Петък, 14 Август 2020
09
май

Д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС:

Надявам се Съборът да ни даде правомощия да преговаряме за ударно повишение на цените на педиатричните пътекиД-р Маджаров, с колко общо се увеличават парите за болнична помощ след отпуснатите 80 млн. лв. от Министерски съвет и 50 млн. лв. от резерва на НЗОК?

Това са две различни неща. Отварянето на резерва на Касата ще отиде за повишаване на бюджетите на лечебните заведения, които в момента за някои неща са недостатъчни. Колко от тези пари ще бъдат обаче усвоени зависи от това колко пациента ще преминат през лечебното заведение. За да бъдат усвоени, ще трябва да се повишат и цените на някои крайно недофинансирани клинични пътеки. Ако в момента увеличим бюджетите, но не и цените на клиничните пътеки, на всички е ясно, че в болничната помощ няма да има нито един лев повече. Някои казват, че педиатрични клинични пътеки има само в три-четири града. Това не е вярно! Това, което съществува абсолютно навсякъде в България е педиатрично отделение от първо ниво. Съществува ли е една болница, последното нещо, което изчезва от нея, е детското отделение.

Това ли са приоритетните клинични пътеки, за чиито цени ще преговаряте от понеделник с Министерството на здравеопазването и Надзора на Касата?

Идеята е да направим нещо значимо за една специалност, която дълги години е неглижирана. Не бих искал да говоря повече, защото след ден има събор на БЛС. Надявам се делегатите на Събора да ни дадат правомощия да преговаряме за ударно повишение на цените на точно това толкова недофинансирано детско и майчино здравеопазване. Има вариант Съборът да каже, че трябва да настояваме за повишение на цените на всички пътеки, но за мен това не е политика и няма да доведе до никакъв ефект. Това ще бъдат просто още едни 50 млн. лв., които ще потънат в системата и няма да доведат до никакви дългосрочни последствия.

В изявлението си в Министерски съвет Вие казахте, че отпускането на допълнителни средства се еднократен акт, а Вие искате проблемът да бъде решен дългосрочно. Как може да стане това?

Точно през увеличение на цените на клиничните пътеки. Това е възможно най-трайното решение. Вероятността да наблюдаваме масово сваляне на цени на пътеки през следващите години и предоговаряне на новото НРД е минимална. Всяко ниво, което е постигнато като цена в дадена специалност, при всички положения ще бъде запазено в следващите години. По отношение на парите, които допълнително отпусна Министерски съвет – ако Министерството на здравеопазването е осъзнало, че наистина са му необходими още 80 млн. лева тази година, за финансиране на лечебните заведения по Наредба 3, тогава трябва да бъдат заложени в годишния бюджет на министерството. В противен случай ще ставаме свидетели на едно и също нещо – ако има избори се дават пари, ако няма – не се дават.

По време на дискусията, организирана от БАПЗГ, вие още веднъж подчертахте несъгласието си професионалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Те обаче настояват, че имат необходимата подготовка за това. Откъде идва разминаването?

Аз казах, че съм готов на диалог с тях пред цялото общество, в който те да гарантират, че те са достатъчно компетентни и с достатъчно високо ниво на образование, че националния здравноосигурителен фонд да си позволи да  финансира и тяхната дейност като самостоятелни практики. В момента тяхната дейност се финансира през заплатите, които получават. Разликата е в това, че организацията на тези практики е възложена на лекари и отговорността се носи от тях. Аз бих ги посъветвал да се запознаят как се прави практика, как работи тя, какви отговорности се носят, как се дават дежурства по 24 часа и всички други неща, които остават невидими за нашите помощници. Когато те си тръгнат в края на работния ден, телефонът на общопрактикуващия продължава да звъни. Така, че тези желания трябва да бъдат съпътствани от отговорностите и обществото да е запознато с тях. На пресконференцията на лекарите по физикална медицина това беше казано много ясно – когато лекарят е назначил терапия, кинезитерапевта изпълнява плана, но той не прави диференциална диагноза. Същото се отнася и за специалистите по здравни грижи – те не учат диференциална диагноза и винаги трябва да изпълняват назначени от лекаря процедури. Когато си облечен с власт и доверие, всяко действие носи риск. Не всяка болка в кръста се нуждае от болкоуспокояваща инжекция. Може да се касае за метастаза, може да е бъбречна колика, може да е всичко. Професионалистите по здравни грижи трябва да си признаят, че учат много малко клинични дисциплини. Затова ги призовах на полето на разговорите и диалог пред обществото.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AcQn

Гост 10.05.2019 12:56:20

Д-р Маджаров, проблемът е, че заплатата ви от БЛС е несравнимо нищожна спрямо това което ви дават политиците и лобитата, за играете поддържаща роля в спектаклите им.Ако не зависеше правото ми да практикувам с удоволствие щях да спра членството си в пародията БЛС.ви е с малка буква, за да изразя отношението си към особата ви!

Гост 10.05.2019 12:48:41

Пак ще се съберат300лекари да хапнат да пийнат, за сметка чл.внос на30000 лекари!Съборът ще направи това което наредят политиците, защото на събор от години ходят едни същи послушковци, групирани в лобита с разнообразни интереси.Приятно прекарване на делегатите!

