!
Понеделник, 22 Юли 2024
10
окт

Доц. Тонев: Лечението на здравеопазването има много общо с лечението в онкологията

Изискват се комплексен подход и последователни и необратими действияДоц. Антон Тонев е специалист хирург-онколог в коремната област с над 15години опит. Специалист е по лечение на доброкачествени и злокачествени заболявания на гастроинтестиналния тракт. Извършва всички видове миниинвазивна (ендоскопска) диагностика,  лапароскопско и роботизирано лечение на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и жлъчно-чернодробната система. Автор е на 198 научни статии и съобщения в страната и чужбина. Бил е депутат от „Продължаваме промяната“, председател на парламентарната здравна комисия, а сега е съветник на министъра на здравеопазването. 

Доц. Тонев, правителството прие законодателната си програма до края на 2023 г., която трябва да бъде изпълнена въпреки триседмичната принудителна ваканция заради местните избори. На какъв етап са проектите, които трябва да бъдат предложени от МЗ?

Законодателната програма на Министерството на здравеопазването се движи изцяло по управленската програма на правителството „Денков-Габриел“. Част от обсъжданите проекти са за спешни промени, като тези, предложени вече за обществено обсъждане в Закона за лекарствата и Закона за лечебните заведения, където отразяват нови цели в здравната ни стратегия, която също премина през гласуване в Министерски съвет. Предстои проект за изменение на Закона за здравното осигуряване, който отново да възстанови справедливата последователност на ежегодно подписвани Национални рамкови договори, нещо, което бе разтеглено във времето поради пандемията и което е време да бъде възстановено с традиционния си ритъм.

В целите за закона за бюджета на НЗОК за 2024 е записано, че трябва да се постигане оптимално финансиране на здравната система съобразно нуждите на пациентите. Как ще изглежда реално това?

Ако можем да обобщим, всички здравноосигурени и неосигурени на първо място биха искали никога да не попадат в категорията на пациенти, които имат нужда от здравни услуги. Такава философия се опитваме да представим и пред нашите съграждани, като предлагаме всекидневно профилактика и здравни програми, платени чрез средствата на нашия обществен фонд. Ако мога да направя една съпоставка между здравен и икономически интерес, когато сравняваме профилактика и лечение – един скринингов тест за колоректален рак струва до 20 лв., себестойността на една профилактична колоноскопия – около 250 лв. Ако се наложи да отстраняваме доброкачествено заболяване, например полип, от дебелото черво на наш пациент, това би струвало на обществения фонд около 2000 лв. За съжаление, лечението на прогресията на същото това доброкачествено заболяване във вече напреднало злокачествено заболяване може да премине 100 000 лв. за един пациент. Или с други думи, истинското оптимално финансиране води към много повече профилактични изследвания и много по-малко лечение. Търсената цел, разбира се, ще бъде много повече здрави хора, но и неизбежният резултат, който ще постигнем, е избягването на скъпоструващите методи на лечение, нужни при много тежки и напреднали състояния.

Защо в България нивото на профилактични изследвания все още е по-ниско от това в Европа?

Ние разполагаме с множество скринингови изследвания, които се заплащат от НЗОК или по програми на МЗ. За съжаление, в годините назад виждаме твърде малкия брой български граждани, които са достатъчно мотивирани да проверяват своя здравен статус чрез профилактични изследвания. През 2024 г. отново ще бъде въведено диференцираното заплащане на профилактичен преглед на общопрактикуващ лекар в зависимост от достигнатите проценти на извършени профилактични прегледи, като при повече извършени прегледи цената им ще бъде по-висока. Това води до стимул колегите да предлагат повече изследвания на своите пациенти. От друга страна трябва да можем да опишем и хората, които биха имали най-голяма полза от извършване на профилактика – това са здрави хора, които ходят всеки ден на работа, вземат своите деца от училище, излизат на ресторант, планират покупки и почивки…, но не и посещение на лекар. Те просто нямат здравни проблеми, за да стигнат изобщо до каквато и да е здравна помощ или профилактика. Сякаш е време да осъзнаем тази подробност  и да започнем да таргетираме здравите хора, които след навършване на една определена възраст да получат мотивация да обърнат внимание и на своето здраве.

Имате предвид „Профилактичния календар“ ли?

