!
Четвъртък, 28 Март 2024
17
апр
33
 

С над 5000 намаляват леглата за активно лечение

Приеха проекта на Националната здравна карта

Касата ще си избира с кого да сключи договор

Вторник, 17 Април 2018 | 13:37:38
33

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министъ

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и днес беше одобрен от ръководството на МЗ, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна е 38 803. Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на НЗК предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги. Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ, твърдят от Министерството.

МЗ ще публикува проекта на НЗК за обществено обсъждане за срок от 30 дни. След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването й в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ. С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.

С презентация по проекта на Националната здравна карта можете да се запознаете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Vfun

Гост 28.04.2018 00:52:56

Плагиатката златица преподава как се търгува с влияние и как се продават преписки! Тя в това действително е експерт...свинска му работа

No comment 24.04.2018 16:57:33

Златица Петрова е основен лектор в предстоящата конференция на БЛС, която ще се проведе през уикенда на едно хубаво място край морето. Първи въпрос: Кой я покани и кой плаща престоя й? Втори въпрос: Нейното присъствие точно в този момент на конференицята не е ли знак за съгласие на ръководството на БЛС с порочните практики в ръководената от нея агенция, които станаха достояние на обществото чрез някои медии? Трети въпрос: Да очакваме ли, че ако евентуално тя напусне поста си, вратите на централата на нашата организация са отворени за нея, както се случи преди няколко години?

Гост 19.04.2018 18:27:08

По отношение на монопола. БЛС е абсолютният монополист, ако приеме, че този който продава, може да осъществи монопол.

чернописец храбър 19.04.2018 14:32:22

До Dr_Doolittle Много ти е удобно да преиначаваш някои факти, като например това че НЗОК хем закупува, хем и продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. Пациентите ползват здравните услуги ако са здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновеременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновераменно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече ти твърдиш, че „няма друг кокурентен изкупвач на здравните услуги”. За цените на здравните услуги и за тяхната реална себестойност е съвсем друг въпрос. Относно това кои лъже крайния потребител това също е друг въпрос, като мисля че това го вършиш и ти.

Чернописец Храбър 18.04.2018 02:51:54

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Повечето представители на нашето лекарско съсловие включително и най често коментиращите са потвърждение на това и не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Dr_Doolittle 18.04.2018 09:10:12

Ало другарю, удобно премълчаваш някои факти. НЗОК е и монопсонист и монополист едновременно. НЗОК купува здравни услуги но и ги ПРЕПРОДАВА на осигурените лица срещу здравни вноски. Това не ти ли е известно ? Така,че се явява и ЕДИНСТВЕН ПРОДАВАЧ на евтино изкупена стока и услуга получена с изнудване (даже). КУПУВАЧ (по унизителни цени налагани на основния производител на здравната услуга (лекарите) и няма друг конкурентен изкупвач на тези услуги, тоест други изкупвачи на услугата И така може да си налага цени под себестойността на здравната услуга. Неостойностеният с десетилетия труд, липсата на честна калкулация, фактуриране и заплащане на този лекарския труд говори именно за това. Монопсонист-монополист-изнудвач при това на привилегировано правителствено ниво. На всичкото отгоре е и спекулант ,защото лъже крайния потребител, че осигурява неща, които нямат финансово покритие с вноската. Но понеже граби чужд труд , може да обещава всичко....

Гост 17.04.2018 21:06:43

Комунистическите боклуци от низините се радват,че комунистическите боклуци от висините просто им налагат ограничения в ползването на здравни услуги, като им режат възможностите да избират най-близката болница в която да се лекуват и им посочват седалките на партера в дъното на залата където да ползват. Безценна илюстрация на тъпащината в държавата. Все едно Бочко Тиквето да намали хлебарниците и да ходите от Младост във Люлин да купувате хляб. Нещо подобно. Само големи олигофрени не могат да разберат , че ТОВА СЕ ПРАВИ ОТ ИКОНОМИИ и е вариант на купонна система,опашки ,листи на чакащите, условности, бюрокрация и в крайна сметка на НЕОФИЦИАЛЕН ОТКАЗ ОТ ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗДРАВНИ ГРИЖИ с формални и кухи аргументи. Вместо мерки за финансиране на системата до нивта на средноевропейските , някакви си хитреци от политическата класа просто намаляват разходите със затягане на коланите ама на пациента. Нуждите от медицински грижи са огромни и ще нарастват със застаряването на населението и никой лекар няма да е на улицата безработен както вие захлас пролетарската паплач. Просто другарките и другарите ще го имат само срещу заплащане и няма да го ползват вече безплатно с мизерните си здравни вноски. Тук идваме до хубавия момент , че с здравната карта на комунетата все по-малко услуги ще са безплатни ,а все повече лекари ще са в частния сектор.. Ха-ха-ха-ха до пълната победа над Семашковизма.....

