!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
07
апр

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Според СЗО обаче фокусът на България трябва да е върху профилактиката и намаляване на доплащанетоДва големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Това е темата, на която СЗО посвети Световния ден на здравето 7 април тази година. Според ръководителя на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила проблемът е във високия процент на неформалното доплащане на здравни услуги, което според данните на Евростат за 2017 г. достига 44,2 на сто и е много по-високо от средното за ЕС. Българските пациенти доплащат от джоба си за лекарства, медицински консумативи и дейности в болниците, които не се покриват изобщо или се плащат само частично от Здравната каса и това е причината, поради която трябва да се търси начин за увеличаване на публичните средства, разходвани за здраве, смята д-р Сила.

Според българските лекари и пациенти обаче по-големият проблем е в изчезването на медицински специалисти от цели региони в страната и още по-лошото – изчезването на цели специалности. Липсващите общопрактикуващи лекари и специалисти по места принуждават пациентите да пътуват до градове, в които има университетски болници. Така те освен обявеното доплащане, са принуждавани да харчат допълнително средства за път и настаняване, които неимоверно оскъпява достъпа им до медицинска услуга.

 „Голяма част от пациентите се отказват от медицинска помощ, защото са затруднени да пътуват до големия град“, посочи зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова пред Zdrave.net.

По данни на НСИ от 2016 г. лекарите в България са били 41.6 на 10 000 души от населението.  Най-нисък е показателят за областите Разград - 26.3, следвани от Добрич - 27.0 и Перник - 27.3. В областите Разград и Кърджали  общопрактикуващите лекари са по 4.2 на 10 000 души от населението,  а в Търговище - 4.4.

По думите на д-р Павлова в страната липсват 405 педиатри и 450 общопрактикуващи лекари. Тревожен е и недостатъчният брой на детските хирурзи - само 30 в университетските градове, неонатолози - само в 5 големи градове, 120 патоанатоми, от които 50% са в пенсионна възраст.

Не по-малко страшен за системата на здравеопазване е недостигът на медицински сестри, който вече е достигнал критични нива.

„През 1993 г. 55 000 бяха медицинските сестри в България при 268 лечебни заведения. В момента имаме 25 000 медицински сестри при 368 лечебни заведения. Както и да го смятаме, очевадно е, че този персонал, дори и да се беше запазил на нивата от 1993 г., пак щеше да има недостиг. А междувременно много са пенсионирани или починали. В детско и училищно здравеопазване за страната средната възраст на медицинските сестри е 58 години. Общо средната възраст на сестрите в момента е 53 години. Това са данни от Националния електронен професионален регистър“, отбеляза пред Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

По думите й, ако тенденцията се запази, след 5 години ще има закрити цели лечебни заведения, а не само отделения, както е в момента. Сега управителите на лечебните заведения правят чудеса, за да командироват сестрите и да запазят структурите си, но след пет години това вече няма да е възможно, убедена е тя. „Няма лечебно заведение, в което да няма недостиг на професионалисти по здравни грижи. Имаше скоро проблем в НКБ, огромен е проблемът в детските лечебни заведения“, допълни Василева.

Ръководителят на офиса на СЗО в България д-р Скендер Сила обаче заяви пред Zdrave.net, че достъпът до медицински специалисти е само един от аспектите на универсалното здравно покритие, а фокусът на дискусията трябва да пада върху другите негови теми. „Няма държава в света, в която да е възможно специалистите да са навсякъде. Ето защо СЗО препоръчва да бъде укрепена здравната система на ниво първична медицинска помощ. Тя трябва да играе ролята на приемна, в която пациентите да бъдат лекувани на базисно ниво или да бъдат насочвани към тесен специалист“, заяви д-р Сила.

По думите му България трябва да се фокусира върху четири аспекта на универсалното здравно покритие, касаещи превенцията и профилактиката на пациентите. Това са незаразните болести като онкологичните и болестите на кръвта, високият процент на тютюнопушене (30%), на употреба на алкохол (13%), затлъстяването (21%) и наднорменото тегло (55%). Най-важният проблем за решаване пък са неформалните доплащания в здравеопазването (44,2%), смята той.  

