Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Ще подготвяме продавач-консултанти в сферата на здравеопазването

28.3.2015 г., zdrave.net, Невена Попова

В напреднала фаза е изработването на обучителна програма за продавач-консултанти в сферата на здравеопазването, помощните технологии, здравословното хранене и хранителните добавки. Професията е нова не само за България, но и за целия ЕС, а концепцията за обособяването й произтича от общата преценка на европейските експерти, които са на мнение, че такива специалисти са необходими за ...

За първото тримесечие на 2015 г. има преразход от 25% за лекарства

27.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

За първото тримесечие на финансовата година има превишаване на разходите за лекарства с 25% и едва със 7% за дейности в болничната помощ. Това каза председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов пред журналисти, след среща с Надзорния съвет на НЗОК. Той уточни, че тези данни са подадени по време на срещата от представителите на касата.

Лекари готвят протести срещу новата методика на НЗОК

27.3.2015 г., zdrave.net

Новата методика на НЗОК за финансиране на лечебните заведения може да доведе до фалити на болници и протести. Това прогнозира в интервю за Zdrave.net председателят на новата Българска болнична асоциация д-р Бойко Миразчийски.

Асоциацията бе учредена на 11 март 2015 г. и в нея членуват близо 30 лечебни заведения.

Новата система на финансиране затруднява онкологичното лечение

27.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

При онкологията не бива да има листи на чакащите, а има опасност от създаването на такива заради твърдите бюджети, които се налагат с новата методика на НЗОК за финансиране на болниците. Това стана ясно от думите на директора на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София (СБАЛОЗ ЕООД) д-р Борислав Димитров пред Zdrave.net. Той заяви, че при онкологичните ...

Проф. Пожарлиев: Здравеопазването ни кара „Мерцедес“ с пари за „Трабант“

27.3.2015 г., zdrave.net

Проблемът на българското здравеопазване от една страна е, че цените не са съобразени със съответните услуги, а от друга - че българските лекари не искат да напускат София. Това каза коремният хирург проф. Тома Пожарлиев пред Дарик радио и даде следния пример с операция при рак на стомаха у нас: за диагностиката, оперативното лечение, престоя и лекарствата касата заплаща 2500 лева. За същите услуги ...

За първи път в Европа: направиха трансплантация на небиещо сърце

27.3.2015 г., zdrave.net

Британски хирурзи извършиха първата трансплантация на небиещо сърце, съобщи Дейли мейл.

Сърдечните трансплантации се извършват с орган от донор в мозъчна смърт, чието сърце все още бие. В този случай обаче органът е взет от донор след като функционирането на сърцето и дробовете е спряло.

Фондът за лечение на деца одобри нови 59 заявления

27.3.2015 г., zdrave.net

На последното си редовно заседание Общественият съвет към Фонда за лечение на деца е разгледал общо 72 заявления, от които са одобрени 59, съобщиха от Фонда.

Шест деца са одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина.

Из пресата: Шестмесечни листи на чакащи в болниците заради новата методика

27.3.2015 г., zdrave.net

„Купонна система, лимити, опашки, недофинансиране, корупционни схеми. До това ще доведе т.нар. реформа в здравеопазването, извикаха в един глас лекари, пациенти и болнични шефове.” С тези думи започва поредният материал, който обръща внимание на новата методика за плащане в болниците. Вестникът този път е „Преса”.

„Медиците предупредиха, че нововъведенията ще накарат болните ...

Критериите за листи на чакащи ще се изработват от болниците

26.3.2015 г., zdrave.net

Акредитационната оценка на болниците, която с промените в ЗЗО става отново задължителна, ще включва и това доколко ясни са критериите, по които те са направили своите листи на чакащи. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов днес на форума „Партньорство за здраве“.

Така въпросът по какви критерии ще се формират листите, който ...

Депутатите не харесаха идеята фелдшерите да имат отделна съсловна организация

26.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Парламентарната здравна комисия не прие предложение за промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, фелдшерите да имат отделна от БАПЗГ съсловна организация. Предложението бе внесено от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Тя каза, че с промяната се цели регламентиране на професията лекарски асистент, като независима,защото има законодателни неуредици около нейния  юридическия статут.

Премиерът обеща хеликоптери на министър Москов

26.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Ако така вървят приходите в бюджета, съм обещал на министър Москов едни хеликоптери за спешната помощ. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на инициативата „Партньорството за здраве”, която се проведе днес в Министерски съвет. Обещанието му е във връзка с появилата се вчера информация, че в момента приходите в държавния бюджет са с 820 млн. лв. повече от ...

Генеричните производители са против да връщат пари при преразход за лекарствата

26.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

БГФармА не приема опитите върху генеричната индустрия да бъде прехвърлена отговорността за преразхода на НЗОК за лекарства. Това заявиха представители на Българската генерична фармацевтична асоциация по време на пресконференция днес.

Председателят Николай Хаджидончев обясни, че има предложение, ...