!
Четвъртък, 28 Март 2024
17
февр
5
 

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата

Събота, 17 Февруари 2018 | 13:00:00
5

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на прокуратурата. Това е определил състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), информира „Лекс“. Съдиите са се съгласили с п

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на прокуратурата. Това е определил състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), информира „Лекс“.

Съдиите са се съгласили с повечето изводи на първоинстанционния спецсъд, който през август миналата година върна обвинителния акт на прокуратурата заради констатирани съществени нарушения, но в определението на апелативните съдии впечатление правят критичните думи по отношение на лексикалната и граматична издържаност на обвинителния акт.

„Съдебната проверка за процесуалната редовност на проведеното досъдебно производство, е правна, а не литературна, но съдържанието на актовете на провеждащите го органи, в т.ч. на обвинителния акт, трябва да бъде достатъчно ясно, конкретно и разбираемо, за да е достъпно най-малкото за страните по делото. Ето защо, въззивната инстанция обръща внимание на СП, че ако прецени да упражни правомощията си по чл.246 от НПК, корекцията на обвинителния акт трябва да обхване неговата юридическа, но и лексикална и граматическа издържаност, както и изчистването му от ненужно обременяващи повторения“, се казва в определението на АСНС.

 В него съдиите подчертават, че в обвинителния акт е излишно многократното посочване на разпоредби от законови и подзаконови актове. „Изразяването следва да е прецизно, а изреченията да бъдат довършени и понятни, без липса на думи или цели фрази, отразяваща се на същностното значение на изложението“, пишат още съдиите.

В началото на август Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт от 500 страници срещу Павел Александров и още трима служители на фонда, който беше разтърсен от скандал с разходването на пари през пролетта на 2016 г., когато бяха извършени и арестите, припомня „Лекс“.

 Срещу Павел Александров бяха повдигнати обвинения за престъпен сговор, длъжностно присвояване, престъпления по служба и неправомерно разходване на пари от бюджета. На съд с него беше предадена и Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник и в отсъствието му продължавала престъпната дейност. Останалите обвиняеми по делото са Татяна Радева – старши експерт „Икономист, организатор на труда“ и Станислава Горанова – главен експерт „Специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда.

Според прокуратурата Александров е имал водеща роля, като сключвал договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, като главно това ставало в турската болница „Аджъбадем“. Договорите обаче били сключвани без обществени поръчки и така годишно били плащани над 230 000 лева. Александров взимал и еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост. Плащания на фонда са били прехвърляни към бюджета на НЗОК, като Александров и Котева попълвали сами формуляри „S2“, с които задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда. С пари на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители, при положение че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език, съобщиха тогава от прокуратурата.

Апелативният спецсъд подробно разяснява кои съществени нарушения налагат връщането на акта на прокуратурата, като на първо място изтъква, че в него е посочено, че извършването на престъпленията е ставало, както в София, така и на територията на цялата страна. Според съда това твърдение е произволно и не почива на никаква фактическа обосновка. Друго съществено нарушение е свързано с предмета на престъпния сговор. В една част от обвинителния акт се твърди, че той е постигнат между четиримата обвиняеми, за да вършат длъжностни присвоявания, незаконно разпореждане с пари от държавния бюджет и престъпления по служба, а след това се казва, че сговорът е само между Александров и Горанова.

Освен тези забележки, Апелативният спецсъд подчертава, че щом прокуратурата е решила да повдигне обвинения за сговор, а не за престъпна група, „то използването в акта на думи и изрази от типа на „сдружение“, „престъпно сдружение“, с каквито обстоятелствената му част изобилства, е неуместно, а употребата в същата на „ръководител на групата“ и „членовете ѝ“, е недопустимо“.

Друга причина за връщане на делото е свързана с обвинението срещу Александров за длъжностно престъпление. Съдът посочва, че описанието на това деяние изобилства от повторения на цели пасажи текстове и е поднесено „толкова смислово объркано и неясно, че буквално засяга възможността на привлеченият към отговорност да разбере за какво фактическо противоправно поведение е обвинен“.

Следващо нарушение съдът констатира по отношение на обвиненията в присвояване срещу Александров и Котева, както и за длъжностни престъпления и липсата на фактическо описание за квалификацията „значителни вредни последици“. И двете инстанции са констатирали разминавания между общата щета от тези престъпления и стойността, описана в отделните деяния. Аргумент за връщане на делото е и това, че в обвинителния акт нямало изложени факти за целта за набавяне на облагите от престъпленията по служба на Александров и Котева, като прокуратурата не е посочила името на нито един от доставчиците на медицински изделия, които обвиняемите искали да облагодетелстват.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R$uG

Гост 19.02.2018 10:32:42

И този човек, а явно и негови служители, ги измъчиха незаслужено. Може би това е "наградата", когато съвестно си гледаш работата.

Гост 19.02.2018 09:01:05

A Nikolai Petrov shte go osadqt predi da si umre

Гост 17.02.2018 15:23:14

А безотговорният Петър Москов кога ще отговаря за многобройните си хаотични действия? Маминото синче на българското здравеопазване, което му нанесе страшен удар в носа

Гост 17.02.2018 17:27:13

Пепи Левото ли? Предполагам, ще отговаря в момента в който се пусне от гербаджиите, в момента е в приведена стойка, щото знае...какво следва.

Гост 17.02.2018 13:13:17

А вдъхновителят и поръчител на този фарс другарят Пешо Москов трябва да е в затвора като клеветник. Всичко това беше монтирано с неясни за сега политически мотиви вероятно кризата в здравеопазването да бъде замъглена с бомбастични обвинения, а Фонда за Лечение на Деца по възможност закрит за да не харчи парите на мутро-милиционерите вместо за асфалт


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...