!
Сряда, 29 Ноември 2023
07
дек

Д-р Маджаров: Не УС на БЛС, а цялата организация иска оставката на проф. СалчевВ интервюто си за Zdrave.net тази седмица управителят на НЗОК проф. Петко Салчев разказа къде според него са препъникамъните в диалога с договорните партньори в лицето на Българския лекарски съюз. Той беше категоричен, че никой от документите, съдържащи предложения в рамките на преговорния процес, не е окончателен, а е само база за дискусия. Проф. Салчев заяви още, че не е неотстъпчив човек и винаги е готов да приеме добре аргументирани предложения.

По този повод разговаряхме с председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той коментира дали Лекарският съюз ще се върне в преговорния процес, непреодолими ли са различията с проф. Салчев и защо и дали БЛС е полуполитическа организация.

Д-р Маджаров, по данни от Здравната каса близо милион прегледи са извършвани от общопрактикуващите лекари в интервала между 8 часа вечерта и 8 часа сутринта. На какво се дължи това?

Не се извършват през нощта. Тогава ги отчита софтуерът, защото всички тези пациенти са преминали през кабинета на личния лекар, а той не си е позволил да ги върне. Всичко това се отчита в софтуера, който към момента няма тези ограничения, които иска да наложи проф. Салчев. Който и колега общопрактикуващ лекар да попитаме, ще Ви каже, че профилактичният, диспансерният преглед или прегледът за остро състояние не са извършвани през нощта, но са отчетени тогава. Това е ясно и ние не го крием. Компютърната програма подрежда пациентите, преминали през кабинета, последователно и часовете стигат до полунощ понякога. Ако сложим обаче ограничението по 15 минути, не повече от 1/3 от тези пациенти – били те за остри случаи, били за административни посещения, консултативни прегледи, диспансерни или профилактични такива, ще бъдат отчетени в този ден. Останалите 70% ще се наложи да чакат. Ще им бъде съобщено с огромна табела/надпис на вратата, че личният лекар преглежда само пациенти в бройката, позволена по график (по 4 човека на час), защото в противен случай общопрактикуващият лекар ще бъде санкциониран от НЗОК. Още нещо трябва да бъде ясно: подобна промяна обаче ще даде сериозно отражение и върху програмата за профилактика. Един профилактичен преглед не приключва с 15-те минути в кабинета. Той стартира с анамнеза, статус, назначаване на необходимите изследвания и приключва чак след излизането на резултатите и повторното посещение на пациента при своя лекар за разчитане им и предприемане на последващи стъпки.  

Проф. Салчев обаче казва, че задължението прегледите да продължават не по-малко от 15 минути няма да намали броя им, нито ще ограничи пациентите.

Още веднъж проф. Салчев показва абсолютна некомпетентност, вероятно защото никога не е работил като лекар в кабинет или е работил съвсем за кратко веднага след дипломирането си. Самият той твърди, че към НЗОК се отчитат над 20 млн. прегледи годишно. Елементарната сметка показва, че около 40% от тези прегледи, като ги разделим на 15 минути, на броя на лекарите и часовете в работния график, няма да ги има. Българските пациенти обаче трябва да знаят, че ще има листа на чакащите, а прегледите ще се записват месец предварително. Когато проф. Салчев предлага прегледите при личните лекари да са не по-кратки от 15 минути, трябва ясно да заяви, че се опитва да прави политика в здравеопазването и че българските пациенти, в името на качеството според него, ще трябва да чакат между месец и два, за да посетят своя личен лекар. И ако смятаме, че 15 минути са гаранция за качество, то тогава 30 минути гаранция за супер качество ли са, питам аз? Ако някой твърди, че минималният престой в кабинета е гаранция за качество, да погледне минималния престой в болница, който е въведен още със стартирането на клиничните пътеки, и да си отговори сам дали това доведе до по-добро качество. За мен и за БЛС това предложение има една-единствена цел – да ограничи потреблението, по този начин да спести пари на Касата и тези пари да бъдат прехвърлени за плащане на други дейности. А последствието от това ще бъде освен листа на чакащите при личен лекар за месеци напред, и огромен поток пациенти, насочен към болнична помощ, за да се изпълни желанието на проф. Салчев за 2,2 млн. хоспитализации, колкото бяха записани в оттеглените проектобюджети на НЗОК за 2023 г.

