!
Петък, 19 Април 2024
29
юни
6
 

Харчовете за онколекарства „бият“ над 3 пъти тези за дейност

МЗ с идея болниците да пестят от медикаменти за рак, за да имат право на други дейности по каса

Четвъртък, 29 Юни 2017 | 09:56:56 Полина Тодорова
6

Съотношението между разходите за лекарства спрямо дейностите в клиничните пътеки в областта на онкологията и хематологията е 3.5 в полза на онкомедикаментите. Това става ясно от представени от подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров  данни по вре

Съотношението между разходите за лекарства спрямо дейностите в клиничните пътеки в областта на онкологията и хематологията е 3.5 в полза на онкомедикаментите. Това става ясно от представени от подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров  данни по време на последното заседание на Надзорния съвет на фонда, проведено на 20-ти юни. 

„Стойността на клиничните пътеки, които плащаме за онкология и хематология, те са примерно за 2016 г. 255 милиона са лекарствата, 84 милиона са пътеките, т.е. съотношението е 3.5 лекарства към дейности. Това съотношение варира в болниците. Очевидно е, че има проблем в определени болници в дозировка и т.н. Ние трябва да предприемем нещо най-малкото, за да усредним нещата. Това са факти“, заявява д-р Петров.

Поводът за изказването му е повдигнатият по време на заседанието въпрос, касаещ въвеждането на смесителните системи в болниците, в които да се подготвят дозите от лекарствата за лечение на злокачествени заболявания. Според ръководството на касата те ще дадат възможност за много по-прецизно дозиране на медикаментите, а от там и до спестяване на средства. Мнението, изказано от представителите на Министерство на здравеопазването, обаче е, че те ще натоварят допълнително с разходи болниците. По данни на самата каса, става ясно от стенограмата, системите струват между 150 и 200 000 лв. Отделно са нужни и средства за поддръжката им.

„По принцип тези системи водят до няколко неща. Възможност за гарантиране на по-голяма точност и прецизност на дозирането. Второ, проследяване, контрол и валидиране на целия процес и могат да работят с всички лекарства и контейнери на пациента, конкретно сакове, пластмасови банки, еластомери, помпи и предпазват персонала“, посочва в тази връзка подуправителят на НЗОК. Според заместник-здравния министър Лидия Нейчева обаче системите не само ще натоварят излишно болниците, но и няма да доведат до желания ефект. Прецизиране на дозите по думите й възможно чрез ръчното им определяне.

Заместник-министър Нейчева предлага и един доста любопитен механизъм, който да стимулира болниците да не разхищават лекарства за лечение на онкозаболявания, а именно спестените суми от медикаменти да им се връщат под формата на възможност за осъществяване на друга дейност. „Има един механизъм, с който бихме стимулирали хората да работят така. Всяка спестена сума в рамките на 18 месеца от онколекарства, което ще ги стимулира, вие можете да им дадете възможност да правят някаква друга дейност по каса“, заявява тя, с което предизвиква острата реакция на представителя на пациентската общност в надзора Пламен Таушанов, по чиито думи подобна идея е абсурдна.

От своя страна управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов предлага болниците, които нямат възможност да закупят системите, да сключат договори с тези, които са успели да ги подсигурят.

В крайна сметка въпросът остава отворен, като става ясно, че МЗ ще представи специално становище по него. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vtxL

Много умен 30.06.2017 18:58:24

Въвеждането на автоматизирани системи за разтваряне на цитостатици изисква увеличаване на цените на клиничните пътеки, закупувани от НЗОК, т.к. ще е свързано с предоставяне на медицинска услуга на европейско ниво. Очевидно срещу адекватно заплащане, на европейско ниво всички онкологии с радост ще си закупят такива. С трици маймунки не се ловят. Или вие наистина сте идиоти.

СРС 29.06.2017 10:07:57

Всъщност от стенограмата за пореден път е видно лИзгавия подход на лицето Комитов. Извъртя далаверката така, че МЗ да вземе решението. За да може после пак да се оправдае с министъра. Иначе въвеждането на смесителните системи много прилича на въвеждането на пръстите. Сега, тук и веднага. Естествено с разходи за болниците и неясни параметри на финансова икономия. С много висящи организационни въпроси. Разликата е че сега натискът за иновацията идва от оперативното ръководство на касата в лицето на Комитов и Петров.

Гост 29.06.2017 11:55:16

Пешко - ваксината и шайката му от съветници и замове моментално да бъдат тикнати в затвора. Основания бол, едното е бомбата с харчовете за лекарства, в частност за онкология

Студент по право 29.06.2017 12:04:02

Ех Андреевче, добре че съдът спазва законите, а не работи като теб

Гост 29.06.2017 13:27:48

Особено пуделчетата, които за нищо не стават. Тъпи и мързеливи до мозъка на костите си. А от устите им нищо друго не се чува освен "Пари, пари, искаме пари"

Др 29.06.2017 12:15:32

Те законите си ги пишат както им уйдисва.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Късно е потърсена помощ за бебетата с коклюш
19.04.2024 14:13:37

Доц. Кунчев: Късно е потърсена помощ за бебетата с коклюш

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света, а към момента в Бълг ...

Три болници отново търсят своите управители
19.04.2024 13:13:34

Три болници отново търсят своите управители

Конкурс за управители на три лечебни заведения обяви Министерството на здравеопазването. Става въ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...