БЛС може да поиска актуализация на бюджета на НЗОК

БЛС може да поиска актуализация на бюджета на НЗОК
zdrave.net
20
04
2017
zdrave.net

Възможно е Българският лекарски съюз да поиска актуализация на бюджета на НЗОК. Това стана ясно от думите на председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев Zdrave.net. Поводът е възникналото напрежение, свързано с риска бюджетите на болниците във варненска област да бъдат намалени с 10%. За това алармираха в писмо до управителя на НЗОК от районната лекарска колегия в морската столица.

Председателят на БЛС припомни, че месечната сума за лечебните заведения, за която съсловната организация се договори в контекста на преговорите за Национален рамков договор, е в размер на 137 243 000 лв., и заяви, че ако се падне под нея, може да се стигне до искане за актуализация на бюджета за здравеопазване. „При една такава ситуация ние можем да настояваме за актуализация на бюджета. Не го изключвам като начин на поведение“, посочи д-р Грозев. Към момента освен във Варна няма информация за евентуално намаляване на бюджетите за лечебните заведения в други области в страната, стана ясно от думите му.

Въпросът с бюджетите на лечебните заведения ще бъде обсъден на предстоящо заседание на Надзорния съвет на НЗОК, информира още д-р Грозев. „Колегите са обезпокоени, но аз мисля, че ще се намери начин този проблем да решен“, заключи той.

Пред Zdrave.net. председателят на Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Варна проф. Радослав Радев изрази надежда все пак да не се пристъпи към намаляване на бюджетите за лечебните заведения. “Колкото по-рано реагираме, толкова повече ще имаме възможност за преразглеждане на този бюджет, който в никакъв случай не може да се определи за добър. Тук става въпрос за тримесечен бюджет и като прибавите лимитите, които имаме за лечение на пациентите, рестрикциите, които имаме по отношение на извънлимитните плащания – ние все още нямаме получени извънлимитни плащания, въпреки че трябваше да бъдат платени досега, и прибавим това, което следва в близките месеци, свързано с повишаването на тока и парното – всичко това се отразява на мениджмънта на една болница“, коментира той. От думите му стана ясно, че причините за планираното намаление на средствата за лечебните заведения в областта не са изяснени. „Ние нямаме аргумент защо се иска това. Ако имахме обяснение, бихме могли да го обсъдим, но такова няма. Ние не знаем защо се случва това нещо, както и каква е методиката, по която става преразпределението на бюджетите за регионалните здравни каси. Има рестрикция, но ние не можем да се съгласим с нея“, категоричен бе той.

Проф. Радев изтъкна, че намалението на бюджетите би рефелектирало върху работата на лечебните заведения и в крайна сметка ощетени ще бъдат пациентите. “Това се отразява в много направления – как ще планираме приема на пациентите – досега той е бил на база бюджет, който е бил ясен, а след намалението?“, попита той.

Проф. Радев посочи и че наближава летният сезон, през който се очаква и увеличение в броя на пациентите, обслужвани от болниците в област Варна. „Пациентите са хората, които са най-потърпевши. Не бива да ги забравяме. На практика проблемът е не толкова здравна каса - болници, а по-скоро здравна каса и пациенти, които няма да получат това, което им се полага. И не защото болниците не искат да го направят, а защото нямат финансов ресурс да го направят. Ние трябва да лекуваме“, подчерта проф. Радев.

Оценка


  Оценка 1 от 1 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • БЛС-Въоръжено Крило 21.04.2017 14:25

  Това е етюда 'Кой ми ака системно в памперса' Малък градски театър зад канала 'УС на БЛС'

 • един 21.04.2017 12:38

  Грозев направо е смешен - нали вие подписахте това НРД, там си го има черно на бяло,че това за което говориш ще стане, ама нали излъгахте че всичко било ОК. Тия умници от залата дето ви гласуваха да се оправят сега, и най- вече онази Павловата, дето те командари както си иска, наглата, безпардонна, алчна за пари и инсуфициентна откъм мозък , култура,възпитание и интелект варненска примадона.......Толкова сте гнусни,че цялото съсловие ви ненавижда, а ти се правиш че нищо не виждаш и имаш очи да се изказваш. За 5 бона заплата дето взимаш нищо не даваш драги, трябва да се скриеш вдън земя !!!!!

 • ха ха  20.04.2017 21:49

  смешникът Грозев искал .....

 • Кочо ковача 20.04.2017 20:09

  НС на НЗОК разпределя бюджета, който е спуснат и гласуван от Парламента. Надзорниците разпределят реално над 3,5 милиарда, на тъмно. Тука има, тука нема. Примерно, за тази година има с по 10 млн. повече за болниците от миналата година. Те обаче дава по-ниски бюджети. До сега са дали за 4 месеца по-малко от предвиденото. Къде отидоха около 60 млн. ? Кой ги гепи? Превъртат ги през лекарствата и ги перат оттам. В играта вероятно са и политиците и прокурорската мафия, иначе няма как. Пладнешки обир.

 • един 20.04.2017 19:49

  Чичка Грозев, вдигни лекарите на бунт срещу намесата на полтиците и олигарсите в здравеопазването. Точно те претакат парите в собствените си джобове. Затова масово колегите напускат. Като резултат - скоро чалгарска България ще мре като мухи по тротоарите. Но явно точно и това заслужава!

 • Гост 20.04.2017 18:59

  Става все по-забавно

 • Гост 20.04.2017 18:55

  значи ще молите ГЕРБ да ревизира бюджета на министъра спасител - няма нужда

 • Гост 20.04.2017 18:51

  в договора който подписахте влизат механизми за намаляване на цени на КП и бюджети - ето ви едно такова да видите какво сте подписали

 • Гост 20.04.2017 18:20

  Глинка, какво станА......

 • Гост 20.04.2017 17:48

  То това се прави ПРИ ПРЕГОВОРИТЕ, бе, чичка, а не като те опънат да искаш тогава вазелин.

 • аман от празни приказки 20.04.2017 17:23

  какво ще искате бе, никой не ви обръща внимание; касата дерибейства, прави си каквото си иска; медиите насаждат омраза към съсловието; не виждате ли че сме потънали и само копаем все по-надолу и по-надолу и всеки дрънка та дрънка, една всестна мисъл няма; МЛАДИ КОЛЕГИ БЯГАЙТЕ, БЯГАЙТЕ И НЕ СЕ ОБРЪЩАЙТЕ НАЗАД!!!