Четвъртък, 28 Октомври 2021
07
юли

Председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров:

Промяната в методиката отразява актуалната обстановка и създава предвидимост за медицитеД-р Маджаров, факт е новата методика, определяща правилата за заплащане на медиците на т. нар. първа линия в битката с COVID. Кое наложи промените в нея?

Този въпрос трябва да се зададе на НЗОК, защото предложението дойде от тях и то във вариант, в който беше заложено допълнителните средства да бъдат спрени изцяло по всички направления, по които се изплащаха – както доплащането за лечебните заведения до 85% и сумите от 1000 лв. за първа линия, така и 30 000 лв., които се отпускаха за ДКЦ-тата. Предполагам, че това тяхно искане беше свързано с промяната в епидемичната обстановка. Логично е предвид сегашната ситуацията с разпространението на COVID в страната да се променят и финансовите параметри, но това трябва да стане със задължително определяне на механизми, които да са гъвкави и да следват промяната в обстановката. Задължително е обаче, при увеличаване на заболелите или при въвеждането в сила на ограничителни мерки (забрана на планов прием и др.), методиката да се върне в стария си вариант, придобивайки по-справедлив вид. Това се отнася особено за сумите от 1000 лв. за първа линия, които в предишния вариант не отчитаха по никакъв начин натовареността – нямаше никакво значение дали си работил един ден с COVID болни или не си излизал от отделението цял месец. Това допринасяше по-скоро за напрежение сред колегите, отколкото за решаване на проблемите.

По-справедлив ли е този начин на определяне на средствата?

Аз мисля, че след два месеца разговори ние успяхме да наложим точно този мотив – от една страна да има по-голяма справедливост, а от друга да не се намаляват парите за хората, които цял месец работят в условията на диагностика и лечение на пациенти с COVID. В Методиката е разписано и че ако достигнем нивата на епидемията от есента и зимата на миналата година, лекарите ще получават повече средства – 1200 лв. При нова вълна и високи нива на заболеваемост общопрактикуващите лекари ще получават сумата от 1000 лв., а сестрите – 360 лв. Реално при следваща вълна не очаквам промяна в размера на средствата, които ще получават работещите колеги.

Каква е точно промяната в заплащането на медиците от болниците?

До момента лечебните заведения, в зависимост от преминалите пациенти, имаха право на различни суми, като ръководителят на структурата трябваше да подаде имената на лекари, които са участвали в диагностиката и лечението на COVID. Това създаваше ситуация, при която независимо кой и колко е работил, всички получаваха една и съща сума - 1000 лв. Получаваше се така, че един специалист, работил едно или две дежурства, взимаше сумата от 1000 лв., толкова обаче получаваше и неговият колега, който не е излизал цял месец от COVID отделението. Съгласете се, че това не е много справедливо. Нашето първоначално предложение беше лекарите да получават 144 лв. за едно 12-часово дежурство, което прави над 2000 лв. месечно допълнително. Разбира се, че преговорите са някаква форма на отстъпки, но и дори това, което постигнахме - при нова вълна да се дават 1200 лв., реално е повече от това, което колегите получаваха до този момент за цял месец. Промяната на практика се обвързва с графика – ако си изработил всички работни часове, сумата се запазва. Изменение има и при изплащането на до 85% от заработеното на лечебните заведения, като сумата се обвързва и с отчитане на реално изработената дейност.

Не крие ли риск обаче това за финансовата стабилност на болниците при ново спиране на плановата им дейност?

Тази мярка категорично трябва да съществува във всеки един момент, в който има забрана или ограничаване на даден тип дейности в лечебните заведения, както това се случи с плановата дейност. В момента обаче няма такива забрани и лечебните заведения могат да работят. Този вариант с изплащане на до 85% от дейността беше временен, за да излезем от тази тежката ситуация. Отсрещната страна в лицето на НЗОК предлагаха вариант, при който лечебното заведение да получава заработеното от него плюс доплащане от 10%. Това беше неприемливо за нас, защото има лечебни заведения, които все още не могат да възстановят нормалния си ритъм на работа, на ръба са и имат необходимост да получат тези до 85%. Над 90% от лечебните заведения обаче вече отдавна заработват сами дейността. Така че доплащането до 85% се запазва само за тези, които покажат, че имат минимум 50% реално изработена дейност за юли, а от август тя трябва да бъде 60%. Ако се въведат отново забрани за планов прием и дейности, то задължително трябва да се върнем към стария вариант на Методиката. Той трябва да съществува във всеки един момент, в който системата е затворена.

В методиката е разписано обвързване на бонусите с броя на заболелите, което при сегашните ниски нива е сериозно намаляване, особено за личните лекари. Не би ли създало това напрежение сред тях?

Броят от 600 на 100 000 заболели беше достигнат при тежките вълни на епидемията. Предложението на НЗОК беше тези бонуси да бъдат премахнати изцяло, ние успяхме да се преборим дори и при сегашната ситуация на положителни тестове около и под 1% те да получават 25% от сумата, или 250 лв. Преминем ли над 500 болни при 100 000, тя се увеличава на 500 лв. Тоест, ако отново влезем в усложнена ситуация, колегите ОПЛ ще получават и пълната сума от 1000 лв.

Средствата, които ще се спестят от прилагането на методиката, ще могат ли отново да се използват за системата?

Със сигурност ще има спестяване на средства от страна на Министерството на здравеопазването, но трябва да е ясно, че при една евентуална нова вълна те трябва да бъдат пренасочени отново към тези, които са на първа линия. Ние не сме и няма да се откажем от това. За момента нямаме вълна, нямаме сериозен ръст на заболелите и не би трябвало някой да се сърди за тази промяна. Дори само заради справедливостта спрямо обществото не можем да продължим да настояваме да се получават същите бонуси, каквито се даваха, когато системата беше практически затворена и работеше само с пациенти с COVID. Методиката гарантира следене на ситуацията и на нивата на заболеваемост, като това ще се случва на две седмици, с цел ако в даден момент има увеличаване на болните, да не се налага да молим за разговори и преговори и да губим време, докато извоюваме нещо ценно за колегите.

