!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
26
ноем

Георги Маринов: Отказът да приложим алгоритъма за унищожаване на вируса е предумишлено убийство на милиониГеорги Маринов е молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд. Пред Zdrave.net той обясни какво представлява новият южноафрикански вариант, доколко опасен е той и какъв според него е начинът да унищожим коронавируса завинаги.

Г-н Маринов, появи се нов вариант на COVID, който е твърде притеснителен. Какво всъщност представлява южноафриканският вариант и колко по-страшен е в сравнение с делта?

Вариантът беше забелязан за първи път във вторник сутринта. И се получи нещо безпрецедентно – обикновено тези неща се забелязват от малката група „ловци на варианти“, които ги следят, след което следват седмици на игнориране от широката общественост и едва тогава започва да им се обръща внимание (точно така се получи с Делта – минаха два близо месеца между осъзнаването на опасността от този тесен кръг хора и нейното по-широко признаване).

Не и в този случай – тук изминахме целия път от постване на първите секвенции в GISAID базата данни и предложение за нов вариант в GitHub-a на PANGO, до официално обозначаване на новия вариант (B.1.1.529), до заглавия в световната преса в рамките на само 36 часа, а след още ден вече имаме и затваряне на граници. Което показва колко сериозно е положението и какво е нивото на уплаха на доста високо равнище.

Вариантът се е появил най-вероятно в района около Йоханесбург и Претория в Южна Африка, където в момента той движи безпрецедентна по скоростта си четвърта вълна. Малко контекст, за да се разбере какво означава това. В Южна Африка населението е със средна възраст под 30 години, но страната е загубила 0.45% от популацията си по време на пандемията (толкова е извънредната смъртност; официалната е много по-малко, тъй като там повечето хора умират, без да се тестват), в някои провинции дори и 0.65%. За сравнение, България води в тази печална класация, като е загубила вече между 0.7-0.9% от населението си (в зависимост от това какво ще покаже преброяването относно знаменателя в калкулацията), но при нас имаме застаряло население със средна възраст 45 години.

Тази смъртност в Южна Африка е резултат на три големи вълни – една лятото на 2020 г., движена от оригиналния B.1 вирус, втора от края на 2020 г. и началото на 2021 г., движена от новопоявилия се тогава вариант B.1.351, и трета вълна от средата на 2021 г., движена от делта. Третата вълна беше толкова голяма, колкото двете първи вълни, взети заедно. Но още след първата вълна имаше сероизследвания, показващи заразяване от 20%, 30%, даже и 50-60% на места в страната, а след втората вълна се отчитаха стойности между 40% и 65%.

Т.е. след делта вълната в Южна Африка би трябвало да има малко хора, които не са прекарали вече COVID, както и голям брой, които са го карали повече от веднъж (имаше много реинфекции още по време на втората вълна). Към това се добавят около 30% ваксинации.

В този контекст наблюдаваме безпрецедентен по скоростта си скок на случаите (с 320% само за седмица в района на Йоханесбург и Претория) и също толкова безпрецедентна подмяна на доминиращия вариант. Дори на делта беше нужен поне месец да стане доминантен, когато изместваше предишните варианти, като това ставаше в популации с много по-ниски нива на предишно заразяване, а тук виждаме как за по-малко от две седмици всички случаи вече са новият вариант. По първоначални сметки новият вариант има 500% предимство, т.е. поне шест пъти спрямо това на делта спрямо Алфа.

Има две възможности да се обясни това.

Първо, вариантът наистина е невероятно суперзаразен. Само че това би го направило пъти по-заразен и от дребната шарка, така че едва ли е само това.

Второ, вариантът показва пълна или почти пълна резистентност към съществуващия имунитет (отново говорим за Южна Африка, където почти не са останали неинфектирани и неваксинирани хора) и реално сме се върнали към февруари-март 2020 г., когато за последно се наблюдаваха такива епидемиологични криви. Т.е. в момента всички тези хора, които са карали COVID преди или са ваксинирани, се заразяват от вирус, който не се интересува особено от това, че те имат антитела към предишните, много различни от него, версии на SARS-CoV-2.

