!
Четвъртък, 28 Март 2024
10
апр
1
 

Близо 6000 българи с увреждания излизат утре на протест

Вторник, 10 Април 2018 | 13:39:30
1

83,5% от хората с увреждания живеят с доходи под 321 лв. на месец, т.е. под линията на бедност. 75% от хората имат трудов стаж, а при над 60% трудовият стаж е над 5 години. „От момента обаче, в който са заболели, те често вече остават без трудов

83,5% от хората с увреждания живеят с доходи под 321 лв. на месец, т.е. под линията на бедност. 75% от хората имат трудов стаж, а при над 60% трудовият стаж е над 5 години. „От момента обаче, в който са заболели, те често вече остават без трудов договор. Причината е в отказа на работодателите да работят с хора в неравностойно положение и трудният достъп до работните места". Това заявиха представители на организации на и за хората с увреждания на пресконференция в навечерието на националния им протест, позовавайки се национално представителна анкета.

На утрешният протест се очаква да присъстват близо 6000 българи с увреждания. „Очакваме от София да дойдат 1500 души, част от които никога не са излизали от дома си. Те ще излязат, за да настояват за открити преговори за една истинска реформа, за достоен живот“, каза Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания. Тя допълни, че Националният съвет може само да дава предложения, но „това, че ни слушат, не значи, че ни чуват“.

Председателят на Съюза на слепите Васил Долпчиев заяви, че в пуснатата за обществено обсъждане Наредба за медицинската експертиза на Министерството на здравеопазването има проблем, който касае 350 000 души със срочен ТЕЛК. "От тях около 80% имат второ и трето заболяване. Давам като пример диабета, който е бич за зрението. Един човек с тежка форма на диабет е предопределен да бъде сляп. Кое ще му бъде водещо заболяване? Слепотата или тежкият диабет? Това, което се предвижда, е да удари 80 на сто от хората на срочен ТЕЛК, тъй като до три години ще ги прекарат през ТЕЛК, ще им отнемат второто и третото заболяване и 35-40 процента от тях изцяло ще изпаднат от системата, което по данни на ТЕЛК е между 80 000 и 100 000 души - човешки съдби. Тоест те ще станат със степен на увреждане под 50 на сто и ще излязат от категорията на хората с трайни увреждания и ще загубят права и помощи. За останалите в системата ще има понижения - от първа във втора група и от втора трета, по-долна категория. Там също става дума за над 100 000 човека", каза Долапчиев.

Той подчерта, че България и Германия хора с едно и също заболяване са третирани по различен начин. "Човек, който в България за определен вид заболяване се оценява с 60 процента степен на увреждане, в Германия се оценява на 80-85 на сто. Примери в тази посока ТЕЛК имат, тъй като даже и български граждани получават освидетелстване пред медицински институции в Западна Европа и идват тук с ТЕЛК-ове, които получават по-ниска степен на увреждане", каза Долапчиев.

Според неправителствените организации наредбата ще засегне както болни с инсулинозависим диабет и други хронични заболявания с висока степен на инвалидизация, така и децата с увреждания, тъй като те също нямат пожизнен ТЕЛК.

Организациите настояват за една комплексна комисия за вида и степента на увреждането, както и социалната подкрепа. Според тях по този начин ще се минимализират митарстванията на хората с увреждания по учрежденията и ще се намалят фалшивите ТЕЛК решения, тъй като ще има по-голяма възможност за контрол.

„Не съм запозната с промените, които са направени в Наредбата на медицинската експертиза, но най-отговорно заявявам, че в нашата концепцията няма да бъдат намалявани никакви средства, които са отделяни досега за хора с увреждания“, каза по-рано днес пред bTV зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

По думите й, ако има злоупотреби с решенията на ТЕЛК, както ние имаме сигнали в някои части на страната, трябва да се направи проверка на всички решения. „Друг е въпросът, че наистина трябва да се подпомагат хората, които имат наистина нужда. Аз не мога да си представя, че държавата дава толкова много средства и за социално подпомагане, и за подпомагане на семействата, на децата, а всъщност ние имаме изключително голяма липса на контрол“, каза Петрова.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vS35

Гост 10.04.2018 17:18:28

Ако точно тези - дето не са излизали от домовете си искат да субсидират псевдоинвалиди с по 10 изсмукани от пръстите диагнози да се самозакопават .


Всичко за коронавируса
Още новини
Андрей Марков: Мораториум за нови дейности в момента говори за тежка корупция
28.03.2024 10:16:53

Андрей Марков: Мораториум за нови дейности в момента говори за тежка корупция

В момента нашата позиция би изглеждала като на умряло куче нож да вадим. Това заяви пред Нова тел ...

Гърция планира да ограничи вноса на иновативни лекарства за хора с редки болести
28.03.2024 09:31:30

Гърция планира да ограничи вноса на иновативни лекарства за хора с редки болести

Плановете на Министерството на здравеопазването за по-строг режим на вноса на иновативни лекарств ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...