Събота, 04 Февруари 2023
27
септ
8

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

За увеличение на възнагражденията на служителите в РЗИ до края на 2022 г. са необходими 4,5 млн. лв.Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в София през 1994 г. В началото на професионалното си развитие работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница. В периода 1995 г. -2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. През 2010 г. завършва и висше образование по „Здравен мениджмънт“ към Медицинския университет в София.

От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Създава и ръководи първото отделение по УНГ болести в лечебното заведение и инициира Националната програма „Детско здраве „Пирогов“ за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната.

Д-р Меджидиев има редица публикации на тема УНГ и бронхология в български и международни издания. Взима участие във форуми и конгреси в страната и чужбина. Има проведени специализации в Германия, Хърватия и Швейцария. Член е на Българския лекарски съюз (БЛС), като от 2018 г. е председател на УС на Столичната лекарска колегия към БЛС.

Назначен за служебен министър на здравеопазването от 2 август 2022 г.

Пред Zdrave.net д-р Меджидиев коментира актуалните проблеми в здравеопазването и техните възможни решения.

Д-р Меджидиев, един от водещите Ви приоритети като министър беше остойностяването на лекарския и сестринския труд. На какъв етап е нормативното оформяне на проекта? Как според Вас трябва да изглежда остойностяването?

Работната група, която трябва да предложи механизъм, по който медицинските специалисти да получават справедливо възнаграждение, работи активно. Стремежът ни е правилата са бъдат изработени в най-кратки срокове. Поставил съм изискване те да са готови до началото на октомври. Тогава ще разширим кръга от експерти, които да се включат в обсъждането, и всички заедно да огледаме предложението, така че при първа възможност, когато има работещ парламент, да го внесем за разглеждане в ресорната комисия.

Знаете, че идеята за остойностяването на лекарския труд се обсъжда отдавна в медицинските среди, но за съжаление никой не поемаше инициативата да я осъществи. За щастие имаме специалисти, които през годините са работили по тази тема, и това ще спомогне за по-бързото намиране на правилната формула за остойностяването труда на лекарите и на специалистите по здравни грижи. Това е най-революционното нещо, защото такава наредба променя на всички нива здравеопазването. Процесът е сложен, защото в стойността на клиничната пътека, освен разходите за медикаменти и консумативи, трябва да се предвидят лекарският и сестринският труд. Сега в почти всяка болница има допълнително материално стимулиране, като процентите се определят по различен механизъм. Ние искаме да се утвърди унифициран механизъм за остойностяване, който да бъде пределно ясен и точен и да бъде държавно регулиран.

Какви са изводите, които можете да направите за състоянието на лечебните заведения, които обиколихте досега в качеството си на здравен министър? Имат ли готовност болниците за евентуална нова COVID вълна или грипна епидемия, каквито са прогнозите за тази зима?

Видях едно добро администриране. В някои болници работят в много тежки условия и въпреки това отношението към пациентите и медицинската услуга беше много добро. За по-малко от 2 месеца успях да посетя лично 12 болници в страната, както и центрове на ЦСМП и РЗИ. Исках да се запозная лично с готовността за евентуална COVID вълна, обезпечеността с кадри и докъде е стигнал проектът за спешната помощ, ремонтите и организацията на спешните отделения. Разговарях и с много пациенти и съм щастлив, че тяхната оценка за нивото на предлаганите медицински услуги е повече от добра.

Философията на нашия екип за справяне с COVID пандемията е хората да са свободни, а лекарите – подготвени. В момента COVID ситуацията е спокойна и няма натоварване на лечебните заведения. Системата е подсигурена с медикаменти, запазихме броя на интензивните легла както бяха по време на извънредната епидемична обстановка. Така че ние имаме пълната готовност, ако се наложи, да реагираме. Силно се надявам, че дори да имаме покачване на заразените, тежестта на заболяването няма да бъде във варианта, който беше предишните години. Но дори да се получи такава ситуация, здравната система е подготвена, хората трябва да бъдат спокойни.

По време на церемонията по награждаването на „Лекарите, на които вярваме“ казахте, че служителите в РЗИ ще бъдат компенсирани за ниското си заплащане и същевременно за денонощния неуморен труд по време на COVID пандемията. Какви биха могли да бъдат компенсациите?

