НЗОК не е институция за политическа употреба, г-н Москов*

НЗОК не е институция за политическа употреба, г-н Москов*
zdrave.net
16
03
2017
zdrave.net

В интервю в сутрешния блок на телевизия бТВ на 14.03.2017 г., бившият здравен министър д-р Петър Москов за пореден път отправи безпочвени обвинения  към НЗОК. Същият заяви:

„До края на седмицата ние ще сезираме прокуратурата за това, че  след падането на правителството, през м. ноември и декември, НЗОК е платила 20 милиона лева на лечебни заведения, без това да бъде потвърдено от изричното съгласие на пациента, т.е. без пациентът да е удостоверил присъствието си, т.е. без идентификация. Това е кражба в особено големи размери. Това се случва през тези три месеца. Правителството падна и...“  и т.н., като следва намесване на политически сили.

Внушението, че НЗОК е заплатила неизвършена дейност е изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който до преди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК пряко, чрез заместник - министрите и съветниците си, които бяха в Надзорния съвет и оперативното ръководство на касата. Чрез тях, без ясно законово основание, без техническа и логистична подготовка, той наложи на НЗОК, болниците и пациентите въпросния пръстов идентификатор. Последният пък създаде огромни проблеми на всички в процеса на вземане на пръстовите данни, обработката и идентификацията, струващи време, нерви и пари на болници, пациенти и персонала на касата.

Не е ясно за какви 20 милиона лв. говори ексминистърът. Вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата, който беше доста чест в пикови моменти, отказ на пациента и други технически проблеми. Тези пациенти са се идентифицирали по старата система с лични карти  и ЕГН, въведена между другото само година по-рано по времето на същия министър. Тези случаи са проверени специално от екипите на РЗОК и от тях са отхвърлени за плащане само 1760 случая, а останалите 14 564 са потвърдени и са на стойност 20 339 588 лв. Става въпрос не за фалшиви хоспитализации, а за тоталната бъркотия, създадена от приумицата на г-н Москов, която ангажира в такива проверки служителите на НЗОК, между другото отклонявайки ги от нормалната контролна дейност на плановия и внезапен контрол. С тези изявления ексминистърът изкара всички тези хора крадци и мошеници, както и болничния персонал.

Следва да напомним на г-н Москов, че дейността за месеците ноември и декември, за която той говори, е платена през м. януари 2017 г. През този период правителството не бе паднало, както той твърди, а беше в оставка, министърът беше същият, а Надзорният съвет на НЗОК тотално се доминираше от неговите заместник - министри и съветници, както и част от оперативното ръководство в лицето на подуправителя г-жа Кръстева. В този период е отчетена, както и платена дейността, за която говори ексминистърът. Излиза, че г-н Москов  ще дава на прокуратурата собствените си заместник - министри и съветници.

Както винаги, обвиненията са без конкретен адресат, защото вероятно той би осъдил незабавно г-н Москов за клевета. Всички вече са забелязали, че ексминистърът обича да води монолози и не се явява никога с опонент. Дразни се и от водещите, ако реши, че се опитват да му опонират.

Но най-лошото е, че в качеството си на един от лидерите на политическа формация, Петър Москов вкара касата в предизборна употреба, опитвайки се да я намесва в политическите си амбиции и борби. НЗОК е национална институция, наистина до голяма степен загубила своята самостоятелност и независимост най-вече по времето, когато министър бе Петър Москов, и която в момента работи, за да се възстанови като такава. Често върху нея са упражнявани опити за политическо влияние, но вкарването й в толкова груб вид в политическа кампания и употреба е прецедент и не е достойно за един политик, който иначе твърди, че пледира за възстановяване на държавността.


* Поради спецификата на позицията, изпратена от НЗОК, Zdrave.net публикува текста без редакторска намеса.

Оценка


  Оценка 5 от 8 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • Ужас 17.03.2017 11:04

  И този електорат на касата, с този потенциал казвате взимат по 2к-3к. Че и ДМС. Излагате се. Поне се покрийте и не дразнете хората.

