!
Неделя, 14 Април 2024
12
май
1

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ:

През последните 10 години за чужбина заминаха 10 000 медицински сестри и акушерки, а 15 000 смениха професията сиНа 12-ти май се отбелязва Международният ден на сестринството. Тази дата е избрана, тъй като тогава е родена основателката на модерното сестринство Флорънс Найтингейл (1820 - 1910).  „Ние сме гласът, който води“ - това е световното мото, което даде Международният съвет на медицинските сестри (ICN) за днешния ден.

Какви са проблемите пред съсловието, решихме да  разберем от председателя на  Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.
БАПЗГ е съсловна организация, в която членуват общо 37 644 професионалисти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, медицински фелдшери, масажисти с увредено зрение и ортопедични техници).

 - Г-жо Василева, все повече болнични директори се оплакват от липсата на професионалисти по здравни грижи, като в повечето лечебни заведения съотношението лекар-сестри вече е 1:1, а на места дори лекарите са повече. Вие самата съобщихте, че само за първото тримесечие на тази година са подадени 180 заявления за издаване на удостоверение за работа в чужбина към БАПЗГ. Каква е най-спешната мярка, която може да бъде приложена, за да бъде спряна тази тенденция и да бъде възстановено съотношението?

-  Още през 2007 г. БАПЗГ направи анализ на започналата тревожна тенденция на напускане на професията от медицинските сестри, акушерките и част от останалите специалисти от направление „Здравни грижи“. За тези 10 години 9412 медицински сестри и 550 акушерки потърсиха и намериха условия за по-добра професионална реализация в чужбина. Още около 15 000 смениха професията си в България, а част от тях се пенсионираха. Поради недалновидната политика на всички правителства досега, съсловието на професионалистите по здравни грижи беше подложено на съкращения, унизителни условия и неприемливо отношение. Докладите на БАПЗГ за тежките последици, които очакват българското здравеопазване поради критичен недостиг на медицински сестри и акушерки, бяха оставяни без внимание. Все по-често болнични директори с тревога съобщават за свободни работни места и активно търсят подходящ персонал. Това е трудна задача, тъй като вътрешната миграция на специалисти също е сериозен проблем. Тя поражда невъзможност за формиране на устойчиви медицински екипи и води до недобро качество на предлаганата медицинска услуга. Въпреки че съществува и недостиг на лекари, съотношението лекар:сестра сега е 1:0.9. А международните стандарти по здравни грижи определят съотношение сестра:пациент 1:4 за лечебните заведения. Ние сме далеч от този стандарт, но е крайно наложително да се вземат спешни мерки за задържане в България на останалите все още у нас медицински специалисти.

Основните проблеми, пред които са изправени медицинските сестри, са унизително ниските заплати, неуважение към личността и професията им, неспазване на трудовото законодателство, липса на стандарти по здравни грижи. За да се обърне тенденцията към завръщане в България и към професията е необходимо да се изградят политики на планиране на персонала, мерки за подбор и задържане и на първо място – осигуряване на достойно заплащане. Крайно време е да се разбере, че системата на здравеопазване все още функционира благодарение на неуморния труд на професионалистите по здравни грижи, които работят на 2 или 3 работни места, за да си осигурят прилични доходи, а това от своя страна води до свръхнатоварване и чести прояви на синдрома на изпепеляването.

- Каква е причината да не се спазва Колективния трудов договор на национално ниво, който регламентира базова заплата от минимум 700 лв.? Има ли начин заплатата на медицинските сестри да бъде регламентирана законово?

- Заплатите на медицинските сестри се определят чрез КТД в отрасъл „Здравеопазване“ на национално ниво. Ние винаги сме настоявали да се определи достойна стартова заплата, която би послужила за мотивация на младите хора да предпочетат медицинските професии от направление „Здравни грижи“. За съжаление това не е постигнато и дори подписаното споразумение за стартова заплата от 700 лв. почти повсеместно не се спазва поради недостиг на финансови средства в лечебните заведения или поради това, че не се подписва КТД там. БАПЗГ не е страна по договаряне на заплащането съгласно здравното ни законодателство, но въпреки това имахме добри дискусии с Българския лекарски съюз, с Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и с Медицинска федерация към КТ „Подкрепа“. Ние сме убедени, че въпреки недофинансирането на здравеопазването могат да се предприемат стъпки за подобряване на материалния статус на медицинските специалисти, като се спазва КТД и се изключи субективизмът при определяне на индивидуалните заплати. Необходими са ясни правила и стриктното им спазване под прозрачен контрол.