Вероятно става дума за комбинация от двете неща.

B.1.1.529 има абсолютно ужасяваща комбинация от мутации, имащи отношение към избягването на съществуващия имунитет.

Но освен това има и серия мутации, за които се знае от други варианти, че дават по-висока заразност – мутации в N протеина, които осигуряват по-ефективно „опаковане“ на вирусните частици, мутации в т.нар. Furin Cleavage Site (FCS) на S протеина, които водят до по-висока заразност и повишена способност за предизвикване на сливане на заразени с незаразени клетки, и мутации, за които се подозира, че водят до по-мощна анти-интерферонна активност.

Дори и отявлен песимист като мен не предполагаше, че ще се стигне до поява на нещо такова толкова внезапно и от нищото, но ситуацията ескалира много бързо и е наистина критична в момента – говорим за потенциален рестарт на пандемията отначало.

Каква е причината за възникването на новите варианти?

По всичко изглежда, че основният механизъм за възникване на варианти до момента са хроничните инфекции у хора с имунна недостатъчност. Това дава възможност на вируса да еволюира в продължение на много месеци под натиска на имунната система, която обаче не е в състояние да го изчисти напълно, и по този начин да акумулира много и разнообразни мутации. Докато в един момент удари джакпота и намери точната комбинация, която да създаде нещо наистина чудовищно.

В подкрепа на тази идея са няколко факта.

Първо, има серия публикувани директни изследвания върху такива пациенти, при които вирусът бива секвениран лонгитудинално (има документирани случаи на пациенти, които не могат да изчистят инфекцията и повече от година), и точно това се наблюдава – акумулация на мутации с течение на времето.

Второ, няколко от новопоявилите се през последните 12 месеца варианти показват т. нар. дълги разклонения във филогенетичното дърво, т.е. те се появяват изведнъж с много мутации и са много отдалечени от всички останали секвенции, без да има нищо близко до тях. Това означава, че най-вероятно не става дума за предаване на вируса през отделни хора, при което той да акумулира мутации постепенно (тъй като в такъв случай може да се очаква да се наблюдават междинни секвенции), а точно за сценария, който описах по-горе.

Такъв беше случая и с B.1.1.7/Алфа, и с B.1.351/Бета, и с P.1/Гама, и т.н. Особено драстични са обаче последните два случая, които се появиха на рекордно дълги такива клонове на дървото – първо B.1.640 от Конго (Бразавил), който също имаше много плашеща колекция от мутации и беше първо открит през октомври, но той е нищо в сравнение с B.1.1.529.

За отбелязване е, че Делта беше изключение от това правило, тъй като той се появи вече с доста голямо генетично разнообразие от самото начало, така че там вероятно е ставало дума за предаване между хора, но вероятно пак с имунна недостатъчност.

Трето, до момента най-много и най-дивергирали варианти идват от южна Африка (с малка буква – държавата Южна Африка ги открива първа, но не е никак ясно дали всички от тях са се появили за първи път в нейните граници, просто в околните държави почти или изобщо не се секвенира, с изключение на Ботсвана) - първо B.1.351, после C.1.2, B.1.638, сега и B.1.1.529. А.30 също беше хванат там, макар че вероятно е от Танзания. А това е регионът в света, в който са концентрирани повечето болни от СПИН. Говорим за десетки милиони такива хора, повечето от които бяха заразени със SARS-CoV-2 след трите опустошителни вълни, и които представляват армия от инкубатори на нови варианти.

Съмнително е дали B.1.1.529 ще е последният такъв вариант, който ще излезе от там, по-вероятно е да ни чакат още много неприятни изненади, освен ако не се окаже нужната помощ на тези държави да се изчистят от вируса.

До колко работят ваксините срещу новите варианти?

Няма как да се даде цифра за ефективността без никакви емпирични данни, но може да се даде контекста на това, което се знае.

Първо, да уточним, че самият въпрос изпуска нещо много важно – доколко работят ваксините е функция на това каква е ваксината, колко дози са сложени, и най-важно, колко време е минало след последната доза. Протекцията за съжаление трае само няколко месеца, тъй като неутрализационните титри падат много бързо. Вече с Делта варианта имахме огромен проблем с пробивите във ваксините.