Да, той ще бъде приложение за „smart” устройство, най-често телефон или компютър, което като модул от нашето Електронно досие в НЗИС ще ни изпраща директни съобщения след навършване на определена възраст какви скринингови изследвания можем да ползваме по Здравна каса. Тези напомнящи съобщения ще могат да бъдат допълвани с информация за най-честите социално значими заболявания и как можем да ги избегнем. При интерес от наша страна, ще можем в рамките на НЗИС и нашето здравно досие да получаваме електронно направление за съответното изследване, което ще е необходимо само да потвърдим на нашето устройство, след което то ще се качва автоматично в облака и ние още на следващия ден ще можем да го използваме в коя да е лаборатория или болница. Истината е, че за да постигнем различни от сегашните недобри резултати, ние трябва да променим основно вижданията на цели поколения и разбиранията им за ценността “здраве”. Няма как  това да бъде постигнато със стари решения. Те не работят.

Какво се случва с обещаните от „Продължаваме промяната“ реформи в сектора, като например тези при общопрактикуващите лекари, или с мораториума за разкриването на нови лечебни заведения?

Общопрактикуващите лекари са здравата основа на нашата здравна пирамида, и ако те се чувстват комфортно в практиката си и нямат чиновнически проблеми, тогава цялата здравна система ще бъде добре построена и ще отговаря добре на нашите здравни нужди. 

Обсъждаме множество промени и реформи в цялата система, като все още сме реформаторски настроени и за нашите ОПЛ. Желаем да подобрим значително условията на техния труд, като например премахнем 24-часовото им разположение, заменим нуждата да бъдат налични за своите пациенти по всяко време и денем, и нощем, със система от кабинети на „Неотложна помощ“, които да бъдат разположени на регионален принцип и съответно – отговорност на общините. Обсъждаме и предлагаме аргументи как би изглеждала здравната ни система, ако надградим модела на заплащане на ОПЛ от чисто капитационен, какъвто е в момента, до хибриден модел, при който оставим пациентската листа и капитацията, но например добавим диференцирано заплащане за острите състояния на пациентите, в зависимост от това какъв път взема пациентът след напускане на кабинетът на ОПЛ – към дома или към болницата. Всичко това върви с огромно разтоварване от административната и най-вече хартиената отговорност, и с всичко това ние бихме искали да възстановим желанието на нашите млади лекари да попълват този първи етаж от нашата здравна пирамида. А относно мораториума за нови лечебни заведения, съвсем скоро ще видим предложени промени в Закона за лечебните заведения точно в тази посока. И вече Народно събрание ще реши.

Какво пречи на реформите в здравеопазването?

Липсата на решителност, на визия и на последователност, и то натрупано през последните 10 или 20 г. Затова и често правя паралели с диагностиката и лечението на онкологичните заболявания, защото всяко едно действие, достигнало само до средата на задължителните процеси, практически свежда резултатите до нула. Светът се развива с много бързи крачки, и тук не говоря за нови методи или молекули, каквито в България, смея да твърдя, имаме достатъчно. Имам предвид методите и начините за управление на сложни и многофакторни системи, каквато представлява всяка една здравеопазна система. За да се прескочи това, което пречи, е необходима поредица от действия в правилната посока, водещи до ограничаване на лобизма, оптимизация на разходите и увеличаване на достъпността на пациентите до съвременната медицина.

Как се работи в коалиционен екип, какъвто е този в Министерството на здравеопазването?

Аз съм хирург, който цял живот е работил в екип, това е по подразбиране, и не се страхува от тумори, а се учи да ги разпознава и отстранява. Понякога „работата в екип“ може да представлява предизвикателство за всеки един експерт или визионер, който има желание да налага нови идеи и модели на работа. Сигурно сте чували максимата, че у нас всички очакват промени към по-добро, но никой всъщност не желае сам да се променя. А за да можем да лекуваме туморните заболявания, единствената възможност за това дава комплексният подход от последователни и необратими действия.

Ако мога да перифразирам едно изказване на Асен Василев от вчера относно връзката между корупцията и онкологичните заболявания, то е че и при двете се постига пълно излекуване, но само след като „правилните хора приложат правилните действия“. Иначе обикновено следват незадоволителни резултати.

Във всеки коалиционен екип се работи трудно, поради наличието на повече от една гледни точки и вярата на всеки един член на екипа, че е прав. А сега си представете как се работи в не-коалиционен екип? Но както и при лечението на онкологичните заболявания, с достатъчно постоянство и увереност, надделявайки над отделните политически и икономически интереси на отделните лобита, е възможно реално решаване на натрупаните проблеми. И тогава дори и оказваният натиск не спира решаването на проблемите, и здравният дебат изглежда малко по-смислен и лесен. Работата в такъв екип би могло да е лесна, стига у всеки да има разбиране, че е там, за да помага на хората. Аз съм в политиката точно затова и за нищо по-малко.

На какъв етап е изграждането на строук-центровете, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост?

