!
Четвъртък, 28 Март 2024
21
авг
 

С промени в правилника

МЗ предлага решение на проблема с медицинските изделия във фонда за лечение на деца

Родителите ще трябва да са с изрядни здравни права и медицинска застраховка

Понеделник, 21 Август 2017 | 11:20:47


Промени в правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), подготвя Министерство на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство. Промените са свързани основно с медиц

Промени в правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), подготвя Министерство на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство.

Промените са свързани основно с медицинските изделия, нужни в хода на лечението на децата. Припомняме, преди месеци стана ясно, че фондът не може да заплаща изделията, ако операциите на децата се извършват в частни болници, поради липса на законово задължение в тях да се провеждат обществени поръчки. Според действащия в момента правилник  ЦФЛД е задължен да плаща медицински изделия, само ако за тях е проведена обществена поръчка в съответното лечебно заведение. Това изискване е определено като проблем, става ясно от мотивите към предлаганите промени от МЗ. С тях се залага и изменение на тази част от правилника.

„С оглед осигуряване на възможност ЦФЛД да подпомага с медицински изделия всички деца, независимо от избраното лечебно заведение, както и с оглед гарантиране на ефективно разходване на публични средства за медицинските изделия, заплащани от Фонда, с проекта се залага медицински изделия да бъдат осигурявани за нуждите на ЦФЛД чрез провеждане на обществена поръчка, обявена от Фонда в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП. Договорените медицински изделия следва да бъдат предоставяни на лечебните заведения, в които ще се осъществи лечението на детето, за което от ЦФЛД е издадена заповед за одобрение за подпомагане“, е разписано в мотивите. Допълнително е дадена възможност и лечебните заведения да осигуряват медицински изделия, в случай, че има проведена обществена поръчка и договорената цена е по-ниска от договорената от фонда. С предложените промени се цели да се гарантира възможност ЦФЛД да подпомага закупуването на медицински изделия за всички деца, които след подадено заявление са получили одобрение, посочват от МЗ.

С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница. На настоящия етап изискванията към тях са приравнени на тези към останалите медицински изделия, влагани при оперативни интервенции, но на практика те са със специфики, които правят утвърдените изисквания неприложими в много от случаите, отбелязват от ресорното ведомство. Ето защо с проекта се залагат специфични за тази група изделия за индивидуална употреба изисквания към документацията, въз основа на която да може да се прецени целесъобразността и законосъобразността на исканото подпомагане. С проекта се залага и този вид медицински изделия да бъде включен в провежданата от фонда процедура на договаряне по реда на ЗОП.

Част от промените засягат и дейността на Обществения съвет към фонда. Той ще трябва да определени конкретно лице от състава си, което да уведомява регулярно или при нужда обществеността за работата на съвета при спазване на забраната за разгласяване на лични данни съгласно Закона за личните данни. Заложена е и възможност по искане на министъра на здравеопазването член на Обществения съвет да може да бъде освобождаван предсрочно при нерегламентирано предоставяне на информация, както и при системно неподписване на протоколите от заседанията на ОС.

В докладите си по случаите външните експерти ще трябва да посочат дали детето има нужда от лекар-придружител по време на лечението си в чужбина. Припомняме, изпращането на медици заедно с децата зад граница това бе едно от обвиненията към бившия ръководител на фонда Павел Александров.

С проекта се залага и изискване от заявителя да бъде декларирано неговото съгласие, че средствата по дарителската сметка, събрани за подпомагане лечението на детето, ще бъдат използвани за финансиране на съответните дейности, включени в подаденото заявление.

С друга предлагана промяна се разписва ангажимент детето и неговият придружител да имат валидни документи за пътуване в чужбина, както и придружителят да е със здравноосигурителни права или да има осигурена валидна медицинска застраховка за времето на пребиваване в чужбина. С това се цели осигуряване на своевременното и безпроблемно пътуване на детето и неговия придружител в чужбина след получаване на одобрение за подпомагането. Припомняме, липсата на здравни права на баба му бе посочена като един от проблемите, свързани с изпращането в чужбина на малкия Байрям.

Занапред родителите на децата ще трябва да подписват и проект на договор с фонда, става още ясно от измененията в правилника на фонда.

Очакваните резултати от предлаганите промени са да се подобрят условията за работа на Център „Фонд за лечение на деца“, с което да се осигури своевременно и качествено лечение на децата в страната и чужбина, посочват в заключение от МЗ. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dFRt


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш
28.03.2024 11:41:48

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш

Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото COVID и респираторните вируси, но и те ...

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“
28.03.2024 10:59:32

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“

В структурата на УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив вече работи Отделение по нуклеарна ме ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...