Вторник, 22 Септември 2020
29
май
5

Д-р Стоян Борисов: Трябва да намерим начин в съсловието да се влеят нови, свежи силиБългарски лекарски съюз стартира национално социологическо проучване сред лекарите, което е първо по рода си от десетилетия. Проучването е анонимно и включва 21 въпроса. То ще бъде направено чрез телефонна анкета, сред 1000 лекари от цялата страна и от всички звена на здравната система. Пред Zdrave.net главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов коментира въпросите в анкетата, чиято цел е да даде реалната картина на ситуацията и да очертае проблемите, които трябва да бъдат най-спешно решени.

Д-р Борисов, какво провокира решението на БЛС да започне проучване сред лекарите за проблемите, заболеваемостта им и агресията срещу тях?

По този въпрос се мисли много отдавна. Напоследък обаче с това, че повечето млади лекари напускат България, се измества възрастовата граница при медиците. Има много лекари, които са над 60-годишна възраст, има голям процент, които би трябвало да са пенсионери, а продължават да работят, стресът и това, че повечето лекари работят на поне две места, води до обостряне на много хронични заболявания, развитието на много професионални заболявания, до инсулт и инфаркт. Затова решихме да направим проучване, за да видим какъв е процента при българските лекари на социалнозначими заболявания като диабет, като прекаран инсулт, инфаркт, хипертонична болест, депресия и разбира се наднормено тегло, неврологични заболявания и заболявания на опорно двигателния апарат. Накрая ще систематизираме кои са най-често срещаните заболявания, в кои възрастови групи и по пол. Агенция „Тренд“ ще направи подобно проучване и при други професии, а така ще видим кои от тях са специфични за самата професия. Особено важно е да се види състоянието на хирурзите и на колегите, които дават дежурства. Проучване в САЩ показва, че хирурзите живеят средно 7 години по-малко. Дежурствата са нещо смазващо, те се дават денем, нощем, по празници, а това нарушава биоритъма и носи тежки последици.

Какви е необходимо, за да може лекарите да се възстановяват?

Един от най-важните въпроси в анкетата е за проблемите със съня. От известно време се говори много за имунната система, на която допреди 30 години не беше обръщано такова внимание. Ще дойде време, когато във всяка болница ще има имунологична лаборатория, всеки хронично болен ще може да се консултира с психолог и ще отпаднат широкоспектърните антибиотици, а ще се намерят средства, които да подпомагат имунната система при всяко конкретно заболяване. Най-важното нещо за подпомагане на човешкия организъм обаче е съня. Не случайно всички болни спят, колкото се може повече.

При хората, които имат стабилна имунна система, вирусите и бактериите образно минават през тях. Както има спортисти по света, които са инфектирани с ХИВ, но не се разболяват. Шест са основни неща, които са изключително важни за стимулиране на имунната система без да се използват лекарства. На първо място е слънцето – това е витамин D. На второ – съня, но не 8 часа, а колкото на всеки му е необходимо. На трето място е почивката. Това означава да си вземеш отпуск поне 20 дни наведнъж. Направено е проучване сред млади бизнесмени с високи доходи, водещи здравословен начин на живот, които спазват стриктен режим и не пушат. Част от тях обаче преживяват инфаркти и инсулти, а другите – не. Проучването установява, че тези които почиват по-дълго – по 20 дни нямат сериозни здравословни проблеми, а останалите с краткият отдих получават по-често инфаркт или инсулт. На следващо четвърто място е спортът – движение и гимнастика, на пето – диетичното хранене, а на шесто място – позитивни емоции и приятели, не семейство, а приятели.

Какви са въпросите, които са залегнали в анкетата, свързани с епидемията от COVID-19?

Те са свързани основно с осигуреността на качествени лични предпазни средства и с проблемите при лечението на болните с Covid-19.

Какво очаквате да се случи, след като излязат резултатите от анкетата и какви мерки ще могат да се вземат?

Ще се знае за какво точно става въпрос и ще можем да вземем мерките, за които настояваме отдавна – да се създадат по-добри условия на младите колеги за работа,  за кариерно развитие, за по-добро заплащане. Няма как да възстановим възрастните лекари, трябва в съсловието да се влеят нови, свежи сили. Законодателното правило е преди нощно дежурство и след него да не се работи, а да се почива. Това обаче не се спазва, поради липсата на кадри и трябва да се промени.

Тази липса на кадри не е само в България, а засяга целия ЕС?

Така е. Във всички държави от ЕС има текучество към държави, в които заплащането е по-добро. От Източна Европа отиват в Западна Европа, а от Западна Европа – към Норвегия и САЩ. Това е една изключително трудна професия, която се усвоява с години упорит труд, образованието е сред най-скъпите, отговорността е много голяма, както и стреса. Затова всеки иска максимално бързо да си върне вложените при обучението средства. Този процес не може да бъде спрян. От СЗО молят правителствата да намерят начин да задържат своите медицински кадри.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wPbd

Реклама 16.06.2020 22:48:33

Безплатен Софтуер за диференциално броене на кръвни клетки с микроскоп. ДКК- Диференциална Кръвна Картина. За да я намерите в интернет пишете в Google: диференциален брояч. Програмата имитира функцията на реален WBC Диференциален брояч с 8 бутона. Работи на Windows 10, Windows 7 и Windows XP. Използва се клавиатурата на компютъра за самото броене. https://sites.google.com/view/wbccounterwindows/

futurehealth 16.06.2020 12:41:58

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Д-р Ленков АГ 10.06.2020 08:06:51

Уважаеми колеги ,длъжен съм пред Вас да направя едно признание: срамувам се ,че преди близо 6години ,аз предложих на д-р Ст.Борисов и го увещавах да се кандидатира за главен секретар на УС на БЛС , какъвто аз бях до този момент. Съжалявам ,че д-р Борисов за тези близо 6години работа ,получаваше ,получаваше висока заплата /от нашия членски внос/,в размер на близо 5000лв.,но срещу това той не направи нищо запомнящо се ,за да подобри тежкото положение на българските лекари ,работещи в тази скапана антисистема на здравеопазване. Ето защо ,бих искал да се извиня на всички колеги за грешката ,която допуснах преди 6 години.

Гост 01.06.2020 12:39:11

Като не ставаш за лекар, ставаш администратор...

Гост 30.05.2020 07:06:58

Е личи си специалиста по здравен мениджмънт !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Започва Световната седмица на аптеките
22.09.2020 13:59:54

Започва Световната седмица на аптеките

От днес стартира Световна седмица на аптеките. Целта е да се изтъкне важността на професията и да ...

Доц. Шиваров: Случаите на COVID-19 в училищата не са от заразяване там
22.09.2020 12:57:30

Доц. Шиваров: Случаите на COVID-19 в училищата не са от заразяване там

Случаите на COVID-19, открити в училищата, са вследствие на заразяване в извънучилищна среда, каз ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...