Събота, 24 Февруари 2018
30
окт
1
 

Комисията за защита на личните данни ще сертифицира лицата, отговарящи за информацията в болниците

Понеделник, 30 Октомври 2017 | 16:13:24 Надежда Ненова


Новият регламент за защита на личните данни, приет през 2016 г. в ЕК, предизвиква полемики не само в България, но и в Норвегия. Пред почти генерална промяна на нормативната си уредба са още Румъния и Гърция, които също като нас ще трябва да синхронизират изцяло законодателството си с новия регламент. Това заяви адв. Ралица Гуглева по време на конференцията „Между София и Осло: анализ на здравни данни“, която се състоя днес.

Регламентът, който влиза в сила от 25 май 2018 г., повтаря почти изцяло досега действащата директива, но я надгражда и задължава всички страни членки на ЕС да го спазват. „Досега директивата даваше известна свобода на правителствата сами да решават как да прилагат европейското законодателство“, каза адв. Гуглева.

Регламентът особено засяга т.нар. „чувствителни данни“, каквито са данните за здравния статус на пациентите и всяка информация, съдържаща се в едно медицинско досие. Изнасянето на тази информация вече е напълно забранено, освен ако не става по Закона за здравето, поясни юристката.

Основните надграждащи моменти в регламента са, че биометричните данни вече се признават за чувствителни лични данни. Администраторите на лични данни трябва изключително ясно и конкретно да формулират целта, за която ги събират и при изпълнението й да унищожават всичко събрано. За да бъдат обработвани пък, това трябва да се извършва от лице, обвързано с клауза за конфиденциалност, или пък да има дадено информирано съгласие от субекта данните му да бъдат използвани, като той може да го оттегли по всяко време. Администраторите на лични данни вече са отговорни по цялата верига на събирането и обработката им, като единствено могат да споделят отговорността с изпълнителя на системата за съхранение и обработка на данните.

Администраторите са длъжни да назначат лице, което ще бъде консултант по личните данни и ще бъде връзката с регулатора и със субекта. Запазват се функциите на Комисията за защита на личните данни, но може да й бъде назначен надзор от ЕС, предупреди още адв. Гуглева. Засега Комисията е поела ангажимента да обучава и сертифицира лицата, които трябва да отговарят за личните данни при администраторите.

Припомняме, миналата седмица председателят на Сдружението на областните болници д-р Нели Савчева алармира, че новият регламент ще натовари допълнително финансово лечебните заведения.

„Ние трябва да назначим хора, които да са с образование, свързано със сигурността на информацията. Трябва да обучим целия си персонал, да купим нови сървъри, за да можем да отговорим на тези изисквания“, обясни д-р Савчева. „Кой ще ни даде финансовия ресурс, за да закупим всичко това“, каза тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v5TZ

Stan 31.10.2017 11:28:49

Изисквания на Европейския съюз, тарифи на заплащане на труда- като от Третия свят! Сигурен път към фалита на болници, АИПППМ и АИППДМ!


Още новини
Бивш шеф на УМБАЛ „Пловдив” става неин прокурист
23.02.2018 16:52:37

Бивш шеф на УМБАЛ „Пловдив” става неин прокурист

Зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров се връща от днес в УМБАЛ „Пловдив” като прок ...

БЛС категорични: Опасност за Националния рамков договор не съществува
23.02.2018 15:50:42 Полина Тодорова

БЛС категорични: Опасност за Националния рамков договор не съществува

Към момента опасност за Националния рамков договор не съществува. В това бе категоричен председат ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...