Петък, 17 Септември 2021
23
февр
9

Д-р Иван Маджаров: В извънредна ситуация се използват извънредни меркиПредседателят на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net за новия Анекс към НРД, имунизацията и болниците по време на пандемия.

Д-р Маджаров, подписвате нов Анекс към НРД 2020-2022. Защо се налага това?

С Анекса се гарантират плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, които ще бъдат извършвани през 2021 г. от НЗОК. Размерът на тези плащания остава непроменен. Изпълнителите на медицински дейности ще продължат да получават тези суми, които получаваха през 2020 г., докато трае епидемичната обстановка Този Анекс касае освен заплащането на работещите на първа линия и заплащането за извършена ваксинация. Медиците ще получават по 10 лева на доза, независимо къде е поставена ваксината - дали в болница, медицински център или от общопрактикуващия лекар.

Общопрактикуващите лекари поискаха насоки за  това кой подлежи на ваксинация и кой не. Удовлетворителни ли са според Вас препоръките, които бяха изготвени от експертните съвети по този повод?

Позицията ми винаги е била, че не само общопрактикуващите лекари ще ваксинират в тази кампания и това вече е факт. Стана ясно, че всеки, който желае да си постави ваксина може да посети един от разкритите в страната  центрове  или да избере да се ваксинира при своя общопрактикуващ лекар. Всеки колега, а и всеки български гражданин, има възможност да се запознае и с кратката характеристика на ваксините, публикувана официално от производителите, както и със становищата дадени от експертните съвети. Вероятно в следващите месеци и години все повече данни ще се натрупат, но за краткия срок, в който човечеството се сблъска с този вирус смятам, че разполагаме с достатъчно информация.

Както всичко, свързано с COVID, така и препоръките на експертните съвети обаче са оспорвани. Една от тях е бременните жени да не бъдат ваксинирани, която разбуни много духовете.

Смятам, че точно експертните съвети във всяка държава са тези, които носят отговорност. Членовете не експертните съвети в по-голямата си част са и членове на бордовете по специалности към Лекарския съюз и тяхната задача е да взимат точно такива отговорни решения. Вероятно те са взели това решение на базата на липсата на достатъчно информация за бременните. Когато излезеш с официално становище по-важно е да не навредиш. Когато се натрупа информация, експертните  съвети са тези, които първи ще се произнесат по въпроса.

Каква е причината, според Вас, масовата имунизация да започне без предварително записване и с големи опашки? Всъщност самото чакане за имунизация сякаш има потенциал към разпространяване на вируса заради струпването на хора.

Рискът е минимален, защото докато чакат на опашките хората спазват дистанция, а повечето носят маски. Желаещите да се ваксинират са извадка от онази част от обществото, която смята, че всички мерки, включително и имунизацията, са нещо правилно.  Списъците започнаха да отпадат, защото се оказа, че почти никой не ги спазва. Времето минава, хората се питат кога ще им дойде реда, а в същото време голяма част от записалите се, не се явяват в уговореното време. Не бива да забравяме, че всяка стъпка от този процес е по желание - както да се запишеш, така и да отидеш и да се ваксинираш. Няма нито един момент, в който някой да носи отговорност. Имаше дни, в които не се явяваше почти никой от записалите се в списъка за ваксинация. Изключително съм удовлетворен от начина, по който сега се организира процеса - с разкриване на кабинети навсякъде и мобилни групи. В крайна сметка  това е извънредна кампания и не може да се разчита само на традиционните канали. В извънредна ситуация се използват извънредни мерки. Опашките показват, че зад пушилката, вдигана от някои гръмогласни противници на ваксинацията, стои огромен брой хора, които желаят да се ваксинират.

Успяха ли болниците да влязат в обичайния си ритъм след възстановяването на плановите дейности?

