Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Рестрикцията за болници в Бюджет 2015 – „спиране на тока за смяна на осветлението“

19.12.2014 г., zdrave.net

Индиана Джоунс, Лимончо, Портокалчо и еди-кой си се включиха днес в арсенала на здравния министър за убеждаване на депутатите да приемат текста в бюджета на здравната каса, според който нови болници и дейности през 2015 г. няма да ползват обществен финансов ресурс.

Изнесената от д-р ...

Сметна палата препоръчва на касата да приеме задължителна здравна карта

19.12.2014 г., zdrave.net

Одитен доклад на механизма на договаряне изпълнението на болнична помощ бе публикуван преди дни от Сметната палата. Провереният период е двегодишен – от началото на януари 2010 г. до края на декември 2012 г.

Въз основа на проверката от Сметната палата излизат с 16 препоръки ...

Агресия срещу медици в Карнобат и Казанлък

19.12.2014 г., zdrave.net

За нов инцидент с медик съобщиха медиите. Случката е в карнобатската болница, където фелдшерка е била блъскана и дърпана от ром, пристигнал в спешното отделение.

Инцидентът е станал в около 18.30 часа в четвъртък. Мъжът се оплаквал...

Прокуратурата повдигна обвинение срещу побойника от Раковски

19.12.2014 г., zdrave.net

Прокуратурата е повдигнала обвинение на нападателя на лекарката от Спешна помощ в град Раковски за причиняване на лека телесна повреда. Пловдивските медии информират, че обвинението е по член от Наказателния кодекс, който предвижда до три години лишаване от свобода.

Догодина болниците ще получат максимум 170 млн. лв. от резерва на касата

19.12.2014 г., zdrave.net

Максимумът средства, които касата може да даде от резерва си за болнична помощ догодина, е 170 млн. лв. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Петър Москов при обсъждането на бюджета на публичния фонд за 2015 г.

В обяснение какво означава включеният между първо и второ четене ...

2000 лични лекари и специалисти от РЗИ ще бъдат обучавани в превенция на самоубийствата

19.12.2014 г., zdrave.net

800 българи се самоубиват всяка година, сред най-уязвимите групи са младежите, социално слабите и зависимите, трайно безработните и самотно живеещите възрастни хора. Това сочи статистиката от последните години, факт е обаче, че темата за превенция на самоубийствата у нас доскоро беше отбягвана.

Искат президентско вето върху орязването на пенсиите за инвалидност

19.12.2014 г., zdrave.net

Орязването на инвалидните пенсии погазва грубо правата на хората с увреждания. Това се казва в отворено писмо от името на национално представителни организации на и за хората с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Д-р Персенски: Детското здраве е сред основните приоритети

19.12.2014 г., zdrave.net

Един от основните приоритети на екипа на здравното министерство е детското здраве. Това заяви заместник-министър д-р Адам Персенски на среща с деца, болни от диабет, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Срещата беше част от инициативата „Деца помагат на деца” ...

Раздадоха най-високите академични отличия в МУ-Пловдив

19.12.2014 г., zdrave.net

Най-високите  академични отличия, дипломи и награди за постиженията през изминалата година бяха раздадени по време на Тържествения академичен съвет в Медицинския университет в Пловдив. На него бяха връчени дипломите на четирима нови професори, петима доценти, на двама доктори на науките и на 22 докторанти.

НОИ пусна на страницата си софтуера за болничните

19.12.2014 г., zdrave.net

Националният осигурителен институт (НОИ) съобщава, че на интернет страницата на института, в рубрика Е-услуги -  еБолнични листове, е публикуван софтуер, който се разпространява безплатно от НОИ, за издаване на болнични листове и решения по обжалването им. Към него е приложена инструкция за инсталирането му и ръководство за работа на потребителите.

От печата: Болниците не са хлебарници

19.12.2014 г., zdrave.net

Болниците не са хлебарници, за да им слагат лимити. Това казва в интервю за „Стандарт” председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. Повод за изказването му са провалените преговори с ръководството на здравната каса за подписване на НРД 2015 г. „Проблемът е, че касата ни представи нови цифри за касовото изпълнение за 2014 г. и то се разминава драстично с онези отпреди седмица.

Важно е болниците да получават медикаменти и консумативи на ниски цени

18.12.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Над една трета от постъпленията в болниците отиват за лекарства и консумативи и всички стъпки, които Министерството на здравеопазването предприема на намаляване на тези разходи са в правила посока. Това стана ясно от думите на председателя на Националното сдружение на областните болници и директор на  МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД в Габрово д-р Нели Савчева.