Това каза началникът на клиника

През 1977 г. Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ започва работа с 40 легла и само една операционна зала. В наши дни операционните са 4, като две от тях са оборудвани със свръхмодерна техника. Това каза началникът на клиниката доц. д-р Драго Желев по повод отбелязването на 40-годишнината от основаването й. Той подчерта, че годишно през клиниката преминават около 3000 пациенти, извършваните през годината операции също достигат 3000. Общо за времето, откакто съществува клиниката, са поставени над 10 хил. пейсмейкъра.

По време на тържеството доц. д-р Драго Желев представи историята на клиниката от момента на нейното основаването до наши дни, съобщиха от лечебното заведение.

Началото е поставено от шестима лекари, които към онзи момент са работели в Първа, Втора и Трета хирургии на УМБАЛ „Свети Георги“. Трима от основоположниците на клиниката все още работят в нея – самият доц. Желев, проф. д-р Васил Анастасов и доц. д-р Васил Паница. Пред гостите на честването и тримата изтъкнати съдови хирурзи споделиха спомените от ранните години на клиничното звено.

Успешната работа на Клиниката по сърдечно-съдова хирургия дава основата за създаване на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. В името на пациентите съдовите хирурзи работят в ползотворни партньорства с клиничните звена по нефрология, хемодиализа, кардиохирургия, инвазивна кардиология, детска хирургия и мн. др. Част от извършваните операции са уникални не само за България, но и за Европа и света.

Като пример проф. Анастасов даде случай на успешна операция на аневризма на каротидната артерия. Същият метод след време са използвали и лекари в Швейцария, след което позвънили, за да благодарят на колегите си от УМБАЛ „Свети Георги“.

В Клиниката по съдова хирургия са извършени и 3 трансплантации при пълно прекъсване на крайниците.

Клиниката разполага с уникална за страната хибридна операционна зала, собствена инвестиция на ръководството на лечебното заведение в размер на почти 1,3 млн. лв. В  залата функционира високотехнологично оборудване за рентгенови медицински изображения, инсталирани са модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов поздрави екипа на Клиниката по съдова хирургия за усилията и усърдието им да се развиват и да постигат резултати на световно ниво, като същевременно с това неуморно подготвят следващото поколение съдови хирурзи.

„Вие сте отдали живота и времето си на една благородна кауза – спасяването на човешкия живот. Пожелавам ви здраве, просперитет и енергия, за да продължавате да се справяте с предизвикателствата на професията“. С тези думи към колектива на Клиниката по съдова хирургия се обърна зам.-областният управител на Пловдивска област Евелина Апостолова, която поднесе поздравителен адрес от името на Областния управител Здравко Димитров.

„Изключителна гордост предизвиква в мен фактът, че ядрото на клиниката се състои от възпитаници на Медицински университет – Пловдив. Успехът ви е резултат от работата на всички през всичките години“, каза зам.-ректорът на висшето училище проф. д-р Стефан Сивков. Той представи поздравителния адрес на ректора чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Крепко здраве и устойчивост, за да могат не само да оцеляват, но и да се развиват съдовите хирурзи, пожела проф. д-р Мария Орбецова, зам.-декан на Медицинския факултет на МУ-Пловдив и началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Свети Георги“. Тя поднесе поздравителния адрес от името на декана проф. д-р Николай Бояджиев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bq2D


Всичко за коронавируса
Още новини
Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване
29.03.2024 13:49:17

Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване

Лекарите от Клиника по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД ...

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия
29.03.2024 13:11:29

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по Педиатрия с район на обслужване & ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...