Петък, 20 Юли 2018
09
ноем
 

МУ-София отбеляза 100 години история

Върнете доверието в здравеопазването, призова президентът бъдещите медици

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 10:35:57


Най-старото висше медицинско училище в България – Медицинският университет в София, отбеляза своята 100-годишнина.  

Церемонията по повод честването на 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и Медицинския университет се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата.

Ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков заяви, цитиран от BIT, че тази годишнина е възможност за равносметка, която той определи като позитивна. „Макар и трудно, макар и с известни проблеми, школата по медицина в България е създадена много отдавна и ние само се опитваме да я усъвършенстваме и оптимизираме“, посочи той. Според него организацията на здравеопазване в България има нужда от своята по-добра среда. „Надявам се искрено, че решенията, които ще вземат политиците, ще дадат възможност за изграждане на един отбор, който да извърши реформата, независимо от политическите пристрастия на политическите партии“, допълни той.

Специален гост на събитието беше държавният глава Румен Радев. Президентът пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване.

Държавният глава призова „да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока“. „Нашата здравна система акумулира през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество“, подчерта Румен Радев и добави, че причините за това са много – организационни, финансови, обществени и етични. Президентът призова младите лекари да не се разколебават от предизвикателствата в здравеопазването и да го променят към по-добро, информират от пресцентъра на държавния глава.

„Нямам намерения да ви поучавам точно във вашата изключително сложна и специфична професионална област, но ако наистина имате амбицията да отговорите на високите обществени очаквания и да промените системата, само професионалното развитие няма да бъде достатъчно. За това са нужни хора, съчетали и изключителен професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са истинските лидери, които могат да постигнат това“, обърна се още президентът към студентите и преподавателите.

Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните професии, изискваща от медиците постоянство, отговорност, себеотрицание, човечност и безгранична любов към хората.  

В изказването си той припомни и думите на министъра на просвещението през 1917 г. Петър Пешев, който определя откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ като „важна държавна задача“, а осигуряването на качествено и достъпно здравеопазване за всеки български гражданин остава важна държавна задача и днес.

Най-старото училище за висше медицинско образование в България е създадено през 1917 г. като факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 1950 г. се утвърждава като самостоятелна образователна институция. За изминалите 100 години своето образование по медицина у нас са получили близо 40 000 лекари, сред които чужди граждани от над 80 страни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5NJu


Още новини
Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените
20.07.2018 17:41:26

Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените

Без подкрепа от Министерски съвет, МЗ и Надзорния съвет на Здравната каса няма как да се осъществ ...

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна
20.07.2018 16:35:15

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна

Трима студенти с максимален бал от приемните изпити тази година са се записали да учат в Медицинс ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...