На първо място искам да подчертая, че протестите на служителите в РЗИ са напълно основателни. За съжаление, за да се случи това, ни трябва работещ парламент, защото условието за увеличението на заплатите на РЗИ на предишния кабинет е било да се съкрати персоналът, а той през последните години е оптимизиран с близо 50%. Едно ново съкращаване на числеността би довело до значително затруднение на изпълнението на целите в областта на опазване на общественото здраве и държавния здравен контрол.

Предстоят разговори, в които да уточним по какъв начин ще могат да бъдат компенсирани служителите на РЗИ. Според разчетите на нашите експерти, за увеличение на възнагражденията им до края на 2022 г. ще бъдат необходими 4,5 млн. лв. Поради тази причина активно търсим механизми за намиране на решения, които могат да бъдат реализирани чрез Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и да залегнат в тригодишната бюджетна прогноза.

Вие сте категоричен, че хартиените бели рецепти трябва да продължат да съществуват паралелно с електронните. Един от аргументите за това обаче беше, че липсва възможност електронна рецепта да се издава без компютър. Със създаването на мобилното приложение този аргумент ще отпадне, ще отпадне ли тогава и необходимостта от хартиени рецепти?

Дигитализацията в системата на здравеопазването става все по-пълна, но според мен трябва да има и възможности за пътуващите лекари, за тези в отдалечени места, при домашни посещения да могат да изписват лекарства и на хартиени рецепти. Е-рецептата си остава, въвеждането ѝ е необходимо, но вярвам, че лекарите трябва да имат и втора възможност. Така е в цяла Европа, съобразяваме се с европейската практика, все пак сме членове на ЕС.

Не пречи пациентът когато отиде в аптеката с хартиена рецепта, фармацевтът да въведе в системата медикамента, който му е изписан, и така рецептата става електронна.

Имам уверението, че до края на месец октомври мобилното приложение ще бъде факт.

Тази седмица съвместно с „Информационно обслужване“ АД ще представим и мобилното приложение е-Здраве. Чрез него пациентите ще имат достъп до личното си здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС): прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания, личен здравен картон.

Въпреки кампанията, водена от БЛС и СЛК срещу агресията към медиците, и въпреки че по предложение на лекарските колегии деянието беше криминализирано, агресията срещу медици не спира. От гледната точка на министъра какво би могло да се направи, за да се спрат атаките срещу лекари и сестри?

Аз вече заявих позицията си открито – да се посяга върху живота на медици е абсурдно. Радвам се, че след последния случай на агресия към медицинска сестра от спешното отделение на болницата в Перник нападателят ще бъде съден при ускорена процедура. За да се промени обстановката кардинално, са необходими бързи производства и сериозни законодателни промени във връзка с нападенията над лекари и медицински персонал. Вярвам, че следващият министър на здравеопазването ще има волята да инициира подобни промени.

След изборите, ако се състави правителство, ще се върнете ли като председател на Столичната колегия на БЛС, а ако не се състави, бихте ли продължил като министър, в случай че ви гласуват доверие?

Всички ние като граждани се надяваме съвсем скоро да имаме стабилно редовно правителство и работещ парламент, който да има хоризонт, и да взима стратегически важните решения за страната ни. Преди всичко аз съм лекар, моето сърце и душа са в операционната. Това е и причината да твърдя за себе си, че съм министър не само на лекарите, но и на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2CP#

Гост 26.10.2022 18:40:40

Този плужек се е взел на сериозно. Изжлежда нелепо в ролята на министър.

невеж лекар-член на ТЕЛК 09.10.2022 10:47:07

А някой за нас сеща ли се???

Гост 28.09.2022 16:30:47

Поне защити лекарите пред аптекарите-лобисти!

Гост 27.09.2022 22:16:20

Какво му е на човека, реалист е.... Отиде в МЗ и видя, че като министър нищо не може да направи. A и не иска, защо да се напълва...

Гост 27.09.2022 22:01:32

Свестен човек е.

Георги 27.09.2022 21:22:06

Жалък миндил!

Гост 27.09.2022 19:06:52

Браво, Меджидиев. Харесвам те, защото си позитивен.

Гост 27.09.2022 18:54:01

И на флората и фауната си министър. Без теб не може


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...