!
Вторник, 19 Март 2024
11
септ
30
 

Д-р Боряна Холевич:

Реформата в ТЕЛК обрича хиляди хора да останат без доход

Понеделник, 11 Септември 2017 | 15:18:09 Полина Тодорова
30

Предстоящата реформа в ТЕЛК предвижда отнемане на инвалидни пенсии не само на хора, които работят, но и за тези, за които се прецени, че евентуално биха могли да работят. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София

Предстоящата реформа в ТЕЛК предвижда отнемане на инвалидни пенсии не само на хора, които работят, но и за тези, за които се прецени, че евентуално биха могли да работят. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич, която коментира планираните промени, касаещи експертизата на хората с увреждания.

Тя посочи, че се предвижда новосъздадени комисии към НОИ да преценяват дали дадено лице ще има право на инвалидна комисия или не, защото евентуално би могло да си намери заетост. „Работодател на тези комисии е НОИ – в резултат максимален брой хора ще бъдат насочвани към Агенцията по заетостта, за да си търсят работа. Кога ще си намерят и дали изобщо ще си намерят работа е съвсем друг въпрос. Това обрича хиляди хора да останат без никакъв доход“, категорична бе тя.

Д-р Холевич попита с какви средства ще живеят тези хора в случай, че бъдат включени в обучение към агенцията или докато си намерят работа, което по думите й може да продължи с години или изобщо да не се случи. Друга проблемна ситуация би възникнала при насочване за рехабилитация с оглед възстановяване на работоспособността. С какви средства ще живее човекът, докато провежда рехабилитация и кой ще плаща тази рехабилитация, попита д-р Холевич.

Тя обясни още, че комисиите към НОИ ще работят въз основа на документите, издадени в рамките на медицинската експертиза, като по преценка ще могат да изискват повтаряне или извършване на допълнителни изследвания. Според нея разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната е в противоречие с модела на Международната класификация на човешкото функциониране, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация, приета през 2001 г. от всички държави членки на ООН. Тя определя увреждането като комплексен феномен и съчетава медицинския и социалния подход в една концепция, поради което следва да се извърши едновременно от мултидисциплинарен експертен екип. 

Д-р Холевич допълни, че хората с увреждания действително трябва да бъдат интегрирани в обществото, но изтъкна, че интеграцията означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания.

Тя подчерта, че идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия в случаите, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност, е в противоречие с основни закони, измежду които и Конституцията на България. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6@ka

Павлина Ганчева 14.09.2017 20:00:53

Защо ще спират пенсиите на работещите инвалиди нали все пак влагат някакви средства в държавата .А така да се замислят тези които правят тази реформа,защо един инвалид работи ...аз ще обясня аз лично съм инвалид с 75% инвалидност с ХВН което заболяване е много сериозно живота ми е на косъм но ходя на работа по принуда ,защото в нашата мила родина живота е много тежък особено когато даваш големи суми за лекарства и пенсията не ти стига ето затова се принуждавам да работя ..доволна съм поне че работата ми е лека на 4 часа е не взимам много пари но пак е нещо ...

Дими 14.09.2017 09:35:33

С неинсулинов диабет, усложнения от него и още няколко болести, с които се справям с лекарства за около 150лв. месечно, ТЕЛК ми дадоха 41 %. Това явяване си беше направо гавра с мен. Уважавам много труда на лекарите, но това моето си беше направо гавра, в подробностите няма да влизам. Някак си се примерих, но когато чух как една жена се хвали в месната автогара , където заедно с мъжа си мият турските автобуси, че има вече ДОЖИВОТЕН ТЕЛК, осемдесет и няколко процента, но е дала 1000лв. на въпросната лекарка за нея и мъжът и, почувствах отново онази гавра. Е това е България, даваш пари и имаш ТЕЛК. И така болните да умират, да живее корупцията. Нали за наша сметка се дава ТЕЛК на хора , коит си го плащат. Живея в гр.Силистра.

Таня 13.09.2017 19:50:05

Трябва да се придържат към Европейските закони.Аз от март чакам да си получа инвалидната пенсия.Сега сме септември. Няма такава държава

Кака Пена 15.09.2017 23:52:47

Има, има. Аз чаках от май до февруари следващата година...

таня 13.09.2017 19:25:01

Аз съм с инфаркт от 13 години имам поставени 2 стенда,имам пълна двустранна мастектомия,диабет 2 тип......пия по 10 хапчета всеки божи ден..... и до сега само веднъж ми дадоха пенсия по болест за 1 година..... още ходя на работа и чакам пенсия за възраст!!!!! Така че може да се живее и без ТЕЛК..... а цели села са пенсионери по болест... и цели цигански махали са с деца с асма!.. Е как мислите...... според мен трябва да се ограничи вземането на пенсия по болест за голяма част от ужким болните! Точно за това се прави!