Гост 17.04.2018 22:36:02

Навсякъде в Европа се чака в листа . Уж няма пари , а няма листи на чакащи по 2-3 месеца . Комунистическото ви здравеопазване свърши . И какви са тея най - близки болници - отива се в най - подходящата по здравна карта . Болницата да не е квартална бакалия .

Гост 18.04.2018 08:49:15

какви са тея най - близки болници - отива се в най - подходящата по здравна карта Вие не си го представяте 1. Защото се мислите ,че утре няма да ви се наложи да търсите болница. 2. Защото сте клакьори на правителството и по-принцип трябва да одобрявате всякакви глупости щом са на нашата партия. И да - ще чакате на листа на чакащите средно 6 месеца въпреки ,че има болници с капацитета за обслужване така,че да не чакате. Да, комунистическото здравеопазване свършва. Бедата е ,че сте комунета и не сте склонни да плащате ,а после ще пак обвинявате лекарите ,че не са ви лекували навреме, а не организаторите на купонната система с лимити и ограничео ползване на здравни услуги, каквото е т.н здравна карта

Гост 18.04.2018 10:39:49

Болници с капацитет ??? , кой ще го поддържа тоя капацитет с измислени болни в ущърб на цялото здравеопазване - комунизма свърши ! Ако карате така ще имате 1000 болници , които не могат да свършат нищо . Тогава разкарването ще е още по-голяма , защото табелата "болница" няма да значи нищо ! И дори няма да знаеш къде да отидеш .

willy 17.04.2018 20:05:52

Съждението че "свръхпредлагането е лошо нещо" и създава неефективност и неефикасност е тъпо и издава пълната дезориентираност на архитектите на реформата. Свободното предлагане е предпоставка за добра конкурентна среда, качество и приемливи цени. Предлагането от самостоятелни икономически субекти не произвежда разходи за потребителите. Пороците са във фалшифицирането на индикациите за лечение, липсата на капацитет за надзор от осигурителя посредник и високата степен на неутралност по отношение на разходите от страна на пациента. За съжаление и трите дефекта понастоящем са в действие синхронно. Подобно на случая в митниците, порочната практиката да се елиминира чрез закриване на съответния обект е обречена на неуспех. Явлението ще персистира и то с по-голяма интензивност в останалите лечебници.

дебил 17.04.2018 22:50:24

.... и с какво конкуренцията измежду 200 болници ще да е по-лоша от тази между 370 ? А ?

Гост 17.04.2018 20:03:21

Да видим какво ще се случи с едната камара ортопедични и пластични клиники в малката ни и загиваща Родина!

Компетентен 17.04.2018 19:29:33

Ачибадем Сити Клиник Токуда Кемпински Зогравски Хилтон Нюотани - София явно ще остане без договор с НЗОК

Гост 17.04.2018 20:00:16

Напротив! Всички частни структури ще запазят извоюваните си позиции досега, намаление ще има за държавните и общинските.

Компетентен 17.04.2018 22:47:49

Нима ? НЗОК ще сключи договор с патрньори , които освен КП искат допълнителни пари ? Но тогава осигурено ли е лицето или не ? НЗОК е здравноосигурителна каса . Т.е. личата плащат здравни вноски , а НЗОК им осигурява лечение . За доплащане никой нищо не е казал .

Компетентен 18.04.2018 22:43:00

... Не ! Не може да се доплаща за всичко - това обезсмисля статуса на осигурения . Просто трябва да има 2 пакета услуги . Един на НЗОК - спещу осемте процента здравна вноска - и един допълнителен - или с плащане или с доп. осигуряване от напр. още 4-5 % .

Гост 18.04.2018 14:47:23

Лицето е осигурено до известни ниво. Не може за 30 лв мес. да получаваш неограничени медицински грижи.Доплашането се задава със старшна сила и никой не може да го спре,дори и да не се говори за него.

