!
Петък, 29 Март 2024
22
юни
2
 

КЗК отказа да спре обществената поръчка на МЗ за линейките

Петък, 22 Юни 2018 | 11:04:27 Ирина Пекарева
2

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на фирма „Вайман Технолоджи“ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за 400 линейки. Припомняме, обществената поръчка за доставка на оборудвани линейки е св

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на фирма „Вайман Технолоджи“ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за 400 линейки.

Припомняме, обществената поръчка за доставка на оборудвани линейки е свързана с големия инвестиционен проект за модернизация на Спешната помощ, чиято реализация се очаква от поне две години.

Здравното ведомство обяви търга в края на март, а през май стана ясно, че той е обжалван от фирма на един месец – въпросната „Вайман Технолоджи“. Реализирането на търга се бави и поради факта, че въпросното обжалване е второто по ред, което спира изпълнението му. При първия случай обаче жалбата не е разгледана от КЗК заради невнесена в срок такса от жалбоподателя.

В своята жалба „Вайман Технолоджи“ изтъкват мотиви като удължаване на срока за получаване и отваряне на офертите и неточности в разясненията по обществената поръчка и искат спиране на процедурата до окончателното произнасяне на КЗК по казуса.

Според Комисията обаче искането за спиране на процедурата е неоснователно. „На първо място следва да се посочи, че жалбоподателят, който претендира пред КЗК налагане на временна мярка „спиране на процедурата”, носи тежестта да обоснове и докаже наличието на факти и обстоятелства, изискващи спиране на процедурата (…). В настоящия случай, жалбоподателят не е изложил никакви обосновани и подкрепени с доказателства мотиви, които да послужат като основание за преценка, че интересите на страните, и по-специално тези на жалбоподателя, ще бъдат увредени по необратим начин, който би могъл да бъде възпрепятстван чрез налагането на обезпечителната мярка“, посочват от регулаторния орган.

„При преценка на възможните последици от налагането на временната мярка КЗК счита, че спирането на процедурата би оказало негативно въздействие както върху възложителя, така и върху обществото. Този извод следва от специфичния предмет на обществената поръчка. КЗК приема, че в конкретния случай спирането на процедурата ще рефлектира негативно върху интересите на обществото и в частност върху интересите на нуждаещи се от спешна медицинска помощ пациенти, които трябва да бъдат обслужвани с медицинските превозни средства (линейки), предмет на доставка по обжалваната обществена поръчка“, отбелязват още от Комисията и посочват, че в конкретния случай спирането на процедурата ще рефлектира негативно върху интересите на обществото, доколкото забавянето на й ще доведе до отлагане във времето сключването на договора за възлагане на обществена поръчка за предвидените доставки.

С тези аргументи КЗК отказва да спре процедурата по възлагането на обществената поръчка за чаканите с години 400 нови линейки.

Определението на комисията може да бъде обжалвано в тридневен срок от съобщаването му на страните.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RVB3

Гост 22.06.2018 18:51:38

А никой в тази идиотска държава и правителство , нито обществото се пита А ДАЛИ ИМА НУЖДА ОТ 400 линейки, след като няма лекари и стоят незаети бройки . Важното е там едни мангизи да се изразходват щото ще има банкети и да се покажем колко мислим за обшеството. Ама линейките не са роботи все още да ходят сами и да преглеждат пациенти. Така,че нищо не се променя в ситуацията в СП- на лекар по 2 линейки а след 5 години по 4 линейки на лекар ей така ще си стоят в двора на СП за гълъбарници

Гост 22.06.2018 11:13:35

Всичко върви по график и процедурата по обжалване приключи в установени от закона срокове - сега се чакат линейките . Защо е тоя шум ?


Всичко за коронавируса
Още новини
63% от мъжете и почти половината от жените у нас са с наднормено тегло
29.03.2024 10:59:24

63% от мъжете и почти половината от жените у нас са с наднормено тегло

63% от мъжете у нас са с наднормено тегло, като с напредването на възрастта проблемът се задълбоч ...

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства
29.03.2024 10:16:26

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че здравноосигурените лица (ЗОЛ) могат да с ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...