 • Грешка 17.03.2017 10:19

  Написаното е ОГРОМНА ГРЕШКА НА ТЪПАЦИТЕ ОТ КАСАТА. лИЧИ СИ ЧЕ Е НАПИСАНО В НЕТРЕЗВО СЪСТОЯНИЕ В КЪСНИТЕ НОЩНИ ЧАСОВЕ С ПЛАХ ОПИТ НА СУТРИНТА ДА БЪДЕ ЗАМАЗАНО С РЕДАКЦИЯ.....Освен това правят впечатление и допуснатите грешки. Изобщо посредственост.... Глинка не може да го е писал, но явно е дело на Петров. Малоумно е!

 • служител рзок 17.03.2017 10:17

  а бе изпращат една дрогирана контрольорка докузанова. тя за нищо не става но била на бойко пенков човек и с нея една алкохоличка докторка ковачева ,само екскурзии си правят срам това са кадрите на нзок

 • гост 17.03.2017 10:08

  всички вече пациенти сме наясно ,че нзок трябва да бъде закрита и новия парламент да се заеме веднага това са хора които само голяма заплата получават и дмс без да работят харчат се нашите пари за техни цели

 • Гарабет 17.03.2017 01:05

  Не мога да разбера защо винаги има недоволни, вечни критикари или подставени драскачи, които нямат представа от нещата. Москов и компания чрез надзора си развяваше коня както си иска. Решенията на Надзора задължително се изпълняват от управителя. Така, че отговорността е на членовете от надзора гласували за прищявките на Москов и котило.

 • За сведение на 16.03.2017 23:22

  Умниците, които тук плюят всички и всичко, защото не им стига куража за друго или не могат друго, не разбират, че скоро време здравеопазването коренно ще се промени и голяма част от тях може да станат аутсайдери. Огромна грешка!

 • Гост 16.03.2017 22:53

  Арогантното плюене, по който и да е бивш ръководител на НЗОК, не прави настоящия велик. Още повече не помага на и без това сгромолясания имидж на касата. Факт отвореното писмо в този му вид е огромна грешка на настоящото ръководство на касата.

 • Браво! 16.03.2017 22:33

  Адмирации за Бажка, махаща с опашка. Ако това е нейна инициатива - поклон. Само така трябва да се действа спрямо Менгеле и ментето адвокатка

 • willy 16.03.2017 22:32

  Кой е авторът на това писание не е известно-нямал е смелостта да се идентифицира. Може да е Комитов , но може и да е новият председател на надзорния съвет.

 • Пешо 16.03.2017 22:03

  Защо Комитов допусна една жена с типично селско държане да му се качи на главата? Ами много просто - партийната дисциплина така повеляваше. Като верен кадър на групировката ГЕРБ той се свиваше, въпреки че виждаше ясно какво се случва. Но заповедта беше да бъдат оставени Москов и плужеците край него да се осерат тотално. Е, това се случи, но за наша сметка. А пък елементарната Кръстева какъв фактор е била? Никакъв! Не толкова отдавна д-р Нешева я изрита като мръсно коте , заради подменени документи за обществена поръчка. После д-р Цеков затвори вратите на Кричим за нея. Но тогава ги нямаше тия пишман реформатори и момчето с особен пламък в очите.

 • Всъщност 16.03.2017 21:40

  Как да не ги е страх хората. Заплатите в ЦУ на НЗОК са колосално високи сравнено с други подобни ведомства. Директорите на дирекции взимат колкото министър. Началниците на отдели също са добре възнаградени. Сега предстои да си ги увеличат още. Премийките да не ги забравяме - редовно се дават.

 • До супер учуден 16.03.2017 21:31

  То е ясно, че истинските причини мижитурките на високи постове в НЗОК и РЗОК да не са правили изявления и да са позволявали това да се случва е, че са треперели от страх за своите кресла и огромни заплати. Направо са се насирали от страх да шукнат, камоли да кажат нещо насреща на Москов и комисарката му в Касата.

 • Ха, ха 16.03.2017 21:11

  Пенсионер до пенсионер, кукундел до кукундел, майно ле. Наистина щеше да е комично, ако не беше много, много тъжно и трагично!? Браво на скъпо платените "народни артистки" в театър "НЗОК".

 • скромен служител 16.03.2017 20:37

  В пресцентъра на НЗОК явно са изкукали тотално, че да сътворят такава велика глупост. Същите тези хора , начело с директорката до вчера се разтичаха от подмазване на Иванка Кръстева, но сега се чак подмокрят , като се спомене името на Илко Семерджиев, и как да не те е срам. Унизителен срам изпитваме ние служителите, които сме попаднали в 30% на работещите.