Гост 10.05.2019 12:47:40

Пак ще се съберат300лекари да хапнат да пийнат, за сметка чл.внос на30000 лекари!Съборът ще направи това което наредят политиците, защото на събор от години ходят едни същи послушковци, групирани в лобита с разнообразни интереси.Приятно прекарване на делегатите!

56 10.05.2019 09:45:15

Пич, и при лекарите физиотерапевти се идва с готова диагноза. Те не диференцират нищо. И стига си се надувал като пуяк, спецификата при различните специалности е различна.

Гост 10.05.2019 08:45:42

Спомнете си, че този управителен съвет за първи път, откакто има НРД, договориха по-ниски цени за някои клинични пътеки. Това е недопустимо от гледна точка на фунциите на съюза за защита на професионалните интереси на лекарите. Такова нещо не беше се случвало...

Д-р Д.Ленков-АГ 10.05.2019 08:20:05

Уважаеми колеги,делегати на Извънредния събор на БЛС, обръщам се към Вас -нека на този събор докажем ,че сме будно съсловие ,а не стадо овце.Това ръководство начело начело с куклата на конци на М.Тиков /д-р Маджаров/ няма никаква визия как трябва да се развива съсловието.Дотук то показва манталитет на слугинаж пред Б.Б.,Цв.ЦВ.,Цв.К., К.А .и други недоразумения, а не правят нищо да защитят интересите на съсловието/ето днес излизат да протестират колегите от Нац.пед.б.-ца/,а къде е ръководството да застане до тях-няма го.Затова изходът е един -искане на оставката на Д-р Маджаров и сие и по-найбързия начин избиране на ново ръководство ,което да поеме ангажимент най-после да направи нещо добро за нас лекарите в БГ.Иначе ,изхода за по-младите остава един Терминал2.

L7H5 10.05.2019 09:08:22

А Вие д-р Ленков, какво направихте като гл. секретар на БЛС, освен, че заедно с Райчинов харизахте на Дянков и ББ милиард и половина от бюджета на касата? Вашето не беше ли слугинаж от най-висш тип?

Гост 10.05.2019 08:19:02

Не съм сигурна, дали събора на БЛС ще даде мандат на УС да преговаря на парче за цените само на някои клинични пътеки. Палиативната промяна на стойности не решава основните проблеми в системата, а създава допълнителни дисбаланси в средата на годината. Това е неуспешен опит за гасене на пожари, но както изглежда огънят само се раздухва още повече. Необходима е концептуална промяна в целия модел на финансиране, който към този момент е крайно порочен.

Гост 09.05.2019 20:35:37

На шумно рекламирания всяка година 'преговорен' процес за НРД лапахте ....хм мухите. А сега ще се барате ударници а ? Кой сега ще поеме отговорност ,че тогава пак сте си чесали топките и пак сте продавали бели роби на Боко Тиквата а ?

any 09.05.2019 19:19:13

Защо не преговарят за цените на вътреочни лещи- няма по- скъпа от 180$- останалото до 3500 lv е хонорар на лекаря- 20 тариката в БГ, или за ортопедични импланти

Гост 09.05.2019 20:22:53

хонорар а лекаря а ? Хей галфон тури сия сам лещата бе - ще спестиш пари бе Андрешко Ганьов

Elf 09.05.2019 18:09:42

Sait se kazva,,Edni i sashti mutri vseki den s sos ot Izmamam,,"

Y 09.05.2019 18:09:08

Увеличава се броят на лекарите които не плащат задължителния членски внос към БЛС. Когато мнозинството тотално спре да плаща ще видим как ще се издържат Маджаров и Нела бонуса.

Гост 09.05.2019 17:30:13

Почват да изчезват отделения и специалности и някой си ударно щял да качва цените по пътеки. Значи да чакаме да почват да изчезват и нашите специалности ,а колеги ,та дано някой галфон да се размърда да ги качва и там заплащнето а? Пожарникар милиционери и физкултурник ни управляват и някой се метна на същия пожарникарски манталитет да спасява къщата в последната минута... Ама е късно вече май. Педиатрията си отива,детските отделения също кьорав млад лекар няма да в стои тук да ви слуша съборните , перманентно извънредно съборните простотии на УС на БЛС. И не е случайно ,че този събор съвпада с Националния събор на овцевъдите край Лясковец. Айде да ви е честито на овцете ,както един друг колега се изразва за овчия БЛС....


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
С 9.2% са намелели инфарктите у нас за първата половина на 2020 г. в сравнение с 2019 г.
14.08.2020 17:28:29 Надежда Ненова

С 9.2% са намелели инфарктите у нас за първата половина на 2020 г. в сравнение с 2019 г.

С 9.2% са намелели инфарктите у нас за първата половина на 2020 г. в сравнение с 2019 г., показва ...

Доц. Михайлова: Имунитетът при COVID-19 трае поне няколко месеца
14.08.2020 16:42:21

Доц. Михайлова: Имунитетът при COVID-19 трае поне няколко месеца

Наблюденията на този етап показват, че голяма част от преболедувалите COVID-19 или онези, които с ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...