Вторник, 26 Септември 2023
13
юни

Проф. Сираков: Нашият опит в лечението на аневризмите ще бъде от полза за всички колеги в центровете из Европа и света

Има насочващи симптоми, които не трябва да се пренебрегват, а да бъдат знак, че е необходимо образно изследванеПроф. Станимир Сираков е ръководител на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ – София. Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози не само у нас, но и в Европа, той е посветил много време и усилия на темата за ендоваскуларното лечение на аневризмите с широки шийки, която е предмет на неговата докторска работа. 

Днес разговаряме с проф. Сираков за мястото на ендоваскуларните подходи в лечението на мозъчно-съдовите заболявания, за перспективите в развитието им, както и във формирането на школа от млади български лекари, които сега поемат своя път в тази област.    

Проф. Сираков, коя бе причината да посветите дисертационния си труд на темата за евдоваскуларното лечение на аневризми с широки шийки?

По правило докторската теза или голямата докторска дисертация е посветена на разрешаването на голям проблем. Мозъчните аневризми с широки шийки са точно такъв проблем в целия свят в областта на ендоваскуларното лечение, а нашият център през последните години натрупа немалък опит в тази област. В дисертацията се включиха няколко устройства, които бяха развити като first in human в нашето отделение, като тезата отразява наблюденията и резултатите от работата ни през годините от самото създаване на центъра. Сигурен съм, че този материал ще бъде от полза за всички колеги, работещи в центровете из Европа и в света. 

В Европа центровете от най-висок ранк са няколко, намиращи се основно във Франция и Германия, като с тях сме в отлично сътрудничество и поддържаме много колегиални взаимоотношения.

Друга причина да посветя работата си на тази патология е фактът, че през последните години много компании и разработчици на медицински изделия започнаха да инвестират в нови проекти разработват и да ни предлагат да тестваме нови устройства, които са подходящи именно за пациенти с аневризми с широки шийки. Това несъмнено разширява възможностите ни като интервенционални ендоваскуларни неврорентгенолози, като открива и нови перспективи за лечение на този вид пациенти. Също така в съвместната ни работа с тези компании се раждат нови идеи, а това е важно, защото процесите в тази област са много динамични, науката се развива бързо и е важно да гледаме напред.

В дисертацията е включен нашият опит със 791 пациенти, най-малкият е на 12 години, най-възрастният – на 86 години.

От какво се определя актуалността на ендоваскуларните подходи в лечението на мозъчно-съдовите заболявания, познати ли са тези методи на медицинската общност?

Ендоваскуларните подходи изместват категорично класическата голяма неврохирургия и това е необратим процес. Интересът към интервенционалната рентгенология също расте, моето мнение е, че многобройните ни участия в научни форуми на колеги от различни специалности доведе до по-добро познаване на този вид интервенции.

В нашия център досега сме лекували над 2000 пациенти с мозъчни аневризми, като в дисертационния труд по предварително заложени критерии подбрахме 791 и тези случаи бяха включени и обработени в труда, за който говорим.

Само като статистика, по данни на НЗОК всяка година у нас се диагностицират между 500 и 600 аневризми, между 100-150 от тях загиват, това са обикновено най-тежко кървящите аневризми.

Близо 90% от новодиагностицираните, т.е. между 380 и 400 се третират годишно в нашия център, като получават лечение и проследяване на най-високо ниво. След интервенцията, на 6-ия и 18-ия месец се провежда образно изследване, което оценява дали има нарастване или реканализация на аневризмата или последната е напълно излекувана, Обикновено възстановяването след третиране на плановите некървели аневризми става за 7-8 дни след интервенцията и пациентът се връща към нормалното си ежедневие.

Методът е минимално инвазивен и щадящ, възстановяването обикновено протича гладко, както и с много по-малко психологическа травма.

При класическите неврохирургични методи възстановителният период продължава с месеци.

При изкървелите аневризми нещата са по-сложни, в тези случаи лекуваме и следствието от основния проблем – мозъчния кръвоизлив, който причиняват аневризмите.

Пациентите задължително прекарват между 14 и 21 дни в реанимация, в нашата болница има изграден много квалифициран неврореанимационен екип. За съжаление, морталитетът при тези пациенти е много висок и може да достигне до 30%.

Тук е мястото да Ви попитам има ли превенция на аневризмите, може ли да се препоръчат мерки и подходи за ранното им откриване?

Аневризмите са сравнително рядко срещани, като при около 50% от случаите те се откриват при образно изследване, което е назначено по друг повод.

Има насочващи симптоми, които предполагат повишено внимание и се свързват с честотата на наличие на мозъчни аневризми. На първо място това е тютюнопушенето, защото се приема, че пушачите са 6 пъти повече изложени на риск от придобиване на аневризма. Освен това предпоставка е нелекуваната хипертония. Наследствената слабост на съединителната тъкан и фамилната обремененост също са фактори, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако един или няколко от гореизброените критерии са налице, както и наличието на близък роднина с вече известна аневризма, е важно да се проведе образно изследване, за да се постави рано диагноза и да се планира лечение.

В какви насоки виждате развитието на специалността у нас? Какви са очакванията Ви за близкото и по-отдалечено бъдеще?

Интервенционалната неврорентгенология се развива много бързо, все повече млади лекари се насочват към нея. Това е изключително радващо. Също така трябва да кажа с гордост, че младите колеги в нашия център тръгват по пътя си, много са активни. Те дават интересни идеи, които със сигурност ще доведат до важни и значими научни резултати в бъдеще. Въпрос на време е това да се случи, но съм сигурен, че ще се случи!

Също така се надявам екипът ни да става все по-голям, за да можем да осигурим достъп на все повече пациенти до тези иновативни терапии.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
59zY


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...