Бях избран за ръководител на работна група и в рамките на три заседания смятам, че описахме цялата картина на резултатите от лечението на ОМИ у нас. Не е новина, че те са много по-лоши в сравнение с постигнатите в Европа. Както споменах по-рано, вече лесно си вадим телефоните и сравняваме. При лечението на инсулт основен критерий за постигането на добри резултати е времето между настъпването на заболяването и започването на специфичното лечение, като това трябва да бъде в оборудван кадрово и апаратурно специализиран център. Тъй като случаите на годишна база са много – над 50 000 случая, с тенденция да се увеличават, ние имаме нужда от система от строук-центрове, които да покрият равномерно територията на България и да бъдат достъпни за всички случаи в рамките на тези „златни часове“. Важно е също да има и кадри, които да бъдат обучени и да работят в новосъздадените центрове. Този проект ще бъде изграден с европейски средства по ПВУ, като основен бенефициент е МЗ. Описали сме няколкото нормативни пречки повече болници да лекуват качествено и иновативно инсулт и се надяваме те бързо да бъдат отстранени и пациентите с това заболяване да имат надежда и увереност, че за тях ще бъде направено най-доброто и то най-бързо. За съжаление, техният брой само ще нараства в годините напред.

Смятате ли, че здравеопазването ни някога би могло да бъде такова, че да удовлетворява и пациентите, и лекарите, и администрацията?

За съжаление, това е неразрешима задача, в която всички да бъдат доволни. Не и по едно и също време. Не и ако сме напълно искрени. На първо място бих поставил здравето на пациентите – защото ако те живеят по-дълго и по-здраво от преди, заслуга за това ще имат и лекарите, и администрацията. Ето защо трябва да можем да отговаряме и на трудните въпроси, като например защо със същите методи и молекули като в други държави постигаме различни резултати? А понякога отговорите на тези въпроси звучат относително лесно.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uGNt

гост 12.02.2024 18:12:27

Основната заслуга за шеметната кариера на Антон Тонев е на друг коремен хирург – професор Красимир Иванов, който повече от 20 години контролира здравеопазването в града и в региона. Той кадрува, той решава да има или не частни болници във Варна, той е архитекта и на концепцията за една мегаболница във Варна, под шапката на която да влязат всички останали. Той произвежда на скорост доценти и професори, които са му нужни, за да запълва различни кадрови позиции, които и да контролира /сегашната директорка на МБАЛ „Света Марина“, известна във Варна, като Терапията, е христоматиен пример за това/. Публична тайна е, че Красимир Иванов е масон. Брат му Янко Иванов пък скандално бе осветен като бивш шеф във фалиралата КТБ, в която потънаха и пари на МБАЛ „Света Марина“, по-известна във Варна като Терапията, чийто брат – Красимир Иванов тогава беше неин шеф. Двамата братя Иванови така организират здравния сектор във Варна, че Терапията да управлява втория по големина бюджет в града след този на Общината и да бъде сочена за пример като болницата, фрашкана със скъпа медицинска апаратура /доставките на която се свързват публично с бизнес на семейство Иванови/. Преди години като любимец на Иван Костов, проф. Красимир Иванов бе готвен и за кандидат -кмет на Варна, но скандали, свързани с Терапията, осуетиха пласирането на проф. Иванов от страна на Костовата кохорта да играе за кметския стол. Та, Красимир Иванов избира младата си версия – Антон Тонев и го засилва здраво до титлата най – млад доцент по хирургия. По това време Тонев е личен паж на гуруто си. На една ръка разстояние е от него и в пълна готовност да разчете и изпълни всеки негов поглед или жест и да ги превърне в изпълнена заповед. И така – години наред. Години, в които амбициозния Антон Тонев трупа самочувствие и арогантност, които накрая му изядоха главата преди няколко години и благодетелят му го изхвърли от Терапията без право на обратен ход. Амбициозния доктор обаче бързо се преориентира и от академичната кариера се прицели в политическата. И в ракета-носител му се превърна тъста му /заможен собственик на медицински лаборатории във Варна/. С финансово благоволение на тъста се свързва пряко попадането на Антон Тонев на избираемо място в първата депутатска листа на ПП във Варна и влизането му в парламента, където като председател на здравната комисия самочувствието му избуя до самозабрава. Тонев започна да се появява публично в националните телевизии и да ръси акъл как да се организира здравеопазването, въпреки че няма и ден работен като мениджър – дори и в селска поликлиника. На последните избори за народно събрание Антон Тонев остана извън парламента. Някои биха свързали неуспеха на амбициозния хирург с появилите се преди време интимни кадри с млада дама, която със сигурност не беше съпругата му. Вместо да се върне към хирургията обаче, той задрапа към нови постове – само и само да не изпадне от каруцата на властта чрез новата кохорта на „простоидиотите“. Така се сдоби първо със статута „съветник на министъра на здравеопазването“, после и на кмета на Варна. Зад съветническите си табели Тонев продължава да се изживява като фактор от първостепенна важност, който иска да кадрува и да управлява здравеопазването поне на ниво Варненска област. Безпардонната му напористост обаче е на път да счупи сглобката между ПП и ДБ във Варна. Самозабравилия се здравен съветник от редиците на простоидиотите е на нож с тарана на костовистите в момента депутат – ортопеда д-р Ивайло Митковски. Двамата в тандем спретнаха няколко акции срещу директора на МБАЛ „Света Ана“, популярна като Окръжна болница, д-р Красимир Петров, за да го сменят, но удариха на камък. Това не ги отказа, но всеки пое по свои пътища, защото според запознати Тонев междувременно е решил да извърти и ДСБ и да играе със своя кандидатура за директорския пост в Окръжна болница. Така, както се сещате, цака човекът на Митковски – друг ортопед от редиците на Костовата партия – Николай Коларов, който също го пънат за шеф на Окръжна болница. Как ще приключи РАЗглобката във Варна ще стане ясно след ротацията. Междувременно Тонев обаче прави стъпки към бившия си гуру – Красимир Иванов, като „посъветвал“ здравния министър със заявена оставка да внесе проектозакон за болнични консорциуми, което ще позволи на Терапията във Варна да погълне всички останали и да се превърне в мегаболницата на Североизточна България. Истинската цел пък на което е овладяване на всички здравни финансови потоци от едни ръце, тези на ПП/ДБ медицинската мафия.

