!
Петък, 26 Април 2024
02
ноем
10
 

Бюджетът на касата бе приет от комисиите на първо четене

Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и голяма неефективност, заяви финансовият министър Владислав Горанов

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 17:29:44 Ирина Пекарева
10

„Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, в нея се краде много. Докато това не се преодолее чрез законодателни решения, този дебат ще бъде все по-вулгарен и все по-безсмислен.“ Това заяви в края н

„Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, в нея се краде много. Докато това не се преодолее чрез законодателни решения, този дебат ще бъде все по-вулгарен и все по-безсмислен.“ Това заяви в края на дебата по бюджета на НЗОК за идната година финансовият министър Владислав Горанов.

Днес финансовата рамка на касата, както и тези на държавата и на държавното обществено осигуряване, бяха разгледани на съвместно заседание на бюджетната, здравната и социалната комисии в парламента.

По думите на Горанов, когато става въпрос за бюджета на касата, не може да се разчита, че той ще свърши това, което не е свършено или е сбъркано в парламента. „Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и голяма неефективност“, заяви финансовият министър след като по темата се изказаха всички заинтересовани страни.

Той се обърна към всички съсловни организации с думите: „Колко ресурс ви е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване? Докато този дебат не се затвори, за МФ или неговите представители в надзора на НЗОК ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите на българския данъкоплатец. Бюджетът на НЗОК е инструментът, който финансира системата, той не я изгражда и не може да я промени.“

Финансовият министър отбеляза още, че опитите на надзора на касата да подскаже, че е достигнат пределът на неефективност, срещат огромна съпротива. Горанов визираше новите промени в текстовата част на бюджета, според които идната година нови лекарства няма да влязат за реимбурсация от НЗОК.

Обяснение на това даде заместникът му Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на фонда.

„В половината страни членки на ЕС новите молекули влизат за плащане на третата година

след влизането си в Позитивния лекарствен списък“, заяви той и допълни, че касата е предпочела за идната година „да облечем финансово това, което българският гражданин не е могъл да получи тази година.

Ананиев отговори накратко на редица критики срещу бюджета от страна на представителите на всички съсловни организации, както и от страна на политици от опозицията. Той обясни, че в увеличението на средствата в болничната помощ е разчетена надлимитната дейност, която не е и няма да бъде заплатена тази година. „Което означава, че с ресурса първо няма да допуснем надлимитна дейност, и второ ще имаме възможност да вдигнем цените на някои клинични пътеки, включително детските“, каза председателят на надзора.

Критиките към бюджета започнаха веднага след представянето му, като в огромната си част те бяха очаквани и вече познати. Основният проблем, посочен от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, са

средствата за извънболнична помощ

Той посочи, че в бюджета за 2018 г. няма отражение на философията на Националната здравна стратегия за постоянно изнасяне на тежестта на медицинската помощ в извънболничния сегмент на системата. Д-р Грозев повтори предложението на съсловната организация заложените към момента за ПИМП 207,2 мн. лв. да се увеличат до 217 млн. лв., а сумата за СИМП да достигне 235 млн. лв. „Това е минималната граница, която донякъде би позволила създаване на по-добра среда“, заяви председателят на БЛС и посочи, че това е част от мотивирането на изпълнителите, които са неравностойно възнаградени. Според лекарския съюз компенсацията в извънболничната помощ може да дойде за сметка на трансфера на НЗОК към НАП, както и на средства от предвидения резерв.

Проблем в средствата за ПИМП очаквано видя и председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. „И този вариант на бюджет на НЗОК в частта извънболнична помощ и особено в частност ПИМП е крайно незадоволителен като увеличение и не отразява добрите думи и пожелания за профилактика, превенция и т.н., или

ако ги отразява, то огледалото е малко криво“,

заяви доц. Киров и допълни, че НСОПЛБ продължава да иска завишение на бюджета за ПИМП с 25 млн. лв. „Няма как на фона на намаляващия брой лекари да не се предприемат действия в тази важна част, която осигурява финансовото стимулиране на работата. Нали това е част от националната сигурност и политика“, коментира той.

