Сряда, 14 Ноември 2018
19
окт

Акад. Дамян Дамянов: Признанието на колегите е най-достойното за менАкад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той  е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на многотомно Ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“. Акад. Дамянов бе отличен от съсловната организация на лекарите за „Лекар на годината“ за 2018 г.

Акад. Дамянов, честита награда. Как се чувствате като „Лекар на 2018 г.“?

Всяка награда носи морално удовлетворение. Признателен съм и на Българския лекарски съюз, и на лекарското съсловие, което отдава признание на труда ми и като хирург, и като преподавател, и като пишещ хирургични книги.

Едно от нещата, за които Ви е присъдена наградата, е издаването на 23-томното ръководство по хирургия. Това е огромен труд... 

Планирахме 23 тома, но успяхме да издадем 19. За четири тома авторските колективи и отделни автори не успяха да се мобилизират десет години, променяха се и обстоятелствата. Така че оставам да си мечтая да завърша поредицата. Тъй като не виждам окончателен изход в това отношение, си позволих при излизането на поредния том, при завършването на бройката 19, все пак да отбележим публично събитието и да мога да кажа „благодаря“ на 310 колеги съавтори за това, че написахме над 4000 хирургически страници, които се надявам да бъдат полезни и на младите колеги, и на колегите с опит. Все пак трябва да се каже, че в тази работа съм взимал активно участие, тъй като 5 тома са под моя редакция директно, а в още два тома съм съавтор с отделни глави. А и останалото да бъде организирано и издадено също не беше малко усилие.

Имате ли ученици, с които да се гордеете?

За толкова години се радвам, че край мен винаги е имало млади хора. Още 1976 г. създадох студентски кръжок в ИСУЛ. Колеги от този кръжок и досега са хирурзи. Радвам се, че и досега като се видим припомнят, че съм им дал искрата, за да работят в областта на хирургията. По-късно на преден план при мен излезе преподавателското амплоа и се радвам много когато срещна колеги и те кажат: „Вие сте бил мой учител, благодаря“ и получавам признанието им. Но когато станах ръководител 1995-96 г., мога да кажа, че най-малко 15 млади хора започнаха да се трудят при мен. От тях има един, който работи в САЩ, трима са в Германия. Аз ги наричам млади хора, но най-младия от тези ми ученици е почти на 50 години и току-що стана доцент в Плевен. Когато излязох от ИСУЛ, там останаха най-малко петима млади хирурзи, които вече са на 42-43 години. За мен обаче си остават млади, така както децата винаги остават деца за родителите си. Радвам се на признанието и обичта на тези хора, на които съм дал хирургичната закваска. Като говорим за път в хирургията, не мога да не кажа за по-старшето поколение, които се хабилитираха, докато бях ръководител на клиниката - и с тяхната хабилитация се гордея. Радвам се, че съм им помогнал те да се реализират като професори.

Чие признание е най-ценно за Вас – на колегите, на студентите или на пациентите?

Не намирам начин да покрия признанието в различните посоки, то не е еднопосочно. Едно е признанието на студентите, на които се чувстваш учител и си горд, че им даваш знания. Ако те получават удовлетворение, това носи удовлетворение и за теб. Признанието на пациентите е закономерност в нашата лекарска професия, защото лекар, който не е получил признанието на пациентите, не е добър лекар. И все пак признанието на лекарите, на колегите хирурзи, е най-достойното признание. Признанието на гилдията носи сериозен професионален авторитет.

Кое в медицината на вас Ви носи най-голямо удовлетворение?

В медицината и в хирургията, като част от медицината, най-голямо удовлетворение носят професионалните успехи. Тогава, когато си успял да помогнеш на пациента, когато си помогнал да бъде излекуван един човек, когато си му дал здраве за дълги години, както е най-често в онкологията, това е възможно най-голямото удовлетворение за всеки, който е лекар по душа.

Какво си пожелавате в днешния ден?

В личен план мога да си пожелая здраве и дълголетие, защото с възрастта човек започва да гледа на тези две неща като на изключително голяма ценност. Освен това си пожелавам да съм обграден от здраво семейство, от деца и внуци, от близки приятели, няма по-голямо удовлетворение от това. В професията тепърва едва ли бих си пожелал големи успехи. Дай Боже да мога още да поработя в областта на хирургията. Дай Боже да мога да понапиша още статия или книга, защото писането е като заразна болест – веднъж като те хване, не те пуска. Гледам обаче да се въртя повече край семейството си. Навремето си мислех, че ще участвам в гледането на внуците си, сега си мечтая да съм жив и здрав да гледам правнуците, защото внуците пак ги изпуснах.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
a#Jc

Гост 30.10.2018 21:25:37

Надут пуяк

Реалист 22.10.2018 00:46:01

Направете нещо смислено в тоя живот а не само да седите и да плюете защото не говори добре за това да се гледа за човека според партиини виждания а не за професионалните му качества.

Гост 01.11.2018 09:54:08

Какви ли са професионалните му качества....

Гост 22.10.2018 21:35:16

Ми направихме смислени неща бе драги- повечето лекари не членуваме в комунистически структури. Не знам по-достойно от това да не ставаш мижитурка в живота си за да изкопчиш изгоди и признания от партийната класа .

Гост 19.10.2018 22:10:46

Проверих в общоизвестната база данни с публикации PubMed. Този велик академик няма нито една публикация.

PubMed 20.10.2018 00:04:01

Провери отново. Излизат 91 заглавия. Е, изцяло в български и руски списания, но все пак...

Ненова 19.10.2018 18:25:27

Някой може ли да ми обясни човешки какво значи тази титла - академик? Само в България и Русия я има...защо?

Hякой 20.10.2018 04:08:02

Тази титла носи пожизнена пенсия в размер на депутатската заплата. Това е стойността й. Нищо друго.

Гост 19.10.2018 22:24:28

Защото сме комунисти както е заглавието на една книга на онзи съветски педал Сергей Станишев. Затуй. Не искам да злословя ама за протокола и този е от оперативното ръководство на БСП заедно с Гайдарски, Коруков, Виткова и т.н комунисти. Макар, че медицинските заслуги не са свързани задължително с партийната принадлежност все пак това много говори за личността.

академик 03.11.2018 16:34:51

Колеше и бесеше във ВАК!


Още новини
БЛС и болнични сдружения поискаха Касата да изплати „надлимитната“ дейност
13.11.2018 17:55:22 Ирина Пекарева

БЛС и болнични сдружения поискаха Касата да изплати „надлимитната“ дейност

Да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лече ...

Предложенията за промени в проектобюджета на Касата за 2019 – до края на седмицата
13.11.2018 17:06:08

Предложенията за промени в проектобюджета на Касата за 2019 – до края на седмицата

16 ноември е крайният срок, до който депутатите могат да внасят предложения за промени в проектоз ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...