- Ако заплатите на сестрите станат адекватни за труда им, това ще спре ли заминаването им на Запад?

- Медицинските сестри заминават на Запад много огорчени от неразбирането на професията им дори сред медицинските екипи, от унизителното отношение към тях, от незачитане на човешкото им и професионално достойнство на отговорни специалисти с точно определени компетенции съгласно Наредба №1/2009 на Министерство на здравеопазването. Дори ниското заплащане на труда остава на втори план. Това налага сериозен анализ на тази критична ситуация на държавно ниво и бързи решения, ако искаме българското здравеопазване да е конкурентноспособно, защото материално-техническата му база е много добра и обезпечеността с високотехнологична апаратура е на европейско ниво. Изостава кадровата политика, а това определено води до крайно неудовлетворение както при медицинските специалисти, така и при пациентите.

- Ако  заплащането и отношението към медицинските сестри се промени, достатъчно условие ли е това, за да стане професията атрактивна за младите хора?

- Недостиг на медицински специалисти се наблюдава в целия свят. СЗО очаква недостиг на 200 хиляди медицински сестри само за Европа до 2020 г. Това е глобален проблем и всяка страна търси решения. Професията на медицинската сестра е непримамлива за младите хора не само поради ниското заплащане на труда. Тази професия изисква определени физически и психически качества, сериозно обучение в университет, продължаващо обучение през целия професионален път, работа често при рискови и неблагоприятни условия. За да мотивираме младите хора да предпочетат професията на медицинската сестра, акушерката и останалите професионалисти по здравни грижи, обществото трябва да им подсигури добър материален статус и уважение към висококвалифицирания труд, отдаден с хуманност и милосърдие. Добре е, че са увеличени местата за прием в МУ на студенти от направление „Здравни грижи“. Надяваме се, че отличните условия за теоретично обучение, съчетани с възможност за практически занимания в добри лечебни бази също ще привлекат младите хора. Като национално отговорна организация БАПЗГ проведе открити уроци в различни училища сред абитуриентите за запознаване с професиите на медицинската сестра и акушерката и с възможностите за обучение. Радващ е фактът, че беше проявен интерес от момчета, тъй като сред тях тези професии не са популярни, а те са много необходими в различни сфери като спешната помощ, в психиатричните грижи, в реанимациите и т.н.

- Какво трябва да се направи, за да бъде извадено здравеопазването ни от критичното състояние, в което се намира по отношение на професионалистите по здравни грижи?

- Многообразието от работни места за медицински сестри и акушерки е голямо – от първия сърдечен тон, през първото изплакване на новороденото и ранното детско развитие, през училищната възраст, юношеството и зрелостта, до активното стареене и достойното приключване на живота. Те дават всичко от себе си и се надяват да бъдат оценени. Тази работа изпепелява, тя се върши с душа и сърце, с благородство и себераздаване. Всяка уважаваща себе си нация се грижи за своите медицински специалисти, за да може да разчита на тях. Ние продължаваме да вярваме, че и България ще се погрижи за нас, ако иска да има здравеопазване.

- Какви са очакванията Ви от новия здравен министър проф. Николай Петров?

- Очакваме добро сътрудничество с министър Петров. Познаваме го като сериозен, уравновесен и диалогичен човек, с когото сме имали ползотворни срещи. Надяваме се на разбиране на нашите проблеми и обща работа за намиране на решения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V4tk

паунова 13.11.2017 21:55:12

Ако ще се грижире за всички мед.специалисти както за сестрите-горко ни!!!Какво Ви дава такова самочувствое!??Влизате с 2.5 да учите!!!Срамота!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...