Второ, по груби оценки, човек си губи защитата от инфекция, когато неутрализиращите му антитела паднат 5 пъти под средното ниво при наскоро преболедувалите. Защитата от тежко протичане се губи след по-нататъшно спадане, от порядъка на 20-30 пъти. Като РНК ваксините индуцират няколко пъти по-високи антитела от тези след преболедуване.

Спрямо B.1.351/Бета варианта неутрализацията спадна около 8 пъти само от промяната на антигенните свойства на вируса. B.1.351 имаше три мутации в RBD - K417N, E484K и N501Y.

Спрямо колумбийския вариант B.1.621/Мю, редукцията е 12 пъти. RBD мутациите при B.1.621 са R346K, E484K и N501Y. В последните месеци се появи по-мутирала версия на B.1.621, с допълнителна Y449N мутация, но тя не е измервана директно.

Спрямо C.1.2 редукцията е 1.7 пъти повече от тази при B.1.621 - беше измерена на друга скала, така че нямаме директно сравнимо число, но можем да предположим поне 15 пъти. Със сигурност повече от B.1.621/Мю. Там мутациите са Y449H, E484K и N501Y, понякога и плюс T478K.

Като трябва да се отбележи и че Делта вариантът има само две RBD мутации - L452R и T478K. В NTD има почти пълна загуба на неутрализация, но това е така за повечето варианти - NTD е много пластичен и там е лесно да се еволюира резистентност. При Делта основният механизъм на пробиване на ваксините е най-вероятно скоростта на репликацията и скриването от имунната система чрез образуването на синцитиуми, която позволява на вируса да се намножи много бързо до нива, на които адаптивния имунен отговор не може да насмогне.

B.1.640 има пет мутации - R346S, N394S, Y449N, F490R, N501Y. Той не е измерван директно, само че е сигурно, че е много по-резистентен от C.1.2, просто на база количеството и позицията на мутациите (F490S е основната резистентна мутация при C.37/Ламбда варианта от Перу).

След тази дълга прелюдия, ето колекцията от RBD мутации в новия вариант: S371L; S373P; S375F; K417N; N440K; G446S; S477N; T478K; E484A; Q493K; G496S; Q498R; N501Y; Y505H.

Общо 14 на брой!

Имаме T478K от Делта, K417N, E484 и N501Y мутации (каквито има в Бета и други варианти), плюс още много. За някои от тях се знае не малко. N440K е още една резистентна мутация, която се наблюдаваше преди в няколко от по-малко известните варианти по света, същото важи и за S477N. G446S и G496S също са резистентни мутации, това се знае от инвитро изследвания, но те до момента не са дефинирали варианти. За мутациите около позиции 370-375 не се знае нищо.

Но Q493K и Q498R са добре изследвани преди инвитро и за тях се знае, че са силно резистентни към антителата, образувани спрямо оригиналния вирус, като същевременно в точната комбинация могат да повишат афинитета към ACE2 рецептора около хиляда пъти. Даже беше мистерия защо едва сега се появява вариант с тях – очакваше се това да стане отдавна (но разбира се не точно в тази форма).

Т.е. имаме множество мутации във всеки от трите неутрализиращи RBD епитопа. NTD също е неутрализиран напълно – там имаме A67V, del69-70 (поради която делеция една от PCR пробите не работи, което позволява вариантът да се следи и без секвениране), T95I, G142D, del143-145, del211/L212I, и ins214EPE.

Има и още нещо важно: наскоро беше изследвана крос-неутрализацията между B.1.351/Бета и Делта вариантите. И се оказа, че човек, който преди е преболедувал Делта, неутрализира Бета с 34 пъти редукция, т.е. за него Бета е почти нов вирус. Този сценарий не го видяхме в реалния живот, тъй като Бета изчезна, но лабораторните резултати са обективни и реални.

Това са фактите.

