Четвъртък, 30 Юни 2022
12
май

Маргарита Стоянова: Добрата дума е еднакво важна и за пациента, и за медицинския персоналМаргарита Стоянова завършва образованието си в Медицински колеж "Йорданка Филаретова" - София през 1985 г. От същата година става част от екипа на болница "Пирогов".

През 1990 г. завършва специализация в Германия и работи като анестезиологична сестра в лечебно заведение в гр. Ной-Улм.

През 2007 г. професионалният й път я връща в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" като част от екипа на проф. Димитър Раденовски, а през 2017 г. започва работа в Клиника по гнойно-септична хирургия на болницата.

През 2019 г. придобива бакалавърска степен като медицинска сестра, а през 2021 г. и магистърска степен „Управление здравни грижи" към Факултет по обществено здраве на Медицински университет - София.

В момента е главна медицинска сестра на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Днес, в Световния ден на сестринството, разговаряме със сестра Маргарита Стоянова за работата й в "Пирогов", за професията, която носи трудности, но и удовлетворение, за възможностите, които предлага спешната болница на всеки, който пожелае да намери професионална реализация в нея.  

Сестра Стоянова, коя е най-трудната задача, с която се заемате сутрин, когато започва работният Ви ден?

В болница като “Пирогов” рядко можем да направим разлика между сутрин или следобед, делник или празник. Динамичният темп на работа тук изисква от всеки от нас пълна концентрация и отдаденост в областта, в която работи.

Всеки знае, че да се работи с хора не е лесно. Истинско предизвикателство е, защото пациентите идват при нас заради тежък проблем, заради болка, често са в ситуации, в които се борим за живота им. Специалистите по здравни грижи, иначе казано – медицинските сестри в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, участват активно именно в тази борба за живот.

Лесно ли е да се съставят графиците на такава голяма болница?

Както казват колегите в „Пирогов“: „При нас няма нищо лесно“. Аз бих добавила - ако беше лесно - нямаше да е при нас. Но „пироговци“ не се плашим от това. За съставянето на всеки график е необходимо да бъдат съобразени много променливи величини. В момента моята работа като главна сестра изисква и контролни функции. Фактът, че имам опит като старша сестра, много ми помага. Сега прилагам знанията и уменията да организирам дейността на една клиника, но вече в много по-голям мащаб.

За какво си говорите най-често със старшите сестри – жените, без които нормалният работен процес в клиниките и отделенията не може да върви?

Предимство в моята работа като главна сестра е, че с по-голямата част от екипа старши сестри работим от дълги години заедно. Аз не просто ръководя този екип, ние си сътрудничим, помагаме си в преодоляването на всички трудности, пред които се изправяме.

Чувствам се приета и подкрепена от тях, от своя страна се надявам, че им давам същото. Обсъждаме всичко - от текущи въпроси, които касаят ежедневната работа на болницата, до съвсем лични теми и наши си разговори. Вярвам, че доверието между нас е голямо, защото сме минали през много трудности заедно и със сигурност това ни помага в работата.

Не е тайна, че недостигът на сестри в някои звена е критичен. Как стои този въпрос в „Пирогов“? Има ли желаещи млади сестри да постъпят на работа в болницата?

Този въпрос е системен и касае цялата сфера на здравеопазването. Ние не сме изключение. Съгласна съм, че недостигът на сестрински персонал в някои звена е критичен. Вярвам, че с увеличението на заплатите и промените в сектора все повече млади хора биха избрали да останат при нас.

Периодично набираме персонал за различните клиники и отделения на „Пирогов“. Давам си сметка, че работата при нас е много и е тежка, но също така знам, че ние можем да дадем безценен опит и възможности за развитие.

За всеки професионалист в областта на здравните грижи, който не се плаши лесно и е готов за предизвикателства, вратите на „Пирогов“ са широко отворени!

Намерено ли е според Вас най-доброто решение за поддържането на квалификацията и профилираното обучение на сестрите според вида на клиниката, в която работят – хирургия, ортопедия, реанимация, педиатрия?

Нашата болница е лечебно заведение, което е акредитирано по четири специалности: операционна и превързочна техника, анестезиология и интензивни грижи, болнична хигиена и спешна медицина. Създали сме организация за провеждане на различни курсове и колегиуми. Във всяка клиника се подхожда индивидуално относно квалификацията и обучението на сестрите.

Те са съобразени изцяло със спецификата на съответната структура. Редовно вземаме участие в курсове за СДО в МУ - София, както и в курсовете, организирани от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). В момента в болницата се провежда 10-дневен обучителен курс на медицински сестри по овладяване на спешни състояния.

Ако имахте административна власт, какво бихте променили, за да стане сестринската професия наистина привлекателна?

Въпросът не е административен, въпросът е човешки. Добрата дума е еднакво важна както за пациента, така и за медицинския персонал. Може би тук е моментът да честитя празника на всички професионалисти по здравни грижи – 12 май. Те са двигателят на дейността на всяко едно лечебно заведение! Искам да пожелая на колегите здраве и кураж. Нека продължават да бъдат истински професионалисти и да не забравят това, което е казала Флорънс Найтингейл: „Успехите се основават на това да не се дават и приемат оправдания“.

И вместо финал – ако трябва да отправите апел към обществото, какво бихте поискали за сестрите? Какво бихте казали на хората, които не познават тази професия?

Работата на медицинските сестри и медицинските братя – професионалистите по здравни грижи, заслужава високо обществено признание и уважение. Ние правим всичко възможно, за да върнем радостта в нечий живот, да подкрепим болния, когато има най-голяма нужда от внимание и съчувствие. Това е същността на професията, която сме избрали.

А като професионалисти по здравни грижи сме призвани да оказваме квалифицирана помощ на болните и да бъдем сътрудници на лекарите в екипната работа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tnVG


Всичко за коронавируса
Още новини
Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...

Турция регистрира първи случай на маймунска шарка
30.06.2022 14:10:53

Турция регистрира първи случай на маймунска шарка

Турция регистрира първия случай на маймунска шарка при 37-годишен пациент, който е в изолация. То ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...