!
Петък, 29 Март 2024
07
юни
4
 

Д-р Боряна Холевич:

Промяна за ТЕЛК няма, новата наредба копира старата

Сряда, 07 Юни 2017 | 11:57:42 Полина Тодорова
4

На практика е приета новата стара наредба. Това коментира пред Zdrave.net председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич във връзка с разгледаната вчера

На практика е приета новата стара наредба. Това коментира пред Zdrave.net председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич във връзка с разгледаната вчера наредба за медицинската експертиза, която предстои да бъде приета на утрешното заседание на кабинета.

„Срещам публикации, че нямало предложена нова – напротив, има“, категорична бе тя и обясни, че такава е разработена от Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София, заедно с национално представените организации на хората с увреждания. „Има я от няколко месеца, просто никой не си е направил труда да я разгледа“, изтъкна тя.

В нея, разясни д-р Холевич, се предлага да има пожизнен срок за инвалидизиране не само при дефинитивни заболявания, но и при такива, които не търпят обратно развитие, тоест те могат да прогресират и да настъпят усложнения. Примерът, който даде д-р Холевич, е с инсулонозависимия диабет, болест на Бехтерев, множествена склероза и други. „Предлагаме задължителен тримесечен срок за освидетелстване както от ТЕЛК, така и от НЕЛК, за да не остават продължително време на минимална пенсия или без пенсия хората с обжалвани решения, както и да не бъдат издавани т. нар. актове от НОИ на лекарите от ТЕЛК, които ние плащаме от джоба си“, допълни тя. В изработената от лекарите от ТЕЛК-София наредба се предлага още засилване на контрола чрез присъствие на представител на НОИ в експертните комисии на ротационен принцип, както и създаване на независим орган, подчинен пряко на МЗ, който да може да обжалва решенията на комисиите.

От там настояват още за завишаване на процентите при тежки и сериозни увреждания и премахване от наредбата за експертиза на заболявания, които практически не инвалидизират, а са свързани с процесите на остаряване на организма, както и заболявания, протичащи с продължителни ремисии и обостряния.

За момента обаче институциите не са им обърнали внимание.

„Дали сме наредбата за експертиза, дали сме предложения за промени в КСО, в Закона за здравето, но никой не си е направил труда да ги разгледа“, посочи тя.

Д-р Холевич отново заяви, че наредбата, която предстои да бъде приета утре от правителството, е тази, по която до момента са работили ТЕЛК, и отбеляза, че тя има много дефекти. „Тя облагодетелства хора в напреднала възраст с няколко несериозни болежки и ощетява хора в млада възраст с тежки увреждания“, изтъкна тя.

Що се касае до атакуваните от ВАС текстове в старата наредба, д-р Холевич обясни, че те ще намерят място и в новата, с дописани мотиви към тях. „На практика няма никаква промяна“, допълни тя, като отново призова за разглеждане на предложенията на лекарите от ТЕЛК и организациите на хората с увреждания. „Ние сме връчили цялостен законопроект на ГЕРБ и на БСП. Внесен е в Министерство на здравеопазването, предоставила съм го на д-р Султанка Петрова, изпратен е и на д-р Даниела Дариткова, но до момента никой не е разгледал нашите предложения“, посочи тя.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uPsD

Гост 07.06.2017 19:59:51

С този изключителен и високопрофесионален екип на МЗ, това е картинката, тъжна и безпътна!

Гост 07.06.2017 13:49:27

Кипи безсмислен труд.Дерзайте!

Никодимчо 07.06.2017 12:58:06

Защо продължава тази "д-р" Султанка да се мъдри като фактор към проблемите в здравеопазването!? Тя не е лекар, доктор е по начална педагогика. Поне я изписвайте правилно - след името се пише д-р по едикво си, у нас е прието титлата д-р да е само за лекари.

Гост 07.06.2017 12:21:49

какви нови наредби , какви реформи пак искате ?- нали се разбра , че никой нищо няма да прави


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...