!
Понеделник, 22 Юли 2024
27
септ
4

Доц. д-р Михаил Околийски: Ваксините са част от националната сигурност

Въвеждането на деветвалентната ваксина срещу HPV в България е много важна стъпка в правилната посокаДоц. д-р Михаил Околийски е психиатър с 24 години практика. От 1998 г. до 2014 г. работи като експерт в направление „Психично здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗA). От 2014 до юни 2023 г. е представител на Световната здравна организация у нас, след което е назначен за зам.-министър на здравеопазването. Тази година доц. Околийски бе сред учредителите на Коалиция HPV, чиято цел е изкореняване на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус. Разговаряме с доц. Околийски за превенцията и за проблемите с ваксиналното покритие срещу човешкия папилома вирус в България.

Доц. Околийски, защо е толкова ниско ваксинационното покритие по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка?

Причините са няколко. От една страна, ваксините са станали жертва на собствения си успех. Не се знае и не се напомня на хората, че редица смъртоносни и инвалидизиращи инфекциозни заболявания са били изкоренени или се контролират с високо ваксинално покритие.

От друга страна, здравната култура на част от населението е много ниска. Защото вече 30 години не въвеждаме системно здравно образование в училищата и университетите, за разлика от всички други европейски страни. Така учениците, които са бъдещи родители, не могат да чуят за предпазване от заболявания чрез промяна на вредните навици или чрез ваксини.

Като шеф на офиса на СЗО в България вкарах здравното образование в Плана за възстановяване и устойчивост, но въпреки това до ден-днешен не са отделени часове за здравна просвета, нито се прави обучение на хората, които да преподават тези знания. Материалът за преподаване е готов – минал е през одобрението на Европейската комисия. Но това е заслуга само на колегите от Националния център по обществено здраве и анализи, които написаха материала и по принцип си вършат работата професионално. Но не е направена политико-управленската стъпка.

В час за здравно образование децата биха могли да разберат защо е важно да се ваксинират, да си поддържат здравето, да имат хармонични отношения с връстниците си и с родителите и много други полезни за живота им знания. Самите родителите не знаят и не предприемат ваксинална защита на децата си срещу няколко вида рак чрез ваксината срещу HPV, защото самите те не са имали здравно образование и не знаят какъв бич е човешкият папилома вирус. С него е инфектирана огромна част от населението ни – над 80% от хората в един момент от живота си се превръщат във вирусоносители, заразяват други хора и сами може да се разболеят от няколко вида рак, свързани с HPV. HPV-инфекцията е причина всяка година да се новодиагностицират с рак на маточната шийка 1500 жени и близо 400 от тях да загубят живота си заради късна диагностика. Според добрите практики скринингът за рака на маточната шийка, който представлява вторична профилактика, трябва да обхваща поне 80% от жените и 90% от тези с вече открити предракови изменения, за да може да получат навреме диагноза и адекватно лечение.

Третата причина за ниското ваксинално покритие срещу HPV са геополитическите атаки, на които България е обект в последните години. Разпространяват се фалшиви новини на всякакви здравни теми, особено за ваксините, които биват представени като криещи много рискове. Целият този скепсис към ваксините цели и скепсис към Европейския съюз. Сега берем плодовете на тази информационна война. Създаде се скептично отношение както към ваксините срещу COVID-19, така и срещу препоръчителните ваксини и дори срещу тези от задължителния ваксинационен календар. Повлияха се онези хора, които приемат безкритично фалшивите новини и не могат да ги различат от истинските. За съжаление имаше и лекари, които създадоха допълнително напрежение и страх в обществото.

Трябва да разберем психологическите причини, накарали част от хората да повярват на безумните антиваксърски настроения и измислени факти, за да можем да им противодействаме. За тази цел Министерство на здравеопазването поиска от Световната здравна организация да направи изследване на поведенческите нагласи в България. Такова проучване ще ни помогне да разберем дали ние, българите, сме традиционно толкова саморазрушителни, или има други причини, поради които сме на първите места по употреба на алкохол и тютюнопушене, по липса на физическа активност и липса на грижа за собственото здраве. Все още не знаем и защо част от обществото не вярва на факти, основани на научни доказателства, а на слухове и мнения на некомпетентни хора.