Приемате ли обяснението за заложения толкова висок брой хоспитализации, че по този начин може да бъде защитен по-висок бюджет на НЗОК?

От това по-несъстоятелно твърдение не сме чували никога. Т.е., за да поискаш повече пари, няма да посочиш конкретни политики, да стъпиш на някаква тенденция и обективни данни и да кажеш: „Г-да от Финансовото министерство, ние сме далеч от графиките, които виждаме в Европейските държави като дял на финансиране на болничната помощ, на извънболничната, на лекарствата“ и да защитиш по този начин искането за повече пари. Дори да се облегнеш на факта, че в обозримо бъдеще няма да има от кого да купуват дейности, защото кадрите ще бъдат изчерпани, и да подчертаеш, че трябват допълнително средства, за да се увеличат цените, да се задържат кадрите в страната. Напротив, вместо това ти индиректно заблуждаваш Финансовото министерство, казвайки, че според теб ще бъдат приети в болница 2,2 млн. души и за това трябва да ти дадат повече пари?! Нещо повече – в твърденията си предпоставяш, че Финансово министерство решава колко да даде за здравноосигурителни вноски?! Т.е. то не дава всички пари, които са събрани от здравноосигурителни вноски на гражданите, а решава колко да даде и проф. Салчев му дава мотив, че трябва да даде повече, защото ще има повече пациенти?! Затова толкова категорично твърдя, че по-несъстоятелно твърдение не сме чували. Нещо повече – то води към директно обвинение срещу Финансово министерство, че то не изпълнява Закона за здравното осигуряване и отпуска колкото средства реши за бюджета на НЗОК. Освен, ако не разбираме, че е търсил мотиви как МФ да даде повече средства за болнична помощ. Тогава обаче аз бих попитал откъде той прогнозира, че ще има толкова пациенти, в кои области ще са те и с какви заболявания?

В тези 2,2 млн. хоспитализации обаче влизали и клиничните, и амбулаторните процедури.

Това не е вярно! Заедно с амбулаторните процедури посещенията в болниците и сега минават 3,3 млн. Това се вижда и от таблиците, с които изчисляваме цените и обемите. Не става ясно защо всички експерти и политици говорят непрекъснато за изместване на тежестта в добре ешелонирана извънболнична помощ и осигуряване на високотехнологична болнична помощ, а такава политика липсва в бюджета на НЗОК.

Въпреки че не сте съгласни с предложенията за НРД 2023, управителят на НЗОК казва, че те са само база, върху която да се преговаря. Ще се върнете ли в преговорния процес, за да изчистите всички спорни моменти?

Искам да почертая нещо много важно – основна причина да искаме оставките на проф. Салчев и на д-р Златанов е не само невъзможността да водим преговори с тях, а и неспазването, погазването и откровеното нарушаване на вече договорени текстове. И не говорим за единичен случай, а за рецидив през последните 2 години.