Все пак д-р Сила призна, че проблемът с липсващите медицински специалисти и затрудненият от това достъп на пациентите до специализирана медицинска помощ тепърва ще търси решение. „През май предстои мисия на експерти от СЗО, която включва експерти по здравни системи, здравни финансисти, здравни икономисти, експерти в първичната помощ, да посети България, да анализира ситуацията. В рамките на своята работа те ще преценят и до каква степен е осигурена кадрово системата и какво е покритието на медицински специалисти в страната“, каза той.

„Няма магическо решение. Всяка държава има своя специфика и характеристика. Когато говорим за медицински специалисти, се сблъскваме с един проблем, който съществува във всички европейски държави. Липсата на медицински сестри е характерна за цяла Европа. Те емигрират не само от България. Емигрират от Източна Европа, за да работят в държави като Германия и Скандинавските страни“, подчерта още д-р Сила.

По думите му цялостната препоръка на СЗО е на първо място да се укрепи системата за първична медицинска помощ, след това да се създаде система за интегрирани здравни услуги и да се подобри координацията между различните нива в системата на здравеопазването. Конкретните препоръки за това кой е най-подходящият начин да бъде постигнато универсалното здравно покритие в България обаче ще могат да бъдат дадени едва след приключването на експертната мисия. Експертите ще направят преценка, анализ и диагноза на системата и ще работят впоследствие за подобряване на ситуацията. „Диференциалната диагноза би трябвало да е готова в края на май“, информира д-р Сила.

Според д-р Галинка Павлова обаче бързият достъп до специализирана медицинска помощ е едно от малко останали предимства на системата у нас. „В други европейски страни пациентите се записват и чакат месеци, за да бъдат консултирани от лекар по дадена специалност или от хабилитирани лица. Но за съжаление, това предимство се отнася само за по-големите градове, за тези с университетски болници, където има голям брой специалисти“, каза тя.

Само българите в чужбина могат да кажат какъв е достъпът на обикновения пациент до специалист или до болнично лечение, смятат като цяло от лекарското съсловие. По думите на д-р Емануил Найденов дори най-хвалената в Европа здравна система – тази в Холандия, не е за пример. „Системата има стоп на входа и не допуска пациентите до специалист или болнично лечение до последно“, отбеляза преди дни той.

Каквато и реформа обаче да се направи, каквото и лечение да приложат експертите на СЗО на здравната ни система и дори да успеят да съдействат за намаляване на доплащането на медицински дейностите до бленуваните 15%, търсеното подобрение за пациентите ще остане химера. Защото липсата на медицински специалисти ще срути цялата система - Здравната каса няма да има на кого да плаща, а пациентите ще последват медиците в чужбина.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BgLy

бачо Ели 13.01.2019 18:49:04

защо се правите на тъпи и пишете глупости...формулата се казва заплата-сестрата в Германия получава 4000-4800 лв а доктора 10000 лв. минимум без специалност и това е от 100 год. насам!

ужас! 05.12.2018 21:29:41

И в този форум изпълзяха умопомрачени крокодили!

Юрая Хийп 22.06.2018 18:48:59

Вижте, само с констатации не става! Я ми кажете, ако вашата дъщеря или жена е със месечни доходи малко над минималната заплата, как ще ви се хареса живота, ори положение, че тябва да бачка на три места? Ми нелепостите лекар да тича като Батман с една чантичка по етажите? А защо да няма парамедици? Имаше фелдшери, фелд на немски е поле, терен, поправете ме ако греша, но защо да не съсипем нещо и после да си скубем брадите!? Разберете, още в програмата на Ранд и Ът която е четена както дявола евангелието беше написано, че системата на здравеопазване е добра само че заплатите трябва да се вдигнат ..., десет пъти! Същото беше написано и за образованието, но половинчатите реформи ни доведоха до неграмотност с ужасни размери и последствия. Същото е и със здравеопазването, нямало лекари нам къде си, е да де ма в София с лопата са ринеш и болници и лекари. И се говорят такива глупости, че ум да ти зайде! Ми какво ше дири лекар на майната си, ако тук му е спокойно да си гледа кариерата и с почтен труд и семейството?! Като иска повече, нека с труд си ги изкара и стига всички са мафиоти о мошеници!

Йорданова 22.06.2018 00:25:58

Не е нужно хора отвън да ни дават съвети.Нека всеки,който е здравно осигурен да се възползва от системата а не всички поголовно по простата причина,че щели да се оплачат.Когато не си плащаш тока, ти го спират.Защо всеки смята,че когато не заплаща на системата трябва да се възползва от нея.Заплащането на хората работещи в нея и очакващи че всичко ще си дойде на мястото, да имат повече достойнство и тогава доста от нещата ще се решат.Не както е сега са ни превърнали в сервитьори - ние им даваме 500 те ще си изкарат и готово.