Kraps 13.09.2017 14:52:43

Незнам как я мислят тези депутати ,но за 25 години не измислиха нито един закон койт да не е допълнен или променен по 10 пъти.Нали има полиция,ДАНС и какви ли не структори е хванете ги накажете ги подобаващо.Нямало пари ,вместо на умряло куче нож да вадите натиснете ги тези Еднолични търговци /личните лекари/пари само при преглед какво е това 2000 пациента един доктор и една сестра работно време 24 часа на седмица/официално написано на вратата/.Луди пари раздавате на "вашите си хора"а нас се чудите как с патериците на работа да ни закарате.Знаете ли яе за да отидеш на телк тряба да подготвиш изследвания и лекарски заключения ,при мен това е между 300- 400лева,да яел сам наредбите писали сте как става без много пари но никой личен лекар не ги спазва,направо те пращат на платени прегледи явявал съм се 5 пъти и все така .И всичко това за една пенсийка от 200 лева които Виое подли депутати харчите на закуска. PS.Дали не е по добре за вас да ни посочите местенце къде да се хвърляме че да ви отпадне масрафа да ни събирате по улиците

мария иванова 13.09.2017 13:39:13

Аз ще бъда директна .На мен ми поискаха 250лв.да ми дадат по висок процент в Бургаския ТЕЛК и всичко това се случи на четери очи в коридор не можах да и видя името но попитах портиера и той ми каза името и Галя Маринова Ако аз ги имах тези пари щях ьа си купя лекарствата без да вземам заем. Красива жена но за затвора.

виолета 13.09.2017 10:31:52

аз и го пожелавам, тогава ще види как се чувстваме и как оцеляваме

Vili 12.09.2017 23:00:15

Госпожата знаели в страните на Европейския съюз какви пари получават хората с увреждания.На тях, не им отнемат пенсията напротив правят всичко възможно да им помагат всячески с пари, жилища,хранителни продукти всеки месец плюс пенсия в порядъка от 1000-1500 евро ,за да не се чувстват зле.Достатъчно им е това че са инвалиди .Хубаво е да вземате пример от такива държави ,където инвалидите, не се дискриминират

Краси Стиндова 12.09.2017 19:10:13

Аз съм с увреждане на очите и ако ми вземат ТЕЛК решение ще искам подпис от комисията ,че мога да карам кола, камион, локомотив, самолет, въртолет и всякакъв вид превозно средство подписано и подпичатано от тях и хри евентуалта злополука да носят те отговорност... Аз съм на 45г. с дегенерацио ретине и разкъсване+глаукома и сменени лещи на двете очи . Дисконфорт почети всеки ден замъглено виждане трудна ориентазия от светло на тъмно е кажете ми кой работодател ще ме търпи и съм със затруднен слух за капак е дами господа ако ми отневат пенкията искам да съм шофьор това ми е мечтата от малка. Ще поеме ли някой отгоност за това. Изписани ми са доживотни капки за очи, спрямо пенсията ми не са евтини...

Стамова 14.09.2017 20:02:42

Моят син е с вродена вторична глаукома. Едното око е субтрофично, а на другото име зрение 0.02%! Получава 235 лв, в които влиза и ЧП! Питам кой ще го наеме на работа?!

до лиза 12.09.2017 13:27:29

Не омаловажавай проблемите на хората ! Не знаеш на жената с диабета какво , не знаеш колко е тръдно , понякога дори невъзможно да подържаш добрия контрол , не знаеш колко зле може да се чувстваш и колко трудно може да бъдеш достатъчно годен за да извържиш каквато и да е била дейнодт. Не знаеш колко е трудно да се предпазиш от усложнения , и колко е скъпо ! Моли се да не бъдеш на мястото на някои "инвалид взимащ телк !!!!

скапана държава 12.09.2017 13:19:57

Хубаво ще спрат телка ще пратят хората да работят, но дали човек че си намери работа с добро заплащане , която да може да покрива лекарства и консумативи. Не ,че телка успява да покрие нещо , но поне е в помощ А и този мизерен телк така го дават , аз лично съм болна от дете и няна да оздравея , остава завини , но държавата реши че като вече съм пълнолетна съм здрава, всичко спря , точно тогава когато вече заболяване е с голяма давност и има нужда от строг контрол и без дори малката нагледно помощ , но помощ става все по трудно . Ядосана съм , яд ме е, не искам да живея в държава в която всеки омаловажа проблема , не е приятно да си болен, още по неприятно когато не помниш живота си без болестта и в Един момент някои си казва колко си здрав и как да почнеш 6 работи ,за да може да оцееш ,за да си купиш лекаствата.

az 12.09.2017 10:49:29

Лиза, вече и 100 годишни с по 5 телка ще работят в здравеопазването.Младите се изнасят ,не искат тук за 800 мизерни левчета. Свиквай!