И още: ние не можем да разберем проф. Салчев – в един момент казва, че от него нищо не зависи и ни препраща към министри и към председателя на Надзорния съвет, а в следващия твърди, че е готов да преговаря и да отстъпва. Ако нищо не зависи от него, защо го избира парламента? Ние три години, три пъти подред, му искаме оставката. Не Управителният съвет на БЛС, а всички лекарски колегии в страната. Досега, ако сме постигали някакво разбирателство, е било с помощта на другите участващи в процеса – министри или председатели на Надзорния съвет. Искам да напомня, че досега БЛС никога не е отказвал преговори. Това е първият управител на Касата, с който ние категорично казваме, че не искаме да преговаряме, защото на практика е невъзможно. Ние не твърдим, че всичко, което предлагаме, е отхвърляно от Касата, а че оттам в повечето случаи дори не поглеждат какво сме им предложили. Те не казват „приемаме“ или „не приемаме“, а само „ще видим“. На преговорите на експертно ниво срещу нас стояха хора, на които беше заповядано да не вземат отношение по нито едно от предложенията ни. В миналото всички преговори, които Лекарският съюз е водил на територията на НЗОК или на територията на БЛС, са били в присъствието на управител или минимум подуправител, които са можели да взимат решения, и техните експерти. Никога досега не сме били свидетели на подобни разговори. Стигна се дотам в стаята ние да разговаряме с експертите на НЗОК, а управителят да седи в другата стая и демонстративно да казва: „от мен нищо не зависи“. Не можем да говорим за подадена ръка, след като в момента, в който му поискахме оставката, ни прати текст, който трябваше да е готов още в началото на септември. А този текст направо е своеобразно заяждане с нас на фона на създалото се напрежение. Нещо повече, проф. Салчев изпраща предложените от него текстове до парламента и до Омбудсмана на Р България с искане на становище дали има текстове, които нарушават правата на здравноосигурените лица. В залагането на двукратно и трикратно увеличение на санкциите в извънболнична помощ, каквото предлагат от Касата, което може буквално да доведе до закриване на цели практики, ние не виждаме мисъл за пациента. В предложените текстове има и други предложения, които смятаме за абсурдни, като промяна на текста за забраната на прехвърляне на средства от едно перо в друго. Същият този човек, който ни убеждава, че не сме му дали никакви мотиви, въпреки че в предложенията на дружествата по специалности ги има, изпратихме и обосновка по предложената от нас методика за разпределяне на икономиите, противно на твърдението на проф. Салчев, и същият този човек ни изпрати текст без каквито и да било мотиви и с отмяна на един от най-важните текстове в НРД. За каква протегната ръка може да става въпрос?

Това предложение на проф. Салчев е изключително тревожно, нещо повече – в самото интервю той си позволява да мечтае някой да му гласува целия бюджет на НЗОК без редове, без разпределение по пера и този, „от който нищо не зависи“, да ги насочват, където те си решат. Такъв нонсенс не съм чувал досега от човек на такава висока позиция, защото дори бюджетът на държавата е разписан перо по перо. Затова се нарича бюджет. Другото е торба с пари, които да си харчиш както искаш. И не е вярно, че редовете са прогнози. През тези редове Народното събрание приема, че прави политиката в здравеопазването. Тези редове не са прогнози, а са политики. Както тази година бяха гласувани 270 млн. лв. повече за извънболничната помощ. Това практически показва колко несъстоятелен е той като управител от финансова гледна точка.

В момента една част от парите на НЗОК – частта, с която се заплащат медицинските изделия, е точно такава торба с пари. Човекът, „от който нищо не зависи“, подготвя едни правила, които се гласуват от Надзорния съвет и по тях купуват безконтролно медицински изделия. Бих искал да насоча вниманието на всички заинтересовани лица точно към тази част от бюджета на Касата – към начина на определяне и начина на купуване на медицински изделия. Това е една голяма енигма с много въпросителни.

Полуполитическа организация ли е Лекарският съюз?

Благодаря за признанието! Стремежът на БЛС винаги е бил да е фактор в определянето на политиките в здравеопазването. Ние не сме синдикална организация. Лекарският съюз, както и другите съсловни организации, са създадени със закон, точно за да могат да влияят върху определянето на политиките в сектора. Да, ние се стремим да го правим и да, инструментите, които ползваме, са през становища за наредби, по законопроекти, включително и през активно участие в комисиите по здравеопазване в парламента, в разговорите с МЗ. Да, ние сме политически ангажирани в областта на здравеопазването. Проф. Салчев обаче прави нещо много странно – не изпълнява политиката на Министерството, а се опитва да прави своя собствена. Той обжалва наредби на министъра, дава отрицателни становища на негови инициативи и за това има много доказателства. Ще дам един пример. Нашето предложение роботизираната хирургия да не е само за жени и само в гинекологията беше насочено към Министерство на здравеопазването и срещна съпротивата на НЗОК. Това беше политическо решение за бъдещето на роботизираната хирургия в България и то трябваше да се вземе от Здравното ведомство. И още веднъж ще го кажа – Българският лекарски съюз винаги се е стремял и ще продължава да работи в посока да бъде един от основните фактори в определянето на политиките в здравния сектор.