Как бихте обобщили промяната в методиката?

Според мен тази промяна запазва бонусите и подпомагането на колегите, които работят на първа линия в битката с COVID, съобразявайки се с реалната ситуация в страната, и дава една предвидимост с оглед на нова вълна. Смятам, че ние нямахме възможност и основание да отстояваме същите суми, които са получавани по време на най-тежката вълна, и през лятото, когато на практика нивата на новозаболелите са ниски. Преговорите с НЗОК не бяха никак леки, имайки предвид, че се искаше бонусите да отпаднат изцяло. Преди два месеца имаше риск това да се случи. На мнение съм, че постигнахме възможни към момента параметри. Разбира се, винаги ще има недоволни и хора, които ще разчетат това като предаване, но мисля, че авторитетът на Лекарския съюз е да постъпва конструктивно и да отстоява правата на своите членове, съобразявайки с обстановката в страната.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AJ2#

РЗИ-Варна 27.10.2021 13:08:57

Тук не получаваме нищо за работа на първа линия.Точно ние,които правим тестовете,получаваме жълти стотинки.

6556 10.08.2021 18:24:53

Маджаров - разкарай се от БЛС! Никой не те иска. Никакъв представител на лекарите НЕ СИ!

gost 26.07.2021 16:42:22

ne taka d9r konstantinov LO60 QUVAM ZA VAS sprete

ДР ХАУС 19.07.2021 20:15:05

От 1990 г. до 1996 г. е лекар в областната болница в Кюстендил. Между 1996 - 2002 г. практикува в Тунис, след което отново се връща в Кюстендил, където работи в кабинет, медицински център и болница. От 2012 г. до 2016 г. е лекар в университетската болница „Майчин дом“, София. ТОВА НЕ Е БИОГРАФИЯТА НА ФЕЛДДШЕР В АГ ОТДЕЛЕНИЕ В КЮСТЕНДИЛ - ТОВА Е ДИРЕКТОРЪТ НА УНИВЕСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ... ОНКОЛОГИЯ! АГ ФЕЛДШЕРА СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ СПОРЕД ВАС МОЖЕ ЛИ И РЕДНО ЛИ Е ТОЗИ ЧОВЕК ДА Е ШЕФ НА ОНКОЛОЗИ???

Гост 08.08.2021 08:51:56

Гнусен педал, стига си цапал името на Dr. House.

ДР ХАУС 19.07.2021 20:11:25

МАДЖАРОВ Е ЕДИН ИЗРОД, НЯМА ДА ГО НАРЕКА КОЛЕГА ДАЖЕ! НИЩО НЕ НАПРАВИ ЗА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ И МЪЛЧА КАТО МИШКА ДОКАТО НАЗНАЧАВАХА АБСОЛЮТНИ КРЕТЕНИ ЗА ДИРЕКТОРИ! ПО ГОЛЯМА НУЛА НЕ Е БИЛА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС НИКОГА!

Гост 08.08.2021 08:52:15

Гнусен педал, стига си цапал името на Dr. House.

Гост 09.07.2021 13:32:03

Да се забранят с норамативен документ гражданските договори в здравеопазването. По този начин ще се ограничи т. нар. туризъм между болниците на участниците в различните видове комисии, комитети, включително и онкокомитети. Най-вече това са изявени партийни функционери и "хабилитирани лица", които след това нямат и спомен за консултирания от тях пациент!!! Това е начин на източване на здравната каса без реална полза за пациентите.

Гост 08.07.2021 12:22:07

И отново нищо за работещите в амбулаторните лаборатории и рентгени. Излиза, че в цялата здравна система само те не са на първа линия. А не могат да работят он лайн.Работят с истински пациенти, получили електронни направления от лекарите, които са на първа линия и ще изпишат електронни рецепти след това

Гост 08.07.2021 11:52:10

уж да имало кой да работи мотивирано в ковидните отделения

Гост 08.07.2021 11:53:08

парите им се увеличавали от 1000 на 1000

Гост 08.07.2021 11:49:21

е то пак същото - 1 месец с ковиди в ковид отделение 1000 лв . 1 болен на 1 дежурство в спешната пак 1000 лв / само да е на цял график / хахахахаххаааааааааааа ............. за работещите в ковида

Дктора 07.07.2021 20:48:57

Къде са парите 600 милиона лева предвидени за първа линия до края на годината? Как Анекс,като подзаконов нормативен акт ще отмени Закона за извънредната епидемична обстановка,където е записано за какъв срок,на кого и колко ще се плати на първа линия?

БГ 07.07.2021 20:33:55

Абе Маджаров, от какъв зор си се изцепил днес, че Стойчо Кацаров бил изключен от БЛС ?! Че то ако не беше задължително членството за практикуващите мислиш, ли че щеше да има и един член тази измислена структура дето и се титулуваш председател ?!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Пенчо Делев
28.10.2021 14:57:39

Почина д-р Пенчо Делев

На 28 октомври на 73-годишна възраст е починал д-р Пенчо Делев, съобщиха от УМБАЛ "Свети Георги" ...

Старт на проект „ОМНИА“ - да погледнем висшето образование от нов ъгъл
28.10.2021 14:26:19

Старт на проект „ОМНИА“ - да погледнем висшето образование от нов ъгъл

Посветен на хуманността, търсещ иновациите в образованието и пътя към модернизиране на предлагани ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...