Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

БЛС благодари на президента и поиска актуализация на държавния бюджет

01.8.2014 г., zdrave.net

Обръщение на Българския лекарски съюз

Уважаеми г-н Президент,

Позволете ни първо да изкажем своята признателност за бързата реакция от ваша страна, с която беше свикан консултативен съвет за решаване на проблема с актуализацията на бюджета на НЗОК  и цялостната макрорамка на държавния бюджет.

Борисов: Ще ви пратя депутати в понеделник, заради болните хора

01.8.2014 г., zdrave.net

"Пребройте се колко депутати ще влязат от ДПС и БСП. Колкото ви трябват - 10, 15 или 20 колкото ми кажете, ще пратя в понеделник, тези хора ги пращам само заради болните хора". С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че неговата партия отново променя позицията си и е склонна да влезе в парламента, за да подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК.

Изявлението на Борисов се случи на консултации при ...

Над 50% от хронично болните пациенти вече са с презаверени рецептурни книжки

01.8.2014 г., zdrave.net

Месец преди изтичане на крайния срок за презаверяване на рецептурните книжки от хронично болните пациенти това са направили 55,2% от хората. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Според информацията на касата към 1 август 2014 г. с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите (МКБ) са презаврени 1 270 503 рецептурни книжки на хронично болни пациенти.

Хранителното програмиране започва още от бременността

01.8.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Недостигът на кадри за неонатологичните отделения е застрашителен и поставя под съмнение тяхната дейност в бъдеще. Този факт идва да подскаже, че е наложително да се предприемат бързи мерки за овладяване на проблема, за да не бъде поставено под съмнение здравето на хиляди новородени, част от които се нуждаят от специални ...

Проф. Милан Миланов: Здравеопазването ни се връща в 80-те години на 20 век

01.8.2014 г., zdrave.net

Партиите трябва да знаят, че с под 6% от БВП здравната система не може да съществува. Това каза в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия началникът на Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов” проф. Милан Миланов.

Затваряне на малки общински болници прогнозира д-р Юлиян Йорданов

01.8.2014 г., zdrave.net

„Още края на миналата година казахме, че ще има дефицит в касата. И цяла година досега ние говорим за това. И просто у нас буди недоумение поведението на нашите политици. Защото, виждайки накъде вървят нещата, ние проведохме срещи с водещите политически партии и получихме уверението, че актуализация на бюджета на НЗОК ще се ...

Стартира лятна профилактична кампания срещу ХИВ/СПИН

01.8.2014 г., zdrave.net

За единадесета  поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването организира национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН главно с мобилни медицински кабинети.

БАЗП настоява за актуализацията на бюджета на НЗОК с 328 млн. лв.

01.8.2014 г., zdrave.net

„Изключително загрижени сме от създалата се ситуация и се обръщаме към българските политици да намерят сили и воля за политически консенсус, за да се защитят днес интересите на българските пациенти”. Това се казва в декларация от Българска асоциация за закрила на пациентите относно актуализирането бюджета на НЗОК за 2014 г.

Из пресата: Бивш шеф на БЛС запорира сметки на болница

01.8.2014 г., zdrave.net

„Лекари и медсестри може да останат без заплати от декември“. Това пише „24 часа“, като цитира шефа на надзора на НЗОК д-р Бойко Пенков. „Дейността на болниците може да се ограничи с 30%, което означава да се вместят в месечен бюджет около 107 млн. лв. при до 150 млн. лв. сега“, допълва материалът.

„Ако не се приеме актуализацията на бюджета обаче, работещите в ...

В НЗОК обмислят вземане на безлихвен заем от държавата

31.7.2014 г., zdrave.net

„Няма вариант Б. Нещата са такива, че през декември хората няма да получат заплати. Ще ги поздравим за Нова година прекрасно просто.“ С тези думи председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира ситуацията около бюджета на касата. Той допълни, че единствената възможност бюджетът да издържи е чрез силни рестрикции за болничната помощ. „В рамките на ...

Проф. Игнатов: На лекарите им омръзнаха неуредиците в държавата

31.7.2014 г., zdrave.net

На българските лекари  им дойде до гуша да се занимават с неуредиците в държавата. Това каза в интервю за БНР проф. Валентин Игнатов, председател на Асоциацията на университетските болници. Изказването му бе по повод парламентарната криза от последните дни и реалната опасност да няма актуализация на бюджета на НЗОК. Той ...

20% от децата, родени през първите 6 месеца на годината, са недоносени

31.7.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

България продължава да изостава в организацията на грижите за недоносените деца, за проблемите се говори много, но на практика институциите бездействат. За това алармираха граждани, общественици и хора от шоубизнеса по време на пресконференция в столицата днес, организирана от Фондация „Нашите недоносени деца”.