хм 03.02.2024 20:13:20

Тов мазно, злобно хюмне съвсем се сбърка ха ха хах

Гост 21.01.2024 11:32:38

Само 14 публикации в Скопус. Нерде 198, нерде 14.

Surg 10.01.2024 00:42:27

Ама тоя верно е тъп, та обществено опасен.....в Великобритания преди година са успяли да лекуват по тоя псевдо модерен начин само 7% от случаите и сега мечтаят да минат 10......защо , ами не са стигнали достатъчно на време......и то там.......та у нас ли ще успеят, ако имаме 50000 и султа годишно то следва да се очакват максимум 3000 да се лекуват по новия начин, а сега въпроса, ще дадете ли парите за изграждане на системата.....а после какво ще стане........а никой не пита къде отидоха 2 милиарда лева за последните 10 г за инвазивна кардиология....и що сме пАК първи по инфаркти.......няма система и всичко се краде

davidsonalbertloan@gmail.com 14.12.2023 16:39:17

Bok, kako si danas? Pa ako bi vas moglo zanimati da znate, ovog prosinca dajemo zajmove od 3%. Nudimo zajmove s jasnim i razumljivim uvjetima i kamatom od 3%. Od 5,000.00 USD do 450,000,000.00 USD, eura i funti itd. nudimo poslovne zajmove, osobne zajmove, studentske zajmove, zajmove za automobile i zajmove za plaćanje računa. Kontaktirajte nas sada putem e-pošte: davidsonalbertloan @ gmail.com ==

Добри Колев 23.11.2023 17:39:22

Не е ли по-добре, да направите план, тези 50 000 инсулта тази година, да станат 40 000 следващата година, 30 000 за по-следващата и така, докато се стигне до нива, значително по-ниски от средноевропейските? Защото, ако вървите по обратната логика, нито центровете, които смятате да откриете ще бъдат достатъчни, нито лекарите, нито лекарствата, нито вертолетите, които смятате да купувате, нито още и още милиарди. Направете план, как да направите народа по-здрав, вместо да планирате как болните от инсулт да стават все повече и вашият бизнес да става все по-доходоносен.

bad doctor 07.11.2023 12:08:18

Хипотироиден идиот!Близнак на Киро от сицилиевата долина!Мазен тип!Публикациите му сигурно само светилото Грибнев ги е чел.Пази Боже!

Гост 11.10.2023 11:59:17

мистър помпадур

Гост 11.10.2023 11:15:56

Не е читаво това момче. Лансирането му от тиковата медия го потвърждава

Гост 11.10.2023 10:45:19

Подписването на нов НРД на 3 години не беше "разтеглено във времето поради пандемията", а по съвсем други причини. Връщането на подписване всяка година ще бъде грешка.

ФАКТ 11.10.2023 09:15:01

Мазен плужек. Лъжец доносник. Типичен представител на ПП

Гост 11.10.2023 08:42:47

Много наивен и глупав човек се оказа

Гост 10.10.2023 23:16:50

Голобрад момчурляк. И какви са тези 198 публикации, във вестник Варненска трибуна ли?

Гост 10.10.2023 22:17:40

Готов министър


Всичко за коронавируса
Още новини
Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24
22.07.2024 08:29:39

Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен срав ...

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...