Понеделник, 29 Ноември 2021
25
авг

Д-р Иван Маджаров: Не приемаме актуализация на бюджета с неясно разпределение на средстватаАктуализацията на бюджета на НЗОК, за която настояваше и служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, вече е факт. Обсъждането й в комисиите по бюджет и финанси и здравеопазване в парламента вчера обаче създаде известно напрежение, свързано най-вече с факта, че допълнителните средства ще се разпределят с решение на Надзорния съвет на фонда. По темата потърсихме мнението на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. 

Д-р Маджаров, вчера „ударно“ актуализацията на бюджета на НЗОК мина през бюджетната и здравна комисия в парламента. Бурни реакции обаче предизвика решението в крайна сметка Надзорният съвет на Здравната каса еднолично да разпределя допълнителните 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания. Какъв е вашият коментар по темата?

Във всичките си срещи до момента с представители на министерството на здравеопазването и Народното събрание сме отстоявали позицията, че това е неправилно решение. Неправилно е защото, Законът за здравното осигуряване казва ясно, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера. Това се отнася и за средствата, събрани над предвидените в бюджета и планирани за актуализация. Представете си, че например актуализацията на държавния бюджет в размер на 2 млрд. лева се  разпише в един ред и се разпределят парите с едно решение на Министерски съвет.  Нещо повече – имаше очаквания, че ще се насочат конкретни средства към изпълнителите на медицински дейности, особено към колегите от извънболничната помощ, както и към болничната помощ, където има недофинансиране. И това беше заявявано от всички политически сили, които формират настоящия парламент. Това, което наблюдаваме сега обаче, е абсолютна неяснота с оправданието, че не се знае как ще се развие епидемията. Аз мисля, че всеки трезвомислещ човек в България знае какво ще се случи, най-малкото защото сме в  четвъртата вълна на епидемията а не в нейното начало.

Едноличното разпределение на средствата от страна на НС на Касата ли е основното, което ви притеснява?

Не е въпросът само в начина, по който ще се разпределят средствата. Всички подзаконови нормативни актове като Национален рамков договор, методики, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и др., са пряко свързани със средствата предвидени по отделните параграфи. Недопустимо е допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК. В такъв случай как можем да преговаряме  например за по-високи цени, ако в параграфа СИМП, ПИМП и Болнична помощ на практика остават същите средства?  Тоест, до края на годината ние не можем да говорим за някакви нови политики и дейности в сектора, след като цените остават гласуваните от миналата година.

Какъв ще е отговорът на съсловието при така създалата се ситуация?

Аз бих призовал народните представители да се вслушат в нашия глас, защото в последните месеци станахме свидетели на обещания към съсловието, на едностранни и административни тълкувания на наредби и методики. С това решение от вчера, смея да твърдя, сме свидетели на един дребен тарикатлък. Всичко това води до несигурност и напрежение сред колегите. Повече от една година ние твърдим, че прилагайки административни хватки, в много от случаите средствата, които парламентът е гласувал за колегите, не достигат до тях. Дали това ще е под формата на нарушени алгоритми или неразпределени предварително регулативни стандарти, всичко това всичко  създава напрежение. За пореден път призоваваме народните представители и управници да се вслушат в нашия глас, защото после ще бъде късно.

Друг въпрос, който създаде напрежение по време на дискусиите около актуализацията на бюджета на НЗОК, бе промяната в методиката за плащане на допълнителните средства за медиците в болничната система. Министър Кацаров призна, че има неяснота по темата и допусна, че тя може да бъде коригирана, ако се наложи. Действително ли има проблеми с новите правила за медиците на първа линия?

