Сряда, 17 Август 2022
25
окт

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекаритеПредседателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net

Д-р Маджаров, миналата седмица Надзорния съвет на НЗОК реши до края на годината да бъдат изплатени по 39 млн. лв. на месец на всички болници, които имат COVID легла, а заетостта им е не по-малко от 10%. От БЛС приемате ли тези решения и най-вече – кога ще ги подпишете, ако сте съгласни?

В Закона за бюджета на Здравната каса за 2021 г., в параграф 1, ал. 2 е записано, че неусвоените средства към 30 септември за здравноосигурителни плащания по съответните параграфи могат да се използват само по същите редове и се разпределят съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС. По този параграф по наша инициатива сме провели 3 срещи досега в Здравната каса. Уточнявам го, защото управителят на Касата говори полуистини в интервютата си. На първата среща проф. Салчев присъстваше, но забрани на експертите от НЗОК да говорят. През цялото време мълчаха, а той каза, че чакат да видят нашите предложения. На втората среща след близо седмица проф. Салчев отсъстваше и с експертите от Касата проведохме изключително конструктивен и ползотворен разговор. Тогава уточнихме, че в края на ноември (в края на финансовата година за заплащане на дейност) ще има неразходвани средства в ПИМП, СИМП и Болнична помощ в значителни размери. Уточнихме методика, която да бъде приложена за всеки изпълнител на медицинска помощ, спрямо броя лекувани пациенти през годината. Важно е тези пари да отиват там, където колегите са работили – за всеки преминал през кабинета или болницата пациент. Уточнихме се, че тази методика трябва да бъде приета по-рано, за да може самите експерти на Здравната каса да подготвят практическото изпълнение и в края на ноември или първата седмица на декември, когато се знаят точните суми, да бъдат изпратени за фактуриране към лечебните заведения. На третата среща обаче, когато занесохме окончателния вариант на предложенията, експертите на НЗОК ни заявиха: Професорът е ангажиран и не може да присъства, и в негово отсъствие отсрещната страна мълчеше. Дадоха ни три листчета с предложения, които са неизпълними и проформа, а ние напуснахме залата за разговори, защото ни стана ясно, че се водят формални преговори. В свое интервю проф. Салчев твърди, че бил само технически секретар на разговорите, а не взима  решения. Пита се кой тогава взема решенията?

След поредицата от срещи без резултат изпратихме писма до всички колегии и ги информирахме за ситуацията, както и за изчисленията на експертите на БЛС за очакваните неусвоени средства в ПИМП, СИМП и Болнична помощ за тази година. Последва вълна от декларации от повече от 20 РЛК, които категорично поискаха прекратяване на разговорите с това ръководство на Касата и оставката на проф. Салчев. Разказах всичко това, защото веднага след това НЗОК се разбърза и съобщи, че личните лекари щели да изписват рецепти за безплатни лекарства. Ако обаче се вгледаме внимателно в списъка с лекарства, ще видим, че това е една пиар акция за заблуда на населението, а не реална COVID мярка. Категорично това не е обсъждано с нас, а го обявиха като факт, което обърка хората в цялата страна. Нещо повече, за първи път в историята на НЗОК, в нарушение на закона за бюджета на НЗОК, който казва, че решенията се взимат съвместно, Надзорният съвет си позволи да излезе след заседание, което е продължило само 30 минути, с пресконференция, на която да обяви мерки, които не са били изобщо обсъждани с БЛС. Това хвърли в още по-голям смут освен личните лекари, техните пациенти, а и директорите на болниците.

Защо допълнителните средства са ги притеснили?

Защото не знаят как точно ще получават тези пари, защо някои ЛЗ, на които бюджетът им е определен административно, ще получат голяма сума, а други, които са изпълнили бюджета си почти 100%, може да не получат допълнително нищо, а само средствата, които си изработили. Това са фактите в последните две седмици. Последните действия на управителя на НЗОК и Надзорния съвет са кризисна мярка, която цели да създаде усещане в обществото, че те са добрите, а само Лекарския съюз е против и не иска да осигури спокойствие за своите колеги и пациентите. Затова ние настояваме следващите разговори да се водят само с Надзорния съвет и да бъдат излъчвани в реално време.