От думите на д-р Грозев стана ясно още, че съсловната организация на лекарите освен увеличение на средствата в извънболничната помощ иска правилата за разпределение на средствата по РЗОК да бъдат съгласувани с лекарския съюз, също както и решенията за изразходване на средствата от преизпълнението на приходите и тези от резерва. „Обратното би означавало разпределението да става по непрозрачен начин“, категоричен беше д-р Грозев.

От думите му стана ясно още, че лекарите не са съгласни с ограничението в текстовата част, засягащо новите дейности в лечебните заведения. Според председателя на БЛС този текст

би се явил пречка за преговорите с касата по НРД.

„Не може да няма възможности за разкриване на нови дейности“, категоричен беше той.

Критика срещу средствата за лекарства пък отправи – също очаквано – председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. „Официалното становище на нашата организация е че парите за лекарства са под допустимия минимум“, заяви той и отбеляза, че заложените за идната година общи разходи за лекарства са по-ниски от очакваното изпълнение за тази година. „Увеличените средства от 407 млн. лв. не са предвидени за подобряване достъпа на пациентите до лекарствена терапия“, смята проф. Гетов.

Изказванията от съсловните организации бяха изчерпани с думите на председателката на БАПЗГ Милка Василева и шефа на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков. Милка Василева отбеляза, че БАПЗГ не е договорен партньор с касата и поради тази причина никой не говори за финансиране на здравни грижи. „Искрено се надявам, че в следващите стъпки, когато вече е приет бюджетът на НЗОК, ще бъдат направени правилните стъпки, така че за здравни услуги да се заплаща подобаващо и професионалистите по здравни грижи да получат достойно заплащане. Исканията ни вече бяха оповестени и се надявам, че вие осъзнавате, че трябва да бъдат отделени

достатъчно средства, за да може професионалистите да останат в България“,

каза тя.

От своя страна д-р Шарков изрази последователно неудовлетворението и задоволството си от бюджета. Председателят на БЗС посочи, че средствата за идната година представляват 4,28% от общите плащания, докато за тази година те са били в размер на 4,75% от тях, и отбеляза, че „те са напълно достатъчни да имаме такъв НРД, какъвто имаме в момента“. Той обаче изрази надежда от думите на Кирил Ананиев, че ще се търси решение за въвеждане на протезирането на възрастовата група над 65 години.

В дискусията се включиха още представители на синдикатите, на работодателските организации и депутати, като никой от тях не изрази одобрение към финансовата рамка на касата за 2018 г. Критиките засягаха недостига на средства в извънболничната помощ, както и новите рестрикции за плащане на нови молекули и нови дейности в лечебните заведения, като някои от говорещите направо ги нарекоха „противоконституционни“.

Участниците също така наблегнаха на контрола на средствата в касата, както и на е-здравеопазването, за което според тях само се говори, но нищо не се върши.

В крайна сметка, въпреки всички критики, очаквано бюджетът бе приет на първо четене и от бюджетната, и от здравната комисии с почти идентичен вот: 12 депутати и от двете комисии гласуваха „за“, „против“ бяха деветима от бюджетната и осмина от здравната, а един народен представител от здравна се въздържа.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fCMA

НЗОК 05.11.2017 08:14:49

колеги дмс в края на октомври нзок и рзок са си взели много добро дмс ,главен експерт към 2500, а други 3000 ,3500лв. това е заедно със заплатата, а вие взимайте по 700 , 800лв. ами другите придобивки тази касичка да се закрие

Гост 03.11.2017 08:41:54

Това недорасло момченце Горанов докога ще се изявява като разбирач от здравеопазване?

гост 03.11.2017 07:00:49

ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!ЗАКРИВАНЕ НА НЗОК КРАДЦИ!

ЦК на ГЕРБ 02.11.2017 22:53:40

Инсинуации. Не е вярно, че има лични и корпоративни интереси в системата. Ваксините на Москов се оказаха полезни за вашето здраве. А тези на Нанев още повече. На Петров дъщерята не била от него. Козметичката на ген. Тонев я видяли лятото да ходи боса.

