!
Петък, 19 Април 2024
20
юли
3
 

Toва е заложено в проекта за стандарта

Минимум двама лекари в отделенията по ортопедия и травматология

Болниците длъжни да извършват 150 операции на 10 легла годишно

Четвъртък, 20 Юли 2017 | 11:54:23 Полина Тодорова
3

Отделенията по ортопедия и травматология трябва да разполагат с минимум двама лекари, като поне единият трябва да е с придобита специалност по профила. Това е разписано в проекта на наредбата за утвърждаване на стандарта по ортопедия и травматология, п

Отделенията по ортопедия и травматология трябва да разполагат с минимум двама лекари, като поне единият трябва да е с придобита специалност по профила. Това е разписано в проекта на наредбата за утвърждаване на стандарта по ортопедия и травматология, публикуван за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазването.

Основната му цел е да се създаде правна регламентация на изискванията към структурите, персонала, оборудването и дейността по медицинската специалност „Ортопедия и травматология“, чрез която да се гарантира едновременно достъпът на населението и качеството на оказваната медицинска помощ в обхвата на тази медицинска специалност при осигуряване на защитата на правата на пациентите, гласят мотивите към проектонаредбата. Промяната в изискванията към минималния необходим брой на лекарите и лекарите с придобита специалност по ортопедия и травматология за II и III ниво на компетентност в лечебните заведения за болнична помощ спрямо действащия медицински стандарт е една от причините за изготвяне на проекта на наредбата, се посочва още в мотивите.

Така за отделение по ортопедия и травматология са определени минимални изисквания от двама лекари, като поне единият трябва да е с придобита специалност по профила. Когато дейността се осъществява в отделение по хирургия, се изисква един лекар с придобита специалност по ортопедия и травматология. Допълнително изискване е съотношението лекари/медицински сестри да е минимум 1:2., става още ясно от мотивите към наредбата.

Стандартът залага и количествени показатели за осъществяване на дейността, като са заложени минимални изисквания за годишен обем на медицинската дейност, а именно 150 операции на 10 легла годишно. На една операционна маса трябва да се извършват минимум 150 малки и средни операции годишно. Тези изисквания са свързани с необходимостта да се гарантира поддържане на необходимата квалификация на практикуващите в структурата лекари, което от своя страна осигурява минимизиране на риска за живота и здравето на пациентите, посочват от Министерство на здравеопазването.

Стандартът разграничава и изискванията към дейността на специалиста и на специализанта по ортопедия и травматология. В съответствие с правилата за добра медицинска практика специализантът може да практикува само под наблюдение, контрол и задължително ръководство на лекар с придобита специалност "Ортопедия и травматология". Специално внимание се обръща на изискванията към медицинските специалисти, осъществяващи здравни грижи, като е регламентиран обхватът на тяхната дейност.

С цел осигуряване на пълното възстановяване на пациента са регламентирани задълженията на лекуващия лекар да определи условията за домашно наблюдение и контрол след изписването, като при показания той определя необходимостта от диспансеризация, рехабилитация и други медицински дейности, имащи за цел превенция на усложненията, е заложено още в стандарта. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hPgp

д-р Костов 20.07.2017 13:01:07

Така реформа не се прави! Това е нагаждане на нормативната уредба към моментното състояние, и ако то е зле го легитимираме, а как ще го подобрим?

Гост 20.07.2017 12:38:02

Един ортопед - едно ортопедично отделение! Един акушер-гинеколог - едно родилно отделение! Един гастроентеролог - едно гастроентерологично отделение! И т.н. Всеки специалист - с отделение!

аз 21.07.2017 09:14:45

И накрая в болницата остават само един управител и няколко началници на отделения.Генерали без армия,както в болницата,която щастливо напуснах преди 6 г.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...