Вторник, 01 Декември 2020
16
септ
9

Д-р Александър Симидчиев: Мерките срещу COVID са новото нормалноД-р Александър Симидчиев е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика, със специализации във Франция и Германия. Член е на българското, Европейското и Канадското научни дружества по белодробни болести. Има над 60 научни труда: публикации в български и международни издания, участия в национални и международни конгреси. Началник е на отделението по Функционална диагностика (ОФД) при МИ – МВР. Пред Zdrave.net той прогнозира какъв ще е есенно-зимния сезон с COVID-19 и скоро ли ще е времето, когато вирусът ще бъде ограничен.

Д-р Симидчиев, как изглежда ситуацията с COVID-19 у нас в момента?

Броят на заразените е постоянен, около 3% от изследваните. Изследванията варират, но броя на откритите при тях позитивни случаи е горе-долу постоянен. Ако се погледне в рамките на целия период, досега имахме един голям пик от 300 човека заразени на ден, докато сега се стабилизира на едно ниво около 140 души.

Това означава ли, че инфекцията е под контрол?

Това означава, че инфектируемостта от вируса е относително стабилна и постоянна, което най-вероятно се дължи на поведението на хората. Това, което е постоянно е поведението на хората. Вирусът търси единствено хора, които не са преболедували, за да ги зарази и тези от тях, които развиват оплаквания и симптоми, се изследват. Проблемът колко позитивни случаи се разкриват за броя на тестовете е, че ние не тестваме скринингово, а само хора, които се оплакват от нещо или са контакти със заразен, както и на хора, които евентуално ще ходят на екскурзия, които обаче ще намалеят в есенно-зимния сезон. Очаквам процентът на позитивните случаи да се увеличи, защото ще намалее общата бройка и тези, които ще останат позитивни са от тестовете, които се правят на базата на симптоми – температура, кашлица и т.н. или на базата на контакти с такива, които вече са позитивни. Когато изследваме само такива, които очакваме да са позитивни, техният реален брой ще се покачи. Това, което очаквам, е от 2000-2500 теста на ден, пак да имаме около 160 позитивни.

Как си обяснявате високата смъртност от COVID през последния месец?

Това е трудно да се обясни, а и не бих искал много хипотези да правя. Една от възможностите е, ако това са хора, които по принцип си седят вкъщи повече и не искат да ги изследват, за да не ги карантинират. Това забавя малко първоначалното диагностициране и отиват твърде късно в лечебно заведение. Другата причина е, че по принцип тестваме повече хора, които са в тежко състояние и може би откриваме сред тях повече, заразени с COVID, като в резултат имаме и повече от тях, които загиват. Не е задължително всички да са загинали от COVID, може някои от тях да са загинали с вируса. От тази гледна точка е трудно да се направи преценка, защото данните, които имаме в Националната информационна система не позволяват добре да диференцираме причините за смъртта.

Вашите лични впечатления какво показват?

Това, което правим с COVID е новото нормално. Поведението по отношение на диагностиката е ясно какво, както и поведението в болниците. Когато се открие позитивен случай при човек без симптоми, е ясно колко време се седи под карантина. Има си вече нормална процедура, по която се действа. Нищо ново и различно не се случва в последните дни, което да промени поведението. Това е новото нормално.

Какви са очакванията Ви по отношение на есенно-зимния сезон?

Това, което очакваме да се случи е, че ще има относително стабилно поведение. Това, което очакваме обикновено в есенно-зимния сезон, е покачване на респираторните инфекции – грип, парагрип, ентеровируси и други подобни. Това покачване сега очаквам да е по-малко, защото мерките, които се прилагат сега от една значителна част от населението на физическо дистанциране и носене на маски, ще повлияе и другите респираторни вируси. Очаквам относително лека есен, но тя ще бъде такава, ако относително по-голяма част от хората, реално изпълнят мерките. Ако не се спазват, ще имаме натрупване на респираторни фебрилни състояния, които трябва да бъдат изяснявани. Тогава единственият начин да разберем дали един човек с температура е с COVID или с грип, е чрез тестове. Нямаше да има нужда да решаваме, ако поне за едното нямахме ефективно лечение. За щастие грипа има и профилактика под формата на ваксина, и ефективно лечение с няколко медикамента, които третират по-тежките случаи. От тази гледна точка е важно да знаем точно от какво са болни хората, а това значи да се правят повече тестове. Тестовете струват пари, което означава, че ако не се спазват хигиенните мерки, ще се получи увеличен разход.

Каква е Вашата прогноза за времето, когато ще има ваксина и срещу COVID?

Има си процедура, която трябва да бъде спазена, защото ваксините се слагат на здрави хора и съответно рискът да причинят увреда е значим, затова и трябва да бъдат направени всички проучвания, които да доказват, че няма риск. Всеки кандидат за ваксина трябва да изпълни всички условия, заложени по протокол. Руската ваксина не е минала протоколите и макар че беше одобрена в Москва, това е причината да не се разпространява извън Русия.

Смятате ли, че вирусът може да се самоограничи?

Създаването на груповия имунитет от коронавирус става доста бавно при хората и доколкото виждаме, поне що се отнася до неутрализиращите антитела, е доста нетраен. Наличните антитела изчезват в рамките на три-четири месеца. Ако гледаме само от тази гледна точка и не мислим за клетъчен имунитет, то е възможно групов имунитет или да се създава много бавно, или да е нетраен. Не предвиждам чак толкова самоограничаващ се ефект за момента. Шест месеца вече минаха, а скоростта на развитие на групов имунитет не е много висока.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TsEg

Гост 17.09.2020 07:38:18

Безпредметният лабораторен лекар от Русе сега ще оре асфалта още по-мощно, има хляб за зрелища

Да да 17.09.2020 09:10:53

Ти си безпредметен отрепки! Ковидист прост!

Гост 17.09.2020 07:52:05

Чалгарят на здравеопазването си грачи по принцип

Агент Симов от ГРУ 17.09.2020 00:15:20

Саше, от къде знаеш, че руската ваксина не е минала протоколите? ИЛи просто блаботиш?

Гост 16.09.2020 21:54:09

Прасенце

Да да 16.09.2020 20:06:18

Ей, го един ибрикчия на властта. Медийната звезда, която обърна палачинката.

Гост 16.09.2020 22:05:23

Ало, в Русе съм... ало... ало... Тодоров? Какво? А, нищо!

Да да 17.09.2020 09:09:42

Не ме вълнува къде си Мишко! Ясно?

Гост 17.09.2020 11:19:52

Всички сме се обърнали с поглед към Русе и чакаме още бисери от здравното селебрити


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...