На тяхна база единственото разумно заключение е – от днешна дата всеки следва да се счита за напълно неваксиниран и незащитен, дори и да е с пресни три дози и дори и току-що да е прекарал COVID (аз си сложих трета доза миналата седмица, но сега ще се наложи да мина обратно от N95 маски на P100). И да се надяваме ваксините да имат някакъв ненулев ефект, но като се има предвид как те бяха пробити от Делта, никой не бива да разчита на каквато и да било ефикасност.

Това го казвам с пълното осъзнаване, че ще бъда обвинен за пореден път в „алармизъм“', но отново, изложих подробно фактите именно за да видите на какво се базира това заключение.

И нека се надяваме реалният живот да ме опровергае с по-позитивни новини.

Защо ваксините не обучават организма как да се справя с коронавируса, а се налага регулярно да стимулираме създаване на антитела чрез ваксинация?

Има вируси, които са по-силни от адаптивния имунитет. HIV е класическият пример, но много от респираторните такива също имат това свойство, даже повечето. Примерно хората се реинфектират с RSV дори само 3-4 месеца след преболедуване.

Коронавирусите също са в тази категория. Трябва винаги да се помни, че ако се създаваше траен имунитет към тях, те щяха много отдавна да са изчезнали сред прилепите – всички прилепи в колонията се заразяват, създава се стаден имунитет, и после какво става? По сценария, по който хората се прилъгваха да вярват последните 20 месеца, че вирусът изчезва. Само че коронавирусите съжителстват с прилепите вече милиони години. Как е станало това?

Конкретно при SARS-CoV-2 става въпрос за комбинация от антигенен дрифт (за който говорих по-горе) и скорост на репликация – да, клетки на паметта има, но на тях им отнема няколко дена да се задействат, а през това време върви мощна експоненциална репликация. Съответно единственото нещо, което наистина защитава, са високите нива на вече съществуващите неутрализиращи антитела. Само че тези антитела спадат много бързо и тогава защитата се губи.

Може ли да бъде унищожен COVID завинаги и по какъв начин при положение, че коронавирусът е зооноза вирус и е съществувал винаги в природата?

Този аргумент е абсурден.

SARS коронавирусите съществуваха в природата и преди пандемията. Както и MERS, Ебола, Марбург, и какво ли още не, но никой до момента не ни казваше, че трябва „да се научим да живеем с тях“, нали така?

Елиминацията на COVID е технически много добре дефиниран и напълно решен проблем – трябва да се идентифицират всички заразени, след което да се изолират, докато те изчистят вируса, и да се блокират пътищата за неговото повторно внасяне. Знаем как да го направим, още повече, че сега имаме ваксини и антивирусни препарати, които да ни помогнат (примерно хапчето на Пфайзер би помогнало много за изчистването на вируса при хроничните случаи). Но ние отказваме да приложим добре установения и гарантиран да проработи алгоритъм за постигането на тази цел, по политически причини.

Което, първо, е реално предумишлено масово убийство на милиони, и второ, гарантира, че пандемията никога няма да свърши. Ако развитията от последните няколко дена не убедят всички в това, не знам какво ще може да го направи.

Какъв е алгоритъмът за пълно унищожаване на вируса?

Затваряне на границите между всички държави с изключение на абсолютно наложителния транспорт; разделяне на самите държави на региони, между които не може да се пътува; пълен локаун по китайски; масово тестване на всички, за да се намерят всички заразени; изолация на заразените (не по домовете им, а в центрове за това – специално построени, в хотели, болници и т.н.); повтаряне на тестването докато даден район не се изчисти; сливане на „зелените“ райони след поне 2-3 седмици на нула случаи в тях; отваряне на границите между „зелените“ държави, в които е постигната пълна елиминация. Това се прави в Китай, когато има огнища.

Каква е причината този коронавирус да е толкова смъртоносен за човека?