Crocodile 07.04.2018 23:28:12

Истината е проста: Здравната система в България обслужва интересите на политическата класа и чичо Сам! Българската нация трябва да изчезне като православна такава до 2050 година! Защото евреите няма да устискат на Арабския полуостров до 2050 година. Ченгета, комуната, седесари и други политически п-тки с дипломи на лекари само улесняват този процес на геноцид на бълг. народ! Но явно не си спомнят от историята, че Господ рано или късно наказва убийците чрез страданията на децата им!

Юрая Хийп 22.06.2018 18:56:20

Крокодайл, съгласен съм за тежестта на възмездието, което внуци и синчаги на тия престъпници трябва да понесат! С еврейската конспирация обаче отказвам да се съглася. Казани е всички беди от глупост идат. Че защо да ни трепят, ние и сами се трепем. Я скивай има ли другаде в Европа държава с пътища достойни за Луноход 1 или за танк?! А таратайките дето ги внасят в стил ооо една бабка само до магазина... аз пътувах подвеста км дневно, е верно по магистрала, ама я сметни колко е за година?

09.04.2018 11:05:41

Това ли е най-новата кагебистка опорна точка? Чичо ви Сам бил "виновен", че мутри, кадесари и комунистически извратеняци "патриотично" ви е*@ват майката ежедневно с кретенските си административни изисквания? Дотам ли я закъсахте идейно, товарищ старшинка Crocodile ?

crocodile 09.04.2018 12:07:47

Не работя в България, споделям мнението на мой пациент, пенсионер от едни служби плюс лични наблюдения от отношението на Запад към интелигентни българи. Трагедията е че работещите в България лекари не могат да осъзнаят колко ги откъсват от реалната медицина така наречените клинични пътеки. Такова животно на Запад от Нови Сад не съществува! Седесари и разни други демократи са също толкова виновни за разпада на България, колкото и комунетата! Да не говорим че част от тях си бяха и агенти на ДС - Момчилов, Пожарлиев, Златарски! Така че на Запад етикети като старшинка и КГБ са непонятни, там се интересуват от постоянната ти квалификация и умения. Поради това странната смесица от семашкови знания и демократично мислене не по-малко допринася за изчезването на България от предателствата на политическата ни класа>

crocodile 19.04.2018 21:27:00

Исках да кажа минимум 4 човека персонал на 1 пациент, тук на 700 легла персоналът е 3950 души, от които консултнтите т.е. лекарите със специалност са само 124! Sorry "Vatnik"

crocodile 19.04.2018 21:23:42

Нещо се обърках и не разбрах това каква връзка имат ватниците и модела на здраеопазване в България. В общи линии здравната реформа в България е елементарна ако: 1. Се приеме евро стандарта, че в 1 болница трябва се полагат минимум 4 души персонал. 2. Да се въведе модела на финансиране на здравеопазването на Шотландия / 6.5 млн население, слаба икономика сравнително и 13 милиарда паунда бюджет за здраве/. Да не са 13 млд паунда, а лева - тогава този бюджет пак ще обслужва интересите на хората и лекарите, но не на политическата класа в България . Мениджмънтът да се даде на 4-5 шотландци, които работят по тяхната здравна система в Гласгоу, Дънди и Единбург и както там да им се плаща за: " payment by results". Ако това се случи, всички политически партии в България ще загубят маса пари и избиратели, та highly likely е да не се случи. Ама и това е предложение на ватник, щото системата на здравеопазване в Шотландия е комунистическа, а в този ред на мисли коментарът на "гост" е на български "ватник". Thanks!

crocodile 19.04.2018 21:23:42

Нещо се обърках и не разбрах това каква връзка имат ватниците и модела на здраеопазване в България. В общи линии здравната реформа в България е елементарна ако: 1. Се приеме евро стандарта, че в 1 болница трябва се полагат минимум 4 души персонал. 2. Да се въведе модела на финансиране на здравеопазването на Шотландия / 6.5 млн население, слаба икономика сравнително и 13 милиарда паунда бюджет за здраве/. Да не са 13 млд паунда, а лева - тогава този бюджет пак ще обслужва интересите на хората и лекарите, но не на политическата класа в България . Мениджмънтът да се даде на 4-5 шотландци, които работят по тяхната здравна система в Гласгоу, Дънди и Единбург и както там да им се плаща за: " payment by results". Ако това се случи, всички политически партии в България ще загубят маса пари и избиратели, та highly likely е да не се случи. Ама и това е предложение на ватник, щото системата на здравеопазване в Шотландия е комунистическа, а в този ред на мисли коментарът на "гост" е на български "ватник". Thanks!

