!
Вторник, 23 Април 2024
16
ноем
4
 

Изплащане на надлимитната дейност за 2016 г. и увеличение в клиничните пътеки иска БСП

БСП с корекции по бюджета на НЗОК и здравно министерство

Четвъртък, 16 Ноември 2017 | 10:25:57 Полина Тодорова
4

Изплащане на надлимитната дейност за периода април – ноември 2016 г. и повече средства за болничната помощ с акцент на увеличаване на стойността на клиничните пътеки в определени области. Това са основните корекции в бюджета на НЗОК за 2018 годин

Изплащане на надлимитната дейност за периода април – ноември 2016 г. и повече средства за болничната помощ с акцент на увеличаване на стойността на клиничните пътеки в определени области. Това са основните корекции в бюджета на НЗОК за 2018 година, които парламентарната група на БСП предлага преди окончателното приемане на средствата за здраве за догодина, съобщи за Zdrave.net народният представител от левицата доц. Георги Йорданов. Вчера изтече крайният срок, до който парламентарно представените партии можеха да внесат предложенията си за промени по бюджета на касата.

„На първо място ние искаме промяна в парите за болнична помощ“, заяви той, като уточни, че предложението на БСП е 45 млн. повече да бъдат заделени за клиничните пътеки за долекуване и рехабилитация. Със 100 лв. да бъде увеличена пътеката за раждане, е друго настояване на опозицията. От левицата са изчислили, че при 63 000 раждания през 2016 г. за целта ще трябва да бъдат заделени допълнително 6,3 млн. лв. БСП иска и с 15 милиона лв. да бъдат увеличени пътеките в педиатрията, както и в неонатологията, които според представителите на опозицията са подценени.

15 милиона лева допълнително в средствата за дентална помощ искат още от левицата, като те да бъдат насочени за протези на възрастните хора. С тези средства по техни сметки ще се помогне на 37 500 пенсионери.

От БСП настояват и за отпадане на предложения мораториум за сключване на договор за нови дейности в болниците. На този етап левицата няма да предложи отпадане на забраната за реимбурсиране на нови лекарства за срок от една година. „Ние няма да направим предложение в тази насока, но ще подкрепим подобно предложение, ако то бъде отправено от друга парламентарна група или народен представител. Считаме, че контролът в сектора на лекарствоснабдяването е силно занижен и той липсва почти изцяло“, заяви доц. Йорданов. Ето защо от левицата ще изискат точни разчети от ръководството на НЗОК в сектор лекарствоснабдяване. В тази връзка доц. Йорданов отбеляза, че за новите молекули са предвидени около 25 млн., които да се добавят към заложените над 280 млн. лв. за онкомедикаментите и над 700 млн. за лекарствата за домашно лечение.

Левицата настоява за изпълнение на решението на Надзорния съвет на касата от началото на тази година, съгласно което трябва да се изплати надлимитната дейност в периода април - ноември 2016 г. в размер на над 19 милиона лева. „Ние сме наясно, че за останалата надлимитна дейност няма нормативни основания да бъде разплатена и за да се случи това, трябва да има промени в закони. За този период през 2016 г. обаче има решение на Надзорния съвет и нормативно всичко е решено. Лечебните заведения са подали дейността си, тя е фактурирана от тях и здравната каса я е отчела. Поради тези причини трябва да бъде заплатена“, категоричен бе той.

„С нашите предложения ние въвеждаме една основна политика, която касае демографското състояние на населението в България. Имайки предвид демографската криза, ние увеличаваме средствата, които касаят ражданията и лечението на децата“, коментира той, като отбеляза и искането на БСП, свързано с протезите за възрастните хора.

От левицата имат и предложения за корекции по бюджета на Министерство на здравеопазването. От там предлагат увеличение със 7 млн. на средствата за следиппломна квалификация, които да бъдат разпределени сред дефицитните специалности. 9 млн. лв. повече за капиталови разходи на центровете по трансфузионна хематология е друго искане на левицата. „Причината е че в момента при преработката на кръв не се използват всички възможности, а с тези средства ще се увеличи капацитетът в тази насока“, обясни доц. Йорданов. Друго предложение на БСП е хематологичните болници да не заплащат за използваната при лечението кръв.

Левицата настоява и за изплащането на дълговете на държавните и общинските болници, както и тези със смесена собственост, в размер на до 500 милиона лева. Доц. Йорданов отбеляза, че по някои изчисления задълженията са нараснали и дори достигат 800 млн. лв. Затова и опозицията предлага първоначално да се разплатят 500 млн., а впоследствие и останалите. От БСП искат още държавните и общинските болници, както и тези със смесена собственост, да не бъдат регистрирани като търговски дружества и да с основен принципал Министерство на здравеопазването, по подобие на ведомствените лечебни заведения. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MY*N

риторинчо 16.11.2017 12:52:05

След като едно "целесъобразно" решение на надзора дава нормативни основания за разплащане на 19-те милиона от 2016, какво пречи да има друго решение на надзора за разплащане на 52-та милиона от 2015?! И докога ще се приема за нормално надзора да се изживява като последна нормотворяща инстанция, тълкуваща и прилагаща действащо законодателство, както и когато и отърва?! И като награда ли следва да се приеме сегашния пост на дългогодишния баш надзорник, който заедно с останалите богоподобни, уж "целесъобразно", но в разрез с действащи нормативи раздаваха бюджети на не дотам изрядни болници?! Btw, къде, в кой норматив е разписано, че НС на НЗОК има право да взима целесъобразни, но незаконосъобразни решения?!

Гост 16.11.2017 18:10:06

Докато им работим на тия , Надзорът на концлагерите НЗОК ще ни определя дажбите

Гост 16.11.2017 12:13:53

Това БСП/БКП-то стават изведнъж много умни,когато са опозция. Сипят мозък, раздават акъл, предлагат решения, поучават, клеймят неправдата,но само в опозиция. Те само доброто ни мислят,да знаете! Особено като се сдушат с ДПС-то. Вервайте им! Гласувайте за тех!

Dr_Doolittle 16.11.2017 11:06:13

Двете комунистически партии БСП и ГЕРБ си играят на добрия чичко комунист и лошия чичко милиционер, ха-ха-ха. Остойностяването на лекарския труд, демонополизация на НЗОК естествено не се споменават, защото не се залага на НИКАКВИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕФОРМИ , а само закрепване на куция Семашко


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...