!
Четвъртък, 28 Март 2024
31
авг
10
 

Д-р Галинка Павлова:

Не може да се работи в режим на лимити

Четвъртък, 31 Август 2017 | 14:12:49
10

Не може да се работи в режим на лимити – в това бе категорична заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, която коментира пред БНР продължаващите проблеми на болницата в Ловеч. Припомняме, от болницата обяви

Не може да се работи в режим на лимити – в това бе категорична заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, която коментира пред БНР продължаващите проблеми на болницата в Ловеч.

Припомняме, от болницата обявиха, че кардиологичното отделение в МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ в Ловеч преустановява дейност поради липса на специалисти. Впоследствие пък заради острата реакция на пациенти стана ясно, че затварянето му се отлага с месец, до 1-ви октомври, като през това време ще се търси трайно решение на проблема.

Д-р Павлова подчерта, че без промяна на нормативните правила и финансирането на здравната система, свързано с налагането на лимити, и други лечебни заведения ще последват съдбата на ловешката болница. „Не може да се работи в режим на лимити –да се ограничава дейността, да се повишават изискванията, на които трябва да се отговори, и да се очаква тази болница да има достатъчно финансов ресурс да покрие разходите си и в същото време да заплати достойни заплати на хората, които работят там“, заяви д-р Павлова.

Тя призова и за сериозен анализ, който да изясни причините за проблемите на ловешката болница, защото според нея те са факт и в други лечебни заведения. Сред тях е и липсата на кадри, поради което изискванията на НЗОК не могат да бъдат покрити, а това от своя страна води до несключване на договори с касата, отбеляза тя.
 „Управляващите трябва да преразгледат цялата тази постановка за плащане на лечебно заведение за брой преминал пациент“, посочи зам.-председателят на БЛС.

„Истината е, че се изчерпва доверието в системата“, заяви д-р Павлова, като засегна и темата за броя на здравнонеосигурените у нас, за които наскоро стана ясно, че отново се увеличават. Тя отбеляза, че има много причини за това, но една от тях е именно липсващото доверие в системата. „Има хора с частен бизнес, с големи възможности, които обаче не се осигуряват поради липса на доверие в системата. Те предпочитат да си заплащат при необходимост – не искат да чакат за медицинска помощ, не искат да чакат за направление, не искат да чакат да има лимит за болницата“, заяви тя.

Д-р Павлова припомни и идеята на БЛС за създаване на отделна партида за здравноосигурителните вноски на всяко лице, с която по думите й ще има много по-голяма яснота в тази насока. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6NKx

Патриот-майтапчия 06.09.2017 16:21:28

Политик от БСП събра очите на всички в Бургас с фамозния си "Ролс Ройс" за 700 бона Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/politik-ot-bsp-sbra-ochite-na-vsichki-v-burgas-s-famozniya-si-rols-roys-za-700-bona-snimki_news541663.html

doctor 04.09.2017 11:42:53

Колеги, до кога ще позволяваме да ни учат хора като д-р Павлова? Какво й разбира главата от отделни партиди за здравноосигурителни вноски? Какво ще промени това? Може би пише дисертация на тази тема?!

Отговор 04.09.2017 14:52:43

Ами докато си ги избирате такива, те ще ви учат. Нали все едни и същи проверени хора са по съборите.

Гост 01.09.2017 07:50:13

Да махнем лимитите , да махнем стандартите ,да краде кой както може от държавата , от касата, от пациентите !Когато съсловната ти организация застане зад този абсурд разбираш ,че това е краят на съсловието ни !Вместо точно БЛС да застане зад стандартите , лимитите , зад реалното остойностяване на труда ни и последващо заплащане,ръководството на БЛС се превръща в клика защитаваща интересите на лобито на частниците в системата ! Ако правото ми да практикувам тази професия не беше обвързно с членството ми в БЛС , отдавна да съм престанала да членувам в него !

Гост 01.09.2017 01:14:43

БЛС Райчинов в ход. Противопоставяне на съсловието в полза на властта и мизерията.

Гост 01.09.2017 00:36:03

Как хубаво се е самооописала в 22:36:06 ч уволнената за пореден път от НЗОК, при трима различни управители, но този път дисциплинарно, гразната, ниска, низка и пъпчива иванка кръстева. Злобна, арогантна и една от най-миризливите лъжкини, заедно с глупавата ненчовска, която в празноглавието си единствено ни псуваше и обиждаше. Точно тези две др.сли тровеха атмосверата не само в НЗОК, а и в РЗОК - тата, както и в цялата система. А на д-р Комитов ще му се кланямя до земятя за проницателността и мъдростта, която прояви и ни освободи именно от тези две мутреси, които поради липса вече на медиен достъп единствено им остана даа се "изявяват" с лъжите и ограничените си малки мозъчета тук, в коментарите. Дано никога повече да не се върнете при нас в касата!!! Бъдете прокълнати!!!

Doctor 31.08.2017 23:35:44

Лимити има във ВСИЧКИ европейски страни. Всички болници имат годишни бюджети, в които са длъжни да се поберат. Проблемът не са лимитите, а НЕДОФИНАНСИРАНЕТО на всичко в медицината!! Какво като махнат лимитите???? Парите нали са пак същите!!!!! Същите!!!!! Като махнат лимитите и какво - ще отделят още пари??? Тате каза, че ще ми купи колело..... ама друг път. Боже, колко тъпи хора са се заели да говорят за здраве

Гост 31.08.2017 20:56:15

Д-р Комитов искаше да е без лимити и затова НЗОК сега е без него.

Гост 31.08.2017 22:36:06

Стига с този Комитов. Дребен, злобен, арогантен лъжец-сеирджия-нищоправец. Единственото което умее добре е да си измива ръцете с хората и да лиже.....на текущите власт имащи. Реално освен едно празно говорено и то рядко, друго той не направи.....Опс, направи....заедно с държанката му Андреева отровиха атмосверата в касата и я привърнаха на бардак

хадид 31.08.2017 16:03:42

Заплатите на остатъчен принцип. . а ние си говорим за "остойностяване"... ееееее, колко е безнадеждно положението в България! Няма никакъв шанс нормалността.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...