Гост 10.04.2018 08:40:41

Абе вие не сте в България, ама си оставате ВАТНИЦИ. Знаеш ли какво е това ватник - това е прост човек със съветски възгледи нямащи нищо общо със европейския манталитет. Като как си правите изводи по оплаквания на милиционери не ми е ясно . Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система ВИНАГИ ЩЕ ИМА СИСТЕМА (както в една нормална западна страна) която заплаща лекарския и сестринския труд АДЕКВАТНО, ако искаш този персонал да си си стои в България. Плъзгането върху глупави постановки показва колко сте зле с мисленето и коментирате съответно повърхностно . Даже мисля ,че изобщо не работите в чужбина с такива писания. Просто не би коментирал по този начин , ако беше истина. И алооо ТУК В БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧЕ РЕАЛНА МЕДИЦИНА . Комунистическата класа залагаща на Семашко изключва наличието на реална медицина, а има просто ремонт на пролетариата с оскъдни средства. Ние отдавана сме разбрали,че това не е здравеопазване и не работим медицина, най-малкото защото при реална медицина не може да имаш лимити в диагностичната и терапевтичната си дейност, както са наложили комунягите. Диагностиката и лечението тук се подчиняват на орязани средства, а не на медицинска логика. Нито чакаме вече реални реформи. Просто отиваме на работа ,защото трябва да плащаме данъци , осигуровки , ток,вода и отопление. Правете си изводи....

Гост 08.04.2018 11:38:38

Боже, какви глупости!

Гост 08.04.2018 00:02:14

Абсолютно си прав! Но според мен никой няма да ни даде време до 2050

Гост 07.04.2018 19:58:27

В България има универсална липса на достъп до здравеопазване, особено за здравно осигурените лица, живеещи навсякъде извън университетските центрове. Тази универсална липса ще се задълбочава, паралелно със задълбочаващият се дефицит на медицински кадри.

Гост 07.04.2018 18:17:36

До къде я докарахме, колеги! Някакви евро-експерти, някакви здравни финансисти, здравни икономисти, експерти в първичната помощ от СЗО щели били да дойдат през май, за да анализират и преценяват до каква степен е осигурена кадрово системата ни и какво е покритието на медицински специалисти в страната. Като, че ли ние не виждаме и неможем сами да преценим това. Не се ли чувствате обидени? Това не е ли подигравка с българите? До къде се докарахме..!

Dr_Doolittle 10.04.2018 08:50:33

Всичко е напълно логично , колега. СЗО ОТИВА В ДЪРЖАВИ С АФРИКАНСКИ ТИП ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Нали разбирате ,че те СЗО няма какво да правят в Германия или Австрия. Някой там централно все пак е видял потресаващите тенденции и разгрома на здравеопазването в гетото и е направил мисия за прочуване. Сега нашите правителствени тъпанари ще се опитат да ги заблудят как всичко е наред и ще ги развеждат по банкети с шопски салати и ракии на корем в опит да ги баламосат колко хубава страна е бантустана България Но това няма да промени нищо в анихилацията на здравеопазването тук. Дано поне се намери някой експерт на СЗО , който да им каже право в лицето ,че са идиоти, макар,че МЗ го чете този извод всеки ден от нас....

Гост 07.04.2018 14:28:44

Как ще се оскъпява услугата - сестрите вместо 55 хил. са 25 хил. и въпреки това получават минимална заплата наравно с тея от временната заетост дето са без образование , правят се че работят , а отговорност 0 .


Всичко за коронавируса
Още новини
Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)
30.11.2023 18:04:33 Надежда Ненова

Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)

Целта ни е да наситим съществуващия календар от здравни събития, ако са необходими допълнителни т ...

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“
30.11.2023 17:20:43

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

От 4 до 8 декември УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде партньор в ХV-та Национална ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...