!
Неделя, 03 Март 2024
13
юни
1

Проф. Сираков: Нашият опит в лечението на аневризмите ще бъде от полза за всички колеги в центровете из Европа и света

Има насочващи симптоми, които не трябва да се пренебрегват, а да бъдат знак, че е необходимо образно изследванеПроф. Станимир Сираков е ръководител на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ – София. Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози не само у нас, но и в Европа, той е посветил много време и усилия на темата за ендоваскуларното лечение на аневризмите с широки шийки, която е предмет на неговата докторска работа. 

Днес разговаряме с проф. Сираков за мястото на ендоваскуларните подходи в лечението на мозъчно-съдовите заболявания, за перспективите в развитието им, както и във формирането на школа от млади български лекари, които сега поемат своя път в тази област.    

Проф. Сираков, коя бе причината да посветите дисертационния си труд на темата за евдоваскуларното лечение на аневризми с широки шийки?

По правило докторската теза или голямата докторска дисертация е посветена на разрешаването на голям проблем. Мозъчните аневризми с широки шийки са точно такъв проблем в целия свят в областта на ендоваскуларното лечение, а нашият център през последните години натрупа немалък опит в тази област. В дисертацията се включиха няколко устройства, които бяха развити като first in human в нашето отделение, като тезата отразява наблюденията и резултатите от работата ни през годините от самото създаване на центъра. Сигурен съм, че този материал ще бъде от полза за всички колеги, работещи в центровете из Европа и в света. 

В Европа центровете от най-висок ранк са няколко, намиращи се основно във Франция и Германия, като с тях сме в отлично сътрудничество и поддържаме много колегиални взаимоотношения.

Друга причина да посветя работата си на тази патология е фактът, че през последните години много компании и разработчици на медицински изделия започнаха да инвестират в нови проекти разработват и да ни предлагат да тестваме нови устройства, които са подходящи именно за пациенти с аневризми с широки шийки. Това несъмнено разширява възможностите ни като интервенционални ендоваскуларни неврорентгенолози, като открива и нови перспективи за лечение на този вид пациенти. Също така в съвместната ни работа с тези компании се раждат нови идеи, а това е важно, защото процесите в тази област са много динамични, науката се развива бързо и е важно да гледаме напред.

В дисертацията е включен нашият опит със 791 пациенти, най-малкият е на 12 години, най-възрастният – на 86 години.

От какво се определя актуалността на ендоваскуларните подходи в лечението на мозъчно-съдовите заболявания, познати ли са тези методи на медицинската общност?

Ендоваскуларните подходи изместват категорично класическата голяма неврохирургия и това е необратим процес. Интересът към интервенционалната рентгенология също расте, моето мнение е, че многобройните ни участия в научни форуми на колеги от различни специалности доведе до по-добро познаване на този вид интервенции.

В нашия център досега сме лекували над 2000 пациенти с мозъчни аневризми, като в дисертационния труд по предварително заложени критерии подбрахме 791 и тези случаи бяха включени и обработени в труда, за който говорим.

Само като статистика, по данни на НЗОК всяка година у нас се диагностицират между 500 и 600 аневризми, между 100-150 от тях загиват, това са обикновено най-тежко кървящите аневризми.

Близо 90% от новодиагностицираните, т.е. между 380 и 400 се третират годишно в нашия център, като получават лечение и проследяване на най-високо ниво. След интервенцията, на 6-ия и 18-ия месец се провежда образно изследване, което оценява дали има нарастване или реканализация на аневризмата или последната е напълно излекувана, Обикновено възстановяването след третиране на плановите некървели аневризми става за 7-8 дни след интервенцията и пациентът се връща към нормалното си ежедневие.

Методът е минимално инвазивен и щадящ, възстановяването обикновено протича гладко, както и с много по-малко психологическа травма.

При класическите неврохирургични методи възстановителният период продължава с месеци.

При изкървелите аневризми нещата са по-сложни, в тези случаи лекуваме и следствието от основния проблем – мозъчния кръвоизлив, който причиняват аневризмите.

Пациентите задължително прекарват между 14 и 21 дни в реанимация, в нашата болница има изграден много квалифициран неврореанимационен екип. За съжаление, морталитетът при тези пациенти е много висок и може да достигне до 30%.

Тук е мястото да Ви попитам има ли превенция на аневризмите, може ли да се препоръчат мерки и подходи за ранното им откриване?

Аневризмите са сравнително рядко срещани, като при около 50% от случаите те се откриват при образно изследване, което е назначено по друг повод.

Има насочващи симптоми, които предполагат повишено внимание и се свързват с честотата на наличие на мозъчни аневризми. На първо място това е тютюнопушенето, защото се приема, че пушачите са 6 пъти повече изложени на риск от придобиване на аневризма. Освен това предпоставка е нелекуваната хипертония. Наследствената слабост на съединителната тъкан и фамилната обремененост също са фактори, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако един или няколко от гореизброените критерии са налице, както и наличието на близък роднина с вече известна аневризма, е важно да се проведе образно изследване, за да се постави рано диагноза и да се планира лечение.

В какви насоки виждате развитието на специалността у нас? Какви са очакванията Ви за близкото и по-отдалечено бъдеще?

Интервенционалната неврорентгенология се развива много бързо, все повече млади лекари се насочват към нея. Това е изключително радващо. Също така трябва да кажа с гордост, че младите колеги в нашия център тръгват по пътя си, много са активни. Те дават интересни идеи, които със сигурност ще доведат до важни и значими научни резултати в бъдеще. Въпрос на време е това да се случи, но съм сигурен, че ще се случи!

Също така се надявам екипът ни да става все по-голям, за да можем да осигурим достъп на все повече пациенти до тези иновативни терапии.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%NjK

davidsonalbertloan@gmail.com 14.12.2023 16:49:55

Bok, kako si danas? Pa ako bi vas moglo zanimati da znate, ovog prosinca dajemo zajmove od 3%. Nudimo zajmove s jasnim i razumljivim uvjetima i kamatom od 3%. Od 5,000.00 USD do 450,000,000.00 USD, eura i funti itd. nudimo poslovne zajmove, osobne zajmove, studentske zajmove, zajmove za automobile i zajmove za plaćanje računa. Kontaktirajte nas sada putem e-pošte: davidsonalbertloan @ gmail.com


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...