Методиката беше променена в частта, свързана със заболеваемостта в извънболничната помощ и това действително е по-справедливо. В болниците обаче беше ясно разписано, че всеки, който работи цял месец на пълен работен щат в дейности по диагностика и лечение на пациенти с COVID, получава по 1 000 лв. месечно. Тук влизат работещите в спешните приемни отделения, образната диагностика, инфекциозните отделения и други. Наблюдаваме обаче едностранно тълкувание на методиката в тази част от касата, която изпраща писма до директорите на болниците и ги принуждава да броят колко време е работено с конкретен пациент. Ние сме категорични, че всеки, който работи на пълен щат, трябва да получи по 1000 лв. допълнително. Ако продължава това поведение и колегите от интензивни отделения, от спешните приемни отделения трябва да си броят часовете, отделени за пациенти с COVID, това със сигурност ще доведе до масов отказ за работа, защото това е подигравка с труда им. Да не забравяме, че на 1-ви май имаше предложение  тези допълнителни средства изцяло да се спрат. Надявам се този проблем да се разреши максимално бързо, защото в противен случай отговорността, че ще има недоволство и напрежение сред колегите, ще носят тези, които взимат решенията – Надзорният съвет на НЗОК и в частност Министерството на здравеопазването.

Докъде достигнаха разговорите за ръст в цените на трите основни пътеки за лечение на COVID?

Имахме една среща в НЗОК, на която постигнахме съгласие по проекта на Касата и това да отпадне изискването за задължителен скенер на пациентите, защото смятаме, че е медицински необосновано. Предложението е цените да се увеличат на 1400 лв., но вече повече от 20 дни нищо не се случва по темата. Надявам се Надзорът максимално бързо да приеме тази промяна в цените на пътеките, макар че има опити да тази промяна да се обвърже и с други неща, които ние няма как да подпишем. От касата се опитват да ни предложат, освен промяна в цената, и още 2-3 страници други промени в НРД, което няма как да се случи без санкция на Събора на БЛС.

Скоро се очаква и да е факт пакетът за амбулаторно лечение на COVID. Как гледате на тази идея?

На първо място няма как да коментирам в подробности нещо, за което не сме водили разговори. Имаме изпратени три реда, в които се предвижда промяна на методиката, но нямаме никаква представа нито откъде ще се взимат средствата за този пакет, нито как точно ще се отчита тази дейност. Възникват и други въпроси около създаването му. Защо се налага специална процедура точно за лечение на COVID в извънболничната помощ? Защо за хората с други заболявания няма безплатен пакет? Терапията на COVID  на този етап е достатъчно подсигурена – има ваксини за предотвратяването му, има подсигурени медикаменти за лечението му в болниците? Защо се налага една единствена диагноза в извънболничната помощ да е безплатна? Това никой не го обясни. По тази методика има повече въпроси, отколкото отговори и неслучайно тя се обсъжда с колегите от страната и към момента не среща подкрепа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1ESB

futurehealth 13.09.2021 09:30:42

банка за стволови клетки

Гост 26.08.2021 18:55:40

Не виждам защо БЛС ще разпределя парите на здравноосигурените. С тях се плаща на лечебните заведения, а не на лекарите. Лечебните заведения трябва да си договарят парите. Все едно работниците в завода да сключват договорите, а не директора или собственика.

Авксентий Велешки 25.08.2021 20:20:58

тоя тулуп не разбра ли , че парите на НЗОК са пари на здравноосигурените граждани , и не принадлежат на докторята , та да проявяват такива претенции. НЗЖК да не му е бащиния та да го пита за разпределениие. Чакам с нетърпениеда влязат и частни здравни фондове и тогаа сруга хесен ще запеете.

Гост 26.08.2021 10:51:53

Като влязат частните фондове да не мислиш,че ще засилим да сключваме договор с тях. Просто в болницата и в кабинета си плащате кеш и с касовия бон отивате във фонда и се пазарите колко % ще ви възстанови.

112112 25.08.2021 21:12:26

Тъпак! Безцнното ти здраве не е безплатно! И "докторята" са тези, които ще се ангажират с него. Ако не ти харесва - търси си баячки, врачки , билкари, магове ... , но пък при тях се плаща десетократно повече ... , а каквито пари ти останат след тях, отиват в попа накрая - така пО ли ти харесва?

