Дълговете на НЗОК към чужди клиники надхвърлиха 224 млн. лв.

Дълговете на НЗОК към чужди клиники надхвърлиха 224 млн. лв.
zdrave.net
15
03
2017
zdrave.net

На близо 225 милиона лева възлизат дълговете на НЗОК към чужди клиники към края на миналата година за лечение на български пациенти. Това става ясно от справка на НЗОК, изготвена за Zdrave.net. Към 31.12.2016 г. общата стойност на неприключените суми по получени в НЗОК искове от институциите - органи за връзка от другите държави, е в размер на 224 845 600  лв. Значителна част от тях са тези, които е трябвало да бъдат платени в срок до 31-ви декември 2016 г. - общата сума по тези искове е 91 877 400 лв.

Очертаващата се тенденция е дълговете за лечението на българи в чужбина да са все по-голямо бреме за касата. Не е ясно и откъде ще се вземат средствата за разплащане на задълженията.

Припомняме, на фона на над 225-те милиона лева дългове, в Закона за бюджета на НЗОК за тази година по перото за разплащането им са заложени едва 60 милиона лева. Толкова бяха те и миналата година, но част от тях бяха преразпределени за други плащания.

Заради проблема с многото дългове към чужди фондове, най-вече в Германия, в края на миналата година Надзорният съвет на касата взе решение да се направи план-график за плащания към тях, както и да се проведе среща между представители на НЗОК и германския орган за връзка за обезщетенията в натура DVKA. Оказва се обаче, че все още подобни срещи не са проведени. Към настоящия момент все още няма и утвърден от двете институции план за възстановяване на разходите за лечение на български здравноосигурени лица в Германия за 2017 г., се посочва в отговора на касата.

Пред Zdrave.net представителят на пациентската общност в Надзорния съвет на фонда Пламен Таушнов, който и бе определен да участва в контактната група по въпросните преговори, коментира, че писмената комуникация между двете институции е станала без негово участие. „След като миналата година бе взето решение да поканим представителите на германския фонд тук и да водим преговори с тях, не може с кореспонденция да отменяме тези преговори и то от служители, които нямат правомощия за това“, посочи той.

Таушанов допълни, че ще повдигне въпроса за разплащанията към чуждите клиники на следващото заседание на Надзорния съвет. Той припомни още, че е настоявал бюджетът по това перо да бъде увеличен с още 100 милиона лева, за да могат да бъдат осъществени плащанията и предупреди, че заради проблема с натрупаните големи дългове, лечебните заведения в чужбина започват да връщат наши пациенти.

Оценка


 Бъдете първи в оценката на статията.

Правила на форума за коментари

Коментари • Никодимчо 16.03.2017 11:16

  А да има врътка някаква, шменти начин да се обявят за извънлимитна дейност, извън регулация, недоговорени..., или онези клиники не позволяват да се гаврят с тях и си искат изработеното!?

 • гост 16.03.2017 08:43

  за всичко това стоят ръководителите на здравната каса ,която трябва да бъде закрита колко хора идват на работа там без да свършат работа за една стотинка на ден но иначе си получават заплати от 1500 плюс дмс . трябва всеки служител седмично да даде писмено какво е свършил и ще лъснат хората които работят и другите които идват само за заплата

 • reforma2014gerb 15.03.2017 23:42

  Честит рожден ден на едно фалирало прасе касичка. След 18 г. експерименти на какви ли не ментета в управлението на здравния ни фонд, резултатът е огромен дефицит към чужбина. Нищо чудно скоро съдия изпълнител да запорира сметките на прасенцето и да поограничи лапкането на политическите ни корифеи

 • Гост 15.03.2017 19:07

  Вина за това имат и дъртите памперси бездарни в НЗОК. Веднага вън.

 • Д-р  15.03.2017 18:17

  Може би това е скритата цел- като не се плаща , те ще спрат да лекуват българските граждани. Съответно няма да се налага да се дават пари и така проблемът е решен, занапред.

 • Гост 15.03.2017 18:16

  Веднага арест за Шарков, Кръстева и Томов. Да им се потърси отговорност за преразпределените пари и за калпавото планиране

 • Хохохо 15.03.2017 17:47

  Не, той няма нищо общо. След 26ти ще каже че такава справка не е давал

 • ! 15.03.2017 17:42

  Под мъдрото ръководство на Комитов НЗОК просперира.