!
Четвъртък, 28 Март 2024
23
юни
2
 

Поискаха имунитета на Марешки заради изнудване, свързано с аптеки

Главният прокурор поиска имунитетите и на още двама депутати от „Воля“

Петък, 23 Юни 2017 | 11:16:25
2

Главният прокурор внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщиха от прокуратурата. Исканията се основават на доказателства от разследване на Ок

Главният прокурор внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщиха от прокуратурата.

Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12-ти декември 2014 г. за изнудване.

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата, и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си, посочват от прокуратурата.

Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите (в София) – заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите (във Видин и в София) принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив, била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград, бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград, се ангажирал Веселин Марешки, информират още от държавното обвинение.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура – Варна на Софийска градска прокуратура с постановление от 30-ти май 2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов - към настоящия момент те са народни представители в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – Специализирано звено „Антикорупция“, главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно Конституцията в тези случаи парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Припомняме, по същия случай се извършва проверка и от Комисията за защита на конкуренцията, като там той се разглежда като „нелоялна конкуренция“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S#sg

Гост 24.06.2017 11:23:57

Авторите на жалбата: Проф. Илко Николаев Гетов, маг.-фарм. Димитрия Петрова Стайкова, маг.-фарм. Маргарита Ангелова Грозданова, маг.-фарм. Антон Костадинов Вълев, маг. фарм. Саад Таммам Алуани, маг.-фарм. Анжела Костадинова Мизова, маг.-фарм. Стефан Бойков Пенков,Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, Маг.-фарм. Мирослав Ненчев, Маг.-фарм. Любима Бургазлиева и още дребни душички и дребни фармацевтчета, борци за фиксирани цени на лекарствата и продажбата им с максимална надценка!!!

Бесен 23.06.2017 21:23:19

А кога ония плазмодии с ваксините ще си получат заслуженото? Нещо ни е къса паметта!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...