Как беше взето решението на УС на БЛС, с което му искате оставката, защото липсва протокол от това заседание?

Това, че все още няма публикуван протокол на сайта на Лекарския съюз, не означава, че не сме взели решение по електронен път. Доказателство за това е, че по-голямата част от Управителния съвет присъстваше на брифинга, на който обявихме решението. Отделно декларациите, които имаме от цялата страна, изразяват мнението на Управителните съвети на Районните колегии, от които идват. Ако съберем всички Управителни съвети в страната, които са гласували тези подкрепителни декларации, ако съберем и членовете на УС на БЛС, от които няма нито един глас против, проф. Салчев ще разбере, че срещу него не стои един човек, а цялата организация. Опитите му да изкара проблема като лична битка между нас двамата са несъстоятелни. Аз работя в интерес на съсловието и съм откровен с колегите, когато питат докъде сме стигнали с преговорите. Ние няма как да ги излъжем, защото в 80% от преговорите участват и представителите на колегиите. Аз искам да попитам, ако има протокол от решението на УС на БЛС на сайта, проф. Салчев ще си подаде ли оставката?

Искам още да допълня, че на 17-ти декември ще имаме национален съвет на БЛС, като на него ще се обсъжда поведението на организацията от тук нататък, както и евентуални протестни действия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ABau

Гост 08.12.2022 22:27:43

Маджарче, вземи тапиите на въоръжените си недомасленици, че освен себе си срамят Негово величество българския лекар!

Гост 10.01.2023 18:50:31

Галфон, какво величество спрягаш ? Ня този на който ти плащаш лече потребителска така ли бе крадливциганин ?!?!?

Чакащи 08.12.2022 19:47:35

Ейййй, за нас поне да имаше по един календар. Пази Боже!

Годт 08.12.2022 19:20:11

За немско заплащане трябва да придобиете немска култура и умения!

Гост 10.01.2023 18:51:48

ТИ скоро ще плащаш немски цени на сенегалските доктори. Ще видиш тогава една култура

аз 09.12.2022 10:05:28

Вие също!!!

Гост 08.12.2022 16:13:42

УС на БЛС са тъпанари. Вместо да искат европейски нова на плащане на един медицински преглед ( в моментна справедливата цена е не по-малко от 60-80 лв на лекарски преглед (с големи компромиси и за тази цена) , то глупаците искат повече прегледи за единица време. При това при личните лекари НИКОЙ НЕ ПЛАЩА И СТОТИНКА ЗА ТЕЗИ ПРЕГЛЕДИ през 5минути- нито НЗОК, нито пациента, нито потребителската такса може да поеме някакво плащане.

Гост 08.12.2022 15:00:32

По цял апартамент пари ви подари Салчев за две години, ама вие се ненаядохте. И тези пари на са ваши, а на хората на които пускате фиктивни прегледи

един 14.12.2022 05:36:37

За 1 лев преглед няма как прегледите да не са фиктивни , за толкова се ходи в градския кенеф ,не при доктор ,това ,че от години труда на доктора се приравнява с това да ползваш градски кенеф си е проблем на държавата ,не на лекарите ,за толкова пари ,толкова ,а да ме накара инвалид или освободен да му отида безплатно на преглед у тях или да го приема в кабинета си , ще стане ,ама на куково лято ,да ги лекува Салчев и айляците от касата ,дето ми давали парите те ,от тях съм зависил като лекар ,е да,ама не .