агент-провокатор 12.09.2017 09:26:01

здраве.нет, вие за д-р Троева тема ще пуснете ли или чакате опорни точки? все за 12 часа трябваше да реагирате...

гост6 12.09.2017 06:11:05

Така е в НЗОК всичките баби дядовци плюс заплата от 1500лв. имат пенсия по инвалидност към 450 лв. , а иначе хем болни а тичат като здрави . ТЕЛК трябва да се дава на изтинси болни, а не да се купува.

Георгиева 16.09.2017 18:09:40

Явно не знаете, но от 01.01.2016 г. на пенсионерите се отне телковото доплащане по болест. По новия закон доплащането се брои като инвалидна пенсия, и пак по новия закон нямат право на две пенсии.

Мариана Василева 12.09.2017 01:06:55

Достатъчно е да се разобличат фалшивите инвалиди,което не е толкова трудно,стига НОИ да го пожелае,а на действителните да се увеличат

Истински инвалид 11.09.2017 23:10:44

Лиза,само се молете да не станете инвалид и да разберете, какво значат тези пари за хората с увреждания. Съгласна съм, ако трябва да има повторни експертизи за да се отсеят измамниците, но защо слагате всички в един кюп? Предпочитам да не взимам тези пари, но да съм здрава и да мога да работя както преди. Но уви. Не става. Работя, но не съм същата. Трябва непрекъснато да се доказвам. Вече нямам личен живот. Всичко около мен е борба. И болка... Болка постоянна, съпътстваща... Опитвам се да я загърбя, но тя е винаги там... Аз, драгаЛиза не съм ли човек? И Вие, които пишете такива неща, хора ли сте?

Мария 11.09.2017 22:58:28

Инвалидите работят, защото една част от лекарствата и други, значими атрибути поглъщат пенсията им. Стига , сте ги оплювали! Няма застраховани, че няма да се разболеят.... А и повечето инвалиди са се инвалидирали, от прекалено работа. Освен това, всеки работодател, назначава пенсионер, в краен случай, при липса на кандидати! Мислете! Поставете се на другия бряг! Много хора, които са обречени, онкоболни и др., работят за да са полезни като специалисти... Какви са тия, които завиждат на инвалид? Мечтаете мястото им ли? Радвайте се на ЗДРАВЕ!

Гост 12.09.2017 02:47:46

Не желая ничие място, а моето. Неможе с лекота да се раздават експертни решения за сметка на болни, страдащи и мизерстващи хора и нужда от животоспасяващи средства. По строг контрол на хора злочестно докопалисе до фалшив или неверен статус за сметка на други много по-нуждаещи се.!

кики 11.09.2017 22:52:23

А какво ще кажете за тези които са инвалиди и взимат инвалидна пенсия а работят по 5-10 години след навършване на възраст за пенсиониране за да взимат и заплата и работодателя не може да ги принуди да се пенсионират?

Eвелина 11.09.2017 22:28:48

Лиза, иди се гръмни! Твоите колежки са се докопали / може би/ до заветните 1500лв. Говорим за нормалните инвалиди - без връзки с медицинските среди! Заплата, ако изобщо получават такава е под 400лв. Инвалидната пенсия е от 150 да 250 лв. Слез на земята и спри да злобееш срещу хора, които нямат физическа възможност да заработят повече, но съществуват в твоята реалност, плащат твоите цени в магазина, тоест гладуват защото са се разболяли и имат твоята "подкрепа"!!! Не си застрахована.....

Лиза 12.09.2017 01:23:32

Заповядайте, заедно да се гръмнем или вие да ме почерпите! За нещастие в семейството ми имам пострадъл от казарма, военно инвалид, прострелян по чужда вина и от двадесетгодишен до миналата година ми ровеха и излизаха куршймите. Знам, че му взеха здравето, младостта, без наследниции как се мъчи без дясна ръка и как през две години го придружавахме, защото, неможе да се облече и съблече, да диша и ходи от упойките. Той е прекарал повече години в хирургията отколкото с нас. А запериодичните депресии, не ме питайте. За 130лв.бивш волейболист, млади надежди. Пред ТЕЛК, след телк, смего гледали ние. Вуйчо ни е. Живее сам като куче. Да немислите, че аз съм здрава, мамография, биопсиа, гинекология, три операции. И какво с телк, кой ще изучи децата ми. И те ще страдат като нас. Чесни, милостиви, деликатни. И ако останат тук и нещастни. Аз ви каня на 75г.пуши,пие кафета с измислен диабет, инсулт, хсб от 6години и с решение с право на работа, вдовица, взима по48дни платен отпук и клас прослужено време 40год.при 720лв.основна заплата. Шест нощни дежурства сън, и дневни събота или неделя. Телевизия. Пътува, без пари. Другата ми колежка е на 42г.с дкабет, с 50дни отпуск с две деца непълнолетни и с 15г. Стаж на 720лв.основна. Заповядайте и вие.

