Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

КТ „Подкрепа” предлага създаването на обособени фондове в НЗОК

30.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

В рамките на НЗОК трябва да се създадат два обособени фонда – единият да бъде за здравно осигуряване, а  другият за здравно подпомагане. Такъв вариант за реформа на здравно- осигурителния модел предложи експертът на КТ „Подкрепа”,бивш директор на НОИ и съветник на президента Георги Първанов Николай Николов по време на форум в БАН, посветен на националните цели и приоритетите в здравеопазването.

Д-р Ненков: Политиците трябва да се погрижат първо за финансирането на здравеопазването

30.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Промяна във финансирането на здравната система трябва да бъде първата стъпка, която политиците трябва да предприемат след изборите. Това каза за Zdrave.net министърът на здравеопазването от служебното правителство д-р Мирослав Ненков, запитан какви са очакванията му за промени в сектора след парламентарния вот на 5 октомври.

Новият директор на ИАЛ открил странни договори и нарушения в лекарствения контрол

30.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Нарушения в работата на дирекция „Контрол на лекарствените продукти” в ИАЛ са една от основните причини настоящият директор на лекарствената агенция доц. Асена Стоименова да подаде сигнал в прокуратурата. Това стана ясно от нейните думи пред журналисти днес.

Политиците, а не лекарите трябва да си хващат куфарите

30.9.2014 г., zdrave.net

Младите лекари бягат заради старите мениджъри. Това каза представителят на гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", неврохирургът д-р Емануил Найденов, по време на провелата се днес в БАН обществената дискусия за националните цели и приоритети в здравеопазването.

България е избрала солидарния модел, затова парите на НЗОК са в общия бюджет

30.9.2014 г., zdrave.net

- В предишната ви програма пише – премахване на монопола на НЗОК и осигуряване на адекватни приходи и т.н. Как ще ми обясните 1.5 милиарда, които бяха взети от бюджета на здравната каса от Симеон Дянков и изчезнаха?

- Това не е вярно, което казвате, категорично. Ще почна отзад напред.

Фондът за лечение на деца одобри 32 заявления

30.9.2014 г., zdrave.net

На редовно заседание на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца” бяха разгледани общо 64 заявленията, като от тях бяха одобрени 32. Това съобщиха от здравното министерство. Четири деца бяха одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина. Девет деца бяха одобрени за продължаване на лечението ...

Разходите за лекарствено лечение трябва да се оценяват в перспектива

30.9.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Когато държавата планира разходите си за лечение на хората с хронични заболявания, тя трябва да вземе предвид нещо много важно – навременното и качествено лечение спестява много разходи, които неминуемо ще бъдат направени по-късно, ако болният остане без адекватна терапия. Това в изключително голяма степен е валидно за хората с редки болести, каквато е хемофилията. Това сподели пред ...

ЦЗПЗ изгради Национална система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории

30.9.2014 г., zdrave.net

ЦЗПЗ изгради Национална система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории (НСВОК). Системата е разработена при спазване на всички изисквания на ISO 13528:2005(Е), Медицинския стандарт по клинична лаборатория и Българския държавен стандарт, а статистическата обработка на данните се извършва на основата на ISO ...

Уникални за страната ендоскопски операции на пациенти с намален слух в УМБАЛ „Свети Георги“

30.9.2014 г., zdrave.net

Уникални за страната демонстрационни ендоскопски операции на двама пациенти с едностранно намаление на слуха извърши днес ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги”.

61-годишната жена и 55-годишният мъж, избрани за хирургията на ...

Няма проблем джипитата да отчитат в НЗОК имунизациите на децата, въпреки промяната в наредбата

30.9.2014 г., zdrave.net

Няма проблем семейните лекари да отчитат чрез информационната система на здравната каса извършените имунизации, въпреки промяната в сроковете за извършване на задължителни имунизации при децата. Това съобщават от пресцентъра на здравната каса.

Община Варна осигурява специална кухня за болни деца в масовите детски градини

30.9.2014 г., zdrave.net

За да улесни интегрирането на деца, нуждаещи се от диетично хранене в масовите детски заведения, община Варна ще се започне приготвяне на храна за малките пациенти с целиакия, алергии, и метаболитни редки заболявания – фенилкетонурия, левциноза и др., съобщиха от Националния алианс за хора с редки болести. Менютата ще бъдат изготвени от специалисти и ...

Във вестниците: Медицински център на морето рекетира чужденци

30.9.2014 г., zdrave.net

„Драмата с ваксините за новородените може да лиши семействата им от помощи и детски. Причината е, че надбавките за деца се дават само срещу представена бележка за извършена имунизация“, припомня днес „Сега“.

„Липсата на ваксина води и до намаляване на социалните им ...