Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Пациентите трябва да участват в НРД наравно с останалите страни

22.9.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

„Най-важното в здравния сектор е това, че моделът ни е солидарен и поради това би трябвало всички хора, които участват в него, а така също и институциите и държавата да бъдат коректни. Оказва се обаче, че в България най-некоректният платец е държавата, защо не изплаща всички вноски на категориите хора, на които тя би трябвало да покрива здравните вноски. Това

Статистиката сочи огромно нарастване на случаите на рак на простата

22.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

За тежките хронични заболявания не се говори в България. Това коментира председателят на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров по време на семинар, посветен на проблемите на рака на простата. Той отбеляза, че понякога вината за това е на пациентите, като даде пример с факта, че обикновено мъжете не желаят да говорят за своите проблеми с простата.

Кардиолозите от „Пирогов” ще консултират в Световния ден на сърцето

22.9.2014 г., zdrave.net

Във връзка с Деня на сърцето - 29 септември, екипът на доц. д-р Мария Миланова от Клиниката по кардиология на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов”, обявява Ден на отворените врати за консултация на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Из вестниците: 12% от оплакванията в ИАМО са за нерегламентирани плащания

22.9.2014 г., zdrave.net

По 2.11 лв. вместо предвидените 4 лв. е отпускала държавата за лекарства на спешен пациент за първите 6 месеца на 2014 г. Това пише в днешния си брой в. „Сега”, позовавайки се на информация, подадена от Министерството на здравеопазването.

Фелдшерите съдят МЗ заради дискриминация

19.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

И сега, и след изборите отново ще настояваме да имаме отделна съсловна организация. Това каза за Zdrave.net председателят на Сдружението на медицинските фелдшери Александър Александров . Той отбеляза, че професията на фелдшерите е специфична и те трябва да могат сами да се представляват пред държавата

Над 200 000 са болните с деменции у нас

19.9.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

България се нуждае остро от изграждането на мрежа центрове за дневна грижа на възрастни хора с деменция, където те могат да получават адекватни медицински и социални услуги. За това настояха днес представители на пациентски организации на пресконференция, посветена на предстоящия ...

От БАПЗГ искат създаването на главна републиканска сестра към МЗ

19.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

След изборите ще настояваме към МЗ да се създаде отдел или дирекция с ръководител главна републиканска сестра, която да съветва министъра по проблемите на здравните грижи. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Пациентска организация започва кампания срещу купуването на гласове

19.9.2014 г., zdrave.net

Национална пациенстка организация, съвместно с Национален младежки форум и Български икономически форум дадоха днес началото на социална кампания срещу купуването на гласове.

В рамките на съвместната си инициатива трите организации ще реализират последователна информационна кампания ...

Питаме: Какво трябва да се случи със здравеопазването след изборите

19.9.2014 г., zdrave.net

На 5 октомври ще се проведат парламентарни избори. Това се случва, след като правителството на Пламен Орешарски подаде оставка и прекрати предсрочно своя мандат, една година след като дойде на власт. С идването на бъдещото правителство идват и надеждите за решения на проблемите в здравеопазването.

Китай глоби фармакомпания с близо половин милиард долара

19.9.2014 г., zdrave.net

Китайският съд глоби британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) с рекордните 492 милиона долара заради подкупи. Освен това бяха осъдени и бившия регионален мениджър на компанията Марк Райли и други длъжностни лица, които са подкупвал лекари и болници, за да използват продуктите им, съобщи Associated press. Присъдата, която се очаква да получи Райли е между 2 и 4 години.

Криминално проявен потроши отделение в УМБАЛ„Св. Марина”

19.9.2014 г., zdrave.net

Криминално проявен пациент вилня в университетската болница „Св. Марина”. Това съобщиха от Областната дирекция на полицията във Варна.

От печата: МЗ отнема 300 000 лв. от детското отделение на МБАЛ Смолян

19.9.2014 г., zdrave.net

Изчисленията на Българския лекарски съюз, че заради емиграцията на лекари в чужбина след 15 години у нас няма да останат специалисти, е пресилено. Това пише в днешния си брой в. „Сега”. Изданието отбелязва, че по данни на НСИ лекарите в България са 29 000.