Лидия Николчева 11.09.2017 22:19:16

Това е геноцид.Хората с увреждания имат нужда от допълнителни средства за да покрият нуждите си .

Бесен 11.09.2017 22:04:59

Тези колеги от ТЕЛК станаха с годините нагли. Те смятат себе си за богове, които милостиво чрез решенията си раздават благосклонно доход на освидетелстваните. Но забравят, че тези пари ги осигуряваме с данъците и осигуровките всички ние. За такива велики експерти народът мъдро го е казал "С чужда пита - помен правят"

Лиза 11.09.2017 22:02:00

Работя в Леченно заведение от 36мед.специалисти от тях 9са пенсионерки по възрасти имат ТЕЛК решение, ползват се от всички възможности(данъци,защитено място с щадяща работа във звена,) взимат нощни дежурства, празнични, взимат клас прослужено време и пенсия. Често се ползват от врем. неработоспособност-болнични за да им послужи пред ТЕЛК,безплатни лекарства. Събират мес. доход 1500лв.Блокират мястото и са сами в домакинство. Всички се питаме, как хем са по възраст амортизирани (дееспособността им е намалена, хем с много хронични заболявания и попадайки млади мед. специалисти с тези мискети, които по никакъв начин немогат да бъдат екип, а по-скоро врагове. На младите доходите докъде ще им стигнатза да работат в този бранш и то България. Вместо младите и хората в активна възраст да им се даде възможност да взимат високо възнаграждение, да взимат съвместимост(овър тайм) наливат на пенсионерки с фалшиви ТЕЛК решения. И без туй неотанахме. Нито така поставени ще се задържат кадри. Щом си пенсионир е нормално да боледуват, да се лекуват и да си почиват. Защо им дават и с право на работа. Забранете на работодателите да ги взимат, защото демотивират всички останали. ХЕМ лошо качество, хем тежът на данъкоплатеца, хем блокират мястото. Водат до вредна работна среда, лош психоклимат климакс, невъзможност за кфалификации и иновации. После изпепелени. СТАТИСТИСТИЧЕСКИ ЛИ?

Ели 11.09.2017 22:55:04

Какяи ги говориш??? Пенаионерите по възраст нямат право на инвалидна пенсия. А ти си една необразована,злобна санитарка!

Кукувица 12.09.2017 02:15:29

Не съм санитарка, но за техния труд и възнаграждение, без диплома или с диплома, моите за каквоса ми. Тези пенсионерки с една диплома, по-стара от майка мивзима заплата на трудов договор с 44год.трудов стаж, пенсия добавка от съпруга си, ТЕЛК-защитено място отКНСБ, допълнителни платени6дни към 42плат.год.отпуск=48дни.освободена от потребителски такси при мес. визити джипи, ПКК, изсл. Реинбурсни лекарства по заболявания и какво пипне от таргата или от спешния шкаф. Изглежда добре. Кафета, цигари. Копае5декара градина, а ние 40и 50годишните имаме по-"болен и измъчен вид. Не е напускала май района, а ние и на горбети в Либия на 25години ходихме, не при птичките и тревичките. Взима заплата 1100лв.+пенсия на бивша гл. сестра500лв. Неможе да ги изхарчи. Нощни, дневни и се полага храна, возия наш транспорт. Ходи на почика с НОИ два пъти в година. Кой е по-болен. Имам двама студенти по медицина еди учебник е 40-50лв.,че нашите са стари, не стават. Аз на преглед от 1999г.не съм ходила по каса, кеш само часно. Няма време за вайкане. А до пенсия чак 2027г.може да се стопят, че няма кой да хвърля и за нас. Живеем в страната на чудесата!

Лидия 11.09.2017 22:22:40

Тези ,които са в пенсионна възраст да,но останалите как да си покриват нуждите?


Всичко за коронавируса
Още новини
Първото дежурство на медицинския хеликоптер ще е идния месец
18.03.2024 17:21:33

Първото дежурство на медицинския хеликоптер ще е идния месец

Първото дежурство на медицинския хеликоптер ще е след началото на април. Това съобщи зам.-министъ ...

Безплатни консултации за рак на дебелото черво в ИСУЛ
18.03.2024 16:59:18

Безплатни консултации за рак на дебелото черво в ИСУЛ

Безплатни консултации за колоректален карцином организира Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...