Доктора 26.08.2021 09:24:46

Тези пари,за които говори д-р Маджаров,не са от здравните ни осигуровки !

Авксентий Велешки 25.08.2021 21:26:35

това което не ми харесва е да си плащам пълни здравни осигуровки и хосле да ми искат пари на ръка в болницата , а къщо така да ми пишат най-скъпите лекарства от една група , при поожение , че има по-евтини със същия ефект и състав!

112112 25.08.2021 22:08:34

Когато вземеш да плащаш "по-пълни" здр. осигуровки, тогава ще недоволстваш. С парите за 20г. опел, не можеш да очакваш да караш нов мерцедес! Искате здравеопазване за левче - това и ще получавате, другото се доплаща. Не може 2 млн. осигуряващи се да издържат 6 млн. ползващи. Цените на всичко в здравеопазването са съизмерими (и по-високи дори) с европейските, и за да се крепи все още системата, е за сметка на ангарията на медиците.

Гост 25.08.2021 18:14:48

О значи отнемането на тези 1000лв при личните лекари било справедливо според този тупан? С две думи искате всички болни да бъдат директно пратени в болница ли? Защото това искате

Гост 25.08.2021 18:10:59

Спешна промяна на Методиката и финансово компенсиране на работещите в рентгенови и кл.лаборатории в Мед.центрове и ДКЦ.Благодарение на измислените тиражни кабинети, които в повечето градове не се създадоха, персонала в тях е лишен неправомерно от от допълнително заплащане!Какъв тиражен кабинет?Кому е нужен, след като пациентите са изпратени от ОПЛ на който му се заплаща за работа с Ковид пациенти, а рентгеновите и лабораторни изследвания, които са основния показател в диагностиката и проследяването на пациентите с К19, а работещите в тях не попадат в измислената Методика за допълнително заплащане.Кой, реши парите да се дават на калпак на хора, който нямат дори контакт с К 19, а ние с риск за живота си за слава и докато издържим!Докога? Пациентите ли да си връщаме?

Гост 25.08.2021 18:21:54

На ОПЛ се плаща вече 250лв това след данъците и осигуровките са 82лева Колкото баланс на 4гуми.

124525 02.09.2021 08:58:18

Изобщо не Ви ги облагат с данъци!!!!

глупости 25.08.2021 21:04:42

Я покажи фиша

Гост 25.08.2021 17:16:05

Прав е!

Гост 25.08.2021 15:48:28

Бягай в Първомай

Гост 25.08.2021 14:50:45

Този няма ли да спре да се занимава с политика и слугинаж на ГЕРБ? Тази организация е крайно време да се забрани. От членкия внос този взима 12 хиляди месечно.

Гост 25.08.2021 18:03:52

Какъв ГЕРБ те гони теб, бе трол!? А работата на БЛС е точно да се занимава и с политиката, защото здравеопазването е политика. В случая е резонно недоволството, тъй като отпуснатите туптан 120млн.лв. към касата ще се разпределят от нея - и познай как ще е - 118млн. за "лекарства" и 2млн. за изпълнителите. ПП и не взима 12х. заплата.

колега 25.08.2021 14:33:39

Тебе пък кой те пита.Хайде там откъдето се появи.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Атанасов: Необходими са промени както в регулацията на здравната система, така и в модела на финансирането ѝ
29.11.2021 17:07:50 Надежда Ненова

Д-р Атанасов: Необходими са промени както в регулацията на здравната система, така и в модела на финансирането ѝ

Миналата седмица завършиха преговорите за коалиционно споразумение в областта на здравеопазва ...

Жителите на Бургаска област са предразположени към бъбречно-каменна болест
29.11.2021 16:38:58 Елена Цветкова

Жителите на Бургаска област са предразположени към бъбречно-каменна болест

Д-р Николай Миринчев е специалист-уролог и  завеждащ на отделението  по урология в ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...