Болниците работят в особен режим - той нито може да се определи като връщане към ритъма на работа отпреди епидемията, нито са в ситуацията от есента на миналата година, когато практически лекуваха само COVID болни. Постепенно се връщат към нормалния ритъм, но с научените уроци. Имат разкрити звена, приемат COVID болни. Ако се установи, че хоспитализиран с друго страдание е носител на коронавируса, се прехвърля в  COVID-структура или бива изолиран. Болниците се научиха да работят при други условия.

Каква е Вашата прогноза за третата вълна, при започнала вече масова имунизация?

Тези прогнози са в полето на математиците. Не ми се иска да влизам в тази материя. В случая теоретично изглежда, че предстои голяма вълна, практически обаче ние не знаем каква точно част от населението вече се е срещнала с вируса. Предстои и затопляне на времето. Стана ясно, че лятото разпространението на вируса се забавя. Освен това за една година хората свикнаха с вируса и въпреки съпротивата на някои вече се наблюдава един автоматизъм по отношение на прилагане мерките. 

ВКС излезе с окончателно становище, че НЗОК трябва да изплати надлимитната дейност на болниците. Ще промени ли това решение нещо в процеса на изплащане на тази дейност, който вече тече?

Този въпрос беше решен още с решението на Народното събрание от миналата година. Бих се учудил, ако някой съд вземе друго решение. Не мисля, че оттук нататък може да има бавене или неплащане за периода 2017-2018 г. Ние ще свършим също нашата работа. От БЛС ще наблюдаваме как вървят плащанията в болнична помощ и след 30 юни, когато видим колко са неусвоените средства за първото шестмесечие, ще настояваме да започне разплащането на неразплатените, но извършени  дейности за този период.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HPMp

Гешев 28.03.2021 11:42:38

Бачо Иване, понякога е по-различно да замълчиш, отколкото да пееш като латерна едни и същи клишета! Рамковия договор за 2021 година е поредния пирон в ковчега на българското здравеопазване! Толкова сте се ояли и откъснали от действителността, че вече е отвратителни да ви слуша или чете човек! Имай малки страх поне от Бога и се замисли за това доколко съвестта ти е чиста!

до ДПС и хакерите на ДПС 12.03.2021 13:15:18

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Гост 09.03.2021 12:42:55

Пидала Ангелов прекратява кандидат-депутатската си кампания и се връща в министерството! Да, кризата с Ковид-19 явно взима жертви и нещата пак ше са извън конторл! Но този път некомпетентността и липсата на всякакви нормален мениджмънт на пандемията ше им изяде главите на корифеите от НОЩ!

Магьосника 08.03.2021 09:54:10

Не си продавайте гласа на ДПС за едно КИБАБЧЕ.

Магьосника 05.03.2021 13:40:53

Какво стана Доган върна ли Студения Резерв? Защото и аз имам Права и Свободи и мога да се Движа, но нямам Студен Резерв. Нали това е Демокрацията?

магьосника 02.03.2021 09:55:25

Как е партията на НОРМАЛНОСТТА и ЗАЕДНОСТТА?

Elf 28.02.2021 20:59:28

Bookluk!

Гешев 25.02.2021 16:18:36

Ало, Маджаров! В Западна Европа доктор, който не декларира сексуалната си ориентация и след това го хванат, че преглежда пациенти от същия пол без присъствие на трето лице, се наказва с една до 3 години отнемане на права! Кажи си Иване защо толкова обичаш гъзАнгелов, не се свени!

Да да 23.02.2021 20:07:42

Продажник!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха голям костен тумор в опасна близост до лъчевия нерв
16.09.2021 17:16:35

В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха голям костен тумор в опасна близост до лъчевия нерв

Костен тумор с размери 15 на 11 сантиметра, разположен в опасна близост до лъчевия нерв на дяснат ...

ЕС открива ново ведомство за спешно реагиране при бъдещи пандемии
16.09.2021 17:06:14

ЕС открива ново ведомство за спешно реагиране при бъдещи пандемии

Европейската комисия днес представя нова структура - орган, натоварен със задачата да подготви ЕС ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...