Всъщност мистерията е точно обратната – защо COVID е толкова лек. SARS-1 от 2003 г. беше десет пъти по-смъртоносен, въпреки че S протеинът на SARS-2 e много по-мощен в контекста на човешкия организъм. А до момента всяко едно „подобрение” на S протеина в хода на пандемията води до по-висока смъртност. Т.е. налага се заключението, че останалата част на вируса е по-немощна в борбата си с имунната система (един солиден резултат, репродуциран от множество изследвания, който вероятно обяснява голяма част от тази разлика, е, че SARS-1 показва много по-мощна анти-интерферонна активност, макар че не е напълно ясно все още кои точно вирусни протеини обуславят тези различия).

Иначе механизмът на патогенезата е на две нива – директно клетъчно увреждане от вируса, който има много широк тропизъм в тялото, тъй като ACE2 рецепторът е експресиран в много от вътрешните органи, и, което изглежда е по-важното, има няколко механизма, чрез които се получава хиперактивация и дисрегулация на собствената имунна система, която после нанася повечето поражения. И после остава при много хора в трайно състояние на дисрегулация, откъдето и идват дългосрочните автоимунни проблеми.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sxPj

Гост 22.01.2022 22:52:04

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici

V 14.01.2022 15:34:59

Много мангъропитеци, много нещо.

Гост 02.12.2021 17:09:17

Примерът с Азия вече не върви! В Южна Корея най-мощна вълна! В Нова Зеландия също! Търси се отговор на въпроса-защо нямаше такава истерия и терор за САРС 1, който дори този шизофреник признава, че е бил много ПО -СМЪРТОНОСЕН!

crocodile 03.12.2021 20:46:22

До горния: иди да се прегледаш уважаеми пациенте или си пий хапчетата! По-вероятно е ти да имаш психично заболяване, а не господина дал интерчюто за статията! Няма как на амеби като теб научно да се обясни какво става в Азия, Европа и Африка! Капиш?!

Cro 01.12.2021 00:00:16

Като чете нормален човек коментарите по-долу, се убеждава в две неща: 1. На територията наистина живеят много прости хора, подобни на Тиквата и Копейкин от Възраждане! 2. Очевидно по- интелигентните българи емигрираха и дори да изчезне тази държава май ще е по-добре! Като гледаме статистиката, не тоя или оня от световния конспиративен ред убиват толкова много българи, а простотията! Крайно време е да проумеете, че семашковци като Мангъров ще ви уморят по-бързо от компютърни спецове като Гейтс! Напук на пропагандата на рашките, които също се топят кат пролетен сняг!

Бай Ганьо 29.11.2021 21:16:43

Човек да се чуди как амеба като теб пише на телефон, още повече използва такива думи за някой, който е постигнал повече от колкото едноклетъчно като теб, ще постигне в безброй животи.

Elf 30.11.2021 11:00:49

Postignal e za sebe si,Ne za nas.Taka che toi i ti si EPMaichina.

Интелект 30.11.2021 11:08:39

Защото някой трябва да постигне нещо за теб? Ясно е защо ти не си постигнал нищо за себе си. Ходи сръбни една ракия да се почувстваш истински българин и патриот. Иначе и аз поздравявам майчицата ти ;)

Elf 30.11.2021 12:40:31

Za tvoyata kuchko-maika -kontra i re-kontra,bokluk.

Гост 29.11.2021 16:13:06

Първият случай на омиркон в Италия е семейство с възрастни и деца от 8 до 81 година, всички с двойна доза, ваксинирани! Карат го почти без симптоми в къщи! И се следят от лекарите постоянно!