Гост 08.12.2022 17:04:37

Фиктивен е баща ти. бе посерко. А майка ти е подарък за мургавите съседи. От подарените уж от Салчев апартаменти гробница да си направиш . Ако кажеш на германски лекари твоите идиотщини то ще те вземат веднага в германска психиатрия. А тук е позволено тъпия пролетариат да си пука с лaйнomети

Гост 08.12.2022 21:55:14

Моля тумбаците с купени дипломи да се местят от този форум!

аз 10.12.2022 09:13:08

Купили си дипломи да хайдакат за 1000 лв и да ги плюят разни там пейзани!

Гост 08.12.2022 11:09:50

Ръководството на БЛС дали защитава интересите на съсловието или на някой друг....

Гост 08.12.2022 10:09:10

Цялата "здравно осигурителна система" е нес стоятелна. Административната регулация е в пълно несъответствие с целите на здравеопазването. В този смисъл и НЗОК и БЛС не само, че са пречка за нормалната работа на лекарите и останалите медицински специалисти, но са стигнали в развитието си до състояние на пълна непотребност. Необходима е смела и радикална промяна на модела.

Д-р Маджаров 08.12.2022 09:30:47

Не УС на БЛС, а Tikov иска оставката на проф. Салчев

Гост 08.12.2022 09:27:43

Абе Маджаров да не би да се гласи за шеф на НЗОК, че е толкова активен!

РЗОК Пловдив 11.12.2022 14:28:15

Ние го видяхме в нашата каса колко е компетентен, изкара няколко месеца като шеф и ги забърка едни!

Гост 08.12.2022 08:09:00

ОПЛ, което има пациентска листа около 2500 ЗОЛ не пада под 150 000 лв. годишно. Това е само официално. И забележете, никъде по света няма такъв измислен профилактичен преглед над 18 г. като у нас. Добре поне, че тогава са задължени да дават направления за кръвни изследвания, иначе и това ще правят срещу допълнителни пари.

един 14.12.2022 05:42:51

А за разходите нещо що не напишеш ,една сестра струва вече над 2000 с осигуровки и заплати ,втори лекар е вече над 4500 с осигуровка ,само санитар е вече над1200 лв с осигуровки ,а тока миналия и по миналия месец е 1000 лв ,за този се точи 1.20 ,което значи над 2000 лв разходи само за ток , я ги изчисли при средно 1.5 души персонал на 1000 души ,какво се получава като разходи ,аз ще ти кажа , над 120000 лв се връщат само като данъци и осигуровки от тази сума обратно на държавата ,вкл и ДДС ,което незнайно защо лекарските фирми не възстановяват ,но го плащат , което значи ,че за едни 8000 прегледа направени в практика с 1500 души ,до доктора след данъци и разходи стигат не повече от 15000 лв , я намери по света някой да преглежда ,при това денонощно по закон ,без отказ за 1 евро ,бюджета на такава практика трябва да е 60 лв на извършен преглед ,тоест 3-4 пъти по висока сума от тази ,както в ЦСМП разхода за преглед е 150-200 лв за държавата ,така и тук трябва да е реална

Гост 08.12.2022 16:32:20

Нагло к@*еле откъде измисли това число 150 000лв на година на ОПЛ?!?!?!? . Когато НЗОК плаша само някакви 20 лева на 1 профилактичен преглед ГОДИШНО или 4 прегледа по 16 лв на диспансеризиран човек годишно. Откъде наглецо измисли тази сум? Нито от потребителски такси, нито като капитация по средно 1.20 лв на човек Колко прави 2500 *12 месеца * 1.20 лв А нагло к@*еле ? 150 000 ама в британски паундове получават годишно GP само в UK , бе нагло к@*еленце

Гост 08.12.2022 21:52:23

ПУмиярник, това че не можеш да сметнеш какво получаваш от касата говори само едно, толкова си тъп и ограничен,че си срам да се титулуващ Доктор!

Гост 10.01.2023 19:01:34

Пролетарската сган не се обажцдайте,. Ако беше вярно нямаше да има заминаващи доктори по 3 на ден за нормални държави. Очевидно на вас не ви е силна нито логиката,нито математиката. То посерко нищо не плаща като здравни вноски или кеш за ида има някой доктор със 150 000лева печалба. Няма откъде да дойдат тези пари бе гашник. Нито от теб нито от останалата пролетарска сгaн плюскачи и крадци на лекарски труд.

F20 08.12.2022 06:11:06

Пак ще има подаръци за ОПЛ .... 14 та заплата без да са я заработили...а медиите за това си мълчат...интересно като искат да свалят Дачев, то следващият сигурно ще им дава вси поискани пари даже без да ходят на работа..

Гост 08.12.2022 16:35:31

Така значи a, 14 заплата ли бе ватник ? Лекарят не получава заплати като вас милиционерите , а съответно на това,което НЗКО са решили като дейност- някакви жълти стотинки И правилно никави пари на лекарите от НЗОК. ВИЕ СУЯЦИТЕ ТРЯНБВА ДА СИ ПЛАЩАТЕ КЕШ НА ДОКТОРИТЕ. Никаква НЗОК.

Гост 08.12.2022 00:12:02

Маджаров е абсолютно прав.

Гост 08.12.2022 08:11:01

Номенклатурчик и слуга на олигарси не може никога да е прав!

До гащника 07.12.2022 22:30:06

Скоро няма да има кой да лекува такива неблагодарни хора като теб! Поклон пред лекарите и медицинските сестри!

Гост 07.12.2022 22:00:14

Много ниско ниво БЛС

Тихо, въоръжени гащници 07.12.2022 21:44:29

Кво рИвете от Салчев бре, гащници! За последните две години такива подаръци ви нарина в края на всяка година, че толкова и за две години преди не правехте!

Гост 08.12.2022 16:58:55

Посерко , ти ползващ лекарски прегледи ,които не си платил реално и на 1% от реалната им цена .Подаръците са за вас селяни и граждани смрадлив електорат ,които ползват неща незаплатени като труд на лекаря. Аз правя 4000 прегледи годишно ,а шиб@ната НЗОК ми заплаща едва 1200 от тях по смешни цени от 10 до 20 лева. Тоест на теб смрадливия консуматрор и родата ти гащници са ти подарени 2800 медицински прегледи годишно . И това е само от мен ,а от останалите 20 000 лекари са още от същите подаръци за вас едни неблагодарни рептилии.

Тост 07.12.2022 19:14:10

Аз пари от здравни вноски на такива мизерници лекари не давам !

един 14.12.2022 05:47:33

Като не даваш на лекари мизерници ,ще ги даваш на погребални бюра и траурни агенци , не можеш ме накара да си мръдна пръстта за такива идиоти като теб ,а най хубавото което стана бе ковида ,който разчисти най големите и арогантни идиоти със самочувствие ,дето за тях лекарите бяхме отрепки и малоумници ,не изпълняваха нищо и се самолекуваха ,щото знаели много ,ковида им разказа играта и напълниха гробищата .

аз 07.12.2022 18:58:46

Ами да чакат гащниците бе, какво ги жалите! В Европа как чакат безропотно!

Гост 07.12.2022 18:47:58

То и сега има листа на чакащите... записване през Супердок...мизерници сте !

Гост 07.12.2022 18:30:26

Изнудвачи!

Гост 07.12.2022 15:59:59

20 000 000 прегледа на 4100 ОПЛ е 4878 прегледа на ОПЛ, 406 прегледа на месец, по 20 прегледа на ден, т.е. по 5 часа от 8, което е абсолютно нормално.


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Недостигът на медици у нас се задълбочава, липсват 1000 лични лекари, 29 000 сестри и 2000 акушерки
29.11.2023 10:47:40

Експерти: Недостигът на медици у нас се задълбочава, липсват 1000 лични лекари, 29 000 сестри и 2000 акушерки

У нас липсват около 1000 общопрактикуващи лекари, драстичен е недостигът на медицински сестри &nd ...

ДПС настоява за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти
29.11.2023 09:59:40

ДПС настоява за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти

ДПС ще внесе предложение за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти. Тов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...