 • Супер учуден 16.03.2017 20:20

  От изявлението на касата-министъра се месил ежедневно в работата й чрез съветници,надзорници...Защо тогава,преди месеци не излязохте с такова изявление,защо мълчахте и му позволявахте своеволията,които сега се оказва,че са проблем.Търпяхте всичко,сега голямо реване пада!Много чудно какви са истинските причини!Назовете ги,ако ви стиска!!!

 • Куку 16.03.2017 19:16

  Туй Глинче кво смело било. На 27 ми ще следим изявите му. Да не излезе да каже че той тая новина не я е виждал. И даже хич не е бил в касата тоз период

 • Никодимчо 16.03.2017 19:16

  Аз одобрявам реакцията. По-добре късно, отколкото да продължават да мълчат като мутки и Москов да ги залива с помии ( пък и не само тях) и да си прави ПР.

 • Elf 16.03.2017 17:55

  Imam strahotno predlojenie do vsichki slujiteli na Kasata!Shto ne vsemete da izpukate ?

 • служител 16.03.2017 17:50

  Това писание е голям гаф. Комитов освен себе си излага и цялата институция. Жалка картинка.

 • ? 16.03.2017 16:44

  Комитов като е бил толкова малтретиран, що не излезе да се оплаче. Да се противопостави. Ей така поне лекичко да надигне глава. Или той само може да се слага

 • ! 16.03.2017 16:42

  Глинка, тук вече пресоли манджата.

 • дедо 16.03.2017 16:24

  То бива проституция бива ама толкова не бива къде беше Глинка и шайката му преди една година. Защо днес. На кого пак се подлагат.

 • ! 16.03.2017 15:30

  Май НЗОК влезе в предизборна агитация. Отвореното писмо е пряка намеса на институцията в предизборната треска. Никога до сега в 18 годишната си история касата не е изсипвала кофи с по главите на бившите си кадри. Явно моралът е друг. Ако НЗОК е чиста защо скача като ощипана коконка.

 • запознат 16.03.2017 14:55

  Няма ли кой да измете тази пасмина от здравеопазването. Петър Москов да си ходи заедно с Глинка Комитов и всички пенсионери от ГЕРБ служители на НЗОК и РЗОК.

 • Как не спря? 16.03.2017 14:36

  Ей,трудно се преглъщат неуспехите,падането от високо боли!Няма ли кадърни психиатри,които да помогнат на Москов да спре най-сетне да бръщолеви глупости?Моля ви,помогнете му,той няма реална самооценка.

 • Гост 16.03.2017 13:10

  точно днес се решава съдбата на въпросната идентификация - или ще бъде категорично премахната от днес или ще бъде въведена в цялото здравеопазване , няма 3 ти вариант

 • Найс, а? 16.03.2017 13:07

  Къде са овациите за вярната слугиня на силните на деня, жената на преклонна възраст - Багряна Маркова? Същата преди месеци беше на амбразурата и защитаваше адвокатката на дявола Кръстева, днес я плюе!

 • Гост 16.03.2017 13:00

  "без техническа и логистична подготовка, той наложи на НЗОК, болниците и пациентите въпросния пръстов идентификатор" - 1. въвеждането му трябваше да е от 01 01 2016 , а не 10 месеца по-късно , та за каква подготовка става въпрос , то не бяха тестове и ..... все излишни неща . 2 . НЗОК беше за въвеждането , а не против - самият Комитов повтаряше думите на Москов на висок глас 3. БЛС не е бил против друго , а против включването му в НРД 2016 г. 4. огромната част от населението е за или безразлично - появилите се против са под 1 на 1000 . 5 затруднения може да има , но така е с всяка система да не говорим за електронната карта коята ще помете цялото здравеопазване - поради което няма и да се случи , както не се е случила вече 17 години .

 • Dr_Doolittle 16.03.2017 12:51

  Този който го е писал това е закъснял тотално с поне една година. Тогава щеше да ни впечатли и да заслужи аплодисменти..... Сега е просто пародийно след дъжд не, ами след градушка качулка...