!
Четвъртък, 28 Март 2024
01
авг
 

България кандидатства за седалище на ЕМА в дванайсет без пет

Вторник, 01 Август 2017 | 10:35:44


Страната ни вече е официално кандидат за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Решение за това бе взето от Министерски съвет вчера, 31-ви юли - последния възможен срок за кандидатстване. До момента кандидатурата си да приютят аг

Страната ни вече е официално кандидат за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Решение за това бе взето от Министерски съвет вчера, 31-ви юли - последния възможен срок за кандидатстване.

До момента кандидатурата си да приютят агенцията вече са подали почти всички страни от ЕС, включително и съседна Румъния, с която служебният премиер Огнян Герджиков имаше идея да подадем обща кандидатура. Някои от европейските страни пък вече от месеци водят информационни кампании в тази посока.

„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитирано от пресслужбата на МС. В писмото се изтъкват предимствата на българската столица като локация за ЕАЛ и се изразява очакване кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена положително.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕМА трябва да бъде взето през ноември.

Централата на агенцията в момента е в Лондон и се налага да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Обединеното кралство от Съюза.

България има добри икономически и социални перспективи, стабилно икономическо развитие, бързо разрастващ се пазар на труда и силно проевропейски обществени нагласи, се подчертава в мотивите на кандидатурата ни. Те съдържат и предимствата на страната ни по шестте критерия, по които Европейската комисия ще вземе решение за преместването. Специално място в аргументацията се отделя на сектора на информационни технологии, който нараства средно със 7,3 процента годишно, информира още правителствената пресслужба.

Предвидено е Централата на ЕМА в София да бъде в София Тех Парк.

„България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. Твърдият ангажимент на България да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, посочва в писмото си премиерът Борисов.

Той изразява убеждението си, че предстоящото решение за преместване на базираните в Лондон агенции трябва да отчете заключенията на Европейския съвет от 2003 г. и 2008 г., ясно формулиращи приоритета, който трябва да бъде даван на постигането на географски баланс при разпределянето на агенциите на ЕС. „Вярвам, че зачитането на този ангажимент ще укрепи справедливостта на процеса на вземане на решение и неговия резултат. В допълнение, това решение ще засили положителния образ на ЕС като Съюз на справедливостта, солидарността и ангажимента към истинската кохезия”, казва Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

От там изпращат също така информация за бъдещата централа на агенцията и за условията, които могат да бъдат осигурени на служителите й:

„Понастоящем сградата на бъдещата централа на ЕАЛ е на етап планиране. Тя ще бъде напълно функционална към датата на преместване на агенцията, но не по-късно от първи януари 2019 г. Цялостната застроена площ на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра.

Бъдещата централа на ЕАЛ е на по-малко от 10 минути от летище София. То обслужва 83 международни дестинации и е в състояние да покрие пътническите изисквания на европейските експерти, които ще участват в научните комитети на ЕАЛ и в 34-те работни органи на консултативните групи.

Столицата разполага с 12 000 хотелски стаи от различни категории, 5000 от които се намират на по-малко от 4 км от локацията на агенцията.

Децата на 890-те служители на ЕАЛ ще имат право на безплатен достъп до училищно образование в държавните и общински училища. Освен това София разполага с мрежа от международни училища с утвърдени отлични стандарти, както и с 22 университета.

Що се отнася до пазара на труда, социалната сигурност и медицинските грижи България предлага достъп до превантивно здравеопазване и промоционални програми за служителите на ЕАЛ, техните деца и съпрузи в добре развитата мрежа от 59 здрави заведения за активно лечение в София.“



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LMWJ


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН започва проверка на случая с починалата в Кърджали родилка
28.03.2024 14:25:47

ИАМН започва проверка на случая с починалата в Кърджали родилка

Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена, ИА „Медицински надзор&l ...

Двама души с условни присъди за продажба на кръв
28.03.2024 13:52:13

Двама души с условни присъди за продажба на кръв

Условни присъди получиха мъж и жена от организирана престъпна група, занимавала се с набиране на ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...