Хм 17.04.2018 18:35:58

Кой го каза, че ще е за догодина?! Пускат тези дни НЗК за обществено обсъждане, минават 30 дни и я обнародват в момент, когато трябва да приключва договарянето с болниците! Дотогава ще са обнародвали анекса към НРД-2018, но най-вече "поразяващата" наредба на касата за избор на лечебни заведения, с които тя да сключи договори на база именно НЗК. И в поредната суматоха около този договорен процес, дори НЗК и наредбата да бъдат обжалвани, те ще са действащи към момента на подписването на самите договори. След това и да бъдат обжалвани и съответно отменени от съда - какво от това?! То и сега, и 2017г., болниците бяха и са в условията на отменени НЗК и Наредба за избор, но не съм чул някой да роптае, че касата заплаща за брой легла договорени още през 2016г.! Та, какво значи да я задействат тая карта, като тя си действа?! А и с НЗК или без НЗК, с наредба или без наредба , то в новото НРД си е записано - "Изпълнителят на БМП се задължава:...да съобразява приема на пациенти по договора с НЗОК с капацитета на лечебното заведение, разписан като брой и вид болнични легла, посочени в договора на лечебното заведение, с които ще се осигури изпълнението му." То ако пък така се реформира здравеопазването...

Гост 17.04.2018 17:06:11

Една пета от леглата се съкращават. Значи и една пета от лекарите. Останалите легла половината минават на ниско ниво на компетентност, хайде още лекари на нивата.

Гост 17.04.2018 20:52:06

Тъпак ти ще ходиш на нивата с дете на ръце да търсиш доктор утре. Комунистически кретени упс това е тавтология комунистите винаги са кретени.

Гост 17.04.2018 17:18:11

Здравната карта не може да намали хоспитализациите , които са само 24 000 . В по-малки места с лоша демография и кадрова необезпеченост , лекари пенсионери .................... там трябва да удари картата .

Сериозно ??? 17.04.2018 19:27:00

Хоспитализациите са 24 000 ??? на десетдневка ? На месец ? Я си оправи плювалника

Гост 17.04.2018 17:12:41

айде глупости - и сега лекарите и сестрите не достигат 1 сестра се грижи за 20 легла вместо за 10 или 5 - и какво ? Работата им ще стане малко по- справедлива .

Гост 17.04.2018 17:00:54

Хайдее, стотици лекари на улицата.

Гост 17.04.2018 20:49:51

Глупости бе, чичка - ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ КЕШ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ БЕЗ ДОГОВОР С НЗОК ХА-ХА-ХА. Икономиите на пари и средства са за сметка на келавия пролетариат. Отивт в ай--близкат болница и им казват Не работим с НЗОК, нямамае договор сн ЗНОК,запознайте се с ценоразписа. Айдееее палят гумите и на следващите 150 километра в следващата болница , която може и да има договор с НЗОК. Може и да има. Ха-ха-ха....

Гост 17.04.2018 16:58:48

Договорката мина , пак за догодина . Е кога ще я задействате тая карта ? Никога , защото не ви стиска да реформирате здравеопазването .

Компетентен 17.04.2018 16:18:51

Специално важни са областните карти за София, Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Стара Загора и други балкански центрове на модерната медицина и частната инициатива

Гост 17.04.2018 15:58:04

Без Москов по московски. Хайде и тези по него, по него та и те при него.

Гост 17.04.2018 15:54:19

Леглата са общо 38 803. Сега стават 32 913 . Разликата е минус 5890 легла. Проста сметка. 24 723 е използваемостта на леглата. Нищо общо този показател няма с броя на леглата. Ма за подвеждане на некомпетентните добре звучи. Лъжа и соц. пропаганда. Журналята ръкопляскат, плеба се радва, че ще се лекуват на повече легла. А само лекарите разбират, че някои ще останат на улицата.

гост 17.04.2018 17:04:06

Ей коментиращите, пет формулирани изречения не можете да усмислите тръгнали здравна политика да формулирате.....

на лъжата краката 17.04.2018 15:31:42

Много лъжете бе. нали има с 8190 легла в повече? Тогава как НЗОК ще избире с кой да сключва? Тогава трябва да се разкрият нови легла, а Касата да сключва с всички. Много на дребно ни пързаляте.

Гост 17.04.2018 15:27:59

Какво приемате,бе глупаци като тя вече окончателно е отхвърлена от съда.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...