Моята лична амбиция е да се промени тенденцията в българското здравеопазване да се наливат пари в скъпи и сложни лечения, вместо да се мисли за превенция, за предпазване от болести. Превенцията, която не струва много пари, у нас е на заден план. Дали това е заради лобитата на фармацевтичните фирми, дали е заради нашата глупост като народ. Това трябва да се установи и да намерим диалог с хората. Важно е да разберем защо един родител упорства и не ваксинира дъщеря си, при това безплатно, за да я предпази от рак на шийката на матката. Може би, ако чуе, че всеки ден една жена в България умира от този вид рак, ще разбере. Всеки казва „Кога ще се открие ваксина против рака?“. Ето, има я – ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV) предпазва от рак на маточната шийка, рак на ануса, рак на вулвата, рак на гърлото и др. Но като я има, използваме ли я?! Утре ще се появят ваксини и за други видове рак. Трябва да се научим да ги ползваме, защото с това е свързана националната ни сигурност. Може би самоубийственото поведение на българина е плод на абсолютно невежество! Време е да започнем да действаме рационално, да се основаваме на здравия разум, а не на субективни деструктивни решения. Иначе се самоубиваме като нация и плащаме огромна социална, здравна и икономическа цена.

Как всичко това може да се промени?

Смятам, че е дошъл моментът да заговорим за общественото здраве – всички да разберат защо е много по-добре да се предпазваме от здравни рискове, вместо да заболеем и да страдаме; защо е важно да се ръководим от добрите практики, базирани на науката; да разберем, че ваксините имат пренебрежимо малки странични ефекти, а водят до огромни ползи. До 2010 г. заради високо ваксинално покритие (над 90%) в Австралия спада наполовина заболеваемостта от рак на маточната шийка и се очаква съвсем скоро това заболяване да бъде изкоренено напълно. 

В тази връзка въвеждането на новата 9-валентна ваксина срещу HPV в България е много важна стъпка в правилната посока. От септември тази ваксина се прилага в Националната програма за първична превенция на рака на маточната шийка и се реимбурсира от Здравната каса за целевата група – момичета от 10 до 13 години. Деветвалентната ваксина ще е налична и за свободно закупуване за всички желаещи. Но ключовата възраст за първична превенция е преди започването на сексуалния живот, за да се създаде имунитет още преди да има риск от инфектиране и предаване на човешкия папилома вирус.

Има идея и се водят разговори за разширяване обхвата на целевата група за ваксиниране срещу HPV и тя да стане от 9 до 18 години. Смятам, че тази промяна е нужна и ще се осъществи. Проблемът е, че сега ваксиналното покритие е маргинално – около 1%. Било е по-високо в определени години. Имало е усилия и от страна на Народното събрание, и на професионалисти да се преодолее този проблем. Но само чрез кампании и спорадични действия не се получава. Трябва целенасочена устойчива държавна политика, за да се мотивират хората да се ваксинират.

Има ли намерение МЗ да мотивира финансово личните лекари, както и да ги обучава, за да участват по-активно във ваксинационния процес?

И в момента се провеждат онлайн обучения, организирани от Министерство на здравеопазването и районните здравни инспекции (РЗИ), на общопрактикуващи лекари и инспектори в РЗИ за новата ваксина по Програмата за превенция на рака на маточната шийка. Обучават се и родители на момичета от целевата група. Това е важна стъпка за увеличаване ваксиналното покритие срещу HPV, макар че не е достатъчна. Подобен тип обучения планираме да провеждаме и с активните неправителствени организации, за да може информацията да стига по всеки възможен начин до обществото, да има лидери на обществено мнение, които да съветват хората и да им влияят да вземат решение да се ваксинират. Освен това Министерство на здравеопазването планира широка информационна кампания с доста сериозен бюджет, одобрен от Министерство на финансите. Това е кампания за промоцията на здраве и за важността на годишните профилактични прегледи. Хората трябва да разберат, че това е начин да се предпазваш своевременно от заболяване, а ако се открие заболяване, то да се лекува във възможно най-ранен стадий.

Имаме съгласие с Българския лекарски съюз, че не само на общопрактикуващите лекари е отговорността да мотивират хората да си правят профилактични прегледи, а на всички медицински гилдии. За съжаление в момента само 38% от пълнолетните извършват годишните си профилактични прегледи, въпреки че по закон те са задължителни. Трябва да стигнем до умовете и сърцата на всички български граждани както за профилактичните прегледи, така и да вземат правилните решения за децата си, като ги ваксинират със задължителните и с препоръчителните ваксини.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*9HP

Asasin 29.09.2023 12:19:44

Лицето е психиатър и играе ролята на рекламен агент на смеси, които нарича "ваксини". Причините за тъй наречените "онкологични състояния", не се елиминират с ваксини. Първо да махнат отровите от храната, въздуха и водата, вместо да предлагат още отрови.

лечител на онко състояния 09.01.2024 15:10:15

Е, като те хване ракът, друга песен ще запееш. Тогава ще ти припомним какво си кудкудякал.

Лъжец 27.09.2023 13:52:27

Околийски, ако смяташ, че с медийни фойерверки ще заблуди хората, че 4 месеца бездейства лъжеш се!!! Ти си безотговорен кариерист, който не е за замминистър. Празен търбуха.

Запознат 06.10.2023 14:36:24

Който завижда, не вижда...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...