Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Плащанията за медицинска дейност трябва да зависят от това доволен ли е пациентът

26.11.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Целта на здравната реформа не бива да е да се намалят разходите в системата, а да се постигне по-добри качество на предлаганите  медицински услуги. Това каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на форума „Пациентът в центъра на системата – определяне на приоритетите в здравеопазването”.

Двама лекари и зам.-шеф на РЗОК станаха областни управители

26.11.2014 г., zdrave.net

Днес правителството освободи 24-ма областни управители и назначи нови на тяхно място. Сред тях са трима души, по един или друг начин свързани със здравната система.

Постът в Добрич ще бъде поет от д-р ...

Д-р Кирил Еленски: НЗОК трябва да събира здравните вноски

26.11.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Ако ще се прави някаква реформа в системата на здравното осигуряване, трябва да стане така, че администрацията, която плаща за здравните дейности, да бъде обвързан със събирането на здравните вноски. Това каза зам.- председателят на БЛС д-р Кирил Еленски по време на форума „Пациентът в центъра на системата – определяне на приоритетите в здравеопазването”.

Доплащането ще дисциплинира разходите в здравеопазването, смята икономист

26.11.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Конкуренцията в здравния сектор е това, което ще реши голяма част от проблемите в здраве- опазването. Това каза главният редактор на списание „Форбс” в България Йордан Матеев по време на форум „Пациентът в центъра на системата – определяне на приоритетите в здравеопазването”, организиран от икономическото списание.

Правителството прие новата Концепция за Спешна помощ

26.11.2014 г., zdrave.net

С безпрецедентна скорост, само седмица след като стана ясно, че е изготвена нова концепция за Спешната помощ, правителството я прие.

Стратегическата цел, формулирана в документа, е насочена към развитие на интегрирана система за спешна медицинска помощ, която ще осигури ...

Компенсации за потребителската такса на пенсионерите през 2015 г. няма да има

26.11.2014 г., zdrave.net

В предложения от финансовото министерство държавен бюджет за идната година, в частта му за средствата на МЗ, не са предвидени средства за компенсация на намалената потребителска такса за пенсионери. Това стана ясно от думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов днес пред журналисти. „Ако това се случи, мога да ...

Кабинетът одобри промени в Концепцията за преструктуриране на болничната помощ

26.11.2014 г., zdrave.net

На днешното си заседание Министерски съвет одобри промени в Концепцията за преструктуриране на болничната помощ за периода 2015-2020 г. С тях се планират дейности, които са насочени в две направления – интервенции в държавни лечебни заведения за развитие на структурите им за спешна диагностика и лечение и интервенции за развитие на здравната инфраструктура за продължително лечение, съобщават от ...

8% от бюджета на касата и разделно договаряне на НРД поискаха джипитата

26.11.2014 г., zdrave.net

8% от бюджета на касата за здравно-осигурителни плащания да бъдат за първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП). Това поставят като свое искане участниците от ІV-я конгрес по Обща медицина, който се проведе през уикенда в Пловдив.

В обръщение до институциите общопрактикуващите ...

Д-р Райчинов: Растежът при лекарствата е с близо милиард лева

26.11.2014 г., zdrave.net

Ако средствата за здраве наистина са нараснали, те са нараснали основно в лекарствата. Това заяви пред журналисти днес председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. По думите му, при тях растежът е с близо милиард лева, докато в дейностите нарастването е с около 200-300 млн. лв. „Т.е. разликата е очебийна“, коментира той.

По думите му, в тази си част бюджетът на касата трябва да ...

Вече е факт: НЗОК разполага с още 100 млн. лв.

26.11.2014 г., zdrave.net

Отново за броени минути и без дебати парламентът, както вчера бюджетната комисия, одобри актуализацията на бюджета на здравната каса със 100 млн. лв.

След отпускането на средствата се очаква осигурителната институция да няма проблем с осигуряването на необходимите до края на годината ...

Достъпът до медицински услуги за „малките хора” е силно ограничен

26.11.2014 г., zdrave.net

Здравеопазната ни система е длъжник на хората със скелетни дисплазии, достъпът до медицински услуги за „малките хора” е силно ограничен и реално те не получават необходимите консултации, изследвания и лечение. За това алармираха днес от организацията „Малките български хора” на пресконференция дискусия в София.

Близо 30% от родителите пушат пред децата си в затворени пространства

26.11.2014 г., zdrave.net

Според Световната здравна организация, страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40%. По данни на Българското дружество по алергология (БДА) от алергичен ринит в България боледуват около 20 – 25% от хората, а от бронхиална астма около 8-9% от населението, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата.