!
Петък, 19 Април 2024
04
юли
4
 

Нула лева събрани от отстъпки за лекарства за първите пет месеца от 2018 г.

Сряда, 04 Юли 2018 | 17:12:51 Ирина Пекарева
4

Приходната част няма да е достатъчна за покриване на дефицита при лекарствата в бюджета на НЗОК за 2018 г. Това става ясно от стенограма от заседанието на Надзорния съвет на осигурителната институция, проведено на 25 юни. На срещата си надзорни

Приходната част няма да е достатъчна за покриване на дефицита при лекарствата в бюджета на НЗОК за 2018 г. Това става ясно от стенограма от заседанието на Надзорния съвет на осигурителната институция, проведено на 25 юни.

На срещата си надзорниците разглеждат изпълнението на бюджета на фонда към края на май. От думите на председателя на Надзора Жени Начева става ясно, че към този момент изпълнението на приходите е на 100% спрямо плана за месечното разпределение, одобрено от Надзорния съвет. „Което показва една единствена тенденция на този етап – към полугодието не може да се разчита и няма основание за очаквания за събиране на допълнителни приходи спрямо определените разчети в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.“, посочва Начева.

От години Касата разчита на преизпълнението на приходите от здравни вноски, за да покрива дефицита в бюджета си в различни пера. Ако тази година преизпълнение няма, това ще е прецедент. За миналата година например сумата от преизпълнение на здравни вноски възлизаше на 119 млн. лв. Проблемът обаче към момента е факт, сочи разговорът между надзорниците.

„Тази година такава тенденция няма и не се наблюдава“, отбелязва Жени Начева.

И ако здравните вноски все пак се събират на 100%, макар и да няма преизпълнение, то не така стои въпросът с отстъпките за лекарствата. Към момента в НЗОК не само не са постъпили никакви средства от планираните за тази година отстъпки, но и не са събрани всички средства от миналогодишните. „Виждате, че има просрочени вземания от миналата година, макар и в минимален размер, което говори за проблем в организацията на събиране на просрочията. Ние сме в средата на месец юни, планирани са на този етап, при равни други условия, около 170 млн. лв. от отстъпки на база информация, която цитирам от предишно заседание на Надзорния съвет, на което ни беше представена за разглеждане, а в момента имаме нула лева събрани отстъпки. Няма как да планираме какво се случва с бюджета, защото знаете, че разходите за лекарства са абсолютно зависими като краен отчет от отстъпките. Ако средствата постъпват в последния месец на годината, просто няма как да планираме никакви разчети“, коментира по този повод председателят на Надзора.

От разговора става ясно още, че проблемът в случая е в самата НЗОК, тъй като нейните служители са тези, които трябва да търсят средствата от отстъпките регулярно – на тримесечие. Въпреки това обаче отстъпките за 2017 г. например са събрани едва през последното тримесечие от годината.

Към момента това не е проблем за разходната част на бюджета на фонда, с едно изключение, повтаряно вече от няколко години – средствата за онколекарства. Във всички останали пера разходите се движат около заложените средства. Така е при ПИМП, СИМП и МДД, така е при денталната помощ, както и при медицинските изделия, информира Жени Начева колегите си в Надзора. Проблем няма да има и в болничната помощ, в случай, че 60 млн. лв. от резерва на фонда бъдат насочени към нея, допълва тя, като отбелязва, че изпълнението към петте месеца в това перо е 98% спрямо планираните месечни средства.

Проблемът при лекарствата обаче стои остро. „При плащанията на лекарства на изпълнителите на болнична медицинска помощ най-грубата сметка показва, че ако имаме бюджет за 22 млн. лв., те усвояват 33 млн. лв. на месец, може и 35 млн. лв. да достигнат, не знаем докъде може да се стигне, тъй като не са влезли за заплащане още новите молекули“, посочва Начева. По думите й, планираните отстъпки там са в размер на 42 млн. лв. и ако те се съберат, недостигът ще е в размер от около 60-70 млн. лв. Ако обаче отстъпките не бъдат събрани, недостигът ще е около 100 млн. лв.

Във връзка с тези проблеми е започнала проверка във всички лечебни заведения, които работят онкология. Резултатите от проверките трябва да бъдат докладвани на Надзорния съвет на НЗОК, става ясно още от стенограмата.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LRH#

Гост 04.07.2018 18:29:48

0 лв . нямало да стигнат , що за счетоводство се изповядва тук .

Гост 04.07.2018 18:00:44

Да бе, намалете ги и ще видите какъв ще е ефекта!

Гост 04.07.2018 17:31:20

Намалете заплатите на сестрите и лекарите, и ще излезе сметката..погледнете какви коли карат и апартаменти в София купуват.

Гост 05.07.2018 11:09:46

Ще карат и ще купуват,защото са учили. Глупаците ще гледат.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...