Dr_Doolittle 02.11.2017 21:57:58

Това леке Горанов едва ли ще проумее ,че за 3 милиарда лева българската здравна система е изключително ефективна , щом не се валят трупове по улиците , а смъртността не е 22 пъти по-висока като гледаме съотношението във финансирането тук в балканската кочинка на ГЕРБ и там в истинската Европа. Жалко ,че в съсловието ни има мижитурки , които не желаят да станат и да затворят устата на тези , нито да се конфронтират с господарите , които са ги сложили на разни постове в здравната система , просто да имитират реформи и да затвърждават семашковизма. За парите които населението плаща за здраве (дори плюс тези кеш) получават сравнително добро качество на здравните услуги и много повече отколкото са платили. С други думи ако дойдат германци за тези пари то ганювците ще видят наистина нулево качество и треснати врати въпреки дисциплината и стоицизма на германците. При 30-50 пъти по-ниско заплащане на медицинския персонал в България отколкото в цивилизованите страни нито смъртността, нито усложненията тук не са 30 пъти повече , а съотносими за средните в другите европейски страни и САЩ. Не можеш да имаш по-добра ефективност при тези параметри , никоя друга държава не би постигнала тези резултати , всичко е благодарение на българските лекари, на които буквално се крепи системата, но наглеците герберокомуноиди искат още и още повече икономии и оскъдица. Накрая просто ще докарат глупавия си електорат до логична хуманитарна катастрофа и ТЯ ВЕЧЕ Е НЕОБРАТИМА. Отиде ли си нашето поколение лекари - ЖАЛНА ИМ МАЙКА и твойта майка Горанов също....

Гост 02.11.2017 20:58:17

„Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, в нея се краде много.“ ТОВА Е ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО! ПРИЗНТ ПРОВАЛ НА УПРАВЛЕНИЕТО! КОЙ Я НАПРАВИ НЕЕФЕКТИВНА? КОЙ КРАДЕ -ПОРЕДИЦА ОТ МИНИСТРИТЕ ВИ! КОИ СА КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ - ФИРМИ НА ДЕЦАТА НА МИНИСТРИТЕ ИМ, ДАЛАВЕРИТЕ С ВАКСИНИТЕ, ПАК ОТ МИНИСТРИТЕ ИМ? ДАЛАВЕРИТЕ НА БОЛНИЧНИТЕ ИМ БОРДОВЕ И ДИРЕКТОРИ? ДАЛАВЕРИТЕ В СОФИЙСКА СПЕШНА ПОМОЩ, КОМИСИОННИТЕ ОТ ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ? КОМИСИОННИТЕ ОТ РЕМОНТИ И ОБОРУДВАНЕ?

ПАРИ ЗА РУСКИ САМОВАРИ - ИМА! 02.11.2017 20:03:58

В Австрия за здравеопазване отделят малко над 68 милиарда лева! Разбра ли колко трябва бе, Чичовото? Направи ли луксозния палат на Витоша?

Гост 02.11.2017 18:51:53

„Колко ресурс ви е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване? Мухльоооооо има така наречения СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ - виж бюджет на страна със същия или близък брой население и ще ти уври тиквата- 20-30 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ БЮДЖЕТ. Наглеци долни герберастки . Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, в нея се краде много .АМИ ДОКАЖИ ГО БЕ идиот, покажи лицата , които крадат ,защо прокуатурата не е извяадила никой за тези 17 години а? ЗАЩОТО Е ЛЪЖА ДЕБЕЛА ГЕРБЕРАСТКА ЛЪЖА по схемата -не даваме пари за здравеопазване и ще казваме ,че крадат ,така няма да ни се налага да обясняваме заюо имаме най-мизерния бюджет за здраве в Света

Доктора 02.11.2017 19:09:44

Ами какво да попита лекето Горанов,дайте му остойностен своя труд и дейности и му затворете мръсната уста!!!

Гост 02.11.2017 19:33:00

Подкрепям!


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...