!
Неделя, 23 Юни 2024
29
ноем
1

Проф. Серхио Хаимович: Офис хистероскопията предоставя възможност за диагностика, лечение и възстановяване в един ден

Иновативен метод помага при редица гинекологични проблемиМБАЛ „Надежда“  бе домакин на Симпозиум по офис хистероскопия, който събра световни имена в  областта на гинекологията. Процедурата представлява съвременен щадящ метод за диагностика и лечение на разнообразни гинекологични заболявания, като за разлика от традиционната хистероскопска операция, не изисква упойка и предварителна подготовка на пациента, а възстановителният период е много по-кратък.  Какво представлява  офис хистероскопията и по какъв начин помага за женското здраве попитахме проф. Серхио Хаимович от Барселона, който първи в света въвежда медицинския лазер в офис хистероскопията.

Проф. Хаимович, какво е мястото на офис хистероскопията в съвременната акушеро-гинекологична практика?

Развитието на офис хистероскопията започва през 1980 година със създаването на първия инструмент за тази цел, който се е използвал само за оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. През  1997 година методът се усъвършенства чрез създаването на инструмента, който служи не са само за оглед, но и за хирургични процедури. Първият специалист, който обединява двете процедури  See and treat  („виждам“ и „оперирам“), е д-р Стефано Бетоки от Италия. В този смисъл процедурата е започнала да се налага преди 20 години, основно за малки хирургични процедури, свързани с отстраняването на  полипи, малки миоми или при наличие на септум. В последните 10 години обаче бяха създадени и добавени много нови инструменти, които позволяват извършване на много по-голям спектър от процедури.

За какви състояния е препоръчително да се прилага методът днес?

На практика с инструментите, които вече са създадени и съществуват, офис хистероскопията може да реши всички патологии в маточната  кухина. Преди 10 години аз лично започнах да използвам и медицинският лазер в процедурата, което също допринесе за разширяване на възможностите по отношение на обема от процедури. В момента всички  университетски болници в Испания прилагат офис хистероскопията, а в болницата, в която аз практикувам, тя вече се прилага амбулаторно. Моят подход е, че в случай, че имам някакво ограничение за прилагане на процедурата, да се опитам да го превъзмогна чрез търсене на нова апаратура, методи и т.н. Разбира се, офис хистероскопията има своите ограничения както по отношение на пациентите, така и на специалистите, и на използваната техника.

Какво е мястото на медицинския лазер в приложението на офис хистероскопиите?
По същество лазерът представлява насочени лъчи светлина с еднаква дължина и различни свойства. Някои от лазерни телъчи имат афинитет към течности и ги изпаряват, други коагулират тъкани. При лазера се намира перфектния баланс между възможността за хирургична намеса, без да има голяма кръвозагуба.

Разкажете повече за този метод - какви са ползите за пациента и с какво подобрява работата на специалиста?
Има два типа офис хистероскопия. Първият може да се извършва от около 10 и 15% от гинеколозите и по същество представлява хирургия. Тъй като офис хистероскопията днес е евтина, безболезнена и достъпна процедура бихме искали да убедим останалия процент гинеколози да я използват като помощ в диагностиката, така както ползват  ултразвука в практиката си. Ето защо моята презентацията на симпозиума се нарича  „Хистероскопът е моят стетоскоп“.
Това, което се прави на много места в момента, е първо извършване на диагностична  хистероскопия и след няколко дни се пристъпва към хирургична хистероскопия. За жената това е голямо напрежение. Съвсем нормално е тя да иска проблемът й да бъде решен  веднага. Именно това предлага офис хистероскопията – диагноза, лечение и бързо възстановяване. Не трябва да пропускаме и ползите от финансова гледна точка за здравните системи – времето, прекарано в  операционна зала, е много скъпо. Чрез прилагането на офис хистероскопията могат да се спестят средства, които да се насочат към скъпите отворени операции, за които няма алтернатива.

Нужно ли е да се направи упойка при офис хистероскопия или тя е възможна без анестезия?

Процедурата не изисква упойка, което спестява и време за възстановяване, тоест на практика още в същия ден жената си тръгва. Офис хистероскопията създава известен дискомфорт, но той не е сериозен – при 90% от жените усещането е като при менструална болка. По-скоро проблемът произхожда от притеснението и напрежението в самата пациентка. Затова е нужно да се работи в посока, насочена към осигуряване на спокойствие и чувство за сигурност у жените. В този смисъл е важна връзката между пациентката и лекаря, за да се извърши безпроблемно процедурата.

Приложима ли е процедурата при бременни жени?

Не, бременността е противопоказание. При определени случаи обаче тя може да се прилага и при бременни - например при жени, които за съжаление често абортират, без да са установени причините за това, тоест всички изследвания са в норма. При тези случаи методът позволява да се видят малформации на ембриона, които не биха могли да се засекат с ултразвук.

Вие гостувате на болница Надежда за трети път, обучавате свои колеги от България и чужбина тук, какви са Вашите впечатления от колегите ви, от това, как се възприема този иновативен метод, навлиза ли все по-успешно в практиката им?

Категорично мога да заявя, че нивото в болница „Надежда“ е изключително високо. Ние заедно с д-р Луис Алонсо сме инициатори на международния конгрес по офис хистероскопия, който събира специалисти от редица държави. Обикновено на подобни събития има много известни специалисти, но и много лекари, които въпреки че все още не са толкова популярни, правят невероятни неща. Именно за тях болница „Надежда“ и симпозиумът, който се организира в нея, е място, на което те да се представят и да обменят опит.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rJL4

Гост 30.11.2017 13:20:45

Bulgaria seeks evidence from Delaware-domiciled Caledon Invest Article based on an application to collect evidence for a criminal investigation into smuggling and money laundering – pursuant to a request for judicial assistance from Bulgaria – that was filed at federal court in the USA on June 3, 2008. Individuals and businesses mentioned in the request for assistance include Ivan Stamenov Stamenov, Chavdar Stanachkov Stoyanov, Tihomir Vassilev Djambazov, Dimitar Tsvetanov Panayotov, Georgi Stamenov, Hristo Lachev, Caledon Invest Inc., Bulgartabac Holding Ltd., Zelenika Ltd Co., Zelenka Ltd., Geta plam Ltd., Ixora Ltd., and Blagoevgrad BT Ltd.


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...