Това предложение беше прието от Касата без възражения.

Откакто са го приели това, нямаме никакво предложение нито за час, нито за дата. Днес отново изпратихме писмо с призив да влязат в ролята, определена им в закона, и максимално бързо да бъдат осигурени място, дата и час за тези срещи, на които ние ще защитим нашите тези и вероятно заедно ще стигнем до следните неоспорими факти: към края на ноември в болнична помощ ще има (въпреки неизплатената надлимитна дейност 51 млн. лв. и лихви – 17 млн. лв.) неразходвани средства в размер на приблизително 110 млн. лв. В ПИМП тези средства по изчисленията на експертите на БЛС са 17,8 млн. лв., а в СИМП – 27 млн. лв.

Това означава, че някой се опитва да ни възложи да извършим дейности за 12 месеца, но да ни заплати за 11 месеца. Нашата задача е парите да стигнат по справедлив начин до колегите, затова настояваме и преговорите да се водят публично. Ако не срещнем разбиране, ще използваме правото си за всичко, което сме установили, да сезираме правоприлагащите органи в страната, защото това е злоупотреба и неизпълнение на Закона за бюджета на НЗОК от страна на тези, които трябва да го изпълняват, а не да го интерпретират.

Между Вас и проф. Салчев няма разминаване по два въпроса. Единият е, че ще останат допълнителни средства в бюджета, а вторият – че парите не трябва да бъдат разпределяни на калпак, а трябва да бъдат за изработена дейност. От къде идват проблемите?

Проф. Салчев говори полуистини. На първо място преди ние да реагираме остро, той твърдеше, че остатъкът ще бъде 8 млн. лв. След като видя нашата реакция сумата стана 39 млн. лв. на месец в болнична помощ. Той спомена, че 190 млн. лв. е платила Касата за миналия месец, при положение, че средномесечно е 196 млн. лв. Предвиждането не означава похарчени, а обещани пари. Ще перифразирам думите му – преди 20-30 дни се събрахме Надзорния съвет и увеличихме бюджетите на лечебните заведения в България и сега същите хора ще решим на кого да ги изплатим 100% и на кого – според дейността. По методиката на проф. Петко Салчев допълнително пари и реално целия си бюджет ще получават само болниците, които са имали 10 на сто заетост на леглата от COVID болни. Същевременно тези, които са поемали големия натиск, ще получат само това, което са си изработили. Предложението му звучи правдоподобно в ушите на хората, които не разбират. Ние предлагаме средствата да се разпределят спрямо броя на всички преминали през годината през лечебното заведение пациенти. Не на последно място, докога ще продължаваме да противопоставяме хората с диабет, сърдечносъдови заболявания, онкологичните, очните на COVID болните?

Какъв е коментарът Ви за предложението личните лекари да изписват безплатни лекарства за лечение на COVID, както това е разписано да става в определените зони в специализираната доболнична помощ?

Ще бъда принуден да разкажа за методиката за COVID зоните, която така и не заработи. Тази методика беше приета без никакви разговори с БЛС. От НСОПЛБ и БЛС изпратихме предложения как точно да се наблюдават пациентите в предстоящата вълна с ясното съзнание, че пациентите са свикнали първо да ходят при личните си лекари. Това беше отхвърлено и основното, което се предложи на обществото, бяха т.нар. безплатни лекарства, един преглед в медицински център и диагностика. Никой не си направи труда да провери, че тези медицински центрове не могат изобщо да изписват безплатни рецепти, защото нито имат знанията, нито опита, нито софтуера за това. Все още няма отговор на въпросите – какво правим с пациента, който веднъж е отишъл в COVID зона и си е тръгнал? Кой го проследява, докато е под карантина? Кой, кога и защо вкара тези лекарства в този списък? За тези лекарства никой учен не е излязъл със становище, че са подходящи в първите 10 дни от боледуването. Кой застана с името си, че антибиотик се пие в първите три дни на вирусна инфекция? Кой посочи изследванията, които трябва да се правят?