Гост 29.11.2021 15:02:26

Азиатският модел е по-успешен от европейският. В Азия, която е най-гъсто населеният континент на света, заразата не се разпространява безконтролно, а е съсредоточена обикновено в локални огнища. Тук мнозина веднага предлагат нова порция обяснения, свързани с традициите и културата: хората в Азия повече се съобразявали едни с други и повече се придържали към правилата. Това малко напомня на старата теория за „азиатските ценности“, според която на запад били разпространени индивидуалистичните и хедонистични нагласи, а на изток хората били дисциплинирани и ориентирани към общото благо. В очи се набива най-вече нещо друго: в Азия заложиха много повече на дигиталните технологии, на проследяването чрез GPS, на мобилните приложения, на камерите и банковата информация, за да проследят контактите и да наложат ефикасни карантини. Тъкмо използването на максималната достъпна информация обединява в успеха им иначе толкова различни държави като комунистически Китай, авторитарен Сингапур и демокрации като Тайван и Южна Корея. Особено за демократичните държави в Азия въпросът какви основни права могат да бъдат ограничени в борбата срещу пандемията беше не по-малко деликатен, отколкото за нас. Те решиха да се откажат от една част от правилата за закрила на личната информация, но гражданите в Южна Корея например си запазиха възможността да атакуват тези ограничения по юридически път. В Европа постъпихме другояче и ограничихме много по-сериозно други основни права: правото на свободно движение, на събиране, на упражняване на професия. Резултатите огорчават. През изминалите месеци много хора в Азия имаха възможност да живеят по-свободно и по-спокойно от нас. Европа, която не от вчера буксува в усвояването на техническия прогрес, избра средновековния метод на локдауна и пожелателния избор на ваксинация. В азиатският модел има строен и последователен алгоритъм. Първата стъпка е консенсусът, че борбата е обща. Налагането на мерки може да стане с твърда ръка като в Китай или с комуникация и изграждане на доверие - като в Тайван и Нова Зеландия. На второ място е моменталната изолация на огнищата - стратегия, която бе лансирана и от германския вирусолог Кристиан Дростен. Тук решаваща роля имат дигителните технологии и доброволния отказ от защита на част от личните данни. Третата ключова стъпка е затварянето на границите при необходимост, което фундаментално разклаща основите на европейската идея за свободно движение на хора, стоки, капитали. Европейците трябва да преценят до каква степен ще се придържат към своето разбиране за индивидуална свобода и защита на личните данни, отбелязва "Ди Цайт", и дали ще си вземат урок от Тайван, Япония, Южна Корея и дори от Ухан. Защото колкото и да е парадоксално, стотици милиони там от месеци разполагат с по-голяма свобода, отколкото хората в Европа. A това се отразява съществено и на икономиките, и на образованието, и на всички обществени системи на развитие.

Ужас 29.11.2021 14:11:51

Този да се хвърли в затвор с изолация до изчезване на на САРС/КОВ/2. Единствено така ще се спасим от вируса на глупостта

Elf 29.11.2021 09:46:28

,, еволюционен биолог,,-evgenik.Prestapnik.

Дъно 29.11.2021 08:12:00

тоя е за затваряне-баси и фашизоидния ненормалник

Коментар 29.11.2021 01:56:55

Този човек трябва да е в затвора! Ще затваря държавите и ще тества хората и ще ги вкарва в изолатори... Някой изобщо замисля ли се какви ги бръщолеви тоя нещастник! Хитлер и Сталин се усмихват от гроба!

Пламен 28.11.2021 22:59:56

Рядко полезен и изчерпателен анализ.

Джони 28.11.2021 18:38:15

Всичко е за пари, не е имало толкова много приходи и разходи при първата и втората световна война. Гейтс го признавам... като с компютър. Създваш вирус и продаваш антивирусна, годишно трябва се обновява. Не всочки ползват компютър... не обхваща цялото население. Създаваш вирус и продаваш лекарства и ваксини. Само трябва да обновяваш вируса с по нов щам. Много пари.... имало е много фирми, които са направили неразумни инвестиции в фармацефтични компании още преди да излезе вируса. Изведнъж всичко се умножава по 20-30 - 100-200-1000

Гост 29.11.2021 07:54:30

Голям "умник" си ти, Джони! Ха сега си задай въпроса, от какъв зор ще създаваш И ваксина за 10 евро (ако изобщо си "създал" вируса), при положение, че за лечението с конвенционални и не толкова конвенционални средства на един болен от вируса отиват (десетки) хиляди? От какъв зор?? Дейба и малоумните конспиратори сте това, ей!

последната вълна 28.11.2021 16:33:37

Гоше, много скоро идва Алфата и Омегата и тази вълна ще ви завлече всички....ако не се покаете

Хриси 28.11.2021 20:13:38

Амин!

Гост 28.11.2021 15:08:08

копче не разбирате, ама давате акъл всички....

Гост 28.11.2021 13:56:49

Критикарите да помнят какви глупости са писали. И като се тръшнат да не висят като сополи пред кабинети и болници. Няма да бъдат приети.

Kkk 28.11.2021 12:11:37

Истински полезно мнение на истински експерт! Ама вие сте прости, за да го прозрете. Световния елит ще ви направи роби чрез псевдосвободата, която ви предлага. Китай има няколко пъти по-малко заразени като абсолютна стойност от малка България. Ваксини, локдауни, кризи - това е вашата свобода. Започвам да се съласявам със Световния елит, че е нужна редукция на популацията.

Гост 28.11.2021 13:55:58

Циклофреник ли сте?

SMF 28.11.2021 10:11:58

Не се карайте, след няколко месеца ще се разбере кой крив, кой прав ;)

Вашето раждане 28.11.2021 08:37:30

Този господин е трябвало майка му да го абортира в тоалетната навреме, а не да го ражда!

Бай Ганьо 29.11.2021 21:17:50

Човек да се чуди как амеба като теб пише на телефон, още повече използва такива думи за някой, който е постигнал повече от колкото едноклетъчно като теб, ще постигне в безброй животи.

Боян 28.11.2021 07:49:15

Де да имаше повече българи като вас, г-н Маринов. Шапки долу.

Илия 29.11.2021 13:49:35

Шапки долу се казваше на истински българи и юнаци, а не на продажници и соросоиди като тоя. Не смей да скверниш свещената българска реч за нацисти и гестаповци!

Срамота 28.11.2021 01:47:47

Много от коментиращите пишат пълни глупости и вменяват на г-н Маринов позиции, които не защитава. Вируса може да се контролира ефективно и без тоталитарни мерки, обратно на фантазиите на някои от коментиращите. Вземете за пример Тайван. Необходима е солидна организация и да спрем да се лигавим. До тук от КОВИД са починали почти половин процент от населението. Колкото по-рано въведем ефективен контрол на заразата, толкова по-бързо ще се възстановим и здравно, и икономически.

Узун 27.11.2021 23:13:41

Чета коментарите и все повече се убеждавам, че на територията обитават изключително глупави хора, но със сериозно самочуствие.

Идеолог 27.11.2021 19:40:55

Ето такива идеолози са мечтата на всеки диктатор! Този сложи в джоба си дори Сталин. А фонът от книги на снимката, не може да компенсира очевидната липса на гега и ямурлук, които доста повече се връзват с физиономията.

Гост 27.11.2021 18:33:33

Алпийска фирма Дъглас са турци - лъжат ви!

Боляр 27.11.2021 17:38:17

Като погледна коментарите - само ощипани девойки, който микроскоп на живо не са виждали. Това е положението! Човекът ви казва какво е истината и как може да се победи вируса. И да го плюете, и да го храните, това няма да промени факта, че учени като него ще спасят милиони, а вие ще си останете клавиатурни експерти.

КЕ 27.11.2021 18:24:45

Гледах филм за Китай. Там, както се казва и в интервюто, прилагат този Алгоритъм. Хора с бели защитни дрехи нахлуват по домовете и взимат заразените. С линейки ги карат в лагери, индивидуални бараки, с прозорче за поднасяне на храна. Имаше 4 год. дете, взето насила от родителите. Китайската компартия е казала, че до Олимпиадата през февруари трябва да е ликвидиран ковид19. Няма Олимпиада, няма пари!Господинът говори не за бараки, а за хотели (естествено неизпълнимо)....това е разликата. Ако ни харесна, знами просто го заслужавате.

Naz 27.11.2021 17:36:04

Предлаганият от господина алгоритъм е фашизъм. Изолира болните в лагери за да спаси останалите? И това за вирус, където 99.6% от заразените са в mild condition (леко състоание). Вижте статистиката.Това не е наука, а идеология, обслужваща нечии интереси. Въпросният господин би трябвало да бъде подведен под съдебна отговорност за нео нацистките си идеи настройващи хората едни срещу други на база страх. Господине, утре и вие може да се окажете в такъв лагер, както и всеки ваксиниран с положителен тест...хора мислете и спрете НАВРЕМЕ!

???? 27.11.2021 16:54:06

Предлаганото решение за лагери, с други думи изтребване на част от населението, с цел запазване на друга част е същото, което прави в момента и самият вирус. Подобна "наука" ни напомня за най-мрачните страници в човешката история и обслужв нечии финансови интереси.

Светлан Бонев 27.11.2021 16:28:26

Всеки "учен", като интервюирания, да вземе да сложи един камън на шията си и да се хвърли в морето, с подобни идеи! Ако това ви е науката и тя може да ражда подобни недорасли аморални същества - то майната й на вашата наука!

Анна 27.11.2021 15:48:26

Истината, че не се ваксинира по време на пандемия за да не се създават мутации, поднесена по един изключително Макиавели начин. Но та просто прозира между редовете.

д-р ссардовски 27.11.2021 13:01:52

Мдадда...на теория няма разлика м/у теория и практика, но на практика има.... "Трябва да се идентифицират всички заразени, след което да се изолират, докато те изчистят вируса, и да се блокират пътищата за неговото повторно внасяне. Знаем как да го направим….изолация на заразените (не по домовете им, а в центрове за това – специално построени, в хотели, болници и т.н.)"...Звуяи логично, ама е страшно и неизпълнимо и няма да пиша защо, излишно е щом ТЕОРЕТИКът не се се сеща, а има много НАучни публикации, че унищожаване на вируса не може да има , а само подтискане.......И не в "алармизъм" а в налудичавост трябва да бъде обвинен...На тоз човек няма да му мигне да пусне и неутронна бомба за да избие.....вируса, де. Жалко.

AK58 27.11.2021 09:58:45

Защо винаги когато става дума за нови варианти на вируса се говори за мутации и се пропуска възможността те да се образуват чрез рекомбинация? Т. е. когато клетката е атакувана едновременно от два вируса. Може би защото това би повдигнало въпроса доколко е правилно да се извършва ваксинация по време на пандемия и дали това не е причината за появата на нови "варианти".

Гост 27.11.2021 06:29:43

Подготвят световния пазар за нова наносглобка на Пфайзер, за да започнат с иглите на ново. Ето защо няма да има Валнева и истински ваксини. Маркетинг за трилиони.

Лекар 26.11.2021 23:17:37

И Новавакс и Вълнева имат по висока ефективност, която е посочена на сайтовете им, от наличните 4 ваксини. И защо, след минали 4 фаза на клинични изпивания 8 месец си стоят в ЕММАА? Ако те бяха пуснати, нямаше да има проблеми с ваксинации и този ужасен вирус! Интересно и полезно би било обяснението на г-н Маринов за тези ваксини и вуруса!

Лекар 26.11.2021 23:14:58

И Новавакс и Вълнева имат по висока ефективност, която е посочена на сайтовете им, от наличните 4 ваксини. И защо, след минали 4 фаза на клинични изпивания 8 месец си стоят в ЕММАА? Ако те бяха пуснати, нямаше да има проблеми с ваксинации и този ужасен вирус!

Гост 26.11.2021 20:20:22

Това, което казва е ужасяващо!!!

Да да 26.11.2021 20:04:07

псевдоексперт! Глупости на тон!

Гост 26.11.2021 22:14:32

Ти си тотален льольо!!!

Да да 27.11.2021 13:11:21

Така ли, а ти си мухльо! Разбра ли Мухьо! С мен не искаш да се занимаваш! Ясен ли съм? Ти си идиот и си го доказал! Лекар дори може би не си или си с купена диплома!!!

Ne ne 28.11.2021 15:05:02

Е Иване, тъп беше и тъп си и остана...

Още един 26.11.2021 19:03:37

лабораторен плъх.


Всичко за коронавируса
Още новини
Въпреки мерките, България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID
22.02.2024 13:48:15

Въпреки мерките, България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID

Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените зна ...

И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си
22.02.2024 13:10:34

И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си

Людмила Йовчева Тодорова печели конкурса за управител на Специализираната болница по пневмофтизиа ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...