Задавахме тези въпроси и преди да се приеме това решение. Тогава обаче получихме поредица обвинения, че заради БЛС няма да има COVID зони. Добре. Съгласувахме го! Това, че го съгласувахме обаче, направи ли COVID зоните работещи?

В голямата си част, ако тези медикаменти са предписани на пациента да ги пие, значи той е за болница. Отдава е ясно, че лечението е симптоматично. Ако държавата е държава, трябва да осигури устройство за телемедицина, с което да се следят нивото на кислорода в кръвта и други показатели. Всичко друго е пропаганда и пиар.

Това го казваме, защото ако някой, опитвайки се да спаси себе си, използва манипулативни и пропагандни средства и обърква населението, това е изключително неприемливо. В огромната си част лекарите в ПИМП и СИМП са безкрайно преуморени и много се учудвам защо поне веднъж не видях проф. Салчев и д-р Златанов в работно време да са в поликлиника, вместо да дават пресконференции. Призовавам ги от утре да тръгнем заедно към поликлиниките, а след това и в болниците. Обръщам се към тях от утре всеки ден да обикаляме ДКЦ-тата. Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите! Колегите не могат да си вдигнат главата от работа, не могат да си видят децата, а някакви чиновници тръгнали да си правят тънките сметки да спестят 200 млн. лв. за догодина. Няма да стане! Ще има протести и пред Касата, и пред МЗ, но преди това искам да обиколим поликлиниките в страната. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
a@FQ

Грую 10.11.2021 17:26:40

Защо досега позволявахте бе, ибрикчия нещастен!

crocodile 09.11.2021 09:31:33

Бачо ти Маджаров да си декларира сексуалната ориентация първи! Второ да си декларира обвързаността с цънцарина Тиков и ДПС! Трето: да си подаде оставката, щото съвсем затри съсловието в България! Четвърто: да даде отчет за несвършената, но обещана дейност пред лекарите! Ей, останахте само ченгета, комунета и връзката на територията бе!

Гост 03.11.2021 17:59:47

Кога ще бъдат увеличени заплатите в областните болници и да се изравнят с доболничната мед. помощ

Гост 26.10.2021 11:34:36

Нека живеем със спомена за Симеон Дянков. Никакви гаври повече... Нещастници

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 26.10.2021 12:23:22

Живеем и със спомена за другарката Виткова (аз лично поне не намирам разлика в спомените за нея и Дянката...)

Свободно мнение 25.10.2021 22:08:19

Маджаров какво се пени? Никой не е"бава нито него, нито скапания му БЛС, защото те винаги са били надупени към НЗОК и управляващите! А надупените винаги биват "изработвани" и то без вазелин! Жалко, че изработваните ще са редовите медици, а не безгръбначното продажно ръководство на БЛС!

Гост 26.10.2021 10:05:07

Прав е Маджаров, но надупени са повечето от т. нар. договорни партньори - никой не смее да удари с юмрук на масата и да защити интересите си. И всеки чака някой друг да му ги сервира. Утре Маджаров ако каже - колеги, затваряме кабинети и болници, докато едикакво си - колко ще го последват?

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 26.10.2021 12:17:42

Изобщо не е необходимо да "затваряме кабинетите и болниците", изобщо! Просто не подписвайте договорите-гавра с труда и здравето Ви, и личното Ви време и семействата Ви с касата! Да видим как ще дойдат кагебистите с пистолетите да ви арестуват!

Гост 27.10.2021 16:40:41

Вече го направих.

Обективен до "Гост" 26.10.2021 10:38:48

Това Маджаров никога няма да го каже!!!! Много е политически ангажиран, а има много политика в здравеопазването! За това преизбирането на УС на БЛС бе изцяло задкулисно и политически дирижирано! Така, че както винаги, БЛС ще слушка и Маджаров ще се "пени" само демонстративно!

Много 25.10.2021 22:22:28

точно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот
17.08.2022 10:20:23

Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот

„Минимално се скъсяват сроковете за изолация както за болните, така и за контактните лица с ...

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?
17.08.2022 09:31:49

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?

Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox – това са само някои